proporczyk

Zapraszam wszystkich zainteresowanych na mojego bloga http://polinapaola.blogspot.com/ i FB https://www.facebook.com/pages/Paolla/727538580589874?sk=timeline
proporczyk
Moje tablice obserwuje 1666 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Zamość
OWOCOWY ŚMIETANOWIEC "... Malinowa pychota z budyniow... CIASTO IMPREZOWE BEZ PIECZE... Sałatka z cukinii- do słoik... Fit krem kokosowy Raffaello
YourMelody
Myślenice Obserwuj

Zszywek: 3455 · Obserwują ją: 1084

Ostatnio dodane:

Przedpokój #pokojdzieciecy #wnętrza #jasna kuchnia TOP 15 Przepisów na Zdrowe Koktajle Które Przygotujesz
AndrzejGnoinski
Warszawa Obserwuj

Zszywek: 56 · Obserwują go: 298

Ostatnio dodane:

Giancarlo Russo Studio kulinarne Giancarlo Russo Studio kulinarne Giancarlo Russo Studio kulinarne Giancarlo Russo
pestka269
Obserwuj

Zszywek: 285 · Obserwują ją: 12

Ostatnio dodane:

Bathroom ... Zdrowe kotlety z kaszy jaglanej Gramy?
Caruu95
Częstochowa Obserwuj

Zszywek: 637 · Obserwują ją: 1026

Ostatnio dodane:

Bo czasem warto odpuścić ... #MOTIVATED MUS CZEKOLADOWY Z KASZY JAGLANEJ Tort weselny z ombre , śliczny ! :)
gaba325
Mielec Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 159

HazelGrace
Magic Place *_* Obserwuj

Zszywek: 551 · Obserwują ją: 3298

Ostatnio dodane:

Sweet Dreams (Atomic Blonde Version) ... ... Kiecka 11/10
Marzenia_Agi
Kraków Obserwuj

Zszywek: 2997 · Obserwują ją: 3664

Ostatnio dodane:

Strona główna  Delicja
 Brownie z burakami
Ciasto drożdżowe Trzy Kolory  

27 lutego 2015
DELICJA
(GIANT JAFFA CAKE)
 DODAJ DO ULUBIONYCH KOMENTARZE (527)

Delicja

Delicja w wersji XXL ;-). Ciasto powstało na wzór popularnych biszkoptów z galaretką i czekoladą (skąd jego nazwa), w UK znanych pod nazwą 'jaffa cakes'. Spód ciasta to klasyczny biały biszkopt 'rzucany', kolejna warstwa to galaretka pomarańczowa z cząstkami świeżych pomarańczy a całość wykończona jest najlepszym musem czekoladowym. Całość smakuje przepysznie, ciasto jest eleganckie, doskonałe na uwieńczenie uroczystego obiadu bądź kolacji. Smakuje lekko i orzeźwiająco - połączenie czekolady i pomarańczy jest ponadczasowe!


 
Uwaga: ciasto zostało upieczone w tortownicy o średnicy 23 cm a złożone w wysokiej obręczy do tortów (8,5 cm wysokości). Jeśli nie posiadasz takiej obręczy lub wysokiej tortownicy użyj lekko większej tortownicy, najlepiej o średnicy 25 cm.

 

Składniki na biszkopt:

2 duże jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Galaretka pomarańczowa:

2 galaretki pomarańczowe w proszku (każda na 500 ml wody)
2 duże pomarańcze
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 750 ml wody (nie 1 litr). Wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, cząstki obrać z najmniejszych błonek.

Biszkopt przenieść n... 200-250 g ugotowanego makaronu (u mnie świderki),
ok.1 i 1/2 szklanki fasolki szparagowej,
ok. 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki,
opcjonalnie pół małego kalafiora (różyczki),
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia
szklanka startego żółtego sera,
kilka czubatych łyżek bułki tartej

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka mąki,
czubata łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i różyczki kalafiora, szynkę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Na koniec smażenia szynki wrzucić ugotowane warzywa i natkę pietruszki, szybko wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch oblać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu. ... Sernik z frużeliną wiśniową
TheCover
Kraków Obserwuj

Zszywek: 359 · Obserwują ją: 2195

Ostatnio dodane:

Elegancka i szykowna sukienka Plus Size :)

więcej na thecovershop.pl Więcej spódniczek z eko skóry w promocyjnej cenie na thecovershop.pl :) Nowa dostawa :) body za jedyne 51 zł i darmowa dostawa!

thecovershop.pl Kratka idealna na tę porę roku! :)
Więcej u nas na stronie thecovershop.pl :)
sukienka ma symbol TR2070 :*
Angelyy
Obserwuj

Zszywek: 12 · Obserwują ją: 12

Ostatnio dodane:

Fryzury z GRZYWKĄ 2015 --->>> najmodniejsze umywalka Bluzeczka z printem plus podarte jeansy od gosiaczek-g47 z 14 czerwca - najlepsze stylizacje i ciuszki ...
the_best
Far far away Obserwuj

Zszywek: 355 · Obserwują ją: 735

Ostatnio dodane:

Where were you 'cause I can't see it
It was perfect illusion
But I feel you watchin' me, baby
Somewhere in all the confusion
Dilated, fallin' free
You were so perfect
In a modern ecstasy
You were a perfect illusion It wasn't love, it wasn't love
It was a perfect illusion (Perfect illusion)
Mistaken for love, it wasn't love
It was a perfect illusion (Perfect illusion)
You were a perfect illusion
You were a perfect illusion
It was a perfect illusion
Somewhere in all the confusion
It was a perfect illusion, illusion I'm over the show
Yeah at least now I know Where are you?
Cause I can't see you
It was a perfect illusion
But I feel you watchin' me
Dilated, falling free
In a modern ecstasy
Where are you?
Cause I can't see you
It was a perfect illusion
But I feel you watchin' me
But I feel you watchin' me
Illusion
But I feel you watchin' me
Mistaken for love
Where were you
Cause I can't see
But I feel you watchin' me
Mistaken for love
Dilated, falling free
In a modern ecstasy
Mistaken for love
In a modern ecstasy
In a modern ecstasy
k123456
Obserwuj

Zszywek: 4 · Obserwują go: 8

Ostatnio dodane:

Ciasto princessa z karmelem POMYSŁ NA PYSZNE ŚNIADANIE :) Banalny przepis, tylko 3 składniki! Zobacz jak zrobić w 100% zdrowe i w 100% pyszne muffinki
Jedyne, czego potrzebujesz, to:

– 2 banany, bardzo dojrzałe
– 4 jajka (ewentualnie same białka jajek)
– maliny, jagody, borówki, truskawki… co tylko sobie wymarzysz!

PRZEPIS

• Rozgrzej piekarnik do 190°C

• Zmiażdż banany na papkę

• Dodaj jajka/białka i ubij wszystko razem

• Spryskaj formę do muffinek i do każdego zagłębienia dodaj kilka owoców.

• Na owoce nałóż mieszankę bananów i jajek.

• Piecz przez około 12 minut.

• Pozostaw do ostygnięcia. Ciasto "Fiona" - bez pieczenia

Składniki: 
Masa Budyniowa: 
250 ml prawdziwego soku malinowego , 450 ml wody (sok i wodę można zastąpić 700 ml napoju o smaku malinowym i kolorze różowym), 2 budynie malinowe (bez cukru, po 40 g), cukier (według uznania, jego ilość powinna być uzależniona od "słodkości" soku). 
Masa Śmietanowa: 300 ml śmietanki kremówki 30%, galaretka malinowa + 450 ml wody, fix do ubijania śmietany , 2 łyżki cukru pudru. ok. 120 g okrągłych biszkoptów, ok. 240 g delicji malinowych, galaretka malinowa. 

Sposób przygotowania: Dno formy o wymiarach ok. 20x28 cm wyścielamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i wykładamy warstwę biszkoptów. 
Masa Budyniowa: Sok oraz wodę łączymy ze sobą. W ok. 150 ml napoju rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy wraz z cukrem. Następnie wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Gdy odrobinę przestygnie, wlewamy "budyń" do formy wyłożonej biszkoptami. Całkowicie studzimy. 
Masa Śmietanowa: Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy do lekkiego stężenia. Następnie kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając fix wymieszany z cukrem pudrem (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może wytrącić się masło). Do śmietanki dodajemy lekko stężoną galaretkę - delikatnie i krótko miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji.
Na masę budyniową wykładamy delicje (galaretką do góry) a na nie wylewamy masę śmietanową. Umieszczamy w lodówce do stężenia. W tym czasie przygotowujemy drugą galaretkę - studzimy. Gdy masa zgęstnieję na wierzch ciasta wylewamy schłodzoną, ale nadal płynną galaretkę. Chłodzimy do momentu całkowitego stężenia.
misiekx2c
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Ciasto królowa śniegu Koktajl pogromca tłuszczu :) Pyszny koktajl warzywno - owocowy, który jest nie tylko bombą witaminową, ale też sprzymierzeńcem w odchudzaniu :) SKŁADNIKI (NA 2 PORCJE) sok z 2 grapefruitów (najlepiej czerwonych) 2 kiwi 1 jabłko duża garść szpinaku 1 łyżeczka startego imbiru PRZYGOTOWANIE Składniki koktajlu miksujemy, możemy ewentualnie dosłodzić odrobiną miodu :) Pyszny koktajl z imbirem gotowy. Smacznego :)
adzia9291
Płock, Poland Obserwuj

Zszywek: 11 · Obserwują ją: 70

Ostatnio dodane:

placuszki z kukurydzy <3 Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym super to biurko! muszę takie miec jeans# diury# slipon #
Poziomerka
Obserwuj

Zszywek: 20 · Obserwują ją: 126

Ostatnio dodane:

Stiles zawsze przygotowany Właśnie xD Uroczo :) Stiles <3
Marzen_i_a
Obserwuj

Zszywek: 2032 · Obserwują ją: 1725

Ostatnio dodane:

pluszaki szmacianki zabawki szytezabawki dladziecka *.* coloring pages ***
mistiqe
Obserwuj

Zszywek: 9 · Obserwują ją: 16

Ostatnio dodane:

DOMOWY SOS TOFFEE ... ... Chorwacja
karolina1306
kielce Obserwuj

Zszywek: 44 · Obserwują ją: 447

Ostatnio dodane:

piękny tort :D tez chce takiego :D jakie słodkie *.* <3 ♥♥♥ śliczny
Nika89
Obserwuj

Zszywek: 12368 · Obserwują ją: 11346

Ostatnio dodane:

#Podoba mi sie #ulozenie kafli #pokój #dziecięcy #Jak #Wykonać Warzywniak Przydomowy – 10 Propozycji #ogród #garden
natalla96
Obserwuj

Zszywek: 13 · Obserwują ją: 20

Ostatnio dodane:

Jadłospis 1

Więcej inspiracji na blogu:

privatesmell.blogspot. pl używał ktoś? polecacie? cudo!<3 nie wiecie gdzie taką dostane?? podobno są świetne :)
JaGoDzIaNkA01
Gdzieś gdzie jest... Obserwuj

Zszywek: 87 · Obserwują ją: 157

Ostatnio dodane:

Rozczarowanie Po prostu ... Wystarczy ;( Na zawsze...
Prudence
Kraków Obserwuj

Zszywek: 443 · Obserwują ją: 377

Ostatnio dodane:

... Higiena jamy ustnej błonnik Takie promocje lubię! Wreszcie zaopatrzę się w nowości Gosha :))))
zazulla
Obserwuj

Zszywek: 469 · Obserwują ją: 124

Ostatnio dodane:

#Listwa podłogowa#Led o symbolu IL11 Nmc z kolekcji Wallstyl. Nmc IL11 to nowoczesny model, którym efektownie możemy dodatkowo oświetlić np. korytarz, salon czy sypialnie. Listwy przypodłogowe Led o minimalistycznym i prostym wzorze idealnie sprawdzają się we wnętrzach, gdzie chcemy stworzyć wyjątkowy klimat. IL11 Nmc to profile do aranżowania wnętrz nowoczesnych, współczesnych, oraz loft. #kuchnia#kafle #wystrój #schody #Sałatka #z szynką parmeńską
kinga_kucharczyk
kutno Obserwuj

Zszywek: 1865 · Obserwują ją: 403

Ostatnio dodane:

<<<<<<< ... nosek; ) ...
kasia25193
s Obserwuj

Zszywek: 64462 · Obserwują ją: 17202

Ostatnio dodane:

Tosty na Słodko – TOP 10 Przepisów na Pyszne Tosty Francuskie black Jedzenie do Pracy – TOP 15 Pysznych Przepisów na Pudełkowe Posiłki ❤❤❤
alex323
Miechów Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 4

Ostatnio dodane:

PACZKI NA WALENTYNKI.

