matamaya

matamaya
Moje tablice obserwuje 25 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
domowe malibu: - 200 g wiórków kokosowych - 250 ml spirytusu - 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego słodzonego - 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego niesłodzonego Wiórki wsypujemy do słoika, zalewamy spirytusem. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 4 dni. Po tym czasie odsączamy alkohol przez gazę. Oba rodzaje mleka mieszamy i dodajemy odsączony spirytus. Dokładnie mieszamy i przelewamy do butelki. Ja zrobiłam w mniejszej ilości – grunt, żeby proporcje się zgadzały. domowy advocat: - 5 żółtek - 250 g cukru pudru - 1/2 puszki (265 g) mleka skondensowanego niesłodzonego - 250 ml spirytusu Żółtka ubijamy z cukrem pudrem. Stale miksując dodajemy mleko. Na koniec wlewamy spirytus, mieszamy i przelewamy do butelek. Uwaga – ajerkoniak bardzo(!) gęstnieje. Nie zróbicie tego błędu co ja – wlejcie go do butelek o szerszych szyjkach. Z tych, które są na zdjęciu wylanie go jest niemal niemożliwe ;) domowy baileys: - puszka (530 g) mleka skondensowanego słodzonego - 0,5 litra wódki - 0,5 szklanki mleka - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej - 1 łyżka wrzątku Puszkę mleka wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy na małym ogniu przez 2,5 godziny. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy mleko będzie zimne, puszkę otwieramy, mleko przekładamy do większego naczynia. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzątku i dodajemy do mleka. Mieszamy. Dodajemy mleko. Mieszamy. Na koniec pomału dodajemy wódkę i całość łączymy razem. Przelewamy do butelki. domowa kukułkówka: - 200 g kukułek - 150 ml mleka zagęszczonego słodzonego - 100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego - 250 ml wódki Mleko wymieszać w rondelku i wstawić na niewielki ogień. Wrzucić cukierki i stale mieszając czekać aż się rozpuszczą (zajmie to dłuższą chwilę, ale nie można odejść od garnka, bo cukierki przykleją się do dna!). Gdy masa będzie jednolita odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnej masy kukułkowej dodajemy wódkę. Mieszamy łyżką. Przelewamy do butelki. Uwaga! Wszystkie alkohole należy odstawić na kilka dni do przegryzienia się! Miętowy sernik Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm Biszkopt: * 2 jajka * 1/4 szklanki cukru * 1 łyżka cukru waniliowego .... Więcej po kliknięciu w zdjęcie. seromak Składniki na kruchy spód: 1,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru pudru 125 g masła, schłodzonego 1 żółtko Wszystkie składniki umieścić na stolnicy, szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę (składniki można również zmiksować w malakserze). Po tym czasie rękoma oprószonymi mąką wyłożyć do formy o wymiarach 45 x 40 cm (największa blacha*). Ponakłuwać, podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut, do lekkiego zezłocenia. Składniki na masę makową: 4 i 2/3 szklanki maku (suchego) 1¼ szklanki drobnego cukru do wypieków 100 g rodzynków 100 g orzechów włoskich, posiekanych 4 jajka, białka i żóltka oddzielnie 2 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. /Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/. Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. Żółtka utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodać zmielony mak, bakalie, ekstrakt z migdałów, bułkę tartą, wymieszać lub zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą makową (ten etap najlepiej tuż przed pieczeniem, by białka nie opadły lub nie podeszły wodą). Składniki na masę serową: 1200 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 1 - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków 150 g masła, w temperaturze pokojowej 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej, najlepsza z domowego przepisu Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodawać po łyżce ser, dalej ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę. Białka ubić na sztywną pianę i na koniec delikatnie wmieszać do masy serowej. Wykonanie Na podpieczony wcześniej spód wyłożyć masę makową, wyrównać. Na nią wyłożyć masę serową. Piec przez około 60 minut w temperaturze 175ºC (można od góry przykryć folią aluminiową, by sernik się nie spiekł i pozostał biały). Wystudzić, schłodzić przez kilka godzin w lodówce a najl... Smażone kulki ziemniaczane Składniki: 800 g ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki 150 g tartej bułki gałka muskzatałowa cukier puder Ziemniaki obrać, zalać wrzątkiem, osolić, gotować 20 minut, odcedzić, odparować i wycisnąć w prasce do ziemniaków. Puree z ziemniaków wymieszać z jajkami i mąką. Masę doprawić solą pieprzem, szczyptą gałki muszkatałowej i szczyptą cukru pudru. Z masy formowac kulki o średnicy 2 cm, obtaczać w bułce tartej i smażyć partiami w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. pieczeń ze schabu Składniki: * ok. 1,5 kg schabu * 1 duże jabłko * 1 duża czerwona cebula * 1 łyżki dżemu morelowego * kilka gałązek świeżego tymianku * 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli * 2 duże szczypty soli * 2 łyżki oleju * drobne ziemniaczki (ilość według zapotrzebowania) Ziemniaki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół (jeśli są drobne) lub kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do miski, polewamy łyżką oleju, posypujemy solą i mieszamy. Umyte i dobrze osuszone mięso nacinamy w taki sposób jak przy krojeniu kotletów, z tą różnicą, że nie docinamy go do końca. Spód mięsa powinien być w jednym kawałku i trzymać poszczególne kawałki razem. Mięso oprószamy solą (również między poszczególnymi kawałkami) i nacieramy dżemem. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki, które podobnie jak plasterki cebuli wkładamy między plastry mięsa. Wierzch posypujemy chilli. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, a dookoła niego umieszczamy ziemniaki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę.

6

197

domowe malibu: - 200 g wiórków kokosowych - 250...

ROKSANNA
ROKSANNA Jak długo można to przechowywać?
zuziav220
zuziav220 Fajnie, że są tu przepisy na coś domowego

5

160

Miętowy sernik Składniki na tortownicę o średni...

tulusiu
tulusiu hmm trzeba spróbować
natalusia95
natalusia95 zrobiony i wyszedł pyszny ;-)
elenaa1517
elenaa1517 Zrobiłam, idealny na wiosnę, nie za słodki i świeży, pycha :)

4

232

pieczeń ze schabu Składniki: * ok. 1,5 kg schab...

jogobelka
jogobelka Dzisiaj zrobiłam na obiad,troszkę zrobiłam "po swojemu"ale nic nie ujęłam ze składników...
2706aiwlyS
2706aiwlyS Ja robiłam dokładnie wg przepisu. Troche suche wyszlo. Jak dla mnie lepiej wygląda niż smakuje
jogobelka
jogobelka W moim przepisie ziemniaki były z oliwą i przyprawą do ziemniaków z Cykorii,bardzo lubię tę przyp...