paula111111111111

paula111111111111
Moje tablice obserwuje 209 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Składniki (na 8 naleśników):
ciasto:
3 jajka
13 dag mąki pszennej
½ łyżeczki soli
2 łyżki cukru
½ szklanki mleka
½ szklanki wody
1 płaska łyżka kakao
 
nadzienie:
ok.30 dag serka waniliowego
6 dag rodzynek
 
ponadto:
20 dag konfitury brzoskwiniowej lub dżemu
olej do smażenia
 
 
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę mikserem. Dodajemy kolejno sól, cukier, żółtka i ubijamy do białości. Wsiewamy porcjami połowę ilości mąki i mieszamy na małych obrotach. Wlewamy mleko, wsypujemy porcjami pozostałą mąkę i dalej mieszamy. Na końcu wlewamy porcjami wodę. Odlewamy  ½  szklanki ciasta i mieszamy z 1 łyżką kakao.
Na rozgrzaną patelnię z  niewielką ilością oleju wylewamy porcję białego ciasta tyle aby uzyskać cienki naleśnik. Na naleśniku  łyżką wylewamy cienkim strumieniem ciasto kakaowe, tworząc równoległe do siebie paski.
Smażymy z obu stron z tym, że stronę z paskami bardzo krótko.
Rodzynki myjemy i sparzamy wrzątkiem.
Osiąknięte z wody mieszamy z serkiem i smarujemy równomiernie stronę bez pasków. Naleśniki rolujemy tak, aby uzyskać ukośne paski. Konfiturę podgrzewamy i po lekkim ostudzeniu polewamy naleśniki Składniki: (porcja na patelnię o średnicy 28 cm)
4 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki mleka
10 dag wędliny
2 pomidory
niecały pęczek szczypiorku
10 dag sera żółtego
3 łyżeczki oregano
sól, pieprz do smaku  ( nie dawałam pieprzu)
 
ponadto:
3 łyżki masła do smażenia
keczup
 
 
Wykonanie:
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości ok. ½ cm. Ewentualnie, delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Wędlinę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek również drobno kroimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy sól do smaku, żółtka i dalej ubijamy. Wsiewamy porcjami mąkę stale mieszając mikserem na najmniejszej mocy. Dajemy mleko, jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Wylewamy na rozgrzane masło na patelni.
Delikatnie układamy pomidory, posypujemy wędliną, a następnie żółtym serem wymieszanym z oregano i szczypiorkiem. Patelnię przykrywamy i smażymy pizzę na małym ogniu, do ścięcia się jajek i roztopienia  sera  (ok. 15 minut ).
Podczas smażenia sprawdzamy patyczkiem czy w środku jajka ścięły się. Dzielimy na porcje na patelni. Podajemy polaną keczupem Składniki:

25 dag mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag masła
25 dag miękkiego twarogu
1 żółtko
ok. 1 kg moreli
 

dodatkowo:

1 żółtko + 3 łyżki mleka  lub wody
cukier puder do posypania
 

Wykonanie:

Na tarce o drobnych oczkach ścieramy dobrze schłodzone masło i dokładnie mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy twaróg, żółtko i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, składamy dwukrotnie, by powstały 4 warstwy, po czym ponownie rozwałkowujemy i składamy dwukrotnie. Wkładamy do lodówki na 30 - 60 minut. ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. Wykrawamy koła o średnicy 8 cm. W połowie ilości wykonanych  placuszków wykrawamy koła o średnicy 5 cm, uzyskując w ten sposób obręcze*.

Na koła układamy połówki wydrelowanych i pozbawionych skórki moreli i nakładamy obręcze tak, aby brzegi obu warstw  pokryły się. Wierzchnią część ciasta smarujemy rozmąconym w mleku lub wodzie żółtkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 30 minut. Przed podaniem obficie posypujemy cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, zaraz po przestudzeniu. Składniki:

    4 kiwi
    2 białka
    1 cytryna
    0,5 szklanki cukru
    niepełna szklanka wody

Wykonanie:
Owoce obrać ze skórki. Pokroić na cząstki i zmiksować z sokiem cytryny na gładką masę. Wodę zagotować z cukrem. Mieszać i gotować tak długo, aż powstanie syrop cukrowy. Odstawić do ostudzenia. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć mus, syrop i białka. Wymieszać dokładnie. Przełożyć do pojemnika. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin. W czasie mrożenia od czasu do czasu mieszać sorbet by uzyskać jednolitą konsystencję. Oponki z serem białym:
ser biały lub ser twarogowy mielony, 1/2 kg
mąka, 1/2 kg
cukier, 1/2 szklanki
żółtka, 4 sztuki
soda oczyszczona, 1 pełna łyżeczka
ocet, 1 łyżeczka
śmietana, 1/4 szklanki
cukier waniliow


Przesianą mąkę wsypać na stolnicę,dodać przepuszczony przez praskę ser,wbić żółtka,dodać cukier,śmietanę,sodę i ocet.Zagnieść ciasto.Oprószyć delikatnie mąką,odłożyć na bok.
Urywać ciasto po kawałku,wałkować na grubość 1-1,5 cm,wyciąć  szklanką kółka,zrobić w środku dziurkę np.kieliszkiem (kółka ze środka też można smarzyć)
Najlepiej wyrobić wszystkie oponki i układać je na oprószonej mąką desce.Rozgrzać dobrze tłuszcz i smażyć na złoty kolor.Oprószyć cukrem pudrem
anetaRaCzYnSka14
Zakopane Obserwuj

Zszywek: 40422 · Obserwują ją: 116327

Ostatnio dodane:

... **** Moja cudna choineczka w bieli... Diy
martinstoj
Cairo, Egypt Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują go: 285

Akustyczna
Wrocław Obserwuj

Zszywek: 143 · Obserwują ją: 58

Ostatnio dodane:

ciasto kinder pingui . SKŁADNIKI: Przepis na sernik z 3 skład... słodkie bułeczki z bita śmi...
aniula44
na koncu swaita Obserwuj

Zszywek: 20703 · Obserwują ją: 40167

Ostatnio dodane:

sałatka z ryżem i kurczakiem, przepis po kliknięciu na zdjęcie Kurczak po włosku w pomidorach z mozarellą, przepis po kliknięciu na zdjęcie. Kurczak w sosie szpinakowo-serowym kurczak pieczony w musztardzie, przepis po kliknięciu na zdjęcie
kasiamb
Obserwuj

Zszywek: 72 · Obserwują ją: 45

Ostatnio dodane:

Banoffee bez pieczenia! Pyszny deser! * 250 g ciastek digestive * 70 g masła, miękkiego * 1 puszka kajmaku z puszki około 400 g * 180 g czekolady, gorzkiej pół na pół z mleczną, rozpuszczonej * * 250 ml śmietany kremówki, schłodzonej * 1,5 łyżki cukru pudru * 4 średniej wielkości banany * kakao do oprószenia (u mnie wiórki z gorzkiej czekolady) Ciasteczka wraz z masłem zmiksować w malakserze lub odpowiedniej przystawce blendera na mokry piasek (alternatywnie można ciastka włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć uderzając wałkiem, następnie wymieszać z rozpuszczonym masłem- wersja dla osób mocno nerwowych na odstresowanie). Masą ciasteczkową wyłożyć dno i boki formy na tartę o średnicy 20 cm (w moim wypadku była to tortownica, boki wykładamy do wysokości 3,5 cm, formy na tartę się jeszcze nie dorobiłam ;) ). Schłodzić w lodówce. Masę kajmakową wymieszać z roztopioną czekoladą. Masę wyłożyć na schłodzony spód, schłodzić przez 4 godziny.** Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Banany pokroić w plasterki. Do ubitej śmietany wmieszać połowę bananów. Bitą śmietanę z bananami wyłożyć na schłodzony wierzch tarty. Udekorować pozostałymi bananami, oprószyć wiórkami czekolady lub kakao. układ zdjęć/ obrazów Hooded Eyes ,,,
Ganja
Obserwuj

Zszywek: 465 · Obserwują ją: 70

Ostatnio dodane:

czaszka tatuaż czaszka tatuaż .... kwiatki na nodze
edytka103
Łużna Obserwuj

Zszywek: 3 · Obserwują ją: 1

Ostatnio dodane:

#sea#beach#catchingmoment's Scotland. #mountain #deepbreath Winter.
kuuusia
Gliwice, Poland Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 6

Ostatnio dodane:

tylko chęci.. wiem, ile zjem :)
magdusia_smile
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 80

Ostatnio dodane:

Pomysł na dekorację świąteczną ;) Mega szybki obiad

Na pateni podsmaż cebulę, czosnek. Wrzuć kawałki kurczaka, pieczarki. Po 5 minutach wlej słodką śmietankę. Całość wymieszaj z wczesniej ugotowanym makaronem. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj posypane prażonymi migdałami.
kanarek1
Obserwuj

Zszywek: 3 · Obserwują ją: 25

Ostatnio dodane:

Słodki bałagan z Eton :-). Ten bałagan stanowią pokruszone bezy, bita śmietana i truskawki w kawałkach. Nie ma lepszego deseru na lato niż ten :). Warto spróbować z każdymi owocami, szczególnie polecam jagody, mniam mniam... Korzystałam z przepisu Nigelli, choć proporcje nie są najważniejsze, wszystko po prostu mieszacie zgodnie ze swoimi preferencjami. Polecam :) Składniki: 4 szklanki truskawek 2 łyżeczki drobnego cukru lub cukru z wanilią 2 łyżeczki soku z granatów (zamiast można użyć octu balsamicznego lub pominąć) 2 szklanki śmietany kremówki (w UK - whipping cream) kilka większych bez Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i dodać sok z granatów, odstawić (sok z granatów nie jest konieczny, można truskawki trochę rozgnieść widelcem, by puściły trochę własnego soku). Kremówkę ubić (bez cukru), do gęstości, nie do sztywności. Bezy pokruszyć na większe kawałki. Dodać do ubitej śmietany i wymieszać. Dodać również większość truskawek, zostawiając trochę do dekoracji. Nakładać do pucharków i podawać. Smacznego :) Ażurowe plecy Galaretkowiec Składniki: 500ml mleka ( 2 szklanki), 35g cukru (3 łyżki), 4g cukru wanilinowego ( 1 łyżeczka), 4 galaretki (najlepiej o różnych kolorach), 25 g żelatyny ( 3 łyżki) Przygotowanie: Galaretki rozpuścić: każdą w 250 ml wody. Wlać do głębokich talerzy lub innych pojemników, w których łatwo się je pokroi w kostkę po stężeniu. Galaretki pozostawić do całkowitego stężenia. Żelatynę rozpuścić w 300ml gorącej wody. Mleko zagotować razem z cukrami. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać razem, zdjąć z palnika i odłożyć do całkowitego ostudzenia. Galaretki pokroić w kostkę, wymieszać razem by kolory się zmieszały. Zalać ostudzonym mlekiem. Włożyć do lodówki, pozostawić do całkowitego stężenia.
malgoaia49i
Jastrzebie Zdroj Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 10

Ostatnio dodane:

króliczek
tosilka
płock Obserwuj

Zszywek: 33 · Obserwują ją: 15

Ostatnio dodane:

podoba mi się.. zumba jak najbardziej <3 ..ale to dopiero od marca :) a tu proszę fajny pomysł na małą, półżywą;)choinkę chociaż do świąt jeszcze daleko:) jak ładnie zapakować prezent paznokcie
emilka33312
Obserwuj

Zszywek: 591 · Obserwują ją: 37

Ostatnio dodane:

Podoba się ? Bo Mi tak Piękne wzory na paznokcie -->> paznokcie z różami--- zdjęcia i filmy /// włosy!
domimisio
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 27

Ostatnio dodane:

xoxo Jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi jak się czyta taki wzór ?? Proszę o pomoc! Wzór po kliknięciu w zdj.
merry011
Radom Obserwuj

Zszywek: 1037 · Obserwują ją: 2370

Ostatnio dodane:

step by step ... nie do końca w moim stylu ale domowa atmosfera mnie urzekła woooow♡
krwawamary
Obserwuj

Zszywek: 43 · Obserwują ją: 51

Ostatnio dodane:

♥♥♥ ... ta też cudna :) ...
AngieVelPinda
Obserwuj

Zszywek: 7 · Obserwują ją: 190

Ostatnio dodane:

Sprzedam nowe adidasy, rozmiar 39, długość wkładki 25,5-26cm. Bardzo lekkie i wygodne. Polecam. sukienka z koronką, kolor nude - sprzedam. Sprzedam sneakersy na koturnie (wysokosc 6-7 cm). Rozmiar 39 (wkladka 25,5 cm), cena 69 zl plus przesylka. 

#sprzedam#botki#koturny#sneakersy# Nike,  house,  bershka
laseczkaXD
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 20

Ostatnio dodane:

Kto nie wiedział? :D Chipsy z mikrofalówki! Fenomenalne i ekspresowe! 

Wykonanie jest banalnie proste. Ziemniaka dokładnie myjemy (możemy obrać) i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Następnie wykładamy na papierze do pieczenia tak, aby żaden plasterek się ze sobą nie stykał i skrapiamy każdy chips lekko oliwą. Solimy, możemy dodać przyprawy jakie tylko chcemy. Wkładamy do mikrofalówki na największą moc na około 5 minut. Od drugiej minuty musimy kontrolować nasze chipsy, ponieważ na środku papieru będą robić się szybciej. Wyciągamy wtedy papier, przewracamy każdego chipsa na drugą stronę i możemy również pozamieniać je miejscami (te, które były w środku - dać na zewnątrz :)) Włączamy dalej mikrofalówkę i co 30 sekund zaglądamy do naszych chipsów. Gotowe wykładamy do miseczki i pałaszujemy!
mala89
Obserwuj

Zszywek: 6 · Obserwują ją: 28

Ostatnio dodane:

