lalka1209

lalka1209
Moje tablice obserwuje 1303 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Głuchołazy
... ... ... ... ...
rybka14
Obserwuj

Zszywek: 4 · Obserwują ją: 4

Ostatnio dodane:

Kluski z kaszy manny

Składniki na kluski:

50 dag miękkiego twarogu
30 dag kaszy manny
4 jajka
szklanka mleka
sól
Kaszę mannę zalać mlekiem, aby napęczniała, po czym starannie utrzeć ją z twarogiem, żółtkami i solą. Pod koniec delikatnie domieszać pianę ubitą z białek. Uformowac kulki lub kłaść łyżką na gotującą się, osoloną wodę. mmm Ciasto z rabarbarem bezą i bitą śmietan
Ciasto:
4 żółtka w tem pokojowej
130g miękkiego masła
szczypta soli
130g cukru
150g mąki
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku
5 łyżek mlekaw tem pokojowej
Beza
4 białka
150g cukru
50g płatków migd
2 łyżeczki soku z cytryny
2 płaskie łyżki kisielu w proszku najlepiej w czerwonym kolorze  
Masa rabarbarowa
500g rabarbaru
3-4 truskawki 
1 op budyniu waniliowego bez cukru  lub śmietankowego bez cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100ml wody + 6 łyżek wody
60g cukru
Masa śmietanowa
400g zimnej śmietany kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki cukru waniliowego
2,5 łyżeczki żelatyny
Ciasto
 Masło utrzeć z solą i cukrem  przez o 3 mi mikserem  na najwyższe obroty
 zmniejszyć obroty miksera  kolejno dodawać żółtka   przez chwilę miksować  Dodać aromat wymieszać
 Mąkę wymieszać z proszkiem na przemian z mlekiem dodawać do maślanej masy Składniki dokładnie krótko wymieszać Tortownicę o śr 23cm  wyłożyć papierem  Połowę ciasta przenieść do tortownicy   
Beza
 Połowę białek ubić z 1 łyżeczką soku z cytryny  Gdy masa będzie  sztywna  stopniowo dodajemy połowę cukru   ubijamy aż cukier się rozpuści  masa będzie gęsta  lśniąca Na końcu dodajemy 1 łyżkę kisielu 
 Pianę wyłożyć równomiernie na ciasto w tortownicy posypać połową płatków migdałowych  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC termoobieg  piec  45 min  Gdy ciasto ostygnie zdejmujemy obręcz   nakładamy drugą połową ciasta  znów ubijamy białka jak poprzednio Tak samo pieczemy ciasto jak za pierwszym razem Oba ciasta odstawiamy do ostygnięcia
Masa rabarbarowa Rabarbar obrać  pokroić na kawałeczki Do rondla wlać 100ml wody wsypać 60 g cukru cukier waniliowy dodać rabarbar truskawki  zagotować Gotować przez około 5 mi Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody Dodać do gotującego się rabarbaru  znów zagotować mieszając Trzymać na małym ogniu przez 1 mi Odstawić do ostygnięcia Letnią masę rabarbarową wyłożyć na jedno ciasto w tor  odstawić do całkowitego ostygnięcia
Masa śmietanowa Żelatynę rozpuścić w około 1/5 (1/4) szkl ciepłej wody odstawić do ostygnięcia Śmietanę ubić z cukrem waniliowym Dodać ostygniętą żelatynę delikatnie wymieszać
 Śmietanę nałożyć na masę rabarbarową Drugie ciasto wyjąć z tortownicy  położyć  na ubitą śmietanę Odstawić na 10-15 mi aby śmietana zesztywniała Zdjąć delikatnie obręcz tortownicy  podawać Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu ale odradzam lodówkę gdyż ciasto może się zrosić  beza nie będzie z wierzchu chrupiąca Pufa ze skrzynek
ewelinatenus
Obserwuj

Zszywek: 19 · Obserwują ją: 16

Ostatnio dodane:

/// KARL LAGERFELD przeceniony o 80% przez ostatnie 22 godziny! Joulutorttu – fińskie ciasteczka ....
domi5
Obserwuj

Zszywek: 1424 · Obserwują ją: 470

Ostatnio dodane:

... /// /// ...
wojtstyl
Zawiercie Obserwuj

Zszywek: 290 · Obserwują go: 80

Ostatnio dodane:

Jak wygląda dieta z Fabryki Siły - opinie 

Kliknij w zdjęcie i czytaj więcej Fabryka Siły Diety Plany Treningowe - opinia po udanej metamorfozie 

Kliknij w zdjęcie i sprawdź Zacząłem ćwiczyć i tyję, jak to się dzieje? Dieta i nasze Metamorfozy 

Kliknij w zdjęcie i czytaj więcej
LucjaZajacAtelier
Edynburg Obserwuj

Zszywek: 153 · Obserwują ją: 168

Ostatnio dodane:

tort pastelowy tort rustykalne przybranie stołu przybranie stołu
k167424ar
lublin Obserwuj

Zszywek: 52 · Obserwują ją: 493

Ostatnio dodane:

Lublin GRAFIT Czy ktoś  to  używał i czy ten produkt  poleca? żarówka
siemka29
Roma Obserwuj

Zszywek: 478 · Obserwują ją: 288

Ostatnio dodane:

Potęga i siła... Przepiękna kobieta :) Porządki świąteczne rozpoczęte! ... Cześć , czy ktoś wie gdzie można kupić taki lakier? lakier lustrzany? proszę o pomoc :3
na222ti
Poznań Obserwuj

Zszywek: 13621 · Obserwują ją: 5654

Ostatnio dodane:

jest...I nie ma :D babeczkowe inspiracje wielkanocne :) ... kliknij w zdjęcie a przeniesiesz się do sklepu naszej marki
fraumaja
Obserwuj

Zszywek: 3 · Obserwują ją: 4

Ostatnio dodane:

Pomysł na dzisiejszy trening... PRZELITERUJ SWOJE IMIĘ ... Pięknie !
BarbaraStajkowska
Obserwuj

Zszywek: 4 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Przepis na sernik na zimno z trzema rodzajami czekolady. Łatwo i szybko się go robi i nie trzeba go piec. Masę serową dzielimy na trzy części, mieszamy oddzielnie z roztopionymi czekoladami, dodajemy ubitą śmietanę i już sernik prawie gotowy. Teraz układamy warstwowo we formie, układamy herbatniki i czekamy, aż masa stwardnieje. Gotowe. Sernik jest pycha. Przyozdobiony czekoladą wygląda atrakcyjniej. Uważajcie tylko, żeby sernik nie polewać dużą ilością czekolady. Możecie zrobić dowolne zygzaki, ale najlepiej nie grube, żeby sernik dał się łatwo pokroić. Składniki: •	ok. 10 herbatników •	100g gorzkiej czekolady + trochę do dekoracji •	100g mlecznej czekolady + trochę do dekoracji •	100g białej czekolady + trochę do dekoracji •	500g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub Quark •	300g słodkiej śmietany 30- 36% •	3 łyżeczki żelatyny •	½ szklanki cukru (= 100g cukru) •	2 łyżeczki cukru waniliowego
 
Sposób przygotowania: Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. 1Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. 2.Czekolady rozpuścić pojedynczo w kąpieli wodnej. 3Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści, a następnie wymieszać z utartym twarogiem. (Aby zapobiec powstaniu grudek, najlepiej dodać dwie łyżki masy serowej do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać).
4.Śmietanę ubić na sztywno. 5.Twaróg podzielić na 3 części. Do każdej dodać po jednej czekoladzie i wymieszać. Dodać po 1/3 śmieta... kurczak, ser cheddar, brokuły, ciasto francuskie warzywa z dipami w bagietce Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
200 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
½ łyżeczki soli


Składniki na farsz:

400 g świeżego lub mrożonego (w liściach) szpinaku*
250 g sera feta
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
szklanka oleju


*mrożony szpinak wcześniej rozmrozić
Przygotowanie

Mąkę wymieszać z posiekanym masłem, proszkiem do pieczenia jogurtem i solą. Zagnieść ciasto, uformować w kulę i włożyć na kwadrans do lodówki.

Farsz: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni. Rozdrobniony czosnek podsmażyć 1-2 minuty na oliwie (nie dłużej, żeby nie zbrązowiał, bo nabierze goryczy). Szpinak wymieszać z cebulką, czosnkiem i przyprawami, krótko podgrzać na patelni. Fetę pokroić w niedużą kostkę.

Ciasto rozwałkować, wycinać nieduże kwadraty (ja to robiłam przykrywką od kwadratowej puszki na herbatę). Na każdy kwadrat nakładać łyżeczkę szpinaku i 2-3 kawałki sera. Złożyć na połowę, wzdłuż przekątnej, mocno zlepiając brzegi. Smażyć partiami w niewielkim rondlu na mocno rozgrzanym oleju (pierożki powinny być przynajmniej częściowo zanurzone w oleju, czym wyższa temp. oleju tym ciasto mniej wchłonie tłuszczu). Po wyjęciu odsączyć na bibułce.
anna2282
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 135

Ostatnio dodane:

... ...
martynastefanska
Obserwuj

Zszywek: 132 · Obserwują ją: 241

Ostatnio dodane:

... :-( /// .....
capocapo
Kraków Obserwuj

Zszywek: 272 · Obserwują ją: 326

Ostatnio dodane:

Super modne kropeczki na tiulu. Sukienka na ostatki, sylwestra czy studniówkę Paryżanka od Baronetki Baronetka :3
Robczek1
Tam Gdzie Wzrok... Obserwuj

Zszywek: 971 · Obserwują ją: 25347

Ostatnio dodane:

Oglądać razem wschody i zachody słońca. Chwycić. Summer. Nie oszukasz.
annape89
Obserwuj

Zszywek: 1156 · Obserwują ją: 612

Ostatnio dodane:

SHOT NUTELLA – PRZEPIS
Składniki:

1/3 syropu orzechowego
1/3 likieru kakaowego (Creme de cacao)
1/3 wódki o smaku orzechów laskowych
kilka kropli mleczka skondensowanego
Nutella do dekoracji
Przygotowanie:

Zaczynam od udekorowania kieliszka – obtaczam brzegi w Nutelli. Następnie wlewam kolejno składniki: syrop, likier i wódkę. Dwa ostatnie powoli, po ściankach kieliszka – najlepiej użyć nalewaka i pomóc sobie odwróconą łyżeczką. Na zakończenie dodaję kilka kropli mleczka skondensowanego – tu używam słomki, za pomocą której przenoszę mleczko z buteleczki do kieliszka. Zamiast słomki może być mała łyżeczka. Pyszny Deser z Galaretką – TOP 12 Cudownych Przepisów Które Was Zachwycą! Chatka puchatka z bananami Ryba po grecku
cysia94
Obserwuj

Zszywek: 27 · Obserwują ją: 30

Ostatnio dodane:

rękawiczki Baby, it's cold outside ... ...
nieznajoma13
Tarnów Obserwuj

Zszywek: 67 · Obserwują ją: 165

Ostatnio dodane:

Cudeńko ♥ CIASTO Z RURKAMI BEZ PIECZENIA Tarta z mascarpone i bita śmietana Składniki na spód: 225g mąki pszennej 2 łyżki kakao szczypta soli 150g zimnego masła 2 łyżki drobnego cukru 2 łyżki bardzo zimnej wody Do misy miksera przesiać mąkę i kakao, dodać sól i pokrojone w kostkę masło. Wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać zimną wodę. Formę do tarty o średnicy 24cm wysmarować masłem. Gotowe ciasto rozwałkować na wielkość blaszki i wyłożyć nim formę. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie na spód wyłożyć folię aluminiową, na nią wysypać kulki ceramiczne (lub fasole, groch) i piec spód w temperaturze 190°C przez około 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, zdjąć folię i piec kolejne 10 – 15 minut, aż boki tarty będą odstawać od formy. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Składniki na krem: 400g mascarpone 200ml śmietanki kremówki (mocno schłodzonej) 200g białej czekolady 150g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki żelatyny Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia. W tym czasie w misie miksera umieścić mascarpone, jogurt i kremówkę. Ubijać razem na puszystą masę, gdy już wszystkie składniki będą ze sobą połączone, dodać czekoladę i dalej ubijać. W międzyczasie w minimalnej ilości gorącej wody rozpuścić żelatynę, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Gdy masa jest już prawie gotowa, dodać strumyczkiem żelatynę i dokładnie zmiksować. Gotową masę wyłożyć na ostudzony spód, wyrównać. Składniki na wierzch: 350 – 400ml śmietanki kremówki (mocno schłodzonej) 2 łyżki cukru pudru (lub wg uznania) W misie miksera umieścić śmietankę i ubić na puszystą masę. Ubitą kremówkę wyłożyć na wierzch tarty. Górę posypać gorzką czekoladą. No to lecimy z tematem :D
Marta_malfoy
ANYWHERE Obserwuj