Pączki na Walentynki przepis:

WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ.

250 ml mleka
14 g suchych drożdży
3 łyżki cukru
500g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
4 żółtka
50 g roztopionego masła i przestudzonego
2 łyżki spirytusu lub octu

Dodatkowo:

1 litr oleju do smażenia
dżem malinowy lub wiśniowy
cukier puder

Przygotowałam ciasto za pomocą miksera z końcówkami do ugniatania ciasta, polecam!

Żółtka i jajko ubić z cukrem na puszystą pianę. Trwa to ok 10 minut.
Do misy miksera wsypać przesianą mąkę, drożdże, szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy, ciepłe mleko oraz pianę jajeczną. Ugniatać ok 10 minut.
Dodać masło i spirytus i ugniatać jeszcze 5 minut. Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok godzinę do podwojenia objętości.
Stolnicę lekko podsypać mąką, wyjąć ciasto i rozwałkować na ok 1,5 – 2 cm. Wykrawaczką w kształcie serca wycinać serduszka. Pączki przykryć ściereczką i pozostawić do drugiego wyrośnięcia na ok 30 – 40 minut.
Pączki najlepiej smażyć w szerokim rondlu lub w woku. Wlać cały tłuszcz i rozgrzać na średnim gazie. Smażyć pączki na złoty kolor, przewracać drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Wykładać łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Po lekkim przestudzeniu pączki nadziewać dżemem. Potrzeba do tego długiej i ostrej końcówki i rękawa cukierniczego.
Pączki posypać cukrem pudrem.
malgosiak93
Opoczno Obserwuj

Zszywek: 10 · Obserwują ją: 8

Ostatnio dodane:

... Shake Truskawkowy prezent dla NIEGO Converse <3
Valanthe
Żywiec Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 77

Ostatnio dodane:

Piękna jesień <3
miska098
Obserwuj

Zszywek: 36 · Obserwują ją: 22

Ostatnio dodane:

Tarta „Berry”na ciasto kruche: 185g mąki 90g zimnego masła 30g cukru pudru szczypta soli 1 żółtko 1 i 1/2 łyżki mleka nadzienie: 250g serka mascarpone dobrze schłodzonego 150g słodkiego mleka skondensowanego dobrze schłodzonego 400 g dowolnych owoców jagodowych Planowanie tarty najlepiej rozpocząć dzień wcześniej. Krem przygotowuje się bezproblemowo i ekspresowo, ale jest jeden warunek- bardzo zimne składniki, bez tego może się nie udać. Mój sposób na schłodzenie mleka skondensowanego jest dość nieoczywisty, ale skuteczny. Przelewam słodkie mleko skondensowane do plastikowego pojemnika z przykrywką i przechowuję w zamrażarce- mleko nie zamarza, a osiąga fajną gęstość i bardzo niską temperaturę. Mleko powinno spędzić w zamrażarce całą noc. Mascarpone wystarczy wyjąć z lodówki i zmiksować z lodowatym mleczkiem i pyszny krem z dwóch składników gotowy. Tak jak wspominałam we wstępie spód tarty też najlepiej zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce w pojemniku, aż do czasu dokończenia deseru. A teraz przepis: W misce umieścić mąkę, pokrojone na małe kawałki zimne masło oraz cukier puder. W małym naczyniu umieścić żółtko, mleko oraz sól i mieszać widelcem, aż ładnie się połączą, następnie wlać do pozostałych składników. Rozcierać wszystko palcami, aż powstanie kruszonka, następnie zagnieść w kulę, owinąć folią i wstawić na 15 minut do lodówki. Przygotować forme do tarty- można wysmarować ją masłem i oprószyć mąką- ja tego nie robię, bo z większości foremek ciasto ładnie wychodzi bez specjalnego przygotowania foremki, trzeba przetestować swoje blaszki. Po tym czasie rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg o średnicy 30 cm. Zdjąć papier z góry, odwrócić na foremkę do tarty i zdjąć drugi arkusz papieru. Wykleić starannie formę, dociskając dokładnie ciasto do niej. (Ciasto na brzegach nie może być zbyt cienkie bo będzie się przypalać, a dno pozostanie niedopieczone, dlatego należy pilnować by ciasto miało tę samą grubość na całej powierzchni foremki.) Wstawić do lodówki na czas rozgrzewania się piekarnika. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Wyjąć formę z lodówki i ponakłuwać ciasto widelcem. Nakryć arkuszem papieru do pieczenia, na który wysypać ryż (lub specjalne kulki ceramiczne). Wstawić do rozgrzanego piekarnika. I podpiekać w ten sposób 15 minut, następnie ostrożnie wyjąc tartę z piekarnika i zdjąć papier z obciążeniem. Obniżyć temperaturę do 180 stopni C i piec tartę kolejne 15 minut, aż do zarumienienia się całej tar... Brzuszek idealny ♡ Robiłam to dzisiaj. Pycha :) 

