natalka1312

No to Natalia jestem ;) Coś o sobie ? No to może tak Przede wszystkim lubię się śmiać i lubię swoje życie takie jakim jest. Nie pragnę go zmieniać na siłę,jeśli ma się coś zdarzyć ,to niech tak będzie . Lubię przebywać z rodziną przyjaci
natalka1312
Moje tablice obserwuje 20 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Kielce
Sernik malinowy
Składniki:

Spód
240 g drobno pokruszonych herbatników
1/ 4 szklanki cukru
1, 5 łyżeczki cynamonu
80-90 g masła
Ewentualnie naturalny barwnik

Masa sernikowa
800 g sera sernikowego
4 duże jaja
1 szklanka cukru

Masa śmietankowa
1 szklanka śmietany 
3 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa
125 g dżemu malinowego
125 g świeżych malin

Pokruszone ciasteczka łączymy z cukrem, cynamonem i masłem. Tortownicę wielkości 20-23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wyklejamy ciastem i wstawiamy do lodówki. Można też najpierw wykleić dno formy a następnie pozostałą masę ciastkową zabarwic naturalnym barwnikiem i dopiero fantazyjnie wykleić boki.

Twaróg miksujemy, wbijając między ubijaniem po jednym jajku. Kiedy jaja będą ubite z serem, stopniowo wsypujemy cukier. Po wymieszaniu masę sernikowa wylewamy na przygotowany spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni C na 1-1, 5 godziny. Czas pieczenia zależy od zastosowanej wielkości formy i wysokości ciasta. Im wyższe ciasto, tym dłuższy czas pieczenia. Sernik będzie upieczony, kiedy środek ciasta się zetnie.

Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Wylewamy na gorące ciasto i pieczemy 10 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia. Studzimy w lodówce min.6 godzin.

Dżem malinowy podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy maliny. Delikatnie mieszamy i smarujemy wierzch sernika. Przechowujemy w lodówce. Przed krojeniem ... Sernik jogurtowy na zimno

Składniki:
Spód

200 g ciasteczek Digetive (w paczce jest 225 g, więc spokojnie można dać całość, tylko wtedy należy dać odrobinkę więcej masła)
80 g rozpuszczonego masła

Ciasteczka miksujemy do uzyskania konsystencji proszku, dodajemy masło i mieszamy. Ciasteczkami wykładamy spód formy (średnica ok. 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (także boki), ciasteczka ugniatamy, tak aby tworzyły zwartą masę i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Masa jogurtowa

500 g jogurtu greckiego
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki odcedzonego soku z pomarańczy
2 łyżki wody
1 i 1/2 łyżki żelatyny
1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki (ja użyłam 30%)
3 łyżeczki wody różanej


Do garnuszka wsypujemy cukier i dodajemy sok z pomarańczy. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aż cukier rozpuści się, a całość lekko zgęstnieje.
Do małego rondelka wlewamy wodę i wsypujemy żelatynę. Gotujemy, aż żelatyna rozpuści się. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do cukru i soku i mieszamy całość.
Kremówkę ubijamy (zarówno kremówka jak i jogurt powinny być zimne), ale nie na sztywno.
Do osobnej miski wlewamy jogurt, dodajemy wodę różaną i ubijamy przez chwilkę. Następnie dodajemy mieszankę z sokiem pomarańczowym, mieszamy chwilkę łyżką i dodajemy za pomocą metalowej łyżki ubitą kremówkę. Całość mieszamy tylko do momentu, aż masa będzie jednolita.
Masę wylewamy na schłodzony spód, formę przykrywamy talerzem i wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Po wyjęciu, masa serowa powinna być stała.
Do oz... SERNIK TIRAMISU NA ZIMNO (zdj. krok po kroku)
 Składniki na spód:
 
2 duże opakowania herbatników (po zmieleniu musi ich być około 1 szklanki)
 pół szklanki zmielonych na mąkę orzechów laskowych lub migdałów (bez skórek)
 około 70 gramów stopionego masła 



Wykonanie:
 
1. Pokrusz herbatniki i zmiel je na mąkę.
 2. Rozpuszczone i przestudzone masło wlej do herbatników i orzechów, zmieszaj wszystko ze sobą. 
3. Wyłóż dużą formę keksową (lub 25 cm tortownicę) herbatnikami. Wyrównaj masę i dociśnij na całej powierzchni. Masa powinna być plastyczna, ale niezbyt tłusta. 
4. Wstaw formę do lodówki na czas przygotowywania masy. 

Składniki masę serową i przełożenie ciasta:
 

600 gramów Mascarpone (kupiłam w Lidlu, według mnie jest najsmaczniejszy)
 500 ml kremówki 36%
 1,5 szklanki cukru pudru
 5 łyżeczek żelatyny w proszku
 pół szklanki wrzątku, do żelatyny
 2 łyżeczki esencji waniliowej
 9 podłużnych biszkoptów posypanych cukrem (być może będzie ich potrzeba więcej - ilość zależy od wielkości formy)
 kakao, do posypania ciasta (zużyłam około 6 łyżek)
 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
 pół szklanki wrzątku, na kawę
2 łyżeczki cukru
 1/3 szklanki amaretto lub likieru kawowego
 

Być może będziesz potrzebować więcej płynu do namoczenia biszkoptów - wszystko zależy ile ich zużyjesz.
 
Wykonanie:
 
1. Żelatynę wsyp do wrzątku i mieszaj, aż do jej rozpuszczenia. Odstaw do schłodzenia.
 2. Kawę z dwiema łyżeczkami cukru zalej wrzątkiem. Wymieszaj i odstaw do schłodzenia - do zimnej/ch... Domowy ser mascarpone
 
składniki:
 
500ml śmietany 30-36%, pasteryzowanej (z UHT też się uda)
 1-2 łyżeczki soku cytrynowego
 
Śmietanę wlewamy go garnka. Podgrzewamy na średnim ogniu. Mieszamy drewnianą łyżką by się nie przypaliło oraz by nie powstał kożuch. Gdy osiągnie 85-90st.C dodajemy sok cytrynowy. Podgrzewamy jeszcze ok. 5-10 minut aż pojawią się malutkie grudki sera. Garnek zestawiamy z ognia, nakrywamy pokrywką i odstawiamy na min. 20 minut - w tym czasie wytrąci się więcej grudek i masa wyraźnie zgęstnieje. W tym czasie miskę nakrywamy pasującym do niej sitkiem, nakrywamy kilkoma warstwami ligniny albo cienką ściereczką kuchenną. Masę serową przelewamy na przygotowane sitko z ligniną/ściereczką. Ostudzone nakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc albo do 24h. Sernik na zimno z truskawkami
 
Składniki na spód:
 
150 g ciasteczek maślanych
 
70 g masła
 


Składniki na masę serową:
 
1 kg sera na serniki
 
3 czubate łyżki żelatyny
 
1/2 szklanki gorącego mleka
 
1/2 szklanki śmietany (30%)
 
4 - 5 czubatych łyżek cukru pudru
 


Dodatkowo:
 
1/2 szklanki śmietany (30%)
 
1 łyżeczka cukru pudru
 
truskawki
 
kakao
 


Masło roztopić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia. Ciasteczka włożyć do malaksera i zmiksować na drobny piasek, dodać masło i wymieszać.
 
Tortownicę o średni 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać ręka. Formę włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
 
W gorącym mleku rozpuścić żelatynę i odstawić do lekkiego ostygnięcia. 1/2 szklanki słodkiej śmietany ubić na sztywno z cukrem pudrem.
 
W dużej misce zmiksować ser z żelatyną, a następnie dodać delikatnie widelcem bitą śmietanę. Dookoła tortownicy poukładać truskawki (u mnie przepołowione) i wyłożyć masę serową. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ubić resztę śmietany z 1 łyżeczką cukru pudru, wyłożyć na wierzch sernika i obsypać kakao.
 
Przechowywać w lodówce.
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY