monick207

monick207
Moje tablice obserwuje 4 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Brak jeszcze zszywek.
aksamitna
warszawa Obserwuj

Zszywek: 904 · Obserwują ją: 726

Ostatnio dodane:

Tarta panna cotta z malinami Jogurtowy deser na zimno (bez cukru) pieczone ziemniaki z sosem koperkowym ...
MaJe_CzKa222
Deutschland Obserwuj

Zszywek: 2315 · Obserwują ją: 17503

Ostatnio dodane:

Chrupiąca Tortilla z Jajkiem, Serem i Szynką Moje  niezastąpione perełki ♥️
Polecam !   



MAKARONOWE MUSZLE Z PIECZARKAMI W POMIDOROWYM SOSIE.

Składniki (na 4 porcje):
- 20 dużych muszli makaronowych

nadzienie:
- 2 szalotki
- 50 g wędzonej szynki
- 250 g pieczarek
- 250 g fety
- 3 łyżki natki pietruszki
- 2-3 łyżki masła

sos pomidorowy:
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- odrobina pieprzu

- ewentualnie tarty parmezan (u mnie ser grana padano) do posypania



Muszle makaronowe ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu.

Przygotowanie farszu:
szalotki drobno posiekać, szynkę i fetę pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki.
Szalotki zeszklić na maśle, dodać szynkę i smażyć, mieszając przez ok. 4 minuty. Dodać pieczarki i smażyć, aż powstały sos odparuje. Przestudzić.
Do letniego farszu dodać natkę i fetę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie sosu:
wszystkie składniki umieścić w rondelku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i mieszając, gotować przez 10 minut.


Gotowy sos wlać do żaroodpornej formy.
Ugotowane muszle makaronowe nadziewać przygotowanym farszem i układać w formie z sosem. Całość ewentualnie posypać delikatnie tartym parmezanem.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekać przez około 20 minut. ...
bettypasja
Piotrków Trybunalski Obserwuj

Zszywek: 1225 · Obserwują ją: 5990

Ostatnio dodane:

Ziemniaczane naleśniki

Składniki:

4/5 ziemniaków
250/300 g mąki pszennej lub wieloziarnistej 
250/300 ml mleka
3 jajka
5 łyżek oleju
1 łyżka cukru
3/4 ząbki czosnku
trochę ziół i soli do smaku

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cztery części.
Zalewamy wodą , solimy i gotujemy do miękkości.
Po ugotowaniu ,ziemniaków nie odcedzamy tylko studzimy w tej wodzie w której się gotowały. Po ostudzeniu blendujemy z tą wodą.
Masa powinna być papkowata.Do ziemniaków dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę ,jajka ,mleko i mąkę.
Mieszamy wszystko dokładnie i dodajemy olej i łyżeczkę soli.
Znów mieszamy a następnie odstawiamy masę na bok na ok pół godziny.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i smażymy cieniutkie naleśniki. Każdy z nich posypujemy ulubionymi ziołami.
Należy uważać na moment przewracania każdego naleśnika ,ponieważ są one bardziej kruche od tradycyjnych. Można podawać z farszem mięsnym ,warzywnym ,grzybowym lub polane śmietaną.
Smacznego :) Ryż z fasolą, kukurydzą i sosem paprykowym.

Składniki:

Cebula 35 g
Czosnek 6 g
Fasola konserwowa czerwona 65 g
Kukurydza konserwowa 40 g
Oliwa z oliwek 6 g
Papryka czerwona 165 g
Ryż brązowy 65 g
Łącznie 422 kcal
Białka 13,5 g
Tłuszcze 9,8 g
Węglowodany 69,7 g

Sposób przygotowania:
Paprykę umyć i oczyścić. Posiekać w drobna kostkę razem z cebula i czosnkiem. Olej rozgrzać w garnku. Dodać cebulę i ją zeszklić. Dodać paprykę i czosnek. Smażyć na średniej mocy palnika, mieszając, ok. 5 minut. Podlać lekko wodą, lub gorącym bulionem. Dodać odrobinę octu lub soku z cytryny. Gotować około 15 min. Mieszając od czasu do czasu, zmiksować, doprawić solą i pieprzem, oraz ulubionymi ziołami. Dodać kukurydze i fasolę , oraz ugotowany ryż. Trzymać jeszcze na ogniu 3 min Zdrowe naleśniki z 2 składników.

Składniki:
 

jajka (oznaczone 0 lub 1)*,
20 g budyniu waniliowego,
olej kokosowy (do usmażenia naleśników).

Dodaj tyle jajek, ile potrzebujesz. W tym przepisie na zdrowe naleśniki użyto 8 jajek. 

Przygotowanie:
 
Wbij jajka do miski i dodaj do nich budyń. 
Zmiksuj składniki blenderem lub mikserem, aż do otrzymania jednolitej masy bez grudek. 
Rozgrzej olej kokosowy na patelni.
Wlej porcję masy na patelnię i smaż z obydwu stron.
Smacznego :) Tarta z cukinią, mozzarellą i fetą.

Do przygotowania potrzebujecie:
✔olej rzepakowy bazylia @kujawski_pl
✔2 małe cukinie ( 1 większa)
✔ser mozzarella u mnie light
✔ciasto francuskie u mnie light
✔pół kostki sera feta
✔sól, pieprz, chili, świeża bazylia
renb
Gdzieś tam Obserwuj

Zszywek: 4619 · Obserwują ją: 20865

Ostatnio dodane:

Jesienny  kaprys .  Tort  z  masą  orzechową,  chałwową  i blatem   bezowym. Tort ,  Jesienny Kaprys ,   z  masami  orzechową ,  chałwową  i  blatem bezowym . Ciasto  ,  Skarb  Ali  Baby . Tort