motylowata

Po prostu ja ;)
motylowata
Moje tablice obserwuje 679 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Tomaszów Mazowiecki
Bananowe pancakes
 
Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
1 ¼ szklanki maślanki lub kefiru
1 jajko, roztrzepane
2 łyżeczki syropu klonowego (golden syrupu lub płynnego miodu)
20 g roztopionego masła
1 - 1,5 banana (około 200 g bez skórki), pokrojonego w plasterki
Dodatkowo do podania:

syrop klonowy
orzechy pecan (podpieczone, z grubsza posiekane).
Do naczynia przesiać mąkę, wsypać cukier i proszek, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajko, maślankę, syrop i roztopione masło, wmieszać pokrojone banany. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać. Ciasto jest dość gęste.

Smażyć na nieprzywierającej patelni (bez tłuszczu). Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni pancakes'a pokażą się pęcherzyki, smażyć do koloru brązowego. motyle ... Efektowna panna cotta z białą czekoladą, galaretką i truskawkami Składniki na 4 większe porcje:

400 g kremówki
200 ml mleka 3,2 %
100 g białej czekolady
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki gorącej wody
2 opakowania galaretki np. poziomkowej, truskawkowej, malinowej
Kilka truskawek (można położyć je na wierzch bądź dodać do galaretki)

Do garnuszka wlewamy mleko, kremówkę i dodajemy drobno posiekaną białą czekoladę. Całość podgrzewamy na małym ogniu do momentu uzyskania jednolitej masy. Żelatynę roztapiamy w gorącej wodzie i dodajemy do ciepłej masy. Mieszamy aż nasza masa będzie jednolita i odstawiamy do ostygnięcia. Nasze kieliszki, do których wlejemy panna cottę, opieramy w lodówce np. o pojemnik na jajka. Delikatnie przelewamy do nich masę, uważając przy tym, by nie pobrudzić kieliszków (polecam najpierw oprzeć kieliszki, a dopiero potem przelewać masę, by nie pobrudzić panna cottą drugiej strony kieliszka, co stałoby się w przypadku najpierw wlania masy, a dopiero potem przechylenia). Zostawiamy w lodówce na ok.1,5 h. Waniliowa Pannacotta z musem mango
dla pannacotta

500 ml śmietany(można pół na pół z malekiem), 5 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu lub laska wanilii, 2 łyżeczki żelatyny w proszku, 6 łyżek zimnej wody, 1 łyżka rumu (niekoniecznie), 1 łyżka białego wina (niekoniecznie)
•  Żelatynę zalać 6 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka.
•  Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.
•  Dodać rum i wino, doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
•  Mieszankę wlać do  filiżanek. Odstawić do wystudzenia i ścięcia.

Na I warstwę z mango

Mango-1 (pokrojone na małe kawałki), mango puree-1 szklanka, 2 łyżki cukru (Dodaj tylko w przypadku korzystania z puree niesłodzonego), 2 łyżeczki żelatyny, 6 łyżek zimnej wody

Dla musu z mango

Mango puree-1 szklanka, cukier-5 łyżek (używać tylko w przypadku korzystania z puree niesłodzonego), bitej śmietany-2 szklanki, 2 łyżeczki żelatyny, 6 łyżek zimnej wody
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY