smakolykiangeli

Przepisy z bloga Smakołyki Angeli oraz katalogu Lokalne Smakołyki
smakolykiangeli
Moje tablice obserwuje 225 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Fi
Ciastka z czarnego sezamu/ Black Sesame Cookies/ Biscotti al sesamo nero Risotto z dziko rosnącym koprem włoskim - Wild Fennel Risotto Recipe - Risotto al finocchio selvatico Ciasteczka z truskawkami - Strawberry Cookies - Biscotti con le fragole Kluseczki leniwe z burakiem - Quark And Beetroot Dumplings - Gnocchi di formaggio spalmabile e barbabietola rossa Hinduska buraczana paratha (chlebek z buraczanym farszem)
madzia1991
Biała Podlaska Obserwuj

Zszywek: 987 · Obserwują ją: 1288

Ostatnio dodane:

reading corner <3 ,,, Ramoneska + paski kamień nazębny
marekglinka
Siedlce Obserwuj

Zszywek: 348 · Obserwują go: 1612

Ostatnio dodane:

Wedding First Dance - Tango to "Por una Cabeza" Carlos Gardel /Laura & Tom/ Best Wedding Dance Ever! Wedding First Dance - Waltz to "When a Man Loves a Woman" , Michael Bolton / Martyna & Adam & Walc Wedding First Dance - Swing Dance to Crazy Little Thing Called Love Monika & Marcin &RocknRoll Przepyszne niezawodne FAWORKI!
renb
Gdzieś tam Obserwuj

Zszywek: 4520 · Obserwują ją: 20621

Ostatnio dodane:

CIASTO   KROPKA  
     BISZKOPT 
10-JAJEK
1- SZKL.CUKRU 
1-SZKL. MĄKI 
6-ŁYŻEK   KAKAO 
2-ŁYŻKI   KAWY   ROZPUSZCZALNEJ 
2 - ŁYŻECZKI   PROSZKU  DO  PIECZENIE 
SŁOICZEK   DOWOLNEGO  DŻEMU 
Ubijamy   oddzielnie  najpierw  białka  ,  następnie  żółtka   z  cukrem .  Do  białka  można  dodać szczyptę  soli , lepiej  się  ubija .
Następnie  łączymy  ubite  jajka  z   suchymi  składnikami  ,  przesiewamy  i  dodajemy  partiami  ,  jednak   nie  używamy  już miksera  ,  mieszamy  delikatnie  łyżką .  
Po  połączeniu  składników  ,  wykładamy  ciasto   na  blaszkę  ,  najlepiej   wyłożoną   papierem  i  wstawiamy   do  nagrzanego  piekarnika  do  180 st. C.  na  około   45  -50  min.  
Po   upieczeniu   ,  studzimy   ,  przekrawamy   na  dwa blaty  .
       MASA   KAWOWO- KAKAOWA 
3-SZKL.  MLEKA 
3- ŻÓŁTKA 
3- BUDYNIE  ŚMIETANKOWE 
1- SZKL.  CUKRU 
2- ŁYŻKI   KAWY   ROZPUSZCZALNEJ 
2- ŁYŻKI  KAKAO 
MASŁO  82 %   300 GR. 
  Mleko   dzielimy  na  pół ,  jedną część  gotujemy   z  cukrem ,  do  reszty  mleka  ,  dodajemy   podane  składniki  i  najlepiej  dobrze  zmiksować  na  niewielkich  obrotach .   Gdy  mleko   zacznie  się  gotować  ,zmniejszamy  ogień  i  powoli  ,  ciągle  mieszając  ,  wlewamy  przygotowaną  mieszankę .  Mieszamy   cały  czas,  aby   nie powstały   grudki , gdy   masa  odpowiednio   zgęstnieje  ,zdejmujemy  z  ognia  , przykrywamy   woreczkiem  foliowym  {   ZAPOBIEGA  TO  POWSTANIU   KOŻUCHA  KTÓRY  CIĘŻKO  POTEM  ZMIKSOWAĆ }  i   studzimy .  
Masło  miksujemy   na  puszystą  masę  ,  gdy   budyń   ostygnie  ,  dodajemy   porcjami  i  miksujemy .  
    Na  blachę   wyłożoną  papierem   ,  kładziemy   pierwszy   blat    ,   smarujemy   dżemem  ,   wykładamy   masę   budyniową  . 
   Ja  w  tym  cieście   wykorzystałam  nadziewane   wafle  ,  podłużne   i   kruche  które  wyłożyłam  na  ciemną masę  , jednak   nie jest   to  konieczne  . 
Całość   wstawiamy  do  lodówki  i  przygotowujemy   masę  białą .
    MASA   ŚMIETANOWA  
4  OP. ŚMIETANY   36%   PO  200  ML.  {   u  mnie   Piątnica } 
1/2-  szkl.   wrzątku 
2-pełne   łyżki   żelatyny 
2/3  szkl.   cukru 
Śmietanę  miksujemy   z  cukrem  aż będzie  naprawdę   gęsta ,  do  wrzątku   dodajemy  żelatynę ,  dokładnie  mieszamy  i  po  ostudzeniu  ale  nie  zupełnie  zimną  ,  dodajemy   do  śmietany  ,  krótko   miksujemy  i  szybko   wykładamy   na  ciemną  masę .   Przykrywamy   drugim   blatem   ciasta .  
   Dekorujemy   według   uznania . Przepis  z  internetu . BISZKOPT  
6-JAJEK 
3/4-  SZKLANKI   OLEJU 
1-SZKLANKA  CUKRU  + 1/2   SZKLANKI  CUKRU  
3-ŁYŻKI   KAKAA
1 1/2   - SZKLANKI   MĄKI 
1-ŁYŻECZKA  SODY 
1-ŁYŻECZKA  PROSZKU   DO  PIECZENIA  
2-ŁYŻKI   KAWY   ROZPUSZCZALNEJ 
1/2  -SZKLANKI   WODY .
Olej, wodę, szklankę cukru i 3 łyżki kakao umieszczamy w garnuszku i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i studzimy.
Uwaga! Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodając stopniowo cukier, nadal ubijamy. Dodajemy żółtka, ubijamy, aż powstanie kremowa pianka. Wlewamy wystudzoną mieszankę kakaową z garnuszka, mieszamy delikatnie łyżką, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy wszystkie suche składniki, mieszamy dokładnie łyżką.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut ( do suchego patyczka). Studzimy. Kroimy na 2 części (2 blaty).
PIANKA   KAWOWA
 3-  ŚMIETANY  36 %
1 -PUSZKA  MLEKA  SKONDENSOWANEGO  SŁODZONEGO 
1-SZKLANKA   MOCNEGO  NAPARU  Z  KAWY 
1-ŁYŻKA   KAWY   ROZPUSZCZALNEJ 
3-KOPIASTE  ŁYŻKI  ŻELATYNY 
1/2-  SZKLANKI   WODY .
  Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 min, żeby napęczniała. Kawę rozpuszczalną wsypać do gorącego naparu z kawy parzonej i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać i odstawić do wystudzenia, uważając aby całkiem nie zastygło. Mleko skondensowane rozmieszać i połączyć z przestudzoną kawą. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić w misie miksera i porcjami wmieszać w krem kawowy. Pierwszy blat ciasta umieścić w formie, w której się piekł i wyłożyć gęsty krem. Wyrównać i przykryć drugim ciastem czekoladowym. Odstawić do całkowitego stężenia.
   Ozdabiać   według  uznania . BLASZKA    25 X34   

BISZKOPT   KAKAOWY  
6-JAJEK
1-SZKL.  MĄKI 
1-SZKL.  CUKRU 
1/2-  SZKL.  MĄKI   KRUPCZATKI
2- ŁYŻKI   KAKAO
2- ŁYŻECZKI   PROSZKU   DO   PIECZENIA  
1/2-  SZKL.   OLEJU 
CUKIER   WANILIOWY  DO  SMAKU 
SÓL,   ODROBINA   DO   BIAŁKA 

Ubić   oddzielnie  , białka   z  solą  i   połową cukru  ,  następnie  ubić   żółtka  ,  połączyć  i   dodawać  resztę   składników  ,  mieszając   powoli  ,  bez  miksera .  Ciasto   wyłożyć  na  wyłożoną   papierem   blaszkę ,  piec   w  tem.   180 st.  od   45  do   50  minut.   Każda   z  nas  zna   swój  piekarnik  i   wie  ile  potrzeba  czasu  . 

BISZKOPT   BIAŁY 
6-JAJEK 
1-SZKL.  CUKRU
1 1/2   SZKL.  MĄKI 
1/2-SZKL.   MĄKI   KRUPCZATKI 
2-ŁYŻECZKI  PROSZKU  DO   PIECZENIA  
1/2 -   SZKL.  OLEJU 
     WANILIA 
Postępujemy   jak   z  biszkoptem   kakaowym. 


Studzimy   oba  biszkopty  ,  przekrawamy   na  pół ,  zostawiamy   po  jednym  blacie   biszkopta  kakaowego  i  białego  ,  pozostałe  2   blaty   kroimy   w  paski  około  3  lub  4  cm.  

    MASA   BUDYNIOWA  
Masę   przygotowywałam    dwa razy ,   chciałam  aby  ciasto   było   w  miarę  wysokie   więc   ugotowałam   budyń   dwukrotnie .
    MASA   BUDYNIOWA  
3  BUDYNIE   
3 i 1/2-SZKL. MLEKA  
2/3 -SZKL.   CUKRU
4-ŻÓŁTKA
300 GR.    MASŁA  , MIĘKKIEGO   82 %
W   szkl.   mleka   rozpuścić   budynie  z  rozbełtanymi   żółtkami   resztę  mleka  zagotować   z  cukrem  ,  gdy  mleko zacznie  się    gotować  wlać budynie   ,  ciągle  mieszając  gotować  na  małym  ogniu   do  uzyskania  jednolitej  masy   ,  dość  gęstej   ale  nie  za  bardzo .    Zestawić   z  ognia ,  przykryć  woreczkiem  foliowym  ,  nie  powstanie wtedy   trudny   do  miksowania   , kożuch .  Masę   studzimy  ale  niech  nie   będzie   całkiem  zimna  ,  wtedy  lepiej  połączy   się  z  masłem .  Gdy   budyń   będzie  się   chłodził  ,  miksujemy   masło  na  puszystą  masę .  następnie   łączymy  ,  po  łyżce   budyniu  z  masłem do  uzyskania  ładnego    kremu . 
     Na  blat   kakaowy   ,  posmarowany   dowolnym  dżemem   ,   wyłożyć   masę   budyniową  ,   na  masie  układać   na  przemian   paski   biszkopta   biały  i  kakaowy  ,  wzdłóż  blaszki  ,  ponownie   na  paskach   wyłożyć   a właściwie  posmarować  pędzelkiem  ,  będzie  prościej ,  znowu   dżem . 
     I   powtarzamy   czynność  ,  ugotować   następną   porcję  masy   budyniowej  ,  postępować   jak  powyżej  .
     Drugą  porcję   masy   wyłożyć   na  paski biszkopta  pokryte   dżemem  .  Całość ...
DO GÓRY