nea84

nea84
Moje tablice obserwuje 158 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
... Nadziewamy polędwiczki Bounty orzechowe z chia Faszerowana Bagietka na Ciepło: 10 Pysznych Przepisów Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami
Yzaba
Obserwuj

Zszywek: 5384 · Obserwują ją: 34441

Ostatnio dodane:

... fruit cake sony sketch font minal rok zmienilo sie wszystko
Olkaa_69
Obserwuj

Zszywek: 14 · Obserwują ją: 4

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
julcia_2002
Obserwuj

Zszywek: 425 · Obserwują ją: 1058

Ostatnio dodane:

zdupcyli po calosci ciezkie powroty moze bongo XD
Generatorka
Obserwuj

Zszywek: 342 · Obserwują ją: 56

Ostatnio dodane:

1 puszka kukurydzy,
1 puszka groszku konserwowego,
1 por,
4 marchewki,
3 pietruszki,
3 ziemniaki,
3 jajka,
2 jabłka,
4 ogórki konserwowe,
300ml majonezu,
sól,
pieprz,
2 łyżeczki chrzanu,
0,7l bulionu,
1,5 łyżki żelatyny
plasterki ulubionej szynki

Do garnka wrzuć marchew, pietruszkę, ziemniaki i jajka. Zalej wodą i gotuj aż warzywa będą miękkie. Kukurydzę i groszek odcedź z zalewy. Wrzuć do miski. Dodaj pokrojonego pora, ogórki konserwowe. Warzywa ostudź i obierz. Pokrój na kostkę. Jabłka i jajka obierz, pokrój wrzuć do warzyw. Do wszystkich składników dodaj majonez i chrzan. Wymieszaj składniki i dopraw solą i pieprzem. Żelatynę rozpuść w gorącym bulionie odstaw do ostygnięcia. Na każdy plasterek szynki połóż sałatkę i zawiń. Ruloniku układaj obok siebie na półmisku. Zalej tężejącą galaretą i włóż do lodówk Alcohol Bar – alternatywa dla barmana Tort śmietanowy z toffi Bardzo delikatny i subtelny w smaku. W smaku dominuje bita śmietana a gdzieś w tle dopiero czuć charakterystyczne toffi. Mimo dodatku w postaci toffi tort nie jest przesłodzony ale też trudno doszukać się w nim mocniejszych smakowych akcentów. wszystko jest stonowane i naprawdę bardzo delikatne. Polecam :) Biszkopt (24cm): 6 jajek 200g cukru 150g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i ubijać aż powstanie gęsta i lśniąca beza. Dodać żółtka i powoli wymieszać je z bezą. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiane dodać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać i wylać na wyłożoną papierem tortownicę. Piec ok 45minut w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Krem: 600ml śmietany kremówki 30% lub 36% 1/2 szkl. cukru pudru (lub więcej do smaku) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone Żelatynę należy zalać odrobiną zimnej wody, wymieszać by napęczniała i dopiero wtedy zalać niewielką ilością wrzątku. Wymieszać do rozpuszczenia się. Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone oraz cukier puder i wymieszać. Łyżeczkę tej masy wymieszać z żelatyną - pozwoli to lepiej połączyć żelatynę z masą śmietanową. Tak przygotowaną żelatynę wlewać do ubitej śmietany cały czas mieszając. Toffi/kajmak: 1/2 porcji z tego przepisu (ok. 250g) ewentualnie można użyć gotowej masy kajmakowej z puszki. Do nasączenia: 300ml naparu z herbaty Biszkopt przekroić na 3 placki. Pierwszy ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 płynu, wyłożyć 1/3 toffi a na to 1/3 masy śmietanowej. Kolejna warstwa biszkoptu - nasączyć 1/3 płynu, wyłożyć 1/3 toffi i 1/3 masy śmietanowej. Ostatnia warstwa biszkoptu nasączyć, wyłożyć masą śmietanową górę i boki tortu i wierzch polać toffi. Ostawić do lodówki na min. 2 godziny. Składniki: 5 okrągłych wafli tortowych (średnicy ok. 23 cm) 450 g puszystego serka orzechowego (użyłam takiego: sweetello) 3 czubate łyżki kremu z orzeszków ziemnych (użyłam Peanua z Lidla) – istotny składnik tego przepisu :) ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego 50 g orzechów laskowych 30 g masła 250 ml śmietanki uht 18% 180 ml wrzątku 250 g mleka w proszku 200 g mlecznej czekolady 20 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Orzechy prażymy na suchej patelni. Gdy wystygną obieramy ze skórki i mielimy. Serek orzechowy przekładamy do miski, dodajemy ekstrakt waniliowy, krem z orzeszków ziemnych i chwilę miksujemy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy śmietankę oraz wodę i zagotowujemy. Dodajemy mleko w proszku i intensywnie mieszamy. Dosypujemy zmielone orzechy. Po wymieszaniu obu mas, aby otrzymać jak najgładszą masę, całość dokładnie blendujemy. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Jedną stronę wafla smarujemy rozpuszczoną czekoladą i na chwilę wkładamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Następnie przekładamy go posmarowaną częścią na dno tortownicy, ponownie smarujemy czekoladą (nieposmarowany) wierzch i na jeszcze nie wyschniętą czekoladę kładziemy kolejnego wafla. Następnie wykładamy 1/3 masy orzechowo – mlecznej, kolejnego wafla, kolejną 1/3 część masy, wafla, na koniec wykładamy pozostałą część masy i przykrywamy go ostatnim waflem. Po wyłożeniu ostatniego wafla smarujemy go rozpuszczoną mleczną czekoladą (czyli w kolejności będzie: czekolada -> wafel-> czekolada->wafel->masa->wafel->masa->wafel->masa->wafel->czekolada). Torcik wkładamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie rozpuszczamy gorzką czekoladę (najlepiej włożyć do miseczki i na minutę do mikrofali). Rozpuszczoną przekładamy w róg woreczka foliowego, robimy dziurkę wykałaczką i gdy wierzchnia (mleczna) czekolada zastygnie, dekorujemy cieniutkimi paskami na wierzchu torcika. Torcik pozostawiamy w lodówce na całą noc, aby masa orzechowo-mleczna zastygła. Kolejnego dnia wyjmujemy torcik z lodówki, ponownie rozpuszczamy mleczną czekoladę i smarujemy nią boki ciasta. Dla lepszego efektu możemy zrobić to na dwie tury: posmarować boki, włożyć do lodówki, do zastygnięcia i ponownie przykryć boki drugą warstwą czekolady. Brzmi jak dużo roboty, ale zapewniam, że tylko tak strasznie to wygląda ;) Smacznego!
martinstoj
Cairo, Egypt Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują go: 285

anusiek20
Włoszczowa Obserwuj

Zszywek: 127658 · Obserwują ją: 8055

Ostatnio dodane:

Serowo-ziemniaczane kule z sosem ... ... Onion soup
pati21o
Obserwuj

Zszywek: 596 · Obserwują ją: 394

Ostatnio dodane:

♥♥♥(^__^) KNOPPERS domowym sposobem... Ciasto "Wiśniowa panienka" drożdżowa gwiazda z nutellą
LOVErat
Tarnów Obserwuj

Zszywek: 110 · Obserwują ją: 848

Ostatnio dodane:

... świetne ! najlepsze wykonanie ta metoda jakie widziałam ;o ;( Reguś [*] Zdechł 13.10.2013r. Konstanty następca Regusia.