shantii

"Dziś zrób coś, czego innym się nie chce... A jutro będziesz miał to, czego inni pragną. "
shantii
Moje tablice obserwuje 10687 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Nysa
Wianek z wrotyczu i łopianu. Średnicy ok. 45 cm. Mój pomysł, moja praca, moje zdjęcie ddd ddd dddd ddd
Adrienette
lubuskie Obserwuj

Zszywek: 3849 · Obserwują ją: 21318

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
mrsboombasticmakeup
Larvik Obserwuj

Zszywek: 16 · Obserwują ją: 16

Ostatnio dodane:

How To: Check out how to create this valentine's day make up
Marzenia_Agi
Kraków Obserwuj

Zszywek: 2997 · Obserwują ją: 3596

Ostatnio dodane:

Strona główna  Delicja
 Brownie z burakami
Ciasto drożdżowe Trzy Kolory  

27 lutego 2015
DELICJA
(GIANT JAFFA CAKE)
 DODAJ DO ULUBIONYCH KOMENTARZE (527)

Delicja

Delicja w wersji XXL ;-). Ciasto powstało na wzór popularnych biszkoptów z galaretką i czekoladą (skąd jego nazwa), w UK znanych pod nazwą 'jaffa cakes'. Spód ciasta to klasyczny biały biszkopt 'rzucany', kolejna warstwa to galaretka pomarańczowa z cząstkami świeżych pomarańczy a całość wykończona jest najlepszym musem czekoladowym. Całość smakuje przepysznie, ciasto jest eleganckie, doskonałe na uwieńczenie uroczystego obiadu bądź kolacji. Smakuje lekko i orzeźwiająco - połączenie czekolady i pomarańczy jest ponadczasowe!


 
Uwaga: ciasto zostało upieczone w tortownicy o średnicy 23 cm a złożone w wysokiej obręczy do tortów (8,5 cm wysokości). Jeśli nie posiadasz takiej obręczy lub wysokiej tortownicy użyj lekko większej tortownicy, najlepiej o średnicy 25 cm.

 

Składniki na biszkopt:

2 duże jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Galaretka pomarańczowa:

2 galaretki pomarańczowe w proszku (każda na 500 ml wody)
2 duże pomarańcze
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 750 ml wody (nie 1 litr). Wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, cząstki obrać z najmniejszych błonek.

Biszkopt przenieść n... 200-250 g ugotowanego makaronu (u mnie świderki),
ok.1 i 1/2 szklanki fasolki szparagowej,
ok. 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki,
opcjonalnie pół małego kalafiora (różyczki),
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia
szklanka startego żółtego sera,
kilka czubatych łyżek bułki tartej

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka mąki,
czubata łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i różyczki kalafiora, szynkę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Na koniec smażenia szynki wrzucić ugotowane warzywa i natkę pietruszki, szybko wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch oblać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu. ... Sernik z frużeliną wiśniową
julitek123
Obserwuj

Zszywek: 2991 · Obserwują ją: 2047

Ostatnio dodane:

❤❤❤ Suicide ... 13 reasons why
krasnalitto
Warszawa Obserwuj

Zszywek: 268 · Obserwują ją: 208

Ostatnio dodane:

3bit bez pieczenia Granita kawowa Truskawkowy deser PORZECZKOWE MARZENIA - JACOBS kawa mrożona.
juliaazorek2003
Obserwuj

Zszywek: 6513 · Obserwują ją: 12309

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
MadHatter16
Obserwuj

Zszywek: 75 · Obserwują ją: 141

Ostatnio dodane:

error /// XxX xxx
TooToo15
Katowice Obserwuj

Zszywek: 17 · Obserwują ją: 762

Ostatnio dodane:

Beyoncé - Pretty Hurts <3 ... świetny pomysł na prezent.. jesz co najmniej 2 miesiące :D ...
WhiteAngels22
Swarzędz Obserwuj

Zszywek: 108 · Obserwują ją: 110

Ostatnio dodane:

♥♥♥ ♥♥♥ ♥♥♥ ♥♥♥
blondebrunette
warszawa Obserwuj

Zszywek: 255 · Obserwują ją: 775

Ostatnio dodane:

mind of brunette
youtube -> Mind of Brunette Instagram -> mindofbrunette mind of brunette mind of brunette
polandi
Jelenia Góra Obserwuj

Zszywek: 459 · Obserwują ją: 3314

Ostatnio dodane:

Czarne buty z uszami króliczka Slip on z uszami króliczka Leanna Beżowe buty damskie Calliope Szaro oliwkowe buty mokasyny Callie
adeela
Obserwuj

Zszywek: 10 · Obserwują ją: 6

Ostatnio dodane:

qwert ,,, ... rdsgf
Wikusiao
Kraków Obserwuj

Zszywek: 8 · Obserwują ją: 46

Ostatnio dodane:

so beautiful cud,miód i malina ❤️ ;* :) cudne <3
kasiula16553
Obserwuj

Zszywek: 1583 · Obserwują ją: 181

Ostatnio dodane:

... ... .... ...
dancer55
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 32

Ostatnio dodane:

Moje nogi.
babciamroz
Wrocław Obserwuj

Zszywek: 4818 · Obserwują ją: 23483

Ostatnio dodane:

rośliny miododajne ogród tatuaż ...
ebbi
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 4

Ostatnio dodane:

świąteczne butelki
leninekLen
Obserwuj

Zszywek: 1861 · Obserwują ją: 1052

Ostatnio dodane:

Kotlety z kalafiora i ryżu Przepyszne ciasto piankowe! Bardzo prosty przepis, wygląda wspaniale. Czas na maliny! Sernik kinder country ///
rich_girl_baby
Nibylandia Obserwuj

Zszywek: 207 · Obserwują ją: 1249

Ostatnio dodane:

... chicago bulls --- ...
juliadie
Obserwuj

Zszywek: 24 · Obserwują ją: 29

Ostatnio dodane:

... #pasja #motory #love #couple Może to zdj coś komuś mówi?kim jest ta kobietka?czy prowadzi bloga?Jak się nazywa? ...
kasia_199022
Obserwuj

Zszywek: 4 · Obserwują ją: 57

Ostatnio dodane:

Jak zrobić wełniana choinkę na Boże Narodzenie (tutorial) Pomysł na FIRANKOWY GADŻET do upięcia! Możesz zrobić go sama i nigdy nie zwiędną!!! 10 min Booty Shaking Waist Workout- Lose inches off your waist by shaking you...
patii12
Obserwuj

Zszywek: 132 · Obserwują ją: 23

Ostatnio dodane:

kącik marzenie ♡ ..... ...
agusia_w8
Obserwuj

Zszywek: 29 · Obserwują ją: 49

Ostatnio dodane:

przekąska Skąd się biorą dzieci? czyli jak to się zaczęło. kuchnia w bieli pomysł
kocioreba
Obserwuj

Zszywek: 489 · Obserwują ją: 139

Ostatnio dodane:

... Do moich córek Dream .. ♡ Motywacja na dziś po treningu❤️
halucynkka
Obserwuj

Zszywek: 164 · Obserwują ją: 165

Ostatnio dodane:

... *,* Magic place. Inspirująca garderoba :)
Kasia39806
Obserwuj

Zszywek: 7 · Obserwują ją: 25

Ostatnio dodane:

ROLADA BEZOWA Z MALINAMI Beza 4 białka 230 g drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie 300 ml śmietany kremówki 180 g serka mascarpone maliny Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo cukier, aż masa bezowa zacznie się błyszczeć. Pod koniec dodać mąkę i ocet. Blachę do pieczenia ( 40×35 ) wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć masę. Zachować ok 1 cm odstępu od brzegów, gdyż beza urośnie podczas pieczenia. Piec przez 20 minut w nagrzanym do 150 stopni piekarniku. Po upieczeniu pozwolić jej odpocząć przez kilka minut, następnie odwrócić ją górą do dołu na czysty papier do pieczenia. Zdjąć delikatnie papier na którym piekła się beza i pozostawić ją do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę i serek zmiksować na gęstą i puszystą masę. Wyłożyć na ostudzony placek bezowy, poukładać na wierzchu maliny i z pomocą papieru zwinąć dość ciasno roladę. Zawiniętą w papier przechowujemy w lodówce nawet do 2 dni. Schab duszony w sosie pieczarkowym Składniki: 500 g schabu wieprzowego sól, pieprz olej do smażenia ok. 1/3 szklanki mąki 4 liście laurowe 5 kuleczek ziela angielskiego kilka kuleczek całego pieprzu kolorowego Sos Pieczarkowy: 250 g pieczarek duża cebula 2 łyżki masła sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: Schab porcjujemy na ok. 1 cm plastry. W każdy z nich wcieramy sól i pieprz. Odkładamy na minimum godzinę, a nawet całą noc. Każdy z kotlecików smażymy na niewielkiej ilości oleju do mocnego zrumienienia, a nawet zbrązowienia. Gdy już każdą porcje schabu podsmażymy, wszystkie umieszczamy w naczyniu w którym się smażyły, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i zalewamy ok. 700 ml wody. Wszystko dusimy na niedużym ogniu przez minimum 70 minut. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Gdy się zrumieni dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Schab wyjmujemy z gotującego się wywaru i przekładamy do szczelnego naczynia aby nie wystygło. Do wywaru dodajemy przesmażone pieczarki. Gdyby sos okazał się zbyt gęsty dodajemy więcej wody, gdy za rzadki możemy zagęścić wlewając łyżeczkę mąki rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Do powstałego sosu wrzucamy mięso i wszystko razem podgrzewamy przez kilka minut. Bajka. Wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto z masą karpatkową, bitą śmietana i konfiturą wiśniową, które sprawia, że podczas jedzenia przenosi nas w bajeczną krainę. Wymiary blaszki: 24x28 cm Składniki: biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki niecała łyżeczka proszku do pieczenia krem karpatkowy: 1 l mleka 2 op. cukru waniliowego 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 2 łyżki masła 4 jajka 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej warstwa wiśniowa: 500 ml dżemu wiśniowego z kawałkami owoców 4 łyżki soku z pomarańczy 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody bita śmietana: 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 2 łyżki cukru pudru poncz do nasączenia: około 1/2 szklanki wody aromat waniliowy lub inny dodatkowo: podłużne biszkopty wiórki kokosowe Przygotowanie: Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz ucieramy. Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 25 minut. Następnie przygotowujemy krem karpatkowy. Do 1 szkl. mleka wsypujemy mąki i dodajemy jajka. Wszystko dokładnie rozbijamy trzepaczką, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami i masłem. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewamy wcześniej rozpuszczone mąki i jajka w mleku. Cały czas mieszamy, aby się nie przypaliło. Całość ponownie zagotowujemy, odstawiamy z ognia i mieszamy tak długo, aż będzie gładka masa. Pozostawiamy masę do wystygnięcia. W garnku podgrzewamy dżem z sokiem z pomarańczy, ale nie gotujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z dżemem. Studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z śmietan-fixami i cukrem pudrem. Biszkopt nasączamy wodą wymieszaną z aromatem. Następnie wykładamy tężejący dżem. Na wiśniach rozsmarowujemy krem karpatkowy oraz układamy biszkopty. Całość przykrywamy bitą śmietaną i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Malinowa Chmurka Składniki na ciasto kruche: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g) 150 g mąki pszennej 100 g masła Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy. Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić. Galaretka z malinami: 600 g malin (świeżych lub mrożonych) 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody) 3,5 szklanki wrzącej wody Maliny mrożone wcześniej rozmrozić na durszlaku. 3 malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzacej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. Krem śmietankowy z wanilią: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. Uwaga: nie schłodzenie składników minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu lub niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu - mogą doprowadzić do jego zwarzenia. Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Beza z migdałami: 3 białka, w temperaturze pokojowej 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej 40 - 50 g płatków migdałów Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć pł...
removed-agatonek02
Dolny Ślask Obserwuj

Zszywek: 65 · Obserwują ją: 173

kasia25193
s Obserwuj

Zszywek: 64330 · Obserwują ją: 17080

Ostatnio dodane:

Śliczny. Śliczny. Sałatka z batatów w jogurcie ,,,
Emkacafe
Obserwuj

Zszywek: 105 · Obserwują ją: 389

Ostatnio dodane:

Carlos Vives, Shakira - La Bicicleta (Official Video) <3 <3 <3 <3 <3 ...<3 ...<3
klaudia060402
Obserwuj

Zszywek: 2162 · Obserwują ją: 1149

Ostatnio dodane:

... ... ... Pokój.
olapiwo1
Obserwuj

Zszywek: 6 · Obserwują ją: 5

Ostatnio dodane:

/// .,.,. gwiazdka ze sznurka retro szkatułka
DarkSoul
Obserwuj

Zszywek: 4 · Obserwują ją: 45

Ostatnio dodane:

... czy jakas dobra duszyczka potrafi narysować wykrój na gore do tej sukienki? Róże! *.*
Koczila
Obserwuj

Zszywek: 126 · Obserwują ją: 288

Ostatnio dodane:

Chcę tam! łoł O-O Z takim talentem trzeba się urodzić *-* ........
ginger30stm
Stalowa Wola Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 5

Ostatnio dodane:

I JUŻ WIESZ CO MASZ JEŚĆ! ;) plan obiadowy na tydzień, dobry pomysł dla nie zorganizowanych hebzik.pl
anetaRaCzYnSka14
Zakopane Obserwuj

Zszywek: 40421 · Obserwują ją: 115355

Ostatnio dodane:

**** Moja cudna choineczka w bieli... Diy Zapiekanka makaronowa z boczkiem i szpinakiem :)
anita14
Augustów Obserwuj

Zszywek: 4 · Obserwują ją: 109

Ostatnio dodane:

Anetuś <3 #enchanted :) :) :) :) ***
mycoldplay
któraś książka Obserwuj

Zszywek: 3146 · Obserwują ją: 1965

Ostatnio dodane:

... Biel i fiolet ;) ... ...
SzalonaZuziaa
Trójmiasto Obserwuj

Zszywek: 218 · Obserwują ją: 1943

Ostatnio dodane:

: ) dzwon zygmunta.... Takue prawdziwe D-I-V-A
nikola20031224
Obserwuj

Zszywek: 8 · Obserwują ją: 4

Ostatnio dodane:

Beyoncé Inspired MakeUp Tutorial / Evening MakeUp / Photo Shoot MakeUp Makeup Makeup Makeup
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY