saxhornistka

Ruda
saxhornistka
Moje tablice obserwuje 0 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Zielona Góra
Bułeczki z szynką czosnkową

 

Pyszne, drożdżowe bułeczki, które ostatnio urozmaiciły nasze kolacje.

Ze smakowitym, kolorowym nadzieniem

i złocistą chrupiącą skórką.

Do farszu użyłam świeżych liści szpinaku, suszonych pomidorów i szynki,

podsmażonej z czosnkiem na maśle.

Oczywiście najlepiej smakują kilka chwil po wyjęciu z piekarnika.

 

 

Składniki:

ciasto:

    250 ml ciepłego mleka
    30 g świeżych drożdży
    3 szklanki mąki tortowej
    1 jajko
    2 łyżki miękkiego masła
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli

farsz:

    1,5 łyżki masła
    150 g szynki lub polędwicy w plasterkach
    3 ząbki czosnku
    2 garści świeżego szpinaku
    6 pomidorów suszonych
    ser mozzarella ( 200 g )


 

 

Sposób wykonania:

Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i jajko, następnie miękkie masło i mleko z drożdżami. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, w razie potrzeby można podsypać mąką. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować farsz. Masło rozpuścić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę szynkę i smażyć, aż szynka się lekko zarumieni. Dodać pokrojony drobno czosnek i smażyć razem ok. 1 minuty.

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Dosyć cienko rozwałkować na kształt prostokąta (patrz zdj.) Na całej powierzchni rozłożyć liście szpinaku i posypać połową startej mozzarelli. Przy jednej krawędzi ułożyć połowę czosnkowej szynki i pokrojonych suszonych pomidorów.Ciasto ściśle zwinąć w rulon, tak, by miejsce złączenia znalazło się pod spodem. Pokroić na kawałki 6-7 centymetrowe. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 20 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bułeczek posmarować olejem. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 C przez 20-25 minut.

Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta.

Bułeczki można przygotować kilka godzin wcześniej i już wyrośnięte, przechowywać pod przykryciem w lodówce.

Smacznego :) Śniadaniowa Bruschetta :)
Składniki: 

- 2 łyżki bazylii
- 1 szklanka pomidorów wiśniowych 
- 4 jajka 
- 1 łyżka pesto
- szczypta soli i pieprzu
- 3 łyżki oliwy z oliwek 
- bagietka 
- 1/2 szklanki twarożku lub ulubionego serka 
- 2 łyżki mleka Domowy likier Malibu :)

Składniki
200 g wiórków kokosowych (1 duże opakowanie lub 2 małe)
250 ml spirytusu (ja użyłam wódki 60%)
puszka mleka skondensowanego słodzonego
puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
Sposób przygotowania
1.
Wiórki przesypujemy do szczelnego słoiczka, zalewamy spirytusem lub wódką, słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 7 dni nawet do 1 miesiąca. Im dłużej wiórki będą w słoiku, tym oddadzą większy aromat spirytusowi.
2.
Po upływie odpowiedniego czasu wiórki odsączamy np. przez ściereczkę.Łączymy razem oba mleka, dodajemy spirytus kokosowy i mieszamy. Likier przelewamy do butelki i pijemy schłodzony. :) Tartaletki cytrynowe (bez pieczenia) - sposob na jesienne przeziębienia ;) ...