najpiekniej

kontakt@najpiekniej.pl
najpiekniej
Moje tablice obserwuje 63 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
dekoracje stołów dla gości skrzyneczki wręczane rodzicom w trakcie podziękowań dekoracje stołów dla gości bukiet ślubny butonierka pana młodego
pavlajna
Obserwuj

Zszywek: 645 · Obserwują ją: 81

Ostatnio dodane:

taka mała pomoc :) Miłość aż po ślub (2017) Bułki na hamburgery, jak z McDonalda Sałatki z kurczakiem - 3 propozycje na obiad w upalny dzień
3oliwka3
Obserwuj

Zszywek: 615 · Obserwują ją: 243

Ostatnio dodane:

ahhh 12 kulinarnych sztuczek, które uczą tylko w szkołach gastronomicznych 10 Super Przepisów na Kokosowe Przekąski w Wersji FIT Zdrowy Kebab w Wersji FIT: 10 Pysznych Przepisów
Adrienette
Poland Obserwuj

Zszywek: 6482 · Obserwują ją: 13537

Ostatnio dodane:

.... polecacie? Kicia bałwanki
LittlePurpleSwag
Polska Obserwuj

Zszywek: 1497 · Obserwują ją: 380

Ostatnio dodane:

Nature. Składniki: ( na blachę o wymiarach 20 x 32 cm )

ciasto

150 g suchego maku
100 g wiórków kokosowych
100 g drobnego cukru
100 g mielonych migdałów bez skórki ( można kupić już mielone )
8 białek
4 żółtka ( pozostałe zużyjemy do masy )
masa

4 żółtka
2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy ( bez cukru )
2 łyżki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wiśniówki
250 g miękkiego masła

ponadto:

do posmarowania 450 g frużeliny wiśniowej ( można zastąpić konfiturą wiśniową dobrej jakości z odrobina soku z cytryny )

składniki frużeliny

450 g wiśni mrożonych
4 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2,5 łyżeczki żelatyny

 



 

Sposób wykonania:

Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier dobrze rozbity, kolejno dodawać żółtka. Wsypać mak, wiórki kokosowe, migdały i delikatnie wymieszać szpatułką.

Ciasto nie zawiera mąki ani proszku do pieczenia, dlatego zwróćcie szczególną uwagę, by dobrze ubić jajka.

Dwie blachy o jednakowych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół i przełożyć do foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec jednocześnie w temp. 170 C przez 20 minut. Upieczone ciasta wystudzić.

Masa: Żółtka, cukier, budyń i mąkę zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wlać przygotowaną mieszaninę i doprowadzić do wrzenia. Chwilę pogotować. Odstawić z ognia, przykryć i wystudzić.

Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po 1 łyżce budyniu. Ucierać do uzyskania gładkiego kremu. Na koniec dodać sok z cytryny i alkohol. Wymieszać

Frużelina: Owoce umieścić w rondelku, zasypać cukrem i rozmrozić. Następnie dodać sok z cytryny i podgrzewać. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody i wlać do wiśni. Zagotować i odstawić z palnika. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Wlać do gorących owoców i dobrze wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.

Na pierwszym cieście rozsmarować frużelinę. Wyłożyć masę i równomiernie rozsmarować. Przykryć drugim plackiem. Lekko przycisnąć.Wstawić do lodówki, na ok. godzinę. Wyjąć ciasto i dowolnie udekorować. Ja zrobiłam polewę z białej czekolady, kremówki i żelatyny rozpuszczonej w soku z cytryny, ale równie dobrze będzie pasowała ciemna polewa labo lukier.

Polewa z żelatyną:

100 g białej czekolady
200 g śmietanki 30%
1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml wody ( u mnie 25 ml wody, 25 ml soku z cytryny )

Żelatynę zalać mieszanką wody i soku. Odstawić do n... pyszności Delikatne paznokcie na święta
Death_note
Obserwuj

Zszywek: 250 · Obserwują ją: 2462

Ostatnio dodane:

.... ha ha czarny humor :-) ciałko *.* ///
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY