lupka27

lupka27
Moje tablice obserwuje 29 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Galaretkowe szaleństwo
SKŁADNIKI:

galaretka zielona 2 opakowania

galaretka żółta 2 opakowani

galaretka czerwona 2 opakowania

mleko 2 szklanki

śmietana słodka 1 szklanka

cukier waniliowy 1 opakowanie

cukier ok. 1 szklanka

żelatyna 6-7 łyżeczek

PRZYGOTOWANIE:

Dwie galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wody. Każdy kolor osobno. Ostawiamy do stężenia (najlepiej na noc). Gdy galaretki dobrze zastygną kroimy w kostkę. Dużą blaszkę wykładamy folią tak by zwisała za brzegi blaszki. Pokrojone galaretki przekładamy do blaszki mieszając kolory. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody. Śmietanę łączymy z mlekiem, cukrami, a następnie z żelatyną. Zalewamy galaretki. Można także lekko poruszyć blaszką by zalewa dostała się dokładnie między galaretki. Odstawiamy do lodówki do całkowitego do stężenia. ... SPOSÓB na brudne białe buty bez wrzucania ich do pralki który stosuję od lat-NIE ZAWIÓDŁ mnie nigdy!●3 łyżeczki Sody ●3 łyżeczki Wody utlenionej ●2 łyżeczki wody ●szczoteczka. Mieszamy wszystkie składniki razem i nakładamy pastę na buty i sznurówki delikatnie szorujac szczoteczką aby pasta weszła w głąb materiału. I teraz co..? WYSTAWIAMY na słońce(dużo słońca u Mnie to około 5-6 H) Buty po takim zabiegu wystarczy wypłukać w zimnej wodzie i odstawić do wyschnięcia. SODA Z WODĄ UTLENIONĄ za pomocą słońca wybiela buty A do tego soda zlikwiduje jakiekolwiek zapachy. Ajerkoniak domowej roboty! :D
7 żółtek (zostały mi z placka "Pijaka")
30 dag cukru trzcinowego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
małe opakowanie mleka skondensowanego niesłodzonego
ok 300 ml wódki (w gotowym ajerkoniaku będzie ją czuć ale subtelnie)

* żółtka wrzucić do garnka (który ustawić w większym garnku z wodą, ale żeby nie był w niej zanurzony), woda ma się lekko gotować, do żółtek dodać cukier trzcinowy i ubijać na największych obrotach 10 minut, po tym czasie zgasić kuchenkę, dodać mleko, aromat dalej ubijając ale już delikatnie, dodać wódkę i przestudzić. Poczekać aż pianka opadnie, przelać do butelki i można pić :)
Przepyszny! Polecam! :D Serowe zapiekanki