natusia95r

natusia95r
Moje tablice obserwuje 0 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Płock
Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami – to pomysł na proste danie, idealne na obiad, czy ciepły posiłek do pracy, który można wrzucić do pudełeczka i szybko odgrzać ;) Przepis można oczywiście dowolnie modyfikować, dodając np. kawałki usmażonego/ugotowanego kurczaka lub indyka.


    200g ryżu (najlepiej arborio, ale jak nie macie, to może być inny, np. parboiled)
    250 g pieczarek
    4 szklanki bulionu, drobiowego lub warzywnego (1 litr; może być wywar z rosołu)
    1 średnia cebula (ok. 140g)
    4 łyżki utartego sera grana padano lub parmezanu (ok. 40g)
    2 ząbki czosnku, drobno posiekane (ok. 6g)
    3 łyżki masła (ok. 45g)
    3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
    sól, pieprz do smaku
    pół pęczka świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej (ok. 10g)

Pieczarki, Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, podsmażyć pieczarki aż się zarumienią. Przełożyć do miseczki.
Na tej samej patelni rozgrzać pozostałe dwie łyżki oleju rzepakowego, wrzucić cebulę i smażyć aż się lekko zeszkli, następnie dorzucić drobno posiekany (lub przeciśnięty przez praskę czosnek) i smażyć jeszcze pół minuty, cały czas mieszając.
Kolejno na patelnię wsypać ryż (nieugotowany) i smażyć całość około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Olej rzepakowy powinien pokryć dokładnie ziarna ryżu.
Następnie stopniowo dodawać bulion (wlewać po ok. 1/3 szklanki) – kolejną łyżkę wlać dopiero, gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodając kolejne porcje bulionu, cały czas należy mieszać risotto.
Ryż powinien gotować się około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać wcześniej usmażone pieczarki i całość jeszcze chwilę gotować na małym ogniu.
Zestawić risotto z ognia, dodać masło, starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wszystko wymieszać. Napoleonka na herbatnikach
– to szybkie i proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Polecam je wszystkim, którzy uwielbiają maślano-budyniowe kremy :) Podane składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23,5cm x 23,5cm. 

Składniki na krem:

    1200ml mleka
    200g masła
    szczypta soli
    1 szklanka cukru (ok. 220g)
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej (ok. 90g)
    3 budynie śmietankowe

Dodatkowo:

    40 sztuk herbatników (140g = 2 opak. po 5 paczuszek Mini Betini)
    cukier puder do oprószenia


    Ok. 900ml mleka zagotować ze zwykłym cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku (300ml) wymieszać budynie i mąkę pszenną na jednolitą, gładka masę.
    Gdy mleko zacznie się gotować wlać masę budyniową i dalej gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotować do czasu aż masa dość mocno zgęstnieje (jak za mało odparujemy budyń, to krem może wyjść zbyt rzadki). Po ugotowaniu zestawić garnek z palnika (ewentualnie wynieść go w chłodne miejsce), przykryć folią i pozostawić. Ostudzony budyń miksować przez kilka minut, by go nieco rozbić i by łatwiej łączył się potem z masłem.
    Miękkie masło utrzeć na biały, puszysty krem i stopniowo dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując, do uzyskania gładkiego kremu.
    Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno poukładać jedną warstwę herbatników, a na nią wyłożyć masę budyniową, wyrównać i przykryć pozostałymi herbatnikami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Kilka sposobów na pozbycie się porów za pomocą domowych składników!

1.Woda + soda oczyszczona.

Rozpuść dwie łyżki sody oczyszczonej w szklance wody i nałóż na problematyczne miejsca. Po 15 minutach spłucz dokładnie czystą wodą.

 
2.Ogórek + cytryna + woda różana.

Obranego ogórka należy zmiksować, dodać do niego łyżeczkę wody różanej i kilka kropel soku z cytryny. Mieszankę nałóż na twarz za pomocą wacika, a następnie spłucz czystą wodą.

 
3.Białko jajka + sok z cytryny.

Oddziel białko od żółtka, do białka dodaj kilka kropel soku z cytryny i dokładnie wymieszaj. Nałóż mieszankę na twarz i pozostaw do wyschnięcia. Po kilku minutach spłucz wodą.


4.Sok pomidorowy + sok z cytryny.

Do 3 łyżek soku pomidorowego dodaj ok. 4 kropli soku z cytryny, dokładnie wymieszaj i nałóż na twarz za pomocą wacika. Pozostaw na 15 minut, a po tym czasie spłucz woda.


5.Sok z cytryny + sok z ananasa.

Do połowy szklanki soku z ananasa dodaj sok z połowy cytryny. Za pomocą wacika posmaruj twarz mieszanką. Pozostaw na 5 minut i dokładnie spłucz. ... Rozkrój ziemniaka :)

Ziemniaka obrać i pokroić , i np. boczek wcisnąć miedzy rozkrojenia lub pokrojony w kostkę obsypać ziemniaki , podpiec w piekarniku pod folią (szybciej się zrobi) około 20-30 min , zdjąć folię i jeszcze z 10 min podpiec następnie posypać mozarellą i piec aż ser się rozpuści. Ziemniaki mozna tez dla lepszego smaku delikatnie obsypać jakimiś ziołami np. tzatzykami.