kocica162

kocica162
Moje tablice obserwuje 234 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 .........
Najprostszy możliwy przepis a takie lubię najbardziej !

Do migdałów chyba nie muszę nikogo przekonywać, zwlaszacza iż w odpowiedniej ilosci sa sprzymierzeńcem w utracie wagi !
A masło migdałowe... Ach, sami spróbujcie !

250 g migdałów (mogą być obrane ze skórki lub ze skórką)
dobry malakser ze stalowym ostrzem (ostrze można schłodzić w zamrażalniku)

miksujemy migdały kilkanaście minut ( czas zależy od malaksera) zgarniając je ze ścianek. Co kilka minut należy robić przerwy w miksowaniu, żeby nie pozwolić malakserowi (ani migdałom) zanadto się nagrzać.
Do pasty mozemy dodać ofrobinę oleju lnianego lub tez szczyptę gałki muszkatalowej czy tez odrobinę miodu.

Polecam na kanapki , pysznie smakuje z jabłkiem.


biurotrenerka@o2.pl lekkie i kokosowe ptasie "mleczko" w wersji jogurtowej 

składniki:
400g jogurtu greckiego/naturalnego
4 łyżki cukru pudru
mała szklaneczka wiórków kokosowych
1/3 szklanki gorącej wody
3 łyżeczki żelatyny w proszku

Do miski przekładam jogurt i mieszam go aby rozluźnić masę. Przesiewam do tego cukier puder, mieszam dokładnie, kosztuję, jeżeli nadal jest dla Was za mało słodkie to dodawajcie po łyżeczce cukru pudru, aż uzyskacie odpowiedni poziom słodkości. Następnie przesypuję wiórki kokosowe, mieszam dokładnie i odstawiam na bok.Do 1/3 szklanki gorącej, przegotowanej wody przesypuję żelatynę i dokładnie mieszam aż się całkowicie rozpuści, odstawiam do ostygnięcia. Jak żelatyna jest już chłodna to przelewam ją do masy jogurtowej, stale ją mieszając. Przygotowuję naczynie, w którym będę chłodzić masę w lodówce, wykładam je najlepiej dwiema warstwami foli aluminiowej, dzięki temu łatwo wyjmiemy masę. Przelewam wszystko do formy, rozsmarowuję równo, od wierzchu przykrywam folią, żeby nie przeszło zapachami z lodówki i wstawiam do lodówki najlepiej na całą noc.Następnego dnia wyjmuję formę z lodówki, delikatnie wyjmuję folię aluminiową z masą, delikatnie odrywam ją od brzegów masy. Przygotowuję w dzbanku bardzo ciepłą wodę, w której będę moczyć nóż po każdym cięciu, dzięki temu wyjdą równe krawędzie. Odkrawam nierówne krawędzie a resztę kroję w kostkę ok 2x2cm. Przekładam na talerz i podaję, w razie co przechowuję w lodówce. Gotowe, smacznego :) świetny pomysł, super wygląda "Elizjum" Matt Damon "Drive" Ryan Gosling
Dobrze zagrany, przyzwoity film.