rudarita

rudarita
Moje tablice obserwuje 182 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Czeska wiśnia
Składniki:
herbatniki kakaowe ok. 250g
0,5 l śmietanki 30% 
2 płaskie łyżeczki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
2 szklanki wrzątku
1 kg wiśni drylowanych
5 łyżek stołowych cukru
2 galaretki wiśniowe
starta gorzka czekolada do posypania wierzchu
forma: 24x24 cm

 

Sposób przygotowania:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami.
2. Galaretki cytrynowe rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, pozostawić do ostudzenia.
3. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno z cukrem pudrem. Dolać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę, ubić do połączenia składników.
4. Na herbatniki wyłożyć całą masę, włożyć do lodówki na ok. 2 godziny do całkowitego stężenia.
5. Mus wiśniowy: 1 kg wiśni drylowanych zagotować w garnku, podczas wrzenia dosypać 2 (suche) galaretki wiśniowe oraz 5 łyżek cukru, dokładnie wymieszać na wyłączonym palniku do rozpuszczenia granulek. Wystudzić.
6. Masę śmietankową wyjąć z formy, przeciąć wzdłuż na 2 równe części. Część ze spodem herbatnikowym ostrożnie włożyć z powrotem do formy. Wlać ostudzony i lekko tężejący mus wiśniowy i odstawić do lodówki do stężenia (ok. 40 minut wystarczy). Po stężeniu musu wiśniowego na wierzch położyć drugą część masy śmietankowej.
7. Wierzch posypać startą gorzką czekoladą.
Gotowe :) znalezione w internecie;p
lody "ciasteczkowy potwór" składniki: puszka mleka skondensowanego (ok 500g) 500 g jogurtu naturalnego 4 ciasteczka brownie z kawałkami czekolady 4 ciasteczka pieguski 1-2 krople niebieskiego barwnika spożywczego Mleko skondensowane wymieszaj w misce z jogurtem naturalnym i barwnikiem za pomocą trzepaczki. Dokładnie wymieszaj. Gotową masę przelej do pudełka o pojemności 1 l i wstaw do zamrażarki. Co godzinę mieszaj masę aby mroziła się równomiernie. Po pierwszej godzinie dodaj do masy pokruszone ciastka,delikatnie wymieszaj. Lody potrzebują 6-8 godzin do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem wyjmij lody i wstaw je na około kwadrans do lodówki, ułatwi Ci to nabieranie porcji. Najprostszy, śmietankowy sernik lodowy
Lody <3
Składniki:
– 500ml lodów śmietankowych
– 500g mascarpone
– 2 jajka
*opcjonalnie: laska wanilii, roztopiona czekolada i domowe masło orzechowe na wierzch

Tortownicę (u mnie o średnicy 21cm) wykładamy folią spożywczą. Jajka sparzamy, rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Mascarpone ubijamy wraz z żółtkami, ziarenkami z laski wanilii i lodami śmietankowymi na gładką masę, umieszczamy w lodówce na czas ubijania białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą, którą włożyliśmy do lodówki. Całość przelewamy do przygotowanej formy i mrozimy w zamrażalniku ok. 3-4h. Chwilę przed podaniem przekładamy ciasto z zamrażalnika do lodówki, by łatwiej było nam je kroić. (Krojenie możemy ułatwić sobie maczając nóż w gorącej wodzie.) Po pokrojeniu od razu przekładamy do zamrażalnika i przechowujemy do kilku dni. Podajemy z musem malinowym (zmiksowane maliny na mus), z roztopioną czekoladą (w kąpieli wodnej z odrobiną oleju kokosowego), masłem orzechowym lub innymi ulubionymi dodatkami :). nice <3 ...
kasiulqa92
gdzieś tam w... Obserwuj

Zszywek: 387 · Obserwują ją: 2164

Ostatnio dodane:

... !!!!!!!!!!!!! wszyscy.... gdybyś wiedział....
blauriss
Gdansk, Poland Obserwuj

Zszywek: 1313 · Obserwują ją: 1244

Ostatnio dodane:

xoxo :)) *** ...
adusia3009
Krosno Obserwuj

Zszywek: 11428 · Obserwują ją: 38230

Ostatnio dodane:

Składniki: Spód: * 160 g herbatników, * 1 łyżka cukru pudru, * 80 g masła... Masa serowa: * 1 kg sera, * 300 ml kwaśnej śmietany, * 4 jajka, * 1 szklanka + 2 łyżki cukru, * 1 pełna łyżka mąki, * 2 łyżki soku cytrynowego, * 2 spore garści liści mięty, * 4 krople aromatu miętowego, * opcjonalnie 1 kropla zielonego barwika... Polewa: * 1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany, * 2 łyżki cukry pudru... Zmielone herbatniki łączymy z cukrem pudrem i stopionym masłem. Mieszamy energicznie łyżką aż składniki się połączą i tak powstałą masą ciasteczkową wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm dokładnie dociskając. Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Jeszcze do zimnego piekarnika wstawiamy płaskie naczynie żaroodporne do którego wlewamy wrzątek. Wody powinno być około 2 cm. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Miętę oraz 2 łyżki cukru miksujemy blenderem a do powstałej pasty dodajemy aromat miętowy i kroplę zielonego barwnika. Ser, śmietanę, jajka, szklankę cukru, mąkę i sok cytrynowy umieszczamy jednocześnie w misce i miksujemy na najwyższych obrotach do chwili połączenia się składników - nie dłużej niż minutę. Masę serową dzielimy na dwie części - do jednej z nich dodajemy miętową pastę i tą część sera miksujemy jeszcze chwilkę, aż mięta połączy się z serem. Na schłodzony spód z herbatników wylewamy na zmianę trochę masy białej i zielonej. Na spód wylewamy najwięcej, a w każdej kolejnej warstwie zmniejszamy ilość masy. Ważne jest, by zawsze masę serową wylewać na środek tortownicy, dzięki czemu przez rozchodzenie się na boki sera utworzy się wzór przypominający zebrę. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy sernik i pieczemy go około 60-70 minut. W chwili wyjmowania wierzch nie powinien być spieczony, a jego konsystencja powinna sugerować, że w środku jest jeszcze półpłynny, ale jeśli dotkniecie powierzchni, na palcu nie powinna pozostać masa serowa. Sernik po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie wstawiamy go do lodówki na całą noc. Na drugi dzień nakładamy na niego polewę powstałą z wymieszania śmietany z cukrem i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy masa śmietanowa stężeje na serniku zdejmujemy obręcz tortownicy. Waniliowe ptasie mleczko w czekoladzie

Składniki:

200 g serka mascarpone

180 g śmietany 30%

3 czubate łyżki cukru pudru (można dać więcej)

ziarenka wanilii zeskrobane z 1 laski

1 torebka cukru waniliowego

100 g czekolady

50 g masła

1 łyżka żelatyny (około 10 g)

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki zimnej wody i zostawić na kilka minut aż napęcznieje. Serek wymieszać łyżką ze śmietaną, wanilią i cukrami i wstawić na gaz. Kiedy masa będzie ciepła dodać żelatynę i mieszać aż się dokładnie rozpuści. Przelać do małej keksówki, ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie gotową masę pokroić delikatnie na małe kawałki (mniej więcej 4 x 1,5 cm). Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Obtaczać w niej ptasie mleczko i ułożyć na kratce aż czekolada zastygnie.

