monika1975

monika1975
Moje tablice obserwuje 5 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
przystawki Sakiewki z ciasta francuskiego
 Antolka Jakuszkowa   20:19   ciasto francuskie  , ciasto francuskie przepis  , ciasto francuskie przepisy  , Przekąski i przystawki  , przystawki  , sakiewki
W ostatnim czasie ciasto francuskie namiętnie wplata się w moje przepisy, stałam się jego regularną fanką! Uważam, że daje ono niezwykle wiele możliwości oraz smakuje wspaniale zarówno na słodko jak i ostro a przy okazji można się nim pobawić i tworzyć jakieś ciekawe formy jak na przykład takie sakiewki, ale równie dobrze może to być też rolada z ciasta francuskiego, którą to zajdziecie już moich przepsiach. Bardzo fajna propozycja jako jakaś szybka zakąska. Bardzo praktyczna potrawa gdyż nie dość że przygotowanie zajmuje bardzo niewiele czasu to jeszcze za niewygórowaną cenę możemy zafundować sobie takie smakołyki.

Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego, garść oliwek, duży pomidor, kilka plastrów sera żółtego, kilka plasterków kiełbasy żywieckiej, oregano

ciasto francuskie przepisy
Przygotowanie:
Rozwijamy ciasto, dzielimy je na prostokąty. Wykładamy na blasze do pieczenia.
Wędlinę kroimy w plasterki. Kładziemy na każdy kawałek ciasta.
Pomidory myjemy. Kroimy je w ćwiartki, oliwki kroimy na pół.
Ser żółty kroimy w plasterki lub ścieramy na  tarce. Wszystkie składniki wykładamy na ciasto francuskie, doprawiamy oregano.
Włączamy piekarnik, rozgrzewamy. Sakiewki pieczemy w temperaturze 220*C nie dłużej niż 15 minut :)

 Taką przekąskę możemy serwować z sosem czosnkowym:) Mini serniczki z czekoladą
Składniki na 12 sztuk:

Spód:
70 g herbatników (użyłam Petit Beurre)
1 kopiata łyżka kakao
20 g roztopionego masła

Masa serowa:
250 g twarożku (zmielonego dwukrotnie)
200 g serka homogenizowanego (użyłam naturalnego ale można śmiało eksperymentować z różnymi smakami)
7-8 łyżek cukru
1 białko
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej

Polewa:
100 g czekolady o zawartości 70% kakao



Piekarnik nagrzewamy do 175ºC. Herbatniki drobno kruszymy, dolewamy masło i mieszamy dokładnie. Wysypujemy do papilotek i ugniatamy łyżeczką.
Twarożek mieszamy z pozostałymi składnikami i napełniamy papilotki pozostawiając 0,5 cm wolnego miejsca na polewę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 120ºC. Pieczemy 25 min.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy wystudzone serniczki. śliczniutkie wielkanoc

0

34

32

1021

Mini serniczki z czekoladą Składniki ...

Cataleya89
Cataleya89 Czyli daliscie zwykły twaróg i setek mascarpone zamiast serka homegenizowanego?
mariacz
mariacz ciekawe

0

7

0

10

0

1

0

2

0

11

0

1

0

10

0

1

0

3

0

2

6

306

Składniki: 1 szklanka surowego ryżu; ...

Uciebe
Uciebe Myślę dobrze by sie komponował tez sos meksykański bo pasuje do dodatków
malenka1712
malenka1712 a co zamiast czarnej fasoli ?
b_siula
b_siula Już kilka razy to robiłam - pyszne :) Tylko, że ja to zmodyfikowałam i zamiast czarnej fasoli daj...

0

2