naataalijaax

naataalijaax
Moje tablice obserwuje 0 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
DIY Kalendarz adwentowy + zadania dla par do druku • origamifrog.pl MILKY WAY - SZYBKIE CIASTO BEZ PIECZENIA FIT MONTE *Składniki na jedną porcję: 180g jogurtu naturalnego 2 łyżki mascarpone 2 łyżki ksylitolu/miodu (użyłam osobiście miodu) 3-4 łyżki kakao (użyłam 3 wystarczy) 10g orzechów laskowych kropla aromatu śmietankowego (osobiście dodałam 2 kropelki) kropla aromatu waniliowego (tak samo dwie kropelki) *Sposób przygotowania Orzechy mielimy w blenderze na pył. Jogurt, mascarpone, miód i orzechy dokładnie ze sobą mieszamy. Dzielimy masę na dwie równe części. Do jednej dodajemy aromaty, a do drugiej kakao. Każdą masę dokładnie mieszamy i podajemy razem <3 Szybki deser bananowy Składniki: * 500ml mleka 2% * 1 opakowanie budyniu waniliowego * 2 łyżki cukru ( do budyniu ) * 2 średniej wielkości banany * 250 ml śmietanki kremówki 30% * 2 łyżki cukru pudru * 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem. W pozostawionym mleku rozrobić proszek budyniowy - wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Budyń przykryć folią spożywczą ( unikniemy utworzenia się kożucha ) i odstawić w chłodne miejsce, do całkowitego wystygnięcia. Czekoladę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Banany obrać ze skóry, pognieść widelcem. Do zimnego budyniu dodać pogniecione banany - zmiksować do połączenia składników. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Przygotować pucharki bądź szklanki do deserów. W pucharkach/szklankach układać warstwy deseru: krem bananowy, tarta czekolada, bita śmietana. Ułożyć dwie takie same warstwy. Ostatnią warstwą deseru bananowego ma być bita śmietana, oprószona czekoladą. Deser bananowy schłodzić w lodówce. Najprostszy, śmietankowy sernik lodowy Lody <3 Składniki: – 500ml lodów śmietankowych – 500g mascarpone – 2 jajka *opcjonalnie: laska wanilii, roztopiona czekolada i domowe masło orzechowe na wierzch Tortownicę (u mnie o średnicy 21cm) wykładamy folią spożywczą. Jajka sparzamy, rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Mascarpone ubijamy wraz z żółtkami, ziarenkami z laski wanilii i lodami śmietankowymi na gładką masę, umieszczamy w lodówce na czas ubijania białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą, którą włożyliśmy do lodówki. Całość przelewamy do przygotowanej formy i mrozimy w zamrażalniku ok. 3-4h. Chwilę przed podaniem przekładamy ciasto z zamrażalnika do lodówki, by łatwiej było nam je kroić. (Krojenie możemy ułatwić sobie maczając nóż w gorącej wodzie.) Po pokrojeniu od razu przekładamy do zamrażalnika i przechowujemy do kilku dni. Podajemy z musem malinowym (zmiksowane maliny na mus), z roztopioną czekoladą (w kąpieli wodnej z odrobiną oleju kokosowego), masłem orzechowym lub innymi ulubionymi dodatkami :).