pinky24

trenuję boks. kocham zwierzęta fotografie jedzenie;)jestem KWIATONATOR
pinky24
Moje tablice obserwuje 119 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 dalekoooo
Który dom ? Ja Ślizgonka ...
UbezpieczeniaNaZycie
Warszawa Obserwuj

Zszywek: 20 · Obserwują ją: 74

Ostatnio dodane:

KORZYŚCI DLA PRACODAWCY I PRACOWNIKÓW WYNIKAJĄCE Z ZAWARCIA
GRUPOWEGO UBEZPIECZENIA NA ŻYCIE Certyfikat uczestnika – (MDRT) Million Dollar Round Table Dyplom uzyskania tytułu KONSULTANTA AVIVA Business Woman 2019
malakalaq
Rzeszów Obserwuj

Zszywek: 5394 · Obserwują ją: 27551

Ostatnio dodane:

Pieczone Przekąski – TOP 14 Przepisów na Pyszne Przekąski na Ciepło Fioletowe Paznokcie – Najciekawsze Inspiracje na Pomysły na Paznokcie na Ten Sezon! DIY Dekoracje z Butelek po Winie do Ogrodu – Najciekawsze Pomysły Domowy Andrut – TOP 12 Najlepszych Przepisów na Smaczny Deser z Dzieciństwa
Truskaweczka_22
Wrocław/Zielona Góra Obserwuj

Zszywek: 10620 · Obserwują ją: 57949

Ostatnio dodane:

/// ❤️ ✨ ///
SOPSI
Częstochowa Obserwuj

Zszywek: 192 · Obserwują ją: 1357

Ostatnio dodane:

Realizacja sukni wieczorowej Realizacja sukni wieczorowej w odcieniu beżowym z chabrowymi aplikacjami Czas pokazać moją prace od podszewki Indywidualny projekt sukni wieczorowej w odcieniu beżowym z chabrowymi aplikacjami
chrisanna1989
Los Angeles Obserwuj

Zszywek: 256 · Obserwują ją: 567

Ostatnio dodane:

A LINE V NECK BUTTON BACK SLEEVELESS LACE BEACH WEDDING DRESS
dressbib.com A LINE V NECK BUTTON BACK CAP SLEEVE LACE BEACH WEDDING DRESS
dressbib.com A LINE V NECK BACKLESS LACE WEDDING DRESS
dressbib.com A LINE SWEETHEART LACE UP LACE WEDDING DRESS WITH BEADING
dressbib.com
Marzenia_Agi
Kraków Obserwuj

Zszywek: 2997 · Obserwują ją: 3596

Ostatnio dodane:

Strona główna  Delicja
 Brownie z burakami
Ciasto drożdżowe Trzy Kolory  

27 lutego 2015
DELICJA
(GIANT JAFFA CAKE)
 DODAJ DO ULUBIONYCH KOMENTARZE (527)

Delicja

Delicja w wersji XXL ;-). Ciasto powstało na wzór popularnych biszkoptów z galaretką i czekoladą (skąd jego nazwa), w UK znanych pod nazwą 'jaffa cakes'. Spód ciasta to klasyczny biały biszkopt 'rzucany', kolejna warstwa to galaretka pomarańczowa z cząstkami świeżych pomarańczy a całość wykończona jest najlepszym musem czekoladowym. Całość smakuje przepysznie, ciasto jest eleganckie, doskonałe na uwieńczenie uroczystego obiadu bądź kolacji. Smakuje lekko i orzeźwiająco - połączenie czekolady i pomarańczy jest ponadczasowe!


 
Uwaga: ciasto zostało upieczone w tortownicy o średnicy 23 cm a złożone w wysokiej obręczy do tortów (8,5 cm wysokości). Jeśli nie posiadasz takiej obręczy lub wysokiej tortownicy użyj lekko większej tortownicy, najlepiej o średnicy 25 cm.

 

Składniki na biszkopt:

2 duże jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Galaretka pomarańczowa:

2 galaretki pomarańczowe w proszku (każda na 500 ml wody)
2 duże pomarańcze
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 750 ml wody (nie 1 litr). Wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, cząstki obrać z najmniejszych błonek.

