lovelove2

Chętnie sprawdzę polecone książki czy cytaty! ;) Pozdrawiam
lovelove2
Moje tablice obserwuje 66 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Nysa/Wrocław
Brak jeszcze zszywek.
malakalaq
Rzeszów Obserwuj

Zszywek: 6587 · Obserwują ją: 29051

Ostatnio dodane:

Kluski Leniwe 20 Pomysłów na Ciemne Paznokcie Łosoś Pieczony z Sezamem Ciasto Góra Lodowa
Buc
Obserwuj

Zszywek: 5 · Obserwują ją: 16

Ostatnio dodane:

Regularne posiłki 9 zdrowych nawyków na dobry dzień *** ...
lukex
Obserwuj

Zszywek: 169 · Obserwują ją: 1845

Ostatnio dodane:

czekoladka rose gold- cudo!! Najpiekniejsza paletka w tej cenie. skromne zakupy z promocji w rossmanie ;) Kto juz skorzystal chwalic sie! ja skromnie bo czekam na paletke ♡ ulubiona 3 w makijazu twarzy :) pare nowości kosmetycznych :)
Kanon
Polska Obserwuj

Zszywek: 19155 · Obserwują ją: 192658

Ostatnio dodane:

... Słodko. Cudo ...
Etylia
Rzeszów Obserwuj

Zszywek: 2102 · Obserwują ją: 359

Ostatnio dodane:

*** ... Sałatka z pieczonymi burakami, rukolą i suszonymi ◇◇◇
Kasia39806
Obserwuj

Zszywek: 7 · Obserwują ją: 25

Ostatnio dodane:

ROLADA BEZOWA Z MALINAMI Beza 4 białka 230 g drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie 300 ml śmietany kremówki 180 g serka mascarpone maliny Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo cukier, aż masa bezowa zacznie się błyszczeć. Pod koniec dodać mąkę i ocet. Blachę do pieczenia ( 40×35 ) wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć masę. Zachować ok 1 cm odstępu od brzegów, gdyż beza urośnie podczas pieczenia. Piec przez 20 minut w nagrzanym do 150 stopni piekarniku. Po upieczeniu pozwolić jej odpocząć przez kilka minut, następnie odwrócić ją górą do dołu na czysty papier do pieczenia. Zdjąć delikatnie papier na którym piekła się beza i pozostawić ją do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę i serek zmiksować na gęstą i puszystą masę. Wyłożyć na ostudzony placek bezowy, poukładać na wierzchu maliny i z pomocą papieru zwinąć dość ciasno roladę. Zawiniętą w papier przechowujemy w lodówce nawet do 2 dni. Schab duszony w sosie pieczarkowym Składniki: 500 g schabu wieprzowego sól, pieprz olej do smażenia ok. 1/3 szklanki mąki 4 liście laurowe 5 kuleczek ziela angielskiego kilka kuleczek całego pieprzu kolorowego Sos Pieczarkowy: 250 g pieczarek duża cebula 2 łyżki masła sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: Schab porcjujemy na ok. 1 cm plastry. W każdy z nich wcieramy sól i pieprz. Odkładamy na minimum godzinę, a nawet całą noc. Każdy z kotlecików smażymy na niewielkiej ilości oleju do mocnego zrumienienia, a nawet zbrązowienia. Gdy już każdą porcje schabu podsmażymy, wszystkie umieszczamy w naczyniu w którym się smażyły, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i zalewamy ok. 700 ml wody. Wszystko dusimy na niedużym ogniu przez minimum 70 minut. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Gdy się zrumieni dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Schab wyjmujemy z gotującego się wywaru i przekładamy do szczelnego naczynia aby nie wystygło. Do wywaru dodajemy przesmażone pieczarki. Gdyby sos okazał się zbyt gęsty dodajemy więcej wody, gdy za rzadki możemy zagęścić wlewając łyżeczkę mąki rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Do powstałego sosu wrzucamy mięso i wszystko razem podgrzewamy przez kilka minut. Bajka. Wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto z masą karpatkową, bitą śmietana i konfiturą wiśniową, które sprawia, że podczas jedzenia przenosi nas w bajeczną krainę. Wymiary blaszki: 24x28 cm Składniki: biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki niecała łyżeczka proszku do pieczenia krem karpatkowy: 1 l mleka 2 op. cukru waniliowego 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 2 łyżki masła 4 jajka 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej warstwa wiśniowa: 500 ml dżemu wiśniowego z kawałkami owoców 4 łyżki soku z pomarańczy 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody bita śmietana: 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 2 łyżki cukru pudru poncz do nasączenia: około 1/2 szklanki wody aromat waniliowy lub inny dodatkowo: podłużne biszkopty wiórki kokosowe Przygotowanie: Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz ucieramy. Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 25 minut. Następnie przygotowujemy krem karpatkowy. Do 1 szkl. mleka wsypujemy mąki i dodajemy jajka. Wszystko dokładnie rozbijamy trzepaczką, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami i masłem. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewamy wcześniej rozpuszczone mąki i jajka w mleku. Cały czas mieszamy, aby się nie przypaliło. Całość ponownie zagotowujemy, odstawiamy z ognia i mieszamy tak długo, aż będzie gładka masa. Pozostawiamy masę do wystygnięcia. W garnku podgrzewamy dżem z sokiem z pomarańczy, ale nie gotujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z dżemem. Studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z śmietan-fixami i cukrem pudrem. Biszkopt nasączamy wodą wymieszaną z aromatem. Następnie wykładamy tężejący dżem. Na wiśniach rozsmarowujemy krem karpatkowy oraz układamy biszkopty. Całość przykrywamy bitą śmietaną i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Malinowa Chmurka Składniki na ciasto kruche: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g) 150 g mąki pszennej 100 g masła Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy. Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić. Galaretka z malinami: 600 g malin (świeżych lub mrożonych) 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody) 3,5 szklanki wrzącej wody Maliny mrożone wcześniej rozmrozić na durszlaku. 3 malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzacej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. Krem śmietankowy z wanilią: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. Uwaga: nie schłodzenie składników minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu lub niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu - mogą doprowadzić do jego zwarzenia. Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Beza z migdałami: 3 białka, w temperaturze pokojowej 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej 40 - 50 g płatków migdałów Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć pł...
themonster
Obserwuj

Zszywek: 10 · Obserwują ją: 28

Ostatnio dodane:

..... dzień dobry wszystkim! koci styl ! ;)
Aaka1024
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 4

Ostatnio dodane:

...
LoveLoveJustaaa
Obserwuj

Zszywek: 191 · Obserwują ją: 946

Ostatnio dodane:

#tattoo #tattoo ... ...