romanka

lubię waszą stronę i często oglądam wasze inspiracje i korzystam z pomysłów
romanka
Moje tablice obserwuje 1 osoba Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 złatna
Składniki:

ciasto:

250 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
3 szklanki mąki tortowej
1 jajko
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
farsz:

1,5 łyżki masła
150 g szynki lub polędwicy w plasterkach
3 ząbki czosnku
2 garści świeżego szpinaku
6 pomidorów suszonych
ser mozzarella ( 200 g )  

Sposób wykonania:

Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i jajko, następnie miękkie masło i mleko z drożdżami. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, w razie potrzeby można podsypać mąką. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować farsz. Masło rozpuścić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę szynkę i smażyć, aż szynka się lekko zarumieni. Dodać pokrojony drobno czosnek i smażyć razem ok. 1 minuty.

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Dosyć cienko rozwałkować na kształt prostokąta (patrz zdj.) Na całej powierzchni rozłożyć liście szpinaku i posypać połową startej mozzarelli. Przy jednej krawędzi ułożyć połowę czosnkowej szynki i pokrojonych suszonych pomidorów.Ciasto ściśle zwinąć w rulon, tak, by miejsce złączenia znalazło się pod spodem. Pokroić na kawałki 6-7 centymetrowe. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 20 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bułeczek posmarować olejem. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 C przez 20-25 minut.

Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta.

Bułeczki można przygotować kilka godzin wcześniej i już wyrośnięte, przechowywać pod przykryciem w lodówce.

Smacznego :) Chłopska chata .
Składniki ciasto:

3 szklanki mąki
250 g margaryny Palma spółki Bielmar
200 g śmietany (18%)
1 jajko
50 g cukru
2 łyżki nalewki śliwkowej
szczypta soli
Składniki krem:

2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
1 laska wanilii
250 g margaryny Palma spółki Bielmar
Pozostałe składniki:
450 g powideł śliwkowych
1 tabliczka czekolady
kakao

Sposób przygotowania:

Z mąki, margaryny, śmietany, cukru, jajka i nalewki zagnieść ciasto. Owinąć w folię i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc). 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i laską wanilii. W połowie szklanki mleka rozprowadzić mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtko. Wlać na gotujące mleko i ugotować budyń a następnie odstawić do wystudzenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 15 równych części. Każdą część rozwałkować na prostokąt 10×25 cm. Na każdym rozsmarować powidła i zwinąć w rulonik. Rozkładamy ruloniki na blachach wyłożonych papierem zachowując 2 cm odstępy. Piec 30 minut w piecu rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia. Margarynę utrzeć na krem z wystudzonym budyniem. Na tacce układamy blisko siebie 5 ruloników, smarujemy je kremem następnie układamy 4 ruloniki, ponownie krem, kolejne 3 ruloniki, znów krem, 2 ruloniki, ostatnia warstwa kremu i ostatni rulonik. Powinna powstać piramida, którą z zewnątrz smarujemy pozostałym kremem. Oprószamy ciasto kakao i polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Ostawiamy ciasto w chłodne miejsce na min. godzinę. Pikowany w róże komplet: spódniczka z modną falbaną i bluzka. Od dressmode.com.pl Trapezowa, asymetryczna z dressmode.com.pl Narzutka z motywem bukietu ze sklepu DressMode