Biszkopt przenieść n... 200-250 g ugotowanego makaronu (u mnie świderki),
ok.1 i 1/2 szklanki fasolki szparagowej,
ok. 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki,
opcjonalnie pół małego kalafiora (różyczki),
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia
szklanka startego żółtego sera,
kilka czubatych łyżek bułki tartej

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka mąki,
czubata łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i różyczki kalafiora, szynkę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Na koniec smażenia szynki wrzucić ugotowane warzywa i natkę pietruszki, szybko wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch oblać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu. ... Sernik z frużeliną wiśniową
minionek10
Obserwuj

Zszywek: 704 · Obserwują ją: 2237

Ostatnio dodane:

Głodni?:) jeśli macie ochotę na danie z kurczaka to poniżej znajdziecie 3 łatwe , szybkie i smaczne przepisy. Smacznego #kurczak #daniazkurczaka Za oknem coraz ładniejsza pogoda sprzyjająca spacerom, wiecie jak pozytywnie one na nas wpływają ? :-) #spacer #zdrowie Lekkie sałatki na każdą okazję :-) Obiad, kolacja, lub spotkanie ze znajomymi ;-) #salatki #salad PROSTY ACZKOLWIEK SPRAWDZAJĄCY SIĘ PRZEPIS NA DOMOWY HUMMUS W RÓŻNYCH RODZAJACH, SMACZNEGO
Olla_467
Stąporków Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 76

Ostatnio dodane:

Hejka❤ Trochę...no dobra, bardzo długo mnie nie było. Przychodzę do was z nowym rysunkiem, który wykonałam dzisiaj. Proszę was o rady i błędy. Czy widzicie progress? Piszcie
franka20805
radomsko Obserwuj

Zszywek: 60 · Obserwują ją: 147

Ostatnio dodane:

xdd ... ... ...
reggae_33
Daleko ^^ Obserwuj

Zszywek: 3 · Obserwują ją: 157

Ostatnio dodane:

pierwsze moje takie coś.  :/ poudaje, że jestem artystą ;D Sernik na zimno - Tiramisu biszkopt: 3 jaja 2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej 1 łyżka (z górką) ciemnego kakao 4 kopiaste łyżki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do białek poncz: 1/3 - 1/2 szklanki zimnego osłodzonego espresso z dodatkiem amaretto (alkohol tutaj opcjonalnie) masa kremowo - serowa: 500 gramów mascarpone 500 gramów zmielonego twarogu z wiaderka 1 kopiasta szklanka cukru pudru 2 kopiaste łyżki cukru z wanilią 400 gramów śmietany kremówki 30% 2 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody kuleczki śmietanowe na wierzch: 200 gramów śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka żelatyny + 4 łyżki gorącej wody 1 kopiasta łyżka cukru pudru dodatkowo: 32 sztuki podłużnych biszkoptów 2 szklanki zimnego mocnego osłodzonego espresso 100 - 150 ml likieru amaretto (to jest spora ilość, można dać mniej) kakao do posypania wierzchu ciasta UWAGA: Sam twaróg wyjmijmy sobie z lodówki na około 2 godziny przed przystąpieniem do pracy, mascarpone, kremówka mają być zimne, czyli prosto z lodówki. Biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek, dosypujemy szczyptę soli, ubijamy je na sztywno, potem dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy około minuty, następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, ucieramy do połączenia składników na średnich obrotach miksera. Kwadratową blaszkę o boku 25 cm wykładamy smarujemy masłem lub olejem (boki na wysokość około 4 cm), wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy do "suchego patyczka", u mnie około 22 minut. Ciasto schładzamy, nasączamy ponczem (dość obficie). Do dużej miski wykładamy twaróg, mascarpone, śmietankę, wszystko miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy i znów miksujemy do połączenia składników (krótko). UWAGA: W tym momencie spróbujcie czy jest dla Was wystarczająco słodki ! Z całości kremu odejmujemy 4 łyżki i smarujemy nimi nasączony spód biszkoptu. UWAGA: Musimy robić to bardzo delikatnie, aby drobinki wierzchniej warstwy biszkoptu nie odrywały nam się od ciasta, jednym ruchem rozprowadzamy krem. Przygotowujemy sobie 16 sztuk biszkoptów. Każdy z nich na dosłownie pół sekundy zamaczamy w zimnej kawie. UWAGA: Biszkopty nasiąkają błyskawicznie, jeśli za bardzo nasiąkną od razu się łamią, także albo róbmy to bardzo szybko, albo smarujmy kawą b...
KaSiaa200313
Obserwuj

Zszywek: 24 · Obserwują ją: 670

Ostatnio dodane:

;d Xdd Mówią jedno... Najlepsza wymówka ever "bo tak"  ...
_slowiczek_
Wszędzie Obserwuj

Zszywek: 1645 · Obserwują ją: 3881

Ostatnio dodane:

wow *.* ... ...
Alizjaa
Kraina Kakała.. Obserwuj

Zszywek: 239 · Obserwują ją: 2309

Ostatnio dodane:

:') jeblam XDD coś w tym jest...
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY