renb

Lubię zajmować się wszystkim po trochu!!!! Najbardziej lubię sprawdzać nowe przepisy.
renb
Moje tablice obserwuje 20621 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Gdzieś tam
Ciasto  Puszysta  Chmurka BISZKOPT
8-JAJ
1- SZKL.  CUKRU 
2/3- SZKL.  MĄKI   PSZENNEJ 
1/3- SZKL.  MĄKI   ZIEMNIACZANEJ 
4- ŁYŻKI   KAKAO
2-ŁYŻKI  KAWY   ROZPUSZCZALNEJ 
2- ŁYŻECZKI  PROSZKU  DO  PIECZENIA 
1/3- SZKL.  OLEJU .
Ubijamy   oddzielnie   białka  i żółtka   z  cukrem  , łączymy  i  dodajemy   suche   składniki  +  olej  ,  mieszamy  już łyżką   , delikatnie  ,   wylewamy   na  wyłożoną  papierem   blachę  .  Pieczemy   w  tem  180- 185 st.C   około   45  min. Po   ostudzeniu   ,  przekrawamy   na  dwa  blaty . 
Do   biszkopta  na  pierwszy   blat   dałam  warstwę   dżemu  ,  u  mnie  , lekko   kwaskowy  z  mirabelek . 
Oprócz  tego   przygotowałam   poncz 
   PONCZ
1-SZKL. MOCNEJ   KAWY  
50 - MIL. ADWOKATA    {   MOŻNA  WIĘCEJ   JAK  KTOŚ  LUBI } 
Przed   nałożeniem   dżemu   na  dolny  blat  , należy  nasączyć   biszkopt  ,  tak  samo  robimy  z  drugim  blatem  ,  na  zakończenie .

      BEZA   SEZAMOWA 
6- BIAŁEK 
1-SZKL.CUKRU 
1- ŁYŻKA MĄKI   ZIEMNIACZANEJ
1-ŁYŻKA  MĄKI   PSZENNEJ 
1- ŁYŻECZKA  PROSZKU   DO  PIECZENIA 
300-  GR.  SEZAMU .
Białka  ubić na  sztywno  z  cukrem  ,  dodać  wymieszane   z  ziarnem  sezamu   mąki   i  delikatnie  połączyć  , wyłożyć    na  blachę   wyłożoną papierem .   Piec  w  tem  180  st.C   około   40   min.    Ostudzić  .

    MASA   CHAŁWOWA  
3- ŚMIETANY   36 %  {   600 ML}
2- SERKI   MASCARPONE  {   U  MNIE  PO  500 GR} 
8-ŁYŻEK   CUKRU  PUDRU
8- ŁYŻECZEK  ŻELATYNY   .
500 GR.  CHAŁWY  ROZDROBNIONEJ 
Robienie   masy  podzieliłam  na  dwa  etapy dzieląc  składniki   podane  na  masę  na  pół .    
Zaczynamy   od  ubicia  dobrze  śmietany  z  cukrem ,  następnie  chałwę  ,  gdy   mamy  już gładką   masę   bez  grudek  ,  dodajemy   serek  ,  nie  ubijamy   zbyt  długo  żeby  masa  się  nie   zwarzyła . 
Żelatynę  {   jeżeli   dzielimy  na  pół }   4-  łyżeczki   ,  rozpuścić   w  1/3  szkl.  wrzątku  ,  lekko   wystudzić  ,  dodać  do  masy  ,  krótko   zmiksować ,  wyłożyć   na  biszkopt. 
Na  masę  ułożyć   bezę   sezamową ,  i  ponownie  zrobić   masę   chałwową ,   wyłożyć   na  bezę  i  przykryć   blatem   biszkopta ,  docisnąć .
Całość   można  wykończyć według  uznania ,   u  mnie   lukier  brązowy  ,  niewielka ilość  naniesiona  pędzelkiem  i   posypana  prażonym   ziarnem   sezamu . Jesienna  Wiśnia Tort   urodzinowy TORT   URODZINOWY