Koktail z kiwi Składniki: 2 kiwi 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu lód Sposób przygotowania: Kiwi obierz i zmiksuj. Puree z kiwi odcedź przez sitko tak aby pozostał tylko sam zielony sok w miseczce (resztę można śmiało zjeść:). Dodaj jogurt i miód – wszystko razem zmiksuj. * Jeżeli nie masz czasu wrzuć wszystkie składniki razem i dobrze zmiksuj. * Latem proponuje dodać świeżą mięte i kostki lodu. Sernik Bounty na zimno z wiórkami kokosowymi i czekoladą Deser można zrobić na spodzie z ciasteczek np. kruchych z kawałkami czekolady. Zamiast twarogu można użyć serka mascarpone, wówczas pomijamy w przepisie masło (sernik będzie bardziej kremowy i mniej "kwaskowaty"). Składniki: • 400 ml mleka kokosowego • 200 g wiórków kokosowych • 100 g masła • 150 g cukru pudru • 30 g cukru wanilinowego • 3 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) • 2 łyżki żelatyny • 500 g zmielonego twarogu sernikowego lub serka mascarpone Spód i polewa czekoladowa: 150 g czekolady mlecznej 3 łyżki oleju roślinnego Przygotowanie: Do rondelka wlać mleko kokosowe z puszki i podgrzać. Gdy zacznie się gotować dodać wiórki kokosowe, wymieszać, zmniejszyć ogień i potrzymać wszystko na minimalnym ogniu pod przykryciem przez około 5-10 minut. Sprawdzić czy wiórki nie przywierają do dna, w razie potrzeby zamieszać. Odstawić z ognia, dodać masło i mieszać aż się rozpuści, następnie dodać cukier puder, cukier wanilinowy, likier kokosowy i wymieszać. Zostawić pod przykryciem na czas przygotowania reszty składników. Żelatynę wsypać do metalowego kubeczka, wlać 3 łyżki wody i zostawić do namoczenia na około 10 minut. Następnie dodać jeszcze 3 łyżki wody i mieszając rozpuścić wszystko na malutkim ogniu uważając aby nie zagotować żelatyny. Do masy kokosowej dodać ser i wymieszać. Żelatynę dodać do masy kokosowej, ale nie bezpośrednio, najlepiej dodawać najpierw po łyżce masę kokosową do żelatyny za każdym razem mieszając do połączenia się składników, później przełożyć do reszty masy kokosowej i dokładnie wymieszać. 50 g czekolady roztopić z 1 łyżką oleju i rozsmarować na spodzie tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Od razu wyłożyć łyżką masę kokosową, delikatnie wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki do stężenia (minimum 3 godziny). Gdy masa już stężeje, obkroić sernik nożem, zdjąć obręcz i polać resztą roztopionej czekolady z resztą oleju, rozprowadzić polewę po powierzchni oraz bokach, wygładzając ją nożem. Wstawić do lodówki do czasu aż polewa stężeje a sernik będzie bardziej zwarty. Maseczka na szybszy porost włosów... Efekty widoczne juz po miesiącu! Zmieszaj 1 łyżkę miodu,2 łyżki oliwy z oliwek ,1 -2 łyżki oleju kokosowego i pól awokado .Wmasuj w suche włosy . Poczekaj 10- 15 minut, umyj głowę i nałóż odżywkę.. Biszkopt pieczony według tego przepisu jest genialny i co istotne nigdy mnie nie zawiódł. Zawsze wychodzi równiutki, mięsisty i równocześnie puszysty...idealny. Aby osiągnąć taki efekt wystarczy część mąki pszennej zastąpić ziemniaczaną ( co znacznie zmniejszy zawartość glutenu w cieście i spowoduje, że będzie ono miało bardziej delikatną strukturę) i zrezygnować z dodatku proszku do pieczenia (dzięki temu biszkopt nie opadnie po upieczeniu). Zarówno w wersji jasnej jak i kakaowej(wystarczy 2-3 łyżki mąki pszennej zastąpić kakao) BISZKOPT stanowi świetną podstawę tortów, a także ciast z galaretką, owocami czy bita śmietaną. Za każdym razem pozwala stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. P-O-L-E-C-A-M SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 23-24 cm (upieczony biszkopt kroimy na 3 blaty) lub na foremkę o wymiarach 21/30 cm (upieczony biszkopt kroimy na 2 blaty): 7 jajek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej WYKONANIE: Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową! Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170༠C - bez termoobiegu. Do szklanej miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na wysokich obrotach miksera. Pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dosypujemy cukier. Kiedy ubita piana będzie sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty miksera na najniższe i małymi porcjami dolewamy roztrzepane żółtka.
xghbx
Zamość Obserwuj

Zszywek: 13 · Obserwują ją: 5

Ostatnio dodane:

nie ma to jak szarlotkowa kawa i ciacho ;) :*** xxx sylwestrowe lub świąteczne :p
tigerol
Kraków, Poland Obserwuj

Zszywek: 39 · Obserwują ją: 4

Ostatnio dodane:

Broszka Bransoletka pleciona z pomarańczowymi koralikami Bransoletka pleciona biała z czarnymi koralkami Wisiorek
asiunia421
Ełk Obserwuj

Zszywek: 32 · Obserwują ją: 591

Ostatnio dodane:

Perfekcyjne ciało! Trening Cardio Dolne partie brzucha &quot; tak cholernie za nią tęsknie &quot;
BlackNight
Obserwuj

Zszywek: 16 · Obserwują ją: 25

Ostatnio dodane:

Sałatka zmakaronem i kurczakiem, przepis po kliknięciu w zdjęcie. Kotlety z ziemniaków i pieczarek, przepis po kliknięciu w zdjęcie. Sałatka z kurczakiem i słodkim jogurtowym sosem kapusta pekińska (około 1 i 1/2 kubka posiekanej kapusty) 1/2 średniego, zielonego ogórka 2 małe pomidory 2 łyżki posiekanej drobno cebuli kilka zielonych oliwek 1/2 jabłka 2 rzodkiewki 100 ml kremowego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki soku z cytryny szczypiorek 1 łyżeczka miodu  ----------  130 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy 1/2 łyżeczki ostrej papryki Dzień przed przygotowaniem sałatki kroimy piersi z kurczaka w sporą kostkę i w miseczce zalewamy marynatą z miodu, musztardy i ostrej papryki, przechowujemy przez noc w lodówce. Kapustę siekamy i opłukujemy na sitku, dodajemy na nie również umyte i pokrojone pomidory, aby trochę obciekły. Ogórka i rzodkiewkę kroimy wzdłuż a następnie na cienkie plasterki (połówki). Oliwki przekrawamy w pół, a cebulę bardzo drobno siekamy. Wszystkie warzywa wkładamy do sporej miski i dodajemy również pokrojone w sporą kostkę jabłko. W kubeczku łączymy jogurt z łyżeczką miodu, sokiem z cytryny oraz sporą ilością posiekanego szczypiorku, mieszamy dokładnie i zalewamy sałatkę. Na patelni podsmażamy kawałki kurczaka i dodajemy do reszty składników - całość dokładnie łączymy z sosem. Pulpety z makaronem w sosie pieczarkowo porowym Składniki: 500 g karkówki 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku 300 g makaronu rurki 1 por 250 g pieczarek 250 ml śmietany kremówki 2 żółtka sól,pieprz do smaku olej do smażenie Przygotowanie: Mięso zmielić. Cebulę pokroić i zrumienić na oleju dodać do mięsa. Wbić jajko dodać bułkę tartą, musztardę, paprykę, doprawić do smaku i wymieszać. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i na patelni w której zrumienialiśmy cebulkę podsmażyć na oleju klopsiki z wszystkich stron. Zdjąć klopsiki i podsmażyć pokrojony por i pieczarki. Po chwili dodać klopsiki i chwilkę podsmażać. Śmietanę zmiksować z żółtkami, doprawić do smaku i wlać na patelnię. Dodać ugotowany al dente makaron i całość gotować aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Cataleya89
Obserwuj

Zszywek: 6 · Obserwują ją: 18

Ostatnio dodane:

Ciasto mleczna kanapka *.*  PRZEPIS  SKŁADNIKI NA BISZKOPT:  6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli  SKŁADNIKI NA MASĘ:  1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 250 g masła lub margaryny 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mleka w proszku   SKŁADNIKI NA POLEWĘ:  140 ml mlecznej czekolady 5 łyżek mleka  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijamy. Za pomocą dużej łyżki powoli mieszamy suche składniki z mokrymi w trzech partiach. Delikatnie przekładamy do tortownicy o śr. 26 cm ( u mnie silikonowa ), pieczemy w temp. 175 C przez ok. 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyciągamy z formy i odwracamy, zostawiamy do wystudzenia. Przekrawamy na dwie części.  Mleko wlewamy do rondelka o grubym dnie. Wsypujemy cukry i zagotowujemy. Odstawiamy, owijamy folią i studzimy. Masło lub margarynę o temp. pokojowej ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy całkowicie ostudzone mleko oraz przesiane mleko w proszku. Cały czas miksujemy, aż masa będzie dokładnie połączona.  Jeden blat biszkoptowy przekładamy do tortownicy, wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem.  Czekoladę razem z mlekiem roztapiamy w rondelku o grubym dnie na niewielkim ogniu. Jeszcze ciepłą wykładamy na wierzch ciasta. Zostawiamy do stężenia. Następnie wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Kroimy gorącym nożem, aby czekolada nie popękała. Smacznego. :) &lt;3 ... Lekkie, jogurtowe sosy  Sos czosnkowy: 100g jogurtu naturalnego, 1 duży ząbek czosnku szczypta soli pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczka oregano opcjonalnie - łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki   Sos musztardowy: 100g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy, najlepiej ziarnistej, francuskiej 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 płaska łyżeczka miodu pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu   Sos chrzanowy: 100g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka utartego chrzanu szczypta soli pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki cukru   Sos pomidorowy: 100g jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki przecieru pomidorowego łyżka drobniutko posiekanych listków bazylii 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypta soli opcjonalnie - drobne płatki suszonych pomidorów  Sos czosnkowy - klasyka, pasuje prawie do wszystkiego szczególnie czosnkomaniakom - pamiętajcie, że musi się przegryźć, najlepiej zrobić go dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce!  Sos musztardowy - mój absolutny faworyt, idealny do sałatek, szczególnie z kurczakiem! Jeżeli nie macie ziarnistej musztardy akurat w lodówce - możecie użyć normalnej.  Sos pomidorowy - cudowny aromat mojej ukochanej bazylii, fajnie komponuje się z mięsem i warzywami na zimno.  Sos chrzanowy - chyba najbardziej pachnie Wielkanocą, na pewno sprawdzi się zarówno do świątecznego jajka, jak i pieczonego schabu! ...
Activiadora
Earth Obserwuj

Zszywek: 3419 · Obserwują ją: 10899

Ostatnio dodane:

Sałatka warstwowa z brokułem i słonecznikiem

Składniki:
1 brokuł o wadze 500 g
2 szczypty cukru
szczypta soli
200 g sera feta
1 papryka czerwona
puszka kukurydzy (220 g po odsączeniu)
100 g łuskanego słonecznika
1/2 łyżeczki soli
ew. 3 pomidory (z ich dodatkiem sałatka smakuje lepiej)
Sos czosnkowy:
4 łyżki majonezu
4 łyżki gęstego jogurt naturalnego
1 - 2 ząbki czosnku
2 szczypty cukru pudru



Brokuł myję, dzielę na różyczki i gotuję we wrzątku z dodatkiem soli i cukru ok. 3 - 5 minut al dente. Po ugotowaniu przekładam warzywo na durszlak i przelewam bardzo zimną wodą (dzięki czemu brokuł zachowa zielony kolor). Paprykę myję, przekrawam, usuwam nasiona i kroję w kostkę. Kukurydzę osączam z zalewy. Słonecznik podprażam na suchej patelni bez tłuszczu z dodatkiem soli (1/2 łyżeczki). Uważajcie, aby nie przypalić ziaren! Kiedy nasiona będą rumiane, zdejmuję patelnię z ognia i pozostawiam do całkowitego ostudzenia.
Sos czosnkowy: W miseczce mieszam majonez z jogurtem. Dodaję przeciśnięty czosnek oraz cukier puder do smaku. Dokładnie mieszam.
W szklanym naczyniu układam warstwowo następujące składniki. Na dnie miski układam różyczki brokułu, posypuję serem feta pokrojonym w kostkę, układam cząstki pomidorów. Następnie przykrywam połową sosu czosnkowego, wykładam pokrojoną paprykę i osączoną kukurydzę. Po czym wykładam resztę sosu czosnkowego. Wierzch posypuję postudzonym prażonym słonecznikiem. Sałatkę wstawiam na pół godziny do lodówki do schłodzenia. ... :)) ...
anusiek20
Włoszczowa Obserwuj

Zszywek: 127658 · Obserwują ją: 8055

Ostatnio dodane:

Serowo-ziemniaczane kule z sosem ... ... Onion soup
Amleczko
Okocim/Brzesko Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 10

katarzyna8
Obserwuj

Zszywek: 6 · Obserwują ją: 64

Ostatnio dodane:

.:) dokladnie :) haha :D usta usta :*