Ugotowałam 3 budynie waniliowe z mniejszą ilością cukru niż było podane na opakowaniu. Następnie ułożyłam na blaszce herbatniki i wyłożyłam na nie budyń (jeszcze ciepły), a na to następną warstwę biszkoptów. Jak budyń całkowicie przestygł to ubiłam bitą śmietanę (śnieżkę) i śmietan fix. Wyłożyłam bitą śmietanę na biszkopty i poczekałam aż lekko zastygnie i gotowe :)
Pyyycha <3 Makaron ryżowy z sosem szpinakowo-czosnkowym, czyli minimum kalorii. Klik po link.
patil
Obserwuj

Zszywek: 3 · Obserwują ją: 4

Ostatnio dodane:

Kojarzycie rollsy z Pizza Hut? Samemu można zrobić lepsze! Składniki (z jednej tortilli wychodzi około 5-6 roladek): - 5 tortilli - 5 plastrów dużej szynki (np. gotowanej) - 1/2 szklanki tartego sera ementaler - 1/2 szklanki żółtej mozzarelli (można ją kupić pakowaną, już w wiórkach) - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego - 1 łyżka musztardy francuskiej - 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej (jeśli lubimy pikantne, można dać więcej) - sól Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jogurt mieszamy z musztardami, przyprawiamy solą do smaku. Oba sery mieszamy razem. Każdy płat tortilli smarujemy cienką warstwą sosu. Na wierzchu układamy plaster szynki i całość posypujemy serami. Tortillę rolujemy (warto przed zawinięciem schować brzegi tortilli do środka – jak w krokietach) i układamy na blasze (łączeniem do dołu, by tortilla nie rozwijała się w trakcie pieczenia). Wkładamy do piekarnika na około 5-10 minut. Wyjmujemy, gdy tortilla zacznie się rumienić, a ser w środku będzie się topić. Roladki kroimy na kawałki, w każdy kawałek wbijamy wykałaczkę. Podajemy z pozostałym sosem jogurtowo-musztardowym, jako dip. duńska zupa z porów 3-4 pory 2 cebule 4 łyżki masła 4 szklanki bulionu (może być z kostki) kawałek szynki - 15 dag, pokrojonej na plastry 10 dag łagodnego serka topionego 1/2 szklanki gęstej śmietany sól pieprz szczypta gałki muszkatałowej pół szklanki startego żółtego sera pół garście posiekanej natki pietruszki Przepis Z porów odcinam zielone części i dokładnie myję pod bieżącą wodą. Kroję na skośne plastry o grubości 0,5 cm. Cebule obieram i siekam na drobną kostkę. Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam pory razem z cebulą i cały czas mieszając doprowadzam do ich zeszklenia. Warzywa przekładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję pokrojoną w długie paski szynkę i gotuję na średnim ogniu przez 20 minut. Kiedy pory zupełnie miękkie, dodaję topiony serek i mieszam do rozpuszczenia. Zupę doprawiam solą, pieprzem i małą szczyptą gałki muszkatałowej (należy uważać z tą przyprawą - jej nadmiar może zdominować całkowicie potrawę, sprawiając, że stanie się ona średnio jadalna). Następnie dodaję osoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę, Doprowadzam zupę do zagotowania. Na talerzach zupę posypuje serem i dużą ilością natki pietruszki. Podaję z grzankami lub z bagietką Biegi metodą Gallowaya. Polecam wszystkim, którzy zaczynają ze słabą kondycją
sylwia19881
Montauban... Obserwuj

