smakolykiangeli

Przepisy z bloga Smakołyki Angeli oraz katalogu Lokalne Smakołyki
smakolykiangeli
Moje tablice obserwuje 215 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Fi
Kokosanki jajeczne (bezglutenowe) - Coconut Tea Cakes (gluten free) - Biscotti al cocco senza glutine Flądra w czosnku i oregano - Pan-roasted Flounder With Oregano and Garlic - Filetti di platessa aromatizzati aglio e origano Pesto z pokrzywy - Nettle Pesto Recipe - Pesto all'ortica Zupa krem z fioletowej marchwi - Violet Carrot Creme Soup Recipe - Vellutata di carote viola Koktajl truskawkowy z miętą (bez mleka i cukru) - Strawberry And Mint Shake Recipe (sugar and lactose free) - Frullato fresco alle fragole e menta (senza latte e zucchero)
madzia1991
Biała Podlaska Obserwuj

Zszywek: 958 · Obserwują ją: 1279

Ostatnio dodane:

słodkie bułeczki z bita śmietana . Składniki: 3 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki ciepłego mleka2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdżyszczypta soli1/3 szklanki cukru(można dać odrobinę więcej)2 jajka125g roztopionego i przestudzonego masła Drożdże rozpuścić w mleku z łyżką cukru. Odstawić na 5 -8 minut. Następnie wbić jajka, wlać ostudzone masło, resztę cukru, sól i około 2 szklanek mąki. Zacząć wyrabiać powoli dosypując resztę mąki. Przykryć i odstawić na godzinę i 20 minut w ciepłe miejsce. Po upływie czasu ciasto podzielić na 14 równych części. Z każdej uformować podłużną bułeczkę  i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na 30 minut> Bułeczki powinny ładnie podrosnąć.  Piekarnik nastawić na 180*C. Wyrośnięte drożdżówki wstawić do piekarnika i piec około 17 -22 minut, aż się ładnie zarumienią. Ostudzić. Nadzienie: 2 szklanki śmietanki kremówki1/2 szklanki cukru pudru1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Śmietankę ubić na sztywno, wsypać cukier, wlać ekstrakt i wymieszać. Ostudzone bułeczki nadziewać albo szprycą albo najprościej jest je przekroić na pół i przełożyć sporą warstwą śmietankowego kremu. Dodatkowo możecie także posmarować np. dżem, powidłem czy dobrą konfiturą. Jedna wada - niestety najlepsze są pierwszego dnia i koniecznie nadziewać tuż przed podaniem!. .... Sałatka z kurczaka i pora Składniki na sałatki do dań grilla - 3 najlepsze przepisy Sałatka ziemniaczana: 4 ugotowane "w mundurkach" ziemniaki sałatkowe 1/4 młodej kapusty 1 kwaśne jabłko 1 czerwona papryka 1/2 białej cebuli sok z połowy cytryny 1 łyżka drobno posiekanego koperku 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki 1/2 słoika sosu Musztardowo-Chrzanowego Mosso kilka gałązek koperku do dekoracji Sałatka brokułowa: 1 brokuł 1 puszka odsączonej kukurydzy (280 g) 4 jajka ugotowane na twardo 20 dag sera feta 1/2 słoika sosu Trzy Smaki Mosso zielone listki (bazylia, natka pietruszki lub inne) do dekoracji Sałatka z ogórków i awokado: 2 długie ogórki 2 awokado 4 kiwi sok z połowy cytryny 1/2 słoika sosu Czosnkowego Mosso listki mięty do dekoracji
marekglinka
Siedlce Obserwuj

Zszywek: 345 · Obserwują go: 1613

Ostatnio dodane:

Przepyszne niezawodne FAWORKI! Pyszne PĄCZKI liliputki z Advocaatem! Przepyszne Pączki! Najlepszy przepis w internecie! To jest pycha! Pączki wiedeńskie bez glutenu
renb
Gdzieś tam Obserwuj

Zszywek: 4357 · Obserwują ją: 20419

Ostatnio dodane:

"  Boróweczka " 
Na początku miałam je zrobić na biszkoptach ale że będąc na zakupach zobaczyłam ciastka , brownie więc zmieniłam koncepcję .
Masa serowo-śmietanowa
1 kg. sera mielonego { u mnie półtłusty z Garwolina } 
600 ml. śmietany 36 % { opakowanie po 200 ml. } 
cukier puder do smaku u mnie około 10 łyżek 
cukier waniliowy { prawdziwy } można i esencję } 
400 gr . borówek amerykańskich 
9 łyżeczek żelatyny + niecała szklanka wrzątku .
Do ciastek , 1 1/2 szklanki mocnej kawy . 
Ciastka namoczyć w przestudzonej kawie , układać na dno blachy , dość ścisło . 
200 g. { połowa } borówek zmiksowałam blenderem .

Masa serowo-śmietanowa:
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Twaróg wraz z cukrem pudrem miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i ponownie miksujemy.
Do żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej i bardzo dokładnie mieszamy je ze sobą, a następnie dolewamy do reszty twarogowej masy.
W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę. Dodajemy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy zmiksowane borówki , nie mieszamy dokładnie , żeby ciasto nie nabrało zbyt fioletowego koloru , leciutko , może być mozaika . Ja do masy serowej nie dodałam całej borówkowej , rozdrobnionej masy , część zostawiłam , po wyłożeniu na przygotowany spód masy serowej , polałam resztą zmiksowanych borówek , lekko zamieszałam , powstały mazaje , na koniec posypałam resztą 200 gr. borówek dość gęsto całe ciasto . Wstawiłam do lodówki na całą noc . Witam , dzisiaj rolada z owocami { maxi } 
Cisto 
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki .
Białka i żółtka ,miksujemy oddzielnie z cukrem , łączymy , dodajemy mąkę , nie miksujemy ,mieszamy delikatnie ,wylewamy na dużą ,wewnętrzną blachę z piekarnika wyłożoną papierem . 
Pieczemy 15 - 18 min. zależne od piekarnika w temp. 180 st.C . Po upieczeniu ,kładziemy na ściereczkę ,papierem do góry,zdejmujemy pergamin , zwijamy ciasto w rulon , ostawiamy do ostygnięcia . Ja tu zrobiłam 2 rolady . 
Po ostygnięciu smarujemy ubitą śmietaną 36 % z dodatkiem żelatyny { 2 łyżeczki rozpuścić we wrzątku ,w niewielkiej ilości , lekko ostudzić i dodać do śmietany ,zmiksować } na śmietanę wyłożyć owoce ,zrolować. 
Ja jedną roladę owinęłam jeszcze jednym ciastem , postępując tak jak poprzednio. 
Udekorować według uznania. Witam, za oