natalka_ania

natalka_ania
Moje tablice obserwuje 63 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Białogard
Kalafior z kukurydzą i serem.

Składniki:

- 1 duży kalafior - lub dwa małe
- puszka kukurydzy
- 150 g sera żółtego
- sól, pieprz

Kalafior z kukurydzą i serem
 Marzena Szkodzińska  06:02:00


Uwielbiam sezon wiosenno-letnio-jesienny. To bogactwo warzyw i owoców, stragany pełne skarbów, kolorowe kosze pełne rzodkiewek, pomidorów, kalafiorów czy szparagów. W tym sezonie najczęściej pojawiają się u mnie właśnie młode, świeże warzywa. Trzeba korzystać z okazji, że są i jeść jeść jeść. Zimą już nie będą smakowały tak samo. 
W zasadzie nasze menu wygląda teraz jednakowo, albo makaron z truskawkami, albo kalafior, fasolka, surówki i jajko ze szparagami. Mięsa na razie jakoś nie dotykam, nie mam na niego wcale ochoty. 

Dzisiaj mam dla was przepis, który jest w naszej rodzinie od dawna i wszyscy go bardzo lubimy. Kalafior zapiekany z kukurydzą i żółtym serem. Jest po prostu pyszny, jeżeli jeszcze nie jedliście go w takim wydaniu to koniecznie spróbujcie, naprawdę warto. I nie przejmujecie się tym, że jest w tym daniu troszku sera żółtego, po takim obiedzie weźcie rodzinkę na spacer lub wybierzcie się na przejażdżkę rowerową. Dla takiego smaku warto. 
Zostawiam wam przepis a ja lecę do pracy, niestety nie ma dzisiaj wolnego. Ktoś musi pracować przecież. Miłego dnia wam życzę, ściskam kochani, pa.

Przepis dodaje do naszej akcji na fb Błyskawiczne Piątki. 


Składniki:

- 1 duży kalafior - lub dwa małe
- puszka kukurydzy
- 150 g sera żółtego
- sól, pieprz


Kalafior dzielimy na różyczki. Do dużego garnka wlewamy nieco ponad szklankę wody, dodajemy pół łyżeczki soli i wkładamy kalafior. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy na gaz. Gotujemy 10 minut. Następnie wyciągamy kalafior i układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - ja używam tej dużej z piekarnika.

Kalafior posypujemy jeszcze odrobiną soli i pieprzu, kukurydzą i startym żółtym serem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 15-20 minut, aż ser się lekko zarumieni.
I już mamy gotowe, pyszne danie. Ja podałam kalafiora z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego. Miodowy kurczak w marchewce Pyszne torciki bezowe z truskawkami - super łatwy przepis Spaghetti carbonara (2 porcje)

Składniki:

makaron spaghetti - 200g spaghetti
jajka - 2
śmietana kremówka 30-36% - 5-6 łyżek
boczek wędzony - ok. 200g
parmezan lub ser żółty typu gouda - 100g
sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie do jajek dodać śmietanę i wymieszać dokładnie trzepaczką. Dodać ser starty na tarce o średnich oczkach. Doprawić solą i pieprzem.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Odcedzony, gorący makaron przełożyć do garnka, dodać boczek, wymieszać. Wlać masę jajeczną. Delikatnie podgrzewać na malutkim ogniu cały czas mieszając (maksymalnie minutę aby jajko się nie ścięło). Porcje posypać startym parmezanem i podawać natychmiast. sałatka dwuskładnikowa: *1 duży ogórek - pokrojony w półplastry *2 pęczki rzodkiewki - pokrojonej w plastry *pęczek szczypiorku-posiekany *3/4 kubka kwaśnej śmietany *sól
soyelle
Toruń Obserwuj

Zszywek: 483 · Obserwują ją: 761

Ostatnio dodane:

Wesołych Świąt Wszystkiego Najlepszego - oby każdy dzień był dla nas Dniem Kobiet :) Złota francuska jesień ;)
#chateau #chateauderambouillet #soyelle #francja #zamek #france #jesień #autumn Ciepłe skarpetki na chłodne wieczory
anusiek20
Włoszczowa Obserwuj

Zszywek: 127658 · Obserwują ją: 8058

Ostatnio dodane:

Serowo-ziemniaczane kule z sosem ... ... Onion soup
rena242
podkarpacie Obserwuj

Zszywek: 15328 · Obserwują ją: 130240

Ostatnio dodane:

BOMBKI Kochani zaczynamy coroczne odliczanie! Składniki

użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm
200 g mąki pszennej (typ 450,500 lub 550)
100 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru pudru
100 g śmietany 12% lub 18%
4 jajka rozdzielone żółtka od białek
120 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
100 g kropelek czekoladowych
lub
100 g czekolady gorzkiej pokrojonej na małe kawałki
> 6 os.	
> 60 min	
łatwe	
przystępne
Przygotowanie

 Przygotowanie ciasta:
Do miski wlewam żółtka dodaję cukier puder i miksuję razem na puszystą masę. 
Teraz dodaję stopniowo śmietanę cały czas miksując, następnie stopniowo olej i miksuję.
Następnie do ciasta dodaję stopniowo wymieszaną mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cały czas miksuję do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
 
 Białka ubijam na sztywną pianę.
Ubite białka dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łyżką, gdy składniki się połączą dodaję czekoladę i całość delikatnie mieszam. 
 Pieczenie Babki:
Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem(masłem lub margaryną).
Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę
Babkę piekłam około 50 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu.
Jeżeli babka podczas pieczenia bardzo zbrązowieje od góry to można ją przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia pod sam koniec pieczenia - po około 40 minutach – i nadal piec dzięki temu bardziej nie zbrązowieje .
Aby sprawdzić czy babka jest upieczona wbijam patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona
 
 Babkę wybijam z foremki gdy przestygnie. Można ją udekorować polewą czekoladową , lukrem lub cukrem pudrem , ja udekorowałam cukrem pudrem . Starówka w Warszawie - 1939/2009 r.