monika1177

monika1177
Moje tablice obserwuje 2180 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką .... włoski Babeczki z piankowymi kapeluszami (hi-hat cupcakes) Składniki na 12 babeczek (standardowy rozmiar papilotek): 90 g gorzkiej czekolady (70% kakao), roztopionej 1 szklanka mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 115 g masła, w temperaturze pokojowej 1 i 1/4 szklanki cukru (dałam o połowę mniej) 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany 1/4 szklanki wody  Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.  Do misy miksera włożyć masło, utrzeć je na puszystą masę, pod koniec ucierania dodając cukier, ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i solą. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.  Do masy maślanej powoli wmiksowywać czekoladę. Dodawać jajka, po jednym, miksując po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Dodać śmietanę, zmiksować. Dodać połowę wymieszanej ze spulchniaczami mąki, wymieszać. Dodać 1/4 szklanki wody, resztę mąki, zmiksować tylko do połączenia składników.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (12 sztuk). Pomiędzy nie rozdzielić ciasto (w każdej papilotce ciasto nie powinno sięgać wyżej niż 3 mm licząc od góry papierka).  Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka Babeczki nie wyrastają mocno, powinny być w miarę płaskie. Wystudzić na kratce. Można również upiec je dzień wcześniej.  Składniki na piankę: 3 duże białka 1 i 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka dowolnego ekstraktu (np. z wanilii, z migdałów), można pominąć 1/4 szklanki wody  Białka, cukier, wodę umieścić w szklanej lub metalowej misce. Ubijać je mikserem przez około 1 minutę (końcówkami do ubijania białek). W garnuszku zagotować niewielką ilość wody; nad nim umieścić miskę z białkami - nie powinna dotykać powierzchni wody. Podczas gdy woda w garnuszku paruje, w misce ubijać w dalszym ciągu nasze białka z cukrem, przez równe 12 minut. Temperatura pianki po tym czasie powinna osiągnąć około 70ºC. Jeśli nie posiadacie termometru cukierniczego, nie martwcie się. Jeśli będziecie ubijać białka przez równe 12 minut w kąpieli wodnej, na pewno osiągną wymaganą temperaturę. Białka będą z każdą minutą ubijania robiły się coraz bardziej gęste, co na pewno nie ujdzie Waszej uwadze. Na sam koniec wmiksować ekstrakt.  Przygotować rękaw cukierniczy z okrągłą grubą nasadką. Przełożyć do niego pianę i wyciskać spiralnie na babeczki. Na każdą babeczkę można zużyć około 1/2 szklanki piany. Babeczki z pianką włożyć do lodówki, na czas przygotowania czekola... *foremka 23*28 cm
Składniki:
na masę bazową do ptasiego mleczka:

    5 jajek
    500 ml mleka
    4 łyżki żelatyny
    200 g masła
    3/4 szklanki cukru pudru

dodatkowo:

    20 podłużnych biszkoptów ladyfingers
    2 łyżki kakao
    łyżka żelatyny
    galaretka zielona
    galaretka żółta
    galaretka czerwona
    galaretka różowa
    bita śmietana i kolorowe cukierki do dekoracji


Galaretki rozpuścić: zieloną i żółtą osobno w 3/4 szklanki wody każdą, czerwoną i rubinową osobno w 300 ml wody każdą. Wystudzić. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć biszkopty.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę, rozmieszać i odstawić. Dodatkową łyżkę żelatyny rozpuścić osobno w 3/4 szklanki wody. Białka ubić na sztywno, podzielić mniej więcej równo na trzy części. Ucierając powoli masę maślaną wlewać wystudzone mleko z żelatyną. Podzielić na trzy części najlepiej od razu do trzech misek. Pierwszą miskę umieścić w rondlu z gorącą wodą i powoli ucierając dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie i kakao. Kiedy masa będzie jednolita wyjąć miskę z wody i delikatnie wmieszać część piany z białek. Masę wyłożyć na biszkopty, wstawić na chwilę w chłodne miejsce. Kiedy stężeje zalać czerwoną galaretką i ponownie odstawić do stężenia. Drugą część masy wstawić do rondla z gorącą wodą, miksując wlać mleko z żelatyną a następnie galaretkę zieloną (masa może się zwarzyć ale to nic, należy miksować dalej masa po chwili odzyska konsystencję), na końcu dodać część piany z białek. Całość przelać do foremki, odstawić do stężenia. Następnie zalać różową galaretką. Na końcu wyłożyć masę żółtą, przygotowując ją tak jak poprzednią zieloną. Górę wyrównać przyrządem z ząbkami lub wygładzić łopatką. Całkowicie zastygnięte ciasto po pokrojeniu można udekorować bitą śmietaną i cukierkami.

3

1

225

Kazdy moze byc ofiara...i kazdy moze byc zwyrodniałym morderca" ten cytat daje do myslenia. ...

Michonne
Michonne Właśnie skończyłam czytać :D świetna ;)
monika1177
monika1177 Cała seria z Davidem Hunterem jest genialna <3
tas_or_ek
tas_or_ek Mam całą serię :)

11

69

3212

No to ćpam dalej :)

Karolaa1234
Karolaa1234 Książki to pozytywne uzależnienie :)
magdakrasz1
magdakrasz1 to strasznie uzależnia. ja zamiast zająć się sprzątaniem, nauką itd to czytam książki

1

38

2257

:).

agsonv
agsonv HAHA!!

1

4

240

jak wam się podoba?

kamyk3332
kamyk3332 Chciałabym się nauczyć tak pięknie malować <3

8

39

2696

please...

blueferret
blueferret od samego początku juz pokazał jak bardzo będzie dobry :I

1

0

81

moja ;)

oszendera
oszendera sliczna :D

1

49

3237

piekne slowa

monika1177
monika1177 znałam to w troszkę innej wersji x lat temu jako wierszyk do pamiętnika :D

3

23

1898

Apropo świąt ;)

Syllwiaaa
Syllwiaaa Jaki słodki kotek *-*
ola1257
ola1257 kotek Pusheen :)

0

8

265

...

0

0

181

...

0

7

528

***

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY