maskotka22

maskotka22
Moje tablice obserwuje 44 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
moje jak komuś nie pasuje niech nie pisze:) Pieguski - pyszne ciasteczka z M&M. Składniki:

Spód:
•190 g ciasteczek (np. typu Pieguski z czekoladą i orzechami)
•50 g masła

 Masa serowa:
•500 g zmielonego twarogu
•500 g mascarpone
•1 i 1/2 szklanki cukru
•1 łyżka cukru wanilinowego
•3 łyżki mąki ziemniaczanej
•5 jajek

oraz
•na wierzch masy serowej: 400 g śmietany gęstej kwaśnej 12% + 1 łyżka cukru wanilinowego
•na wierzch: starta czekolada mleczna i biała

Mus z mlecznej czekolady:
•2 łyżeczki żelatyny
•300 g mlecznej czekolady
•750 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% (w tym 350 ml dobrze schłodzonej)

Przygotowanie:
Składniki na masę serową wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały.
Dno tortownicy o średnicy 25 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz.
Spód:
Ciasteczka zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu. Dodać masło, przez chwilę razem zmiksować. Masę wyłożyć na dno tortownicy mocno uklepując. Wstawić do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).
Masa serowa:
Do misy miksera włożyć ser, mascarpone, cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez około 1-2 minuty. Dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.
Masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię i wstawić do środkowej części piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez kolejne 90 minut, do czasu aż masa serowa się zetnie (sernik może znacznie urosnąć, ale na pewno równo opadnie do właściwej wysokości).
Sernik wyjąć z piekarnika i odczekać około 10 minut aż powierzchnia się wyrówna, następnie wyłożyć śmietanę 12% zmieszaną z cukrem wanilinowym. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut w 120 stopniach C.
Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić. Na ostudzony sernik wyłożyć mus. Mus przygotować w czasie gdy piecze się sernik.

Mus z mlecznej czekolady:
Żelatynę wsypać do garnuszka, wlać 2 łyżki wody i wymieszać. Odstawić do namoczenia na około 15 minut.
Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić (np. w mikrofalówce).
400 ml śmietanki zagotować w rondelku. Resztę śmietanki wlać do miski i wstawić do zamrażarki do szybkiego schłodzenia (będziemy ją ubijać).
Namoczoną żelatynę podgrzewać na minimalnym ogniu aż całkowicie się rozpuści.
Do zagotowanej śmietanki dodać żelatynę (najpierw zahartować ją częścią śmietanki, tzn. dodawać po łyżce śmietankę do żelatyny za każdym razem mieszając, w... ciastka a’la pieguski!
Składniki:
- 1 kostka miękkiego masła 
- 1 szklanka cukru 
- 1 jajko 
- 2,5 szklanki mąki 
- 1/2 łyżeczki soli 
- 1/2 łyżeczki sody 
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 
- 1 szklanka orzechów włoskich (można bez orzechów)
Wykonanie : 
Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać, ale dość grubo.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, sól i dokładnie wymieszać (można zmiksować). 
Do masy dodać orzechy i czekoladę (można podzielić i jedne zrobić z orzechami, a drugie z czekoladą). Gdy na koniec już mikser nie daje rady można ciasto wyrobić ręcznie .Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni. 
Z masy robić małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blaszce, zachowując dość duże odstępy, ponieważ ciasteczka się "rozpłyną". 
Piec 10-15 minut. Eko doniczki