Zszywek: 1149 · Obserwują ją: 1093

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
didi320
Tomaszów Lubelski Obserwuj

Zszywek: 10 · Obserwują ją: 6

Ostatnio dodane:

.... :'( :'( :'( ... ... ...
kujawkaa
Obserwuj

Zszywek: 25 · Obserwują ją: 39

Ostatnio dodane:

*.* true. *,* Otóż to! :)
Truskaweczka_22
Wrocław/Zielona Góra Obserwuj

Zszywek: 10975 · Obserwują ją: 60023

Ostatnio dodane:

Rappybirthady#26yo#2020# 
26 lat minęło jak jeden dzień ;D /blackouttuesday/ /// ///
anetaRaCzYnSka14
Zakopane Obserwuj

Zszywek: 40421 · Obserwują ją: 115936

Ostatnio dodane:

**** Moja cudna choineczka w bieli... Diy Zapiekanka makaronowa z boczkiem i szpinakiem :)
czubolog
Obserwuj

Zszywek: 48 · Obserwują ją: 1

Ostatnio dodane:

Piękne kolory :P ... ♥♥♥ ...
removed-Adrienette
lubuskie Obserwuj

Zszywek: 3844 · Obserwują ją: 787

Ostatnio dodane:

♡♡♡ spódniczka /// ***
Olkusia21
Obserwuj

Zszywek: 8 · Obserwują ją: 20

Ostatnio dodane:

Budowanie Krzywej C na Pazn... A kuku! ... super myszki :)
Marzenia_Agi
Kraków Obserwuj

Zszywek: 2997 · Obserwują ją: 3613

Ostatnio dodane:

Strona główna  Delicja
 Brownie z burakami
Ciasto drożdżowe Trzy Kolory  

27 lutego 2015
DELICJA
(GIANT JAFFA CAKE)
 DODAJ DO ULUBIONYCH KOMENTARZE (527)

Delicja

Delicja w wersji XXL ;-). Ciasto powstało na wzór popularnych biszkoptów z galaretką i czekoladą (skąd jego nazwa), w UK znanych pod nazwą 'jaffa cakes'. Spód ciasta to klasyczny biały biszkopt 'rzucany', kolejna warstwa to galaretka pomarańczowa z cząstkami świeżych pomarańczy a całość wykończona jest najlepszym musem czekoladowym. Całość smakuje przepysznie, ciasto jest eleganckie, doskonałe na uwieńczenie uroczystego obiadu bądź kolacji. Smakuje lekko i orzeźwiająco - połączenie czekolady i pomarańczy jest ponadczasowe!


 
Uwaga: ciasto zostało upieczone w tortownicy o średnicy 23 cm a złożone w wysokiej obręczy do tortów (8,5 cm wysokości). Jeśli nie posiadasz takiej obręczy lub wysokiej tortownicy użyj lekko większej tortownicy, najlepiej o średnicy 25 cm.

 

Składniki na biszkopt:

2 duże jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Galaretka pomarańczowa:

2 galaretki pomarańczowe w proszku (każda na 500 ml wody)
2 duże pomarańcze
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 750 ml wody (nie 1 litr). Wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, cząstki obrać z najmniejszych błonek.

Biszkopt przenieść n... 200-250 g ugotowanego makaronu (u mnie świderki),
ok.1 i 1/2 szklanki fasolki szparagowej,
ok. 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki,
opcjonalnie pół małego kalafiora (różyczki),
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia
szklanka startego żółtego sera,
kilka czubatych łyżek bułki tartej

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka mąki,
czubata łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i różyczki kalafiora, szynkę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Na koniec smażenia szynki wrzucić ugotowane warzywa i natkę pietruszki, szybko wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch oblać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu. ... Sernik z frużeliną wiśniową
katarzyna125
Łódź, Poland Obserwuj

Zszywek: 21 · Obserwują ją: 1233

Ostatnio dodane:

Beza z orzechami, krówkami i dulce de leche
Składniki:

3 białka
szczypta... TORT DACQUOISE. Lubicie? przepis po kliknieciu w zdjecie:) Serniczki truskawkowe w szklankach

Składniki na 4 - 5 niedużych szklanek:
80... bezy cynamonowe. Po przepis kliknijcie w zdjęcie
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY