kawka1

kawka1
Moje tablice obserwuje 2004 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Marakuja Potrzebuję pomocy Proszę o refleksje i przestrogi.... Zdrowe batony daktylowo-orzechowe



    daktyle
    1 szklanka

    masło orzechowe
    2 łyżki

    wiórki kokosowe
    2 łyżki

    płatki owsiane
    2 łyżki

    nasiona chia
    1 łyżka

    suszone wiśnie
    2 łyżki

    orzechy nerkowca
    3 łyżki

    czekolada gorzka
    60 gramów





Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy z zalewy. Daktyle przekładamy do głębszej miski.

Dodajemy masło orzechowe. Całość blendujemy blenderem na gładką masę. Ja używam ręcznego blendera.

Do masy dokładamy wiórki kokosowe, płatki owsiane, nasiona chia, suszone wiśnie oraz rozbite tłuczkiem orzechy nerkowca. Całość mieszamy dokładnie łyżką. Masa musi być dość zwarta.

Wszystko przekładamy do prostokątnego pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Wylepiamy dno, wygładzamy i wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch masy daktylowej. Ponownie chłodzimy w lodówce.

Całość kroimy na małe batoniki. Paszteciki ze szpinakiem i serem feta

Na ciasto:

    mąka pszenna
    2.5 szklanki
    drożdże suche
    7 gramów
    mleko
    1 szklanka
    cukier
    2 łyżki
    masło 82%
    100 gramów
    sól
    1 szczypta
    żółtka
    3 sztuki
    białko
    1 sztuka

Na farsz:
    szpinak mrożony
    300 gramów
    ser feta
    120 gramów
    czosnek
    1 ząbek
    tarta bułka

Masło rozpuścić i wystudzić. Drożdże wymieszać z przesianą mąką, solą i cukrem, a następnie dodać ciepłe mleko oraz żółtka i ponownie, dokładnie wymieszać. Wlać przestudzone masło i mieszać masę łyżką do uzyskania jednolitego ciasta. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta, na ok. 60-90 minut. Po upływie tego czasu zamieszać ciasto, wyłożyć je na stolnicę obficie posypaną mąką i wyrabiać aż będzie gładkie i przestanie kleić się do rąk. Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm i pokroić na trzy pasy, wzdłuż dłuższego brzegu.

Na każdy pas nałożyć wystudzony farsz, zostawiając nieco odstępu od krawędzi. Jeden z dłuższych brzegów każdego pasa posmarować lekko rozmieszanym białkiem. Złożyć pasy wzdłuż dłuższych brzegów, zawijając jeden brzeg na drugi i pociąć uzyskane roladki na kawałki o szerokości ok. 3-4 cm. Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut. Po lekkim wyrośnięciu posmarować paszteciki białkiem, i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C.
    2 łyżki
    sól
    1 szczypta
    pieprz czarny mielony
    2 szczypty
    olej rzepakowy do smażenia
    1 łyżka