puuja

puuja
Moje tablice obserwuje 27 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
super :D Bathroom ... mini pizza :) ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z BROKUŁAMI, ŁOSOSIEM I MOZZARELLĄ

Z sosem serowym i chrupiącą migdałową posypką


SKŁADNIKI

 4 - 6 PORCJI

300 g filetu łososiasól i pieprz1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżeczka oliwy1 kulka (125 g) mozzarelli450 g paczka mrożonych różyczek brokuł100 g makaronu w kształcie świderków (np. cellentani)

SOS

125 g serka Philadelphia30 g tartego Parmezanu125 ml mlekasól i pieprz do smaku1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

POSYPKA MIGDAŁOWA

4 łyżki mielonych migdałów bez skórek4 łyżki tartego Parmezanu

PRZYGOTOWANIE

Odciąć skórkę z łososia i sprawdzić czy nie ma ości, pokroić w większą kostkę (około 2 cm), włożyć do formy żaroodpornej o wymiarach około 20 x 30 cm, doprawić solą, pieprzem, dodać sok z cytryny i oliwę, wymieszać.Makaron ugotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o około 1 - 2 minuty (uwaga: nie dodajemy więcej makaronu, bo wchłonie cały sos i zapiekanka wyjdzie za sucha). Makaron wyłowić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.Wodę po makaronie ponownie zagotować, wrzucić zamrożone brokuły i na większym ogniu zagotować. Gotować przez 7 minut, odcedzić na sitku i przelać chłodną wodą.Piekarnik nagrzać do 190 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić naczynie z łososiem i piec przez 10 minut, rybę wyjąć z piekarnika, ale piekarnika nie wyłączać.Do małego garnka włożyć Philadelphię, dodać parmezan i mieszając roztopić na małym ogniu, wlać mleko i wymieszać na gładki sos, chwilę podgrzać na małym ogniu, doprawić solą, pieprzem i gałką. Odstawić z ognia.Ugotowany makaron wymieszać z sosem serowym oraz pokrojoną na kosteczki mozzarellą, dodać do naczynia z łososiem razem z brokułami i wszystko delikatnie przemieszać i rozłożyć równomiernie w formie.Wymieszać mielone migdały i Parmezan, posolić, posypać po zapiekance i wstawić do piekarnika na 15 minut (190 stopni C).