orzeszek_33

orzeszek_33
Moje tablice obserwuje 367 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Siedlce
Sypialnia...♡♡♡ Pyszny Tort Jogurtowy z Malinami i Morelami (przepis po kliknięciu w zdjęcie) Mój balkon @patmatstudio Tatuaż na palcu - ślubny tatuaż ...
Yzaba
Obserwuj

Zszywek: 5384 · Obserwują ją: 34440

Ostatnio dodane:

... fruit cake sony sketch font minal rok zmienilo sie wszystko
Fretusia
Obserwuj

Zszywek: 877 · Obserwują ją: 812

Ostatnio dodane:

pestki białe arbuza torte spalone kalorie w sportach iya dmitrieva
mania045
Obserwuj

Zszywek: 3202 · Obserwują ją: 3269

Ostatnio dodane:

czarny zawsze w modzie #moda #styl #modadamska #stylizacja #czerń Placki z młodej kapusty #a #b Klopsiki w młodej kapuście #a #b Zapiekanka Swojska #jedzienie #zapiekanka
Marzenia_Agi
Kraków Obserwuj

Zszywek: 2997 · Obserwują ją: 3664

Ostatnio dodane:

Strona główna  Delicja
 Brownie z burakami
Ciasto drożdżowe Trzy Kolory  

27 lutego 2015
DELICJA
(GIANT JAFFA CAKE)
 DODAJ DO ULUBIONYCH KOMENTARZE (527)

Delicja

Delicja w wersji XXL ;-). Ciasto powstało na wzór popularnych biszkoptów z galaretką i czekoladą (skąd jego nazwa), w UK znanych pod nazwą 'jaffa cakes'. Spód ciasta to klasyczny biały biszkopt 'rzucany', kolejna warstwa to galaretka pomarańczowa z cząstkami świeżych pomarańczy a całość wykończona jest najlepszym musem czekoladowym. Całość smakuje przepysznie, ciasto jest eleganckie, doskonałe na uwieńczenie uroczystego obiadu bądź kolacji. Smakuje lekko i orzeźwiająco - połączenie czekolady i pomarańczy jest ponadczasowe!


 
Uwaga: ciasto zostało upieczone w tortownicy o średnicy 23 cm a złożone w wysokiej obręczy do tortów (8,5 cm wysokości). Jeśli nie posiadasz takiej obręczy lub wysokiej tortownicy użyj lekko większej tortownicy, najlepiej o średnicy 25 cm.

 

Składniki na biszkopt:

2 duże jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Galaretka pomarańczowa:

2 galaretki pomarańczowe w proszku (każda na 500 ml wody)
2 duże pomarańcze
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 750 ml wody (nie 1 litr). Wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, cząstki obrać z najmniejszych błonek.

Biszkopt przenieść n... 200-250 g ugotowanego makaronu (u mnie świderki),
ok.1 i 1/2 szklanki fasolki szparagowej,
ok. 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki,
opcjonalnie pół małego kalafiora (różyczki),
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia
szklanka startego żółtego sera,
kilka czubatych łyżek bułki tartej

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka mąki,
czubata łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i różyczki kalafiora, szynkę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Na koniec smażenia szynki wrzucić ugotowane warzywa i natkę pietruszki, szybko wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch oblać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu. ... Sernik z frużeliną wiśniową
Kanon
Polska Obserwuj

Zszywek: 19156 · Obserwują ją: 192678

Ostatnio dodane:

... ... Słodko. Cudo
jagoda_no10
Obserwuj

Zszywek: 61 · Obserwują ją: 198

Ostatnio dodane:

co to jest miłość?
[klik] zapraszam na nowy post :3 nowy wpis już od kilku dni :3 zaczynam z blogiem... jeśli macie ochotę może wpadniecie i wytkniecie błędy?
analfabetyczka
Tuliszków Obserwuj

Zszywek: 24 · Obserwują ją: 15

Ostatnio dodane:

Mrożone banany w polewie czekoladowej z różnego typu posypkami :) ognisko pomozecie ? ;) xD .
nisis96
krosno Obserwuj

Zszywek: 136 · Obserwują ją: 690

Ostatnio dodane:

nie będzie łatwo ale jedziemy! :D How to Lose Belly Fat: 5 Minute Abs małe co nieco na dobranoc :) przydatne w kuchni :) Pyszny zdrowy OBIAD!!! Bądź fit!!! 30g płatków owsianych, jajko, łyżka mąki, 1/4 szkl mleka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól/pieprz/zioła, kawałek sera, trochę mrożonego szpinaku. Jajko, płatki, mleko, mąkę, proszek, przyprawy wymieszać, dodać rozmrożony szpinak i potarty ser. Ponownie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej z obu stron.
zmotywowana
Zaduupie <3 Obserwuj

Zszywek: 107 · Obserwują ją: 545

Ostatnio dodane:

murzynek w filiżance - błyskawiczny przepis Składniki: - 4 łyżki cukru - 3 łyżki mleka - 2 łyżki kakao - 4 łyżki mąki - jedno jajko Przygotowanie jest bajecznie proste. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być spójne i kleić się do łyżki. Po otrzymaniu masy przekładamy ją do dowolnego płaskiego naczynia, które można włożyć do mikrofalówki. Ja osobiście polecam pokrywki od misek żaroodpornych ;) Ciasto wygładzamy łyżką i wkładamy na około 4 minuty do mikrofalówki (ustawienia standard). Wyciągamy gorące ciasto. Kroimy i posypujemy cukrem pudrem. Można podawać z powidłami lub dżemem owocowym. Polecam! źródło: stylowi. pl Kto ich nie kocha...Pyszne kakaowe i co najważniejsze fit naleśniki ! Naleśniki bez smażenia ! CIASTO: -2 jajka, -łyżka serka homogenizowanego, -płaska łyżeczka proszku do pieczenia, -pół łyżeczki kakao (prawdziwego, np. Decomoreno) - ja używam 1 łyżeczkę Żółtka oddzielić od białek, wymieszać z serkiem, proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć obie masy i wylać na 2 płaskie talerze. Następnie wstawiać po kolei talerze z ciastem do mikrofali na 2-3 minuty (aż ciasto się zetnie). Gotowe placki przełożyć farsze - u mnie serek, owoce, płatki migdalow, cynamon ... Palce lizać Nowy mail: biurotzd@gmail.com stary adres również obowiazuje- maile zostaną przekierowane;) TAK! Ciasto limonkowe
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki
1/4 szklanki cukru pudr...
Mary18
... Obserwuj

Zszywek: 8280 · Obserwują ją: 7856

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
anusiek20
Włoszczowa Obserwuj

Zszywek: 127658 · Obserwują ją: 8055

Ostatnio dodane:

Serowo-ziemniaczane kule z sosem ... ... Onion soup
kicia2805
Chodzież Obserwuj

Zszywek: 520 · Obserwują ją: 3482

Ostatnio dodane:

Wiśniowe orzeźwienie! Czeska wiśnia - ciasto bez pieczenia Raj dla podniebienia! ... ... ...