Smacznego! Mandarynki to jedne z najpopularniejszych cytrusów i są ku temu powody. Są pyszne i mają pozytywne działanie dla naszego organizmu. Mandarynki mogą polepszyć stan naszego układu odpornościowego jak również walczą z zapaleniami. Można ich używać w przypadku wielu chorób. Mimo iż zazwyczaj są bez problemu dostępne w najbliższym sklepie, możemy je również samodzielnie hodować w domu. Wbrew pozorom jest to bardzo proste. Aby wyhodować mandarynki w domu potrzebujesz: •	Doniczki średnich rozmiarów, •	Małe kamienie (jako drenaż), •	Torf, •	Piasek, •	Nasiona mandarynek. Nasiona można wyjąć z mandarynek, ale powinny pochodzić z dojrzałych i dorodnych owoców. Po wyjęciu pestek z owocu trzeba je jak najszybciej umieścić w doniczkach, ponieważ bardzo szybko tracą zdolność kiełkowania. Wcześniej warto nasiona lekko porysować żyletką (lub przetrzeć papierem ściernym) – wówczas będą lepiej chłonęły wodę. Aby wykiełkowały, podłoże musi być stale wilgotne, a temperatura stale musi być wyższa niż 25°C. Niestety z reguły nasiona wyjęte z owoców kupionych w sklepie nie dadzą tak dorodnych roślin, jak te pochodzące od profesjonalnych hodowców. Dlatego najlepiej kupić specjalnie wyselekcjonowane, wysokiej jakości nasiona. Sadzenie i uprawa mandarynek: •	Umieść nasiona mandarynek w ziemi (mieszanina torfu i piasku, zmieszanych w proporcji 1:1). Upewnij się, że są dokładnie nią pokryte, ale nie wciskaj ich głęboko w ziemię. •	Zostaw doniczkę w nasłonecznionym miejscu. •	Ziemia w doniczce musi być zawsze lekko wilgotna, ale nie mokra. Dlatego trzeba podlewać regularnie, ale po podlaniu należy wylewać wodę z podstawki. Odpowiednią wilgotność pomoże utrzymać umieszczona na dnie doniczki warstwa drenażowa. •	W pierwszych latach uprawy należy roślinkę przesadzać raz w roku, a później co kilka lat (do doniczki o 2-3 cm szerszej od poprzedniej). •	Wiosną i latem można drzewka cytrusowe zraszać, bo sprzyja to ich wzrostowi. Jednak nigdy nie należy spryskiwać liści nagrzanych przez słońce (mogą pojawić się na nich plamy). •	W pierwszym roku po posadzeniu roślinka w ogóle nie potrzebuje zasilania. W kolejnych latach należy używać specjalnego nawozu dla cytrusów. •	Gdy Twoja roślinka będzie rosnąć, ucinaj uszkodzone lub chore gałęzie. Uwaga! Mandarynek (oraz innych cytrusów) nie można uprawiać w kuchni, w której jest kuchenka gazowa. Opary gazu są dla nich bardzo toksyczne i powodują zamieranie roślinki. Jeśli zrobisz to wszystko, będziesz się cieszyć zdrowymi, wolnymi od pestycydów mand... Co trzeba zrobić, żeby paznokcie rosły szybciej........... Czosnek	.............. Czosnek jest jednym z domowych środków, który w krótkim czasie sprawi, że nasze paznokcie zaczną szybciej rosnąć i będą mniej łamliwe. Jednym z najprostszych sposobów jest rozgniecenie 2 ząbków czosnku i umieszczenie powstałej pasty na paznokciach na dziesięć minut, zabieg wykonuj przez 7 dni. Można również pocierać czosnkiem paznokcie lub umieścić sok z czosnku w lakierze do paznokci (odstawić na tydzień i zastosować go jako bazę). Inną opcją jest zgnieść ząbek czosnku i umieścić go w filiżance wrzątku, gdy mieszanina ostygnie, dodaj łyżkę soku z cytryny, dobrze wymieszaj i moczy w tym preparacie paznokcie. Sok z ogórka	............ Za pomocą sokowirówki uzyskaj sok z połowy obranego ogórka i zanurz paznokcie w nim przez 20 minut,zabieg wykonuj co tydzień. Skrzyp............... Skrzyp jest rośliną leczniczą, której właściwości, przyśpieszają wzrost paznokci i sprawiają, że są one zawsze mocne i elastyczne. Przygotuj napar ze skrzypu, ostudź i zanurzyć paznokcie na 15 minut. Można powtarzać tę procedurę kilka razy w tygodniu w celu uzyskania najlepszych wyników.
monia_mrr
... Obserwuj

