• O Zszywce
  • Popularne
    • Architektura
    • Mój świat
    • Cytaty
    • Ogród
    • DIY - Zrób to sam
    • Podróże i widoki
    • Design
    • Pozostałe
    • Dieta
    • Przyroda
    • Dzieci
    • Rozrywka
    • Eko
    • Rzeczy
    • Fitness i Sport
    • Selfie
    • Fotografia i Grafika
    • Sztuka
    • Gadżety
    • Tatuaże
    • Humor
    • Uroda
    • Książki
    • Vintage
    • Kuchnia
    • Wesele
    • Ludzie
    • Wystrój wnętrz
    • Moda damska
    • Zakupy
    • Moda męska
    • Zwierzęta
    • Motoryzacja
    • Święta i okazje
    • Video
  • Wszystkie
    • Architektura
    • Mój świat
    • Cytaty
    • Ogród
    • DIY - Zrób to sam
    • Podróże i widoki
    • Design
    • Pozostałe
    • Dieta
    • Przyroda
    • Dzieci
    • Rozrywka
    • Eko
    • Rzeczy
    • Fitness i Sport
    • Selfie
    • Fotografia i Grafika
    • Sztuka
    • Gadżety
    • Tatuaże
    • Humor
    • Uroda
    • Książki
    • Vintage
    • Kuchnia
    • Wesele
    • Ludzie
    • Wystrój wnętrz
    • Moda damska
    • Zakupy
    • Moda męska
    • Zwierzęta
    • Motoryzacja
    • Święta i okazje
    • Video
  • Społeczności
  • Tagi
  • Przycisk dodaj
  • Widget na stronę
  • Pliki cookies
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
ZALOGUJ
ZAREJESTRUJ SIĘ

martinii92

martinii92
Moje tablice obserwuje 2 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Grudziądz
Stripsy KFC

Składniki:
podwójna pierś z kurczaka (50 dag)
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta słodkiej papryki
Gęste ciasto naleśnikowe:
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (jeśli lubisz bardziej ostre dodaj więcej)
2 szczypty słodkiej papryki
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mleka
Panierka:
mąka pszenna
Dodatkowo:
olej do smażenia   

Pierś z kurczaka myję, osuszam i kroję wzdłuż na paski o grubości ok. 0,5 cm.
Przekładam pokrojone mięso do miski, posypuję przyprawami solą, słodką papryką oraz pieprzem cayenne. Całość mieszam rękami, aż przyprawy dokładnie obtoczą kurczaka.
 
Gęste ciasto naleśnikowe: Do kubka wbijam jajko, dodaję sól, pieprz cayenne, słodką paprykę, mąkę i mleko. Miksuję wszystko za pomocą blendera przez kilka minut, aż masa będzie jednolita, przypominająca gęste ciasto naleśnikowe i będą widoczne pęcherzyki powietrza (masa będzie dobrze napowietrzona).

Do miski z mięsem wlewam ciasto naleśnikowe, mieszam łyżką, aż każdy kawałek kurczaka pokryje się ciastem. 

Do miski przesiewam ok. 1,5 szklanki mąki. Do pojemnika z mąką wkładam po kilka paseczków kurczaka w cieście i potrząsam pojemnikiem, aby mąka pokryła mięso. Za pomocą szczypców wykładam obtoczone w mące mięso na deskę.

W głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzewam olej do temperatury 180*C. Na rozgrzany tłuszcz wkładam partiami (po kilka pasków) kurczaka i smażę kilka minut na średnim ogniu na złoty kolor.
Usmażone stripsy osączam na papierowym ręczniku. Podaję na ciepło z sosem czoskowym i/lub pomidorowym oraz frytkami.    
Smacznego! :)

Rady:
 1. Aby otrzymać charakterystyczny dla stripsów "efekt łusek na panierce" nie należy przyklepywać mąki do kurczaczków, tylko wstrząsać pojemnikiem z mąką, tak aby mąka dokładnie obtoczyła mięso.
2. Ilość przypraw zależy od preferencji smakowych - lepiej na początku wsypać ich mniej, a potem stopniowo dodawać w razie potrzeby. Najlepiej usmażyć jedną czy dwie sztuki mięsa, aby sprawdzić smak.
3. Paski kurczaka wrzucać należy na dobrze rozgrzany, głęboki olej. Smażyć kilka minut na średnim ogniu na głębokiej patelni lub we frytkownicy. Nie wolno przetrzymywać stripsów na patelni, bo kurczak wyjdzie suchy, a nie soczysty.
4. Zamiast pieprzu cayenne można użyć ostrej papryki, należy pamiętać że w tym przypadku trzeba jej dodać więcej, bo jest mniej ostra od cayenne.
5. Kurczak i ciasto można doprawić swoimi ulubionymi przyprawami, niekoniecznie tymi które zostały podane w składn... Placki z gotowanych ziemniaków ze szpinakiem i fetą 

 Składniki na 10 placków:

250g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
ok. 2 szklanki mąki
Ostudzone ziemniaki ubijamy. Dodajemy jajko i szklankę mąki, zarabiamy łyżką. Dodajemy stopniowo mąkę i zagniatamy gładkie ciasto. 
Ja formowałam ciasto w gruby wałek, odkrawałam po plasterku i rozklepywałam na blacie oprószonym mąką na cienkie placki wielkości dłoni.
1/3 paczki mrożonego szpinaku
ząbek czosnku
sól, pieprz
1/3 opakowania sera feta
Szpinak rozmrażamy wcześniej lub wrzucamy zamrożony na patelnię i dusimy około 8 minut pod przykryciem. Odparowujemy. Dodajemy starty czosnek, sól i pieprz. Fetę kroimy w drobną kosteczkę.
Na każdy placek nakładamy po łyżce szpinaku i kilka kosteczek sera. Przykrywamy drugim plackiem i zlepiamy.
Smażymy na oleju aż będą rumiane. Genialne pomysły z okazji ślubu:) KURCZAK W KREMOWYM SOSIE MUSZTARDOWYM Z TYMIANKIEM świetny pomysł na prezent.. jesz co najmniej 2 miesiące :D

Tablic
4
Zszywek
44
Ulubionych
6
Aktywność
»
Obserwowanych
0
Obserwuję
0
Obserwują
0

Fotografie

Obserwuj tablicę

Ulubione

Ja już po pierwszym dniu :)... Jak zrobić szpagat?
Może si... Witajcie !
Potrzebuje motyw...
Obserwuj tablicę

Pomysły

Stripsy KFC

Składniki:
pod... Placki z gotowanych ziemnia... Genialne pomysły z okazji ś... KURCZAK W KREMOWYM SOSIE MU... świetny pomysł na prezent..... ciasto smerfetka bez pieczenia Makaronowe pakieciki z sere... Prosty sernik na zimno z bi... ...
Obserwuj tablicę

Mój styl

... <3 !!! :D makijaż krok po kroku biel i czern,zyrandol z fioletem <3 diy, fashion, diy fashion p... ...
Obserwuj tablicę
Następna strona

Witaj na Zszywka.pl!
Załóż konto i zyskaj.

Załóż konto Masz już konto? Zaloguj się »