pamparam

Jestem właścicielką bloga Eat-ticket.
pamparam
Moje tablice obserwuje 140 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Szamotuły
Naleśniki ze szpinakiem i mozarellą. PRZEPIS PO KLIKNIĘCIU NA OBRAZEK. Ciasto czekoladowe z jabłkami. PRZEPIS PO KLIKNIĘCIU NA OBRAZEK. Nowy wygląd bloga ! Zapraszam ;) Orzeźwiająca lemoniada na upalne dni. PRZEPIS PO KLIKNIĘCIU NA OBRAZEK. Eklery z masą budyniową i krówkową. PRZEPIS PO KLIKNIĘCIU NA OBRAZEK.
Akustyczna
Wrocław Obserwuj

Zszywek: 143 · Obserwują ją: 58

Ostatnio dodane:

ciasto kinder pingui . SKŁADNIKI: Przepis na sernik z 3 skład... słodkie bułeczki z bita śmi...
borcia1
Obserwuj

Zszywek: 137 · Obserwują ją: 6

Ostatnio dodane:

placuszki brokułowe... potrzebujesz: brokuły, bułke tartą, jajka ser żółty i przyprawy xxx Kojarzycie rollsy z Pizza Hut? Samemu można zrobić lepsze! Składniki (z jednej tortilli wychodzi około 5-6 roladek): - 5 tortilli - 5 plastrów dużej szynki (np. gotowanej) - 1/2 szklanki tartego sera ementaler - 1/2 szklanki żółtej mozzarelli (można ją kupić pakowaną, już w wiórkach) - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego - 1 łyżka musztardy francuskiej - 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej (jeśli lubimy pikantne, można dać więcej) - sól Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jogurt mieszamy z musztardami, przyprawiamy solą do smaku. Oba sery mieszamy razem. Każdy płat tortilli smarujemy cienką warstwą sosu. Na wierzchu układamy plaster szynki i całość posypujemy serami. Tortillę rolujemy (warto przed zawinięciem schować brzegi tortilli do środka – jak w krokietach) i układamy na blasze (łączeniem do dołu, by tortilla nie rozwijała się w trakcie pieczenia). Wkładamy do piekarnika na około 5-10 minut. Wyjmujemy, gdy tortilla zacznie się rumienić, a ser w środku będzie się topić. Roladki kroimy na kawałki, w każdy kawałek wbijamy wykałaczkę. Podajemy z pozostałym sosem jogurtowo-musztardowym, jako dip. christmas
andrzej861
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 52

Ostatnio dodane:

Naleśniki z budyniu śmietankowego

składniki : (na około 6 dużych naleśników)... sernik z kremem cappuccino
basia57
Obserwuj

Zszywek: 835 · Obserwują ją: 1828

Ostatnio dodane:

Sernik chałwowy bez pieczenia 

Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm, na większą tortownicę należy wykorzystać większą ilość składników.

MASA SEROWA
10 okrągłych biszkoptów
0,5 szklanki śmietanki 30%
0,5 kg twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
250g chałwy waniliowej
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
0,5 szklanki wody

POLEWA CHAŁWOWA
150ml śmietanki 30%
200g chałwy waniliowej

tłuszcz do wysmarowania formy 
Wykonanie:

- tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki)
- w 0,5 szklanki śmietanki 30% moczyć biszkopty i układać w tortownicy, część z nich kruszyć na mniejsze kawałki i wypełniać nimi luki między już ułożonymi biszkoptami
- chałwę pokruszyć na drobniejsze kawałki i przełożyć do wysokiego naczynia, dodać do niej śmietankę, w której moczyliśmy biszkopty, łyżką wymieszać chałwę ze śmietanką
- masę chałwową rozdrobnić blenderem, robić to przez kilka minut do momentu powstania jednolitej, ciągnącej masy
- twaróg przełożyć do miski, miksować, stopniowo dodając masę chałwową
- do powstałej masy dodać cukier puder (najlepiej przed dodaniem spróbować masę, gdyż chałwa nada już pewną słodycz i od naszych preferencji może zależeć ilość cukru, jaką dodamy), zmiksować
- żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki zimnej wody, wstawić ją na 15-20 sekund do kuchenki mikrofalowej, ponownie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny
- do ciepłej żelatyny dodać stopniowo 2-3 łyżki masy serowej, za każdym razem dokładnie mieszając, to zahartuje żelatynę i pozwoli uniknąć powstania w masie grudek ze zbyt szybko zastygłej żelatyny
- żelatynę stopniowo wlewać do masy, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy
- masę wylać na biszkopty, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki na 1-2 godziny
- chałwę rozkruszyć i zalać śmietanką, podgrzewać do lekkiego zgęstnienia (należy uważać, by masa się nie przypaliła), mieszając doprowadzić do rozpuszczenia chałwy
- jeśli chałwa nie do końca się rozpuściła, po zdjęciu z ognia rozdrobnić ją przy pomocy blendera
- polewę pozostawić do ostygnięcia, co jakiś czas lekko mieszając
- ostudzoną polewę wylać na wierzch schłodzonego sernika, całość schłodzić ponownie w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc
Sernik chałwowy ładnie prezentuje się na talerzu dzięki równej, błyszczącej warstwie polewy w kolorze chałwy. Jest ona lekko ciągnąca, sernik należy więc kroić delikatnie, najlepiej podawać schłodzony, gdyż pod wpływem ciepła polewa może zacząć spływać po... Babka drożdżowa z czekoladą i kruszonką – przepis CIASTO MARCHEWKOWE, KTÓRE ZAWSZE WYCHODZI :) Rożki z mięsem mielonym  Składniki  Rożki waflowe  50dkg mielonej łopatki wieprzowej  1 marchewka  1 cebula  2 łyżki gęstej śmietany 18 %  2 łyżki bułki tartej  natka pietruszki  sól,pieprz, vegeta, dowolne przyprawy  Do panierowania:  2 jajka, 1 łyżka mąki  bułka tarta  olej do smażenia  Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na maśle,dodać do niej marchewkę startą na średniej tarce i chwilę razem smażyć. Mięso mielone przełożyć do miski,dodać usmażoną cebulę z marchewką,śmietanę,natkę pietruszki,bułkę tartą,przyprawy i wymieszać. Masą mięsną nadziać rożki waflowe. Panierować najpierw w jajku z dodatkiem mąki ,a później w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu z każdej strony. Doskonale smakują na ciepło, jak również na zimno z sosem czosnkowym.
Agnieszkaszwed
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 4

Ostatnio dodane:

Makaron z szynk? i groszkiem
neszka88
Skoczów Obserwuj

Zszywek: 573 · Obserwują ją: 185

Ostatnio dodane:

KROKIETY Z PIECZARKAMI I SEREM ŻÓŁTYM
800 g pieczarek
2 cebule
oliwa
sól, pieprz, słodka papryka 

200 g startego sera żółtego

naleśniki -> przepis

jajo, bułka tarta do panierowania
olej do smażenia


Zaczynam od usmażenia naleśników, zawijam je folią i odstawiam na czas przyrządzenia farszu, zmiękną i łatwiej się je zwija.

Pieczarki kroję na mniejsze kawałki i podsmażam na niewielkiej ilości oleju, to samo robię z pokrojoną w piórka cebulą.  Następnie rozdrabniam je za pomocą stojącego blendera lub mielę w maszynce na dużych oczkach. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i słodka papryką – pamiętając o tym, że farsz powinien być wyrazisty w smaku.
Na naleśnikach rozsmarowuję farsz pieczarkowy, posypuję startym serem i zawijam w rulony zamknięte.  Panieruję w roztrzepanym jaju i bułce tartej, następnie smażę na złoty kolor.Podaje z czerwonym barszczem lub z sałatka z buraczków. ,,, xyz Nadziewane bułki z ciasta na pizze. przepis po kliknięciu na zdj. Zapraszam do polubienia kuchenne inspiracje na fb
szalona121
Radomsko Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 12

wajolus
Duże Obserwuj

Zszywek: 245 · Obserwują ją: 57

Ostatnio dodane:

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i fetą pod kołderką z mozzarelli Kwiaty SKŁADNIKI

 6 - 8 PORCJI

1/2 kg szpinaku1 kg ziemniaków2 łyżki masła1 mała cebula, drobno posiekana1 ząbek czosnku, drobno starty1 por (biała i jasno zielona część)2 gałązki szczypiorku, posiekane + do podania1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżeczka suszonego oregano + do posypania po wierzchu1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki250 g sera ricotta (twarożku)200 g sera feta5 jajek1/4 -1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%100 g gęstej śmietany 18%40 g tartego sera (np. parmezan lub cheddar)oliwa extra vergine

PRZYGOTOWANIE

Formę żaroodporną o wymiarach około 20 cm x 26 cm posmarować łyżką oliwy extra vergine. Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć, jeśli ma twarde łodyżki - odłamać je.Ziemniaki obrać, pokroić nożem lub melakserem na plasterki ok. 2 - 3 mm grubości, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, wypłukać, zmienić wodę na czystą (zimną). Posolić i zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 3 minuty lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Odcedzić na sicie lub durszlaku.Szpinak włożyć do garnka (może być po ziemniakach), ustawić go na małym ogniu, przykryć i podgrzewać przez minutę. Zdjąć pokrywę, mieszać przez chwilę aż szpinak zwiędnie, wyjąć z garnka i odcisnąć na sicie, grubo posiekać, włożyć do dużej miski.Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i zeszklić ją mieszając co jakiś czas. Dodać pokrojonego na kawałeczki pora (najpierw wzdłuż na 4 części, później w poprzek) i czosnek. Posolić i dusić pod przykryciem przez około 8 minut od czasu do czasu mieszając, aż por będzie miękki, ale nie zrumieniony. Pod koniec dodać posiekany szczypiorek. W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 stopni.Zawartość patelni przełożyć do miski ze szpinakiem. Dodać gałkę muszkatołową, oregano, natkę pietruszki, świeżo zmielony czarny pieprz i ewentualnie sól. Delikatnie wymieszać.Następnie dodać połowę ricotty i połowę sera feta (pokruszonego lub pokrojonego w kosteczkę), jajka uprzednio roztrzepane w oddzielnej miseczce razem ze śmietanką kremową i doprawione solą oraz pieprzem. Wszystko delikatnie ale w miarę dokładnie wymieszać.Na dno formy położyć połowę ziemniaków, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć nadzienie szpinakowo-serowe. Na wierzch wyłożyć mieszankę powstałą z pozostałej ricotty, pokrojonej fety, śmietany 18%. Przykryć drugą połową ziemniaków, doprawić je, posypać tartym serem, resztą oregano i skropić dwiema łyżkami oliwy extra vergine.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut, nastę... Ciasto "Malinowy Chruśniak"

Składniki:
(forma 20x30)

Ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 150 g malin
- 150 g borówek
- 2 galaretki malinowe

- 400 g śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny

- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru


Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, zagniatamy dość energicznie ciasto, formujemy kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni ok. 25-30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Galaretki malinowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Na ciasto kruche wykładamy maliny i borówki, zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia. W misce ubijamy śmietankę, pod koniec dodajemy cukier, serek mascarpone oraz rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy do połączenia się składników. Gotowy krem z mascarpone wykładamy na galaretkę z owocami i wstawiamy do lodówki. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do momentu uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Gotową pianę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Można odrysować na papierze blachę, w której podajemy ciasto, aby beza nam się zmieściła). Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 140 stopni. Upieczoną bezę odstawiamy do przestygnięcia, następnie przenosimy na ciasto.
Lil12
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

......
Alex69
Wrocław Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Wie ktoś może jak mogłabym w naturalny sposób uzyskać efekt takich fal ?
ewelinaprus1
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 44

Ostatnio dodane:

Depilacja domowym woskiem
kkkiiikkkiii
Obserwuj

Zszywek: 134 · Obserwują ją: 17

Ostatnio dodane:

chałka ciastka Sorbet z kiwi

Składniki na 1 litr:

1 kg owoców kiwi
1 nieduża cytryna
2/3 (lub mniej) szklanki cukru
pół szklanki wody

Do niedużego garnuszka nalać wody, dodać cukru, wymieszać. Zagotować do rozpuszczenia się cukru i pogotować około 3 - 4 minut. Zdjąć z palnika, wystudzić, schłodzić do temperatury lodówkowej (koniecznie!); można zrobić to dzień wcześniej.

Kiwi obrać, pokroić na ćwiartki, umieścić w blenderze kielichowym razem ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, zmiksować do momentu otrzymania puree (można też użyć blendera ręcznego). Dodać schłodzony syrop cukrowy i zmiksować tylko do połączenia. Przelać do naczynia, przykryć folią spożywczą i schłodzić do temperatury lodówkowej, najlepiej przez całą noc.

Schłodzoną mieszankę na sorbet przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Przełożyć do pojemniczka, przykryć i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.

Sorbet można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i by sorbet był bardziej puszysty. Zamrozić. ...
ewelinagti
Sandomierz Obserwuj

Zszywek: 6 · Obserwują ją: 8

Ostatnio dodane:

piękny! "Krówka" z białej czekolady i masła orzechowego Smażone kulki ziemniaczane

Składniki:

800 g ziemniaków
2 jajka
2 łyżki mąki
150 g tartej bułki
gałka muskzatałowa
cukier puder

Ziemniaki obrać, zalać wrzątkiem, osolić, gotować 20 minut, odcedzić, odparować i wycisnąć w prasce do ziemniaków.
Puree z ziemniaków wymieszać z jajkami i mąką. Masę doprawić solą pieprzem, szczyptą gałki muszkatałowej i szczyptą cukru pudru.
Z masy formowac kulki o średnicy 2 cm, obtaczać w bułce tartej i smażyć partiami w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. ciasto bez pieczenia
Składniki
Krem

    500 ml mleka
    2 żółtka
    3 płaskie łyżki mąki pszennej
    3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    100 g masła
    5 łyżek cukru

Pozostałe składniki

    48 maślanych herbatników
    4 banany
    1 galaretka

Wykonanie

Zaczynamy od przygotowania kremu. W tym celu gotujemy budyń. Z pół litra mleka odlewamy szklankę, resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka dodajemy mąkę oraz żółtka i mieszamy bardzo dokładnie. Gdy mleko się zagotuje, dodajemy do niego pozostałe mleko wraz ze składnikami i energicznie mieszamy. Powinien powstać budyń, który zestawiamy z palnika. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy budyń jest już zimny, ucieramy masło i powoli dodajemy do niego po jednej łyżce budyniu. Powstanie pyszny budyniowy krem. W międzyczasie w gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Herbatniki układamy w blaszce (po 16 na warstwę). Na herbatniki wykładamy 1/3 kremu, następnie pokrojonego w plasterki banana. Przykrywamy drugą warstwą herbatników, kolejną warstwą kremu i bananem. Na ostatnią warstwę herbatników wykładamy pozostały krem i dwa banany. Gdy galaretka będzie tężeć, wykładamy ją na ciasto i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego :)
majka5
Obserwuj

Zszywek: 179 · Obserwują ją: 27

Ostatnio dodane:

Składniki na ciasto kruche:
300g mąki pszennej
150g masła
80g cukru
2 żółtka
... jabłka żurek...poświąteczny Ciasto jabłkowo-budyniowe

Składniki i wykonanie:
Ciasto:
    500 g mąki
    ...