Zszywek: 6937 · Obserwują ją: 53645

Ostatnio dodane:

Cytat Miała któraś z was takie hula hop i powie jakie miała efekty? ☺ Szukam osób które chciałyby zostać konsultantkami z Avon ☺ Lakier termiczny
anedzia4
Twardogóra Obserwuj

Zszywek: 2967 · Obserwują ją: 8944

Ostatnio dodane:

czekoladowe listki MUA Eyeshadow Pallete - Undressed

Jedyne co można powiedzieć o tej paletce cieni to jedno słowo. Ona jest po prostu CUDOWNA. *.* Paletka posiada 12 kolorów. przeważają w niej brązy. Podobno to tańszy odpowiednik paletki Urban Decay - Naked . Opakowanie jest wykonane z plastiku, z tyłu jest rysunek cieni i ich nazwy. Paletka posiada podwójną pacynkę do nakładania cieni. Produkt dobrze nakłada się na powiekę, nie osypuje się i cienie bardzo dobrze się blenduje. Po prostu praca z tą paletką to czysta przyjemność. :) Jeżeli chodzi o trwałość to na mojej powiece (wraz z bazą pod cienie) trzymały się całe 16 godzin. Byłam wtedy na weselu i makijaż oka ani rusz. Jak się pomalowałam o 13 tak do 5 rano następnego dnia pięknie się wszystko trzymało na powiece. :) Jedyny minus tej paletki jest taki, że jak na razie można ją dostać tylko w internetowych drogeriach i nie da się jej kupić stacjonarnie. :( Ja dorwałam ją na kosmetykizameryki.pl za 20,99 zł . Według mnie jeżeli chodzi o porównanie ceny do jakości to otrzymujemy świetny produkt za śmieszne pieniądze. :) Oczywiście bardzoo ją polecam. Dla każdej dziewczyny. :) 

Moja ocena:  10/10 Bell Classic.

Pomadka na każdą kieszeń marki Bell. Na początku powiem, że posiadam odcień 13 i dziadowsko połyskuje na perłowo. Czuje się w niej jak stara babcia. Gdyby nie ta perła to kolor jest ładny, taki lekki róż. Miałam ją kilka razy na ustach jak siedziałam w domu żeby ją przetestować. Trzymała się nawet ładnie ale po ok. 2 - 3 godzinach zaczęła się od środka zjadać. Ogólnie pomadka ma bardzo ładny, słodki zapach. Można ją kupić na stoiskach z Bell'a za ok 15 zł. :) Nie jestem do niej za bardzo przekonana, więc ani jej nie polecam, ani jej nikomu nie odradzam. Każda z was musi się sama przekonać jak u siebie będzie na ustach leżeć. :) 

Moja ocena: 4/10 6 prostych i sprawdzonych koktajli (odchudzających i spalających tłuszcz i cellulit) - przepisy po kliknięciu w zdjęcie
Okashi
Gdynia Obserwuj

Zszywek: 103 · Obserwują ją: 181

Ostatnio dodane:

Okashi Maniakku okashimaniakku.blogspot.com OkashiManiakku.blogspot.com mała ściągawka
czarna8912
Kraków Obserwuj

Zszywek: 602 · Obserwują ją: 2204

Ostatnio dodane:

Uwielbiam ten zestaw balsam + żel pod prysznic + moje ukochane najcudowniejsze perfumy <3 tylko od Yves Rocher Najlepszy zestaw peeling + balsam tylko od Yves Rocher kocham <3 Moje pazurki jak się podobają?:-) I jak? komentujcie przyjmę każdą krytykę:-)
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY