martynaaa1212

Never give up https://www.vinted.pl/members/615982-martynaaa1212 Zapraszam :)
martynaaa1212
Moje tablice obserwuje 1 osoba Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 katowice
Kostka egzotyczna - BEZ PIECZENIA

Przepis
Składniki:
spód:
18 sztuk podłużnych biszkoptów
masa jogurtowa:
800 gramów jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej (odradzam grecki)
3 galaretki cytrynowe
wierzch:
2 puszki koktajlu z owoców egzotycznych (razem 800 gramów brutto)
2 galaretki cytrynowe
dodatkowo:
1 paczuszka galaretki cytrynowej
1 paczuszka galaretki pomarańczowej
1 galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, wylewamy do głębokiego talerza, schładzamy do zgęstnienia. To samo robimy z 1 galaretką pomarańczową.
Następnie obie kroimy w kosteczkę.


Treść przepisu:

Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia (jeśli nie mamy takiej z wyjmowanym dnem) i wykładamy podłużnymi biszkoptami.





3 cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, schładzamy do temperatury pokojowej, a potem wlewamy małym strumyczkiem do jogurtu naturalnego i miksujemy do połączenia składników.







Powstałą na powierzchni piankę zbieramy łyżką.





Masę wkładamy do lodówki, a kiedy uzyska konsystencję budyniu, wsypujemy do niej pokrojone w kosteczkę galaretki i z wyczuciem mieszamy łyżką.







Masę wykładamy delikatnie na poukładane wcześniej biszkopty i w miarę możliwości wygładzamy powierzchnię. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy.





Owoce z puszki odcedzamy na sitku (ja miałam takie dwie puszeczki).
Wykładamy je na zastygniętą masę.






Dwie ostatnie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 800 ml wody, schładzamy w lodówce i kiedy zaczną tężeć, wylewamy je na poukładane wcześniej owoce.

Ciasto ostatecznie schładzamy parę godzin w lodówce, smacznego ! Krem cappuccino
Składniki na 4-6 porcji:
4 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub waniliowego
250ml mocnej kawy
3 żółtka
80g cukru (użyłam jasnego brązowego)
250g śmietanki kremówki 30%
Do ozdoby:
200g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
kakao lub kawa rozpuszczalna do posypania
ziarenka kawy w czekoladzie

1. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody (odstawić na około 10 minut).

2. Do miski przełożyć żółtka, wsypać cukier i dodać 6 łyżek kawy z 250ml. Następnie ubić mikserem, aż masa będzie kremowa i puszysta.

3. Pozostałą kawę przelać do rondelka, dodać cukier waniliowy i zagotować.

4. Do puszystej masy, ciągle ubijając mikserem, powoli wlewać gorącą kawę. Cały czas ubijać, aż masa będzie gęsta i ciągle puszysta. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Masę odstawić do przestygnięcia i na chwilę wstawić do lodówki, od czasu do czasu zamieszać.

5. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z tężejącym kremem. Przełożyć do szklaneczek i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

6. Przed podaniem ubić śmietankę kremówkę i ozdobić nią wierzch deseru, posypać kawą lub kakao, poukładać czekoladowe ziarenka kawy.
Deser przechowywać w lodówce. Ciasto łaciate 

Składniki na ciasto jasne:

    6 białek
    200 g cukru
    50 g mąki pszennej
    150 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i lekko, ale dokładnie mieszamy.
 
Składniki na ciasto ciemne:

    6 jaj
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę pszenną, przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
 
Składniki na masę z sera gotowanego:

    1 kg sera białego (zmielonego)
    1 szklanka cukru (ew. do smaku dodać więcej)
    6 żółtek
    3 łyżeczki czubate mąki ziemniaczanej (dałam 3 łyżki)
    cukier waniliowy
    1/2 szklanki mleka
    200 g masła lub margaryny

Ser, masło, cukier, żółtka (ja żółtka dodaję na końcu, zmiksowane z mąką i mlekiem) wkładamy do dużego garnka, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
?Mąkę rozpuszczamy w mleku i wlewamy do gotującej się masy serowej, gotować kilka minut całość, aż masa zgęstnieje.
 
Ponadto do dekoracji:

    czekolada deserowa
    3/4 czekolady mlecznej
    mleko do roztapiania czekolady (wlewałam po ok. 30 ml, lub dolewałam na wyczucie)
    biała czekolada

Rozpuściłam obie ciemne czekolady (deserową i mleczną) w kąpieli wodnej, wylałam na ciasto, już lekko odparowaną. Osobno rozpuściłam białą, nakładałam ją ,,kępkami " po cieście i mieszałam z ciemna za pomocom wykałaczki, robić wzory.
 
Wykonanie:

Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 24 x 35 cm, wyłożone papierem do pieczenia. Najpierw wykładamy ciasto ciemne po łyżce, obok białe i tak na przemian. Następnie na ciasto białe kładziemy łyżkę ciemnego, a na ciemne białe. Wierzch lekko wyrównujemy łyżką i pieczemy w piekarniku ok. 45 minut (u mnie 35 minut), w 180 st C do suchego patyczka.

Jak ciasto przestygnie, przekroić na trzy blaty. Na spód ciasta wlewamy połowę ciepłej masy serowej (szybko tężeje, najlepiej robić zaraz po jej ugotowaniu), kolejna warstwa ciasta, masa serowa, ciasto i dekoracja wedle uznania. Tort milka

(na dużą tortownicę o średnicy 24cm)
Biszkopt genueński:
6 dużych jaj
150g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
170g mąki pszennej
40g masła
Całe jaja w skorupkach włożyć do garnka gorącej wody,aby się porządnie ogrzały.
Mąkę przesiać.Masło roztopić i odstawić do ostudzenia.
Jaja i cukier ubijać mikserem do białości przez około 10 minut.Masa jajeczna powinna potroić swoją objętość.
Mąkę podzielić na 3 części i powoli dodawać do ubitej masy.Pierwszą część wsypać i delikatnie wymieszać rózgą,to samo zrobić z częścią drugą i ostatnią mąki.Do masła wlać 2 łyżki ubitej masy jajecznej i wymieszać.Na koniec stopniowo wlać rozprowadzone masło z masą jajeczną i jeszcze raz wymieszać.
Tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tylko na dnie.
Nagrzać piekarnik do 175 stopni celcjusza i piec biszkopt przez 35-40 minut-do suchego patyczka.Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, podnieść tortownicę do góry i spuścić na podłogę z wysokości 30-40cm.Ta czynność sprawi,że biszkopt będzie równy i nie będzie opadał.Odłożyć do wystudzenia.Po wystudzeniu biszkopt wyjąć z formy i przekroić na trzy równe krążki.

Krem:

500g serka mascarpone
400g nutelli
100g mlecznej czekolady milka
100g posiekanych orzechów laskowych

Czekoladę milka rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia.
Serek mascarpone zmiksować razem z nutellą na gładką masę.Na koniec dodać ostudzoną czekoladę i zmiksować krótko.Na koniec dodać orzechy i wymieszać. 

Dodatkowo:
4 wafelki pokruszone na posypanie boków tortu
1 szklanka przegotowanej wody z cukrem i sokiem z cytryny do nasączenia tortu
Pralinki milka w kształcie serduszek

Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu-delikatnie nasączyć wodą z cukrem i cytryną.
Posmarować jedną trzecią masy.Następnie położyć drugi blat biszkoptu i czynność powtórzyć.
Trzeci blat ułożyć na wierzchu i rozsmarować ostatnią część masy.
Obsypać boki pokruszonymi wafelkami.Schłodzić tort.

Czekoladowe ganache:
100g czekolady mlecznej milka
50ml śmietanki kremówki

Śmietankę zagotować.Połamaną czekoladę wrzucić do śmietanki i odstawić na 3 minuty.Po tym czasie wymieszac dokładnie ganache rózgą.Ostudzone ganache wylać na wierzch tortu i ozdobić pralinkami.Schłodzić w lodówce. rafaello bez pieczenia, coś dla mnie :)