nenka1234nenka

nenka1234nenka
Moje tablice obserwuje 85 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
taras Natka pietruszki na zimę Ziemniaki zapiekane z żółtym serem
składniki:

ziemniaki ( ilość dowolna)
oliwa z oliwek
 sól
Plastry sera (do wyboru), pokroić na małe kwadraty

Do uzupełniania:
Lekka śmietana
boczek pokrojony
zielona cebulka

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Duże blachy do pieczenia wyłożyć folią aluminiową.

Za pomocą ostrego noża, zrobić kilka przecięć każdego ziemniaka, unikając cięcia w dół. Umieść ziemniaków na blasze. Natrzeć oliwą i posypać solą.

Piec przez 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Umieść kwadraty sera pomiędzy kilka cięć na każdym ziemniaku. Powrót do piekarnika na 5-10 dodatkowych minut, aż ser się roztopi. Przed podaniem polać kwaśną śmietaną, posypać boczkiem i szczypiorkiem lub swoimi dodatkami.

Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej. 'rolada boczkowa z pieczarkami'

Składniki:
- ok.1,5 kg boczku
- 300-400g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany lub świeży, papryka słodka i ostra




Pieczarki obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać. Podsmażyć razem z pieczarkami na złoto (odparować całą wodę z pieczarek). Przyprawić do smaku.
Boczek rozłożyć i przyprawić. Posmarować musztardą. Wyłożyć masę z pieczarek i zwinąć jak roladę. Obwiązać sznurkiem. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C (góra i dół) i piec ok 1,5-2h. Po godzinie pieczenia, wierzch oprószyć gruboziarnistą solą (opcjonalnie).

Po upieczeniu wystudzić i wsadzić do lodówki (najlepiej na całą noc). Kroić w plastry, gdy rolada jest porządnie schłodzona.

Smacznego! zasadzamy cebulki na trawniku. wycinamy kawałek nożem i lekko podważamy a później wystarczy przykryć z powrotem i lekko ugnieść.