milibarcamili

Zacznij kochac siebie a ,,swiat,, pokocha Ciebie. Badz kim jestes i nie udawaj nikogo innego.Świat jest zły, a Ty jesteś jego częścią więc czyn dobro i badz dobrym czlowiekiem
milibarcamili
Moje tablice obserwuje 4470 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Barcelona
#krucheciasto #sliwki Ciasto ze śliwkami. Czas przygotowania: 30 minut Czas pieczenia: 50 minut Ilość porcji: forma 20/30 cm Składniki: 2 szklanki mąki pszennej np. typ 550 - około 300- 320 g kostka masła - 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 średnie jajko 1/3 szklanki cukru do 1000 g śliwek - ważone przed wypestkowaniem Potrzebujesz również: odrobinę mąki do podsypywania oraz cukru pudru do oprószenia ciasta po wyjęciu z pieca, stolnicę i wałek (opcjonalnie), papier do pieczenia  Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.  Forma na ciasto: 20/30 cm W sporej misce umieść mąkę wymieszaną z proszkiem oraz cukrem. Dodaj też jajko i pokrojone w kawałki masło. Całość wyrabiaj na gładkie ciasto. Ja lubię wyrabiać ciasto dłońmi. Uformuj kulę, lekką ją spłaszcz i zawiń w folię lub umieść w woreczku. Odłóż do lodówki na 30 minut. W trakcie chłodzenia ciasta umyj śliwki. Możesz użyć dowolnej, polskiej odmiany - ważne, by były to śliwki w których dobrze odchodzi pestka. Wypestkuj je a połówki śliwek pokrój jeszcze na 6 mniejszych kawałków. Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki. Podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj na placek trochę większy niż forma (najlepiej na obsypaną mąką blacie lub stolnicy). Możesz też nie wałkować ciasta tylko kawałek po kawałku oblepiać nim dno formy. Placek przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (Aby było łatwiej formę można wysmarować od środka masłem a potem wyłożyć papierem do pieczenia. Papier przykleja się do masła i łatwiej się formuje). Ja nie używałam papieru do pieczenia.  Na ciasto wyłóż kawałki śliwek. Wyrównaj powierzchnię.  Resztą ciasta oblep od góry śliwki. Rwij kawałek po kawałku, lekko spłaszczaj i układaj obok siebie kawałki ciasta. Na koniec lekko wszystko uklep. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego 180 stopni góra/dół, lub 170 stopni z termoobiegiem. Piecz je 50 minut. Ciasto można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. Jeszcze gorące ciasto nie jest stabilne i trudniej się je kroi. Po schłodzeniu w lodówce kroi się idealnie a śliwki i powstały sok świetnie łączą się z ciastem. Kazdy ma jakieś hobby.... W kraju gdzie 80% dzieci rodzice chcą wprowadzić ich w świat piłki nożnej, mój syn zdecydowal sie pójść w inny lecz Bardzo niebezpieczny sport mial 5 lat gdy poraz pierwszy wsiadł na motor od tamtego momentu stal sie jego najlepszym kumplem.... Jestem dumną mamuśka gdyż poraz kolejny uslyszalam podziękowania za to że jesteśmy wspaniałymi rodzicami i go do niczego nie zmuszamy ani mu nie zabraniamy (wszystko w granicach rozsądku).... A wasze dzieci jakie sporty lubią i czy wy jako rodzice wspieracie swoje pociechy.... #milibarcamili #dzieci Bananowiec straciatella #ciasto #przepis Dla tych które mają problem z dodawaniem zszywek.... #problem #rozwiazany Uśmiech ;) #pies #milibarcamili
DO GÓRY