Zszywek: 104 · Obserwują ją: 53

Ostatnio dodane:

Sernik z czekoladowym musem na spodzie z ciasteczek Oreo Lekkie kokosowe ,,ptasie mleczko'' Kurczak z papryką, ananasem i ryżem Zapiekane tortille z kurczakiem
alexa995
Obserwuj

Zszywek: 5 · Obserwują ją: 4

Ostatnio dodane:

pierożki z szynka i serem z ciasta parzonego . SKŁADNIKI:  CIASTO: 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki mleka, 1,5 łyżki masła, 3/4 płaskiej łyżeczki soli, NADZIENIE: 250g szynki, 200g żółtego sera, DODATKOWO: 2 jajka, Bułka tarta do panierowania, Olej do smażenia  PRZYGOTOWANIE:   NADZIENIE: Ser kroimy w kostkę, a szynkę w cienkie plasterki.  CIASTO: Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło i zagotowujemy. Do miski wsypujemy mąkę i sól, wlewamy gorące mleko. Mieszamy aż składniki się połączą i odstawiamy do przestudzenia. Ciasto wyrabiamy chwilkę, aby nie było grudek, podsypując mąką. Ciasto cienko rozwałkowujemy (3mm) i szklanką wycinamy koła. Na każdym krążku układamy kawałek szynki i kostkę sera i zlepiamy pieroga. Starajmy się dać do środka jak najwięcej farszu.  W misce roztrzepujemy jajka. Pierogi maczamy w jajka, a następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Oleju powinno być sporo.  Pierożki podajemy np. z ketchupem ( i/lub majonezem). Są smaczne na ciepło i na zimno. Kod kreskowy Prosty sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Składniki (na małą tortownicę o śr. 18 cm):

Spód:

430 g ciemnych ciastek typu oreo
130 g miękkiego masła

Masa serowa:

250 g półtłustego twarogu
200 g serka mascarpone
1 szklanka schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36%
3 tabliczki białej czekolady (300 g)

Dodatkowo:

200 g malin (lub czerwonych porzeczek)

Przygotowanie:

1. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać miękkie masło, miksować do połączenia składników. 

2. Dno i boki tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Na dnie formy i po bokach ugnieść równomiernie warstwę z ciastek. Wstawić tortownicę do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej.

3. W kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę.

4. Twaróg zmielić, np. w malakserze, wymieszać dokładnie z mascarpone, dodać roztopioną białą czekoladę i ponownie wymieszać.

5. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, do śmietany delikatnie wmieszać masę serową. Tak przygotowaną masę wylać na ciasteczkowy spód, wierzch wyrównać.

6. Sernik wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. 
Przed podaniem wierzch udekorować świeżymi malinami lub owocami czerwonej porzeczki. Sernik w czekoladowe kropki. Ciasto w stylu PIN UP... Składniki... Spód ciasta: 1, 5 kubka pokruszonych pełnoziarnistych herbatników, 1/ 4 kubka kakao, 2 łyżki cukru, 0,5 kostki roztopionego masła. Masa serowa: 1000 g miękkiego sera, 1 kubek cukru, 4 jajka, 110 g ciemnej czekolady, 2 łyżeczka esencji waniliowej, 2/ 3 kubka gęstej kwaśnej śmietany (18%).Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni C. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w miseczce na parze. Jeżeli pieczemy w formie ze zdejmowana obręczą, dno i boki wykładamy papierem do pieczenia. W małej misce mieszamy ze sobą pokruszone herbatniki, cukier, kakao, stopione masło. Wykładamy masą dno formy i wstawiamy do lodówki Ser ucieramy na niskich obrotach miksera, dodając do niego stopniowo cukier a następnie wbijając po jednym jajku. Dodajemy esencję lub cukier waniliowy, śmietanę i jeszcze raz dokładnie ubijamy. Jeżeli masa wydaje się nam zbyt rzadka, to można dodać 1 łyżkę mąki. Odlewamy 1 kubek masy sernikowej a pozostałą cześć wylewamy na spód z herbatników. Do rozpuszczonej i ostudzonej czekolady dodajemy 1 kubek masy sernikowej i dokładnie mieszamy. Wlewamy ją do worka cukierniczego z okrągłą 1 cm końcówką i przystawiając tutkę do ciasta wyciskamy porcje czekoladowego ciasta w sernik tworząc kropki. Kropki wyciskamy w pewnych odległościach od siebie, by podczas pieczenia nie połączyły się sobą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę 15 minut. Wyłączamy grzanie i pozostawiamy ciasto w piekarniku na kolejną godzinę. Ciasto wyjmujemy i wstawiamy do lodówki na 12-24 godziny. Sernik można polać czekoladową polewą. Ciasto kroimy za pomocą noża maczanego w gorącej wodzie. Jeżeli sernik zostanie mocno schłodzony przed podaniem w zamrażalniku, to uzyskamy nieskazitelne linie cięcia.
merry011
Radom Obserwuj

Zszywek: 1037 · Obserwują ją: 2370

Ostatnio dodane:

step by step ... nie do końca w moim stylu ale domowa atmosfera mnie urzekła woooow♡
safari
Obserwuj

Zszywek: 672 · Obserwują ją: 2196

Ostatnio dodane:

Sernik królewski
Składniki na kruche ciasto

    2,5 szklanki mąki pszennej - 400 g
    5 łyżek kakao - 50 g
    1,5 kostki masła - 300 g
    niecałe pół szklanki cukru - około 130 g
    2 żółtka jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową

    1 kg mielonego twarogu np. z kubełka
    5 średnich jajek
    około 0,5 szklanki cukru - 150 g
    1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
    pół kostki masła - 100 g
    skórka otarta z jednej cytryny Prosty Świąteczny Torcik Bez Pieczenia z Czekoladą i Orzechami. Przepis po kliknięciu w zdjęcie. Składniki na sernik jogurtowy - z jogurtów greckich
Ciasto na spód:
2 szklanki mąki
3 żółtka
100 g margaryny
2 łyżki śmietany
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
2 duże jogurty greckie ( po 400g)
2 budynie w proszku
5 jajek
okoł 1/2 - 3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik z kulkami orzechowymi
eeeexd
Obserwuj

Zszywek: 7 · Obserwują ją: 12

Ostatnio dodane:

... Romantic hairstyle ♡ Idealnie *.* ...
AgnieszkaDziura
Obserwuj

Zszywek: 29 · Obserwują ją: 48

Ostatnio dodane:

Buty z koronką !! Składniki na spód:
biszkopty (podłużne lub okrągłe)

Tortownicę o średnicy 24 - 25 cm uszczelnić folią aluminiową. Biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy.

Masa serowa:
700 g waniliowego serka homogenizowanego (typu 'Danio') lub gęstego jogurtu waniliowego 
250 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny
400 g truskawek + do dekoracji

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodawać serek/jogurt cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach. 

Na biszkoptach w tortownicy poukładać truskawki (jeśli są duże - przepołowić), wylać masę serową. Włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować truskawkami (na wierzch można również wylać galaretkę ).

Smacznego :) 144 wazon
pj82942
Bełchatów Obserwuj

Zszywek: 277 · Obserwują ją: 472

Ostatnio dodane:

Muszę obejrzeć. Kolorowa sałatka z makaronem Woda z cytryną. Jak zrobić idealną sałatkę.
agacia963
Obserwuj

Zszywek: 46 · Obserwują ją: 131

Ostatnio dodane:

... ...... kuchnia Cudeńko :3