laspio87

Widać, to co jest widzialne. Słychać, to co jest słyszalne. Czuć, to co jest namacalne. ............Ja..............
laspio87
Moje tablice obserwuje 253 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
... Chrupiące wafelki  Składniki:      1 paczka małych, okrągłych wafli     70 g ryżu preparowanego     250 g masła     1 i 1/2 szklanki cukru     2 czubate łyżki kakao     1/2 szklanki mleka     1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego     2 szklanki mleka w proszku     ew. bakalie   Wykonanie:  Masło, cukier, mleko, kakao zagotować. Dodać wanilię, przygotowane bakalie. Przestudzić, dodać mleko w proszku. Wymieszać, dodać ryż, ponownie wymieszać. Masę kłaść na wafelki, sklejać po dwa i zostawić do stężenia (najlepiej na noc) Pyszna zapiekanka.... Przepis: 1 brokuł * pół kilo dowolnej szynki ( w jendym kawałku) * 2 jajka * starty ser żółty * sól, ew. przyprawy  Brokuły umyć i lekko podgotować aby były jeszcze twarde. Szynkę pokroić w kostkę. Na dno naczynia ( wysmarowane margaryną) wyłożyć brokuły następnie dodać szynkę. Jaja wymieszać. Na koniec starty ser i do piekarnika na 20 minut Składniki:  - 7 paczek herbatników ( ja użyłam tych większych petit beurre)  - puszka mleka skondensowanego- słodzonego ( lub gotowa masa kajmakowa ze sklepu)  - 2 budynie śmietankowe lub waniliowe  - 0,5 l mleka  - 2 śnieżki lub śmietan fix ( z dodatkiem śnieżki ma lepszy smak)  - 2/3 kostki dobrego masła  - 200 ml śmietanki 30% (dałam 300 ml)  - tabliczka mlecznej czekolady lub polewa czekoladowa mleczna  Wykonanie:   Mleko skondensowane gotować w puszce ok 2,5 godz. ( nie otwierając puszki ;) - powstanie z tego tzw.karmel- masa kajmakowa. Jeżeli używamy gotowej masy kajmakowej to na chwilę przed otwarciem, zalecam zanurzyć puszke w ciepłej wodzie, to znacznie ułatwi wyłożenie masy na spód herbatnikowy.  Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z masłem ( mikserem lub poprzez ucieranie).  Smietankę ubić na sztywno ze śnieżkami.  Ułożenie:  - spód formy obłożyć herbatnikami  - karmel- masa kajmakowa  - herbatniki  - masa budyniowa  - herbatniki  - bita śmietana  - herbatniki  - roztopiona czekolada  Gotowy placek włożyć w chłodne miejsce na kilka godzin przed spożyciem.  Smacznego! Sernik czekoladowy  Bardzo smaczny, czekoladowy sernik, który mimo że  jest pieczony, smakuje jak na zimno. Niezwykle udane połączenie sera i czekolady. Przepis po kliknięciu w zdjęcie ;)