qki27

qki27
Moje tablice obserwuje 1258 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
‹333 ... Nutella cupcakes Rolls czekoladowe gwiazdki ROGALIKI DROŻDŻOWE NA JOGURCIE Z KREMEM CZEKOLADOWYM 

SKŁADNIKI 
NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 2 blaszki rogalików
500g mąki tortowej
200ml jogurtu greckiego, temp. pokojowa
50g drożdży świeżych lub 25g suchych
2 żółtka
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100g masła lub margaryny, temp. pokojowa
szczypta soli

NA KREM CZEKOLADOWY:
100-150g mlecznej czekolady (ew. nutella)

DODATKOWO:
1 żółtko + 1 łyżka mleka
cukier puder do oprószenia


Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, cukry, sól oraz rozdrobnione w jogurcie drożdże świeże lub suche. Chwilę mieszamy, następnie dodajemy masło i wyrabiamy (ok. 5 min). Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Dzielimy je na dwie części, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godz do lodówki.
Stolnicę lekko oprószamy mąką i rozwałkowujemy na kształt koła. Dzielimy na ósemki i nakładamy na każdy kawałek łyżeczkę posiekanej czekolady lub nutelli. Zawijamy od szerszej ku węższej części. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie tak samo postępujemy z drugą kulką. Rogaliki przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i zostawiamy na 20 min do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min, aż do zarumienienia. Oprószamy cukrem pudrem.
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY