pilostar91

Jestem: cierpliwa, punktualna, przyjazna, serdeczna, konsekwentna, urokliwa, otwarta, elokwentna, delikatna, rozważna, stanowcza, wyrafinowana, rozsądna, obowiązkowa, pobożna, grzeczna, łagodna, odpowiedzialna... żartowałam :)
pilostar91
Moje tablice obserwuje 8 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Czaplinek
Przepis na lody malinowe (bez maszynki) Składniki: 300 ml śmietanki kremówki 36% 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka cukru waniliowego 250 g malin Przygotowanie: Z wody i cukru przygotowujemy syrop. Wrzucamy do niego umyte, przebrane maliny, gotujemy aż maliny się rozpadną. Na durszlaku układamy gazę, wlewamy maliny wraz z syropem i pozwalamy aby płyn odciekł, zwijamy gazę i wyciskamy resztę soku z pulpy malinowej. Dzięki wyciskaniu przez gazę w lodach nie będzie ani jednego ziarenka z malin, a lody będą aksamitnie gładkie. Studzimy sok z malin. Zimną śmietanę wlewamy do metalowej miski i ubijamy trzepaczką, aż masa stanie się biała i puszysta. Do śmietany dodajemy stopniowo sok z malin i cały czas ubijamy masę trzepaczką. Masę śmietanowo-malinową przekładamy do silikonowej formy i wstawiamy do zamrażarki, mrozimy kilka godzin (wystarczyło im 5 godzin), ale można je mrozić dłużej, ale wtedy przed podaniem trzeba trochę poczekać, aby móc uformować kulki łyżką do lodów. Lody podajemy w szklanych miseczkach lub na rożkach waflowych. Smacznego!!! :) ... imprezowe zestawy ooo tak. Pierożki kebabowe - Składniki 1 szklanka mleka ciepłego -1 kostka drożdży-3 łyżki cukru -1 kg mąki -1/3 kostka masła-1 łyżka oregano-1 jajo -1 kg piersi z kurczaka - 80 dkg pieczarek -3 papryki kolorowe -1 duży por - 2 cebule -2 łyżki koncentratu pomidorowego -20 dkg sera żółtego -1 przyprawa do gyrosu -sól -pieprz Sposób przygotowania 1. Tak ma wyglądać farsz na pierożki kebabowe - krok 1 Farsz: pokroić pieczarki ,paprykę ,por ,cebulę w bardzo drobną kostkę wszystko to osobno smażyć na patelni. Pierś z kurczaka wymaczać w przyprawie gyros i tak samo pokroić i je usmażyć.Następnie wymieszać razem dodać sera żółtego startego na tarku 2 łyżki koncentratu pomidorowego oraz pieprz i sól dla smaku. 2. Zaczyn: 1 szklanka mleka ciepłego, jedną kostkę drożdży, cukier i mąkę.Wszystko to wymieszać ręką. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką żeby urosło przez około 20 minut w zależności od temperatury w pokoju. 3. Po wyrośnięciu zaczynu robimy ciasto. Dodajemy do niego oregano i 1/3 kostkę masła oraz 1 jajo. Wszystko mieszamy ugniatając i w tym samym czasie dodając mąki aby ciasto przestało nam się przyklejać od palców. Ciasto kładziemy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut. 4. Ciasto rozwałkowane i odbite formy na pierogi - krok 4 Gdy ciasto urośnie robimy formę odbijając od szklanki. Dodając farszu zlepiamy pierogi . Przed włożeniem do piekarnika smarujemy pierożki żółtkiem z jajka posypując startym serem . Pierożki wkładamy do piekarnika ustawiając na 170 stopni na około 20 minut.