niepodobna

niepodobna
Moje tablice obserwuje 52 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Wr
Canem, spotkanie po roku Canem <3 Love. Canem Canem w jesiennych barwach
martynastefanska
Obserwuj

Zszywek: 150 · Obserwują ją: 281

Ostatnio dodane:

#cytat#życie #cytat#życie #razem#wsercu #miłość#związek
OLAleksandra12
jasło Obserwuj

Zszywek: 851 · Obserwują ją: 730

Ostatnio dodane:

Jason Derulo &amp; Jawsh 685 - Savage Love (Official Music Video) Paluch „Drugi Brzeg” ( OFFICIAL VIDEO ) Harry Styles - Watermelon Sugar (Official Video) Taco Hemingway - POLSKIE TANGO (prod. Lanek)
Marzenia_Agi
Kraków Obserwuj

Zszywek: 2997 · Obserwują ją: 3681

Ostatnio dodane:

Strona główna  Delicja
 Brownie z burakami
Ciasto drożdżowe Trzy Kolory  

27 lutego 2015
DELICJA
(GIANT JAFFA CAKE)
 DODAJ DO ULUBIONYCH KOMENTARZE (527)

Delicja

Delicja w wersji XXL ;-). Ciasto powstało na wzór popularnych biszkoptów z galaretką i czekoladą (skąd jego nazwa), w UK znanych pod nazwą 'jaffa cakes'. Spód ciasta to klasyczny biały biszkopt 'rzucany', kolejna warstwa to galaretka pomarańczowa z cząstkami świeżych pomarańczy a całość wykończona jest najlepszym musem czekoladowym. Całość smakuje przepysznie, ciasto jest eleganckie, doskonałe na uwieńczenie uroczystego obiadu bądź kolacji. Smakuje lekko i orzeźwiająco - połączenie czekolady i pomarańczy jest ponadczasowe!


 
Uwaga: ciasto zostało upieczone w tortownicy o średnicy 23 cm a złożone w wysokiej obręczy do tortów (8,5 cm wysokości). Jeśli nie posiadasz takiej obręczy lub wysokiej tortownicy użyj lekko większej tortownicy, najlepiej o średnicy 25 cm.

 

Składniki na biszkopt:

2 duże jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Galaretka pomarańczowa:

2 galaretki pomarańczowe w proszku (każda na 500 ml wody)
2 duże pomarańcze
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 750 ml wody (nie 1 litr). Wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, cząstki obrać z najmniejszych błonek.

Biszkopt przenieść n... 200-250 g ugotowanego makaronu (u mnie świderki),
ok.1 i 1/2 szklanki fasolki szparagowej,
ok. 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki,
opcjonalnie pół małego kalafiora (różyczki),
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia
szklanka startego żółtego sera,
kilka czubatych łyżek bułki tartej

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka mąki,
czubata łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i różyczki kalafiora, szynkę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Na koniec smażenia szynki wrzucić ugotowane warzywa i natkę pietruszki, szybko wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch oblać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu. ... Sernik z frużeliną wiśniową
karolinav16
Obserwuj

Zszywek: 180 · Obserwują ją: 179

Ostatnio dodane:

Sprzedam krótkie spodenki w ciemno zielonym kolorze. Szerokie, wykonane z poliestru. Podarowane jako prezent, lecz nie trafiony. Sprzedaje z metką. Balsam do ciała! Sprzedam :)
Hej dziewczyny, sprzedam ten oto balsam do ciała Avon Attraction. Pojemności 150 ml. Zmysłowa kompozycja o nutach indiańskiego jaśminu w połączeniu z akcentem gorzkiej czekolady. Sprzedaje ponieważ dostałam takie dwa. Cena na stronie Avonu to 30 zl. Stan nowy, nie otwierany. Sprzedam za 15 zł + koszt wysyłki. Sprzedam! 
Hej dziewczyny :) mam do sprzedania zestaw kosmetyków z Avonu, Z serii regenerująco-odżywczej. Kolejno od lewej: Luksusowa odżywka, kremowy eliksir oraz luksusowy szampon.  Ceny tych produktów a stronie Avonu to: 19zl, 12 zł i 13zl. Kosmetyki są jak najbardziej w stanie idealnym, nie otwierane. Sprzedaję, ponieważ nie jestem w stanie zużyć wszystkich moich kosmetyków i wiem że te by u mnie tylko zalegały. Proponuję cenę 30 zł. Oczywiście cena do negocjacji :) + koszt wysyłki. Flower
_slowiczek_
Wszędzie Obserwuj

Zszywek: 1645 · Obserwują ją: 3960

Ostatnio dodane:

wow *.* ... ...
teresa2010
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 21

Ostatnio dodane:

Irlandzkie ciasto z jabłkami - Wypieki Beaty Delikatnie cytrynowa babka. Szybkie, łatwe i bardzo puszyste ciasto dla każdego.

Przepis po kliknięciu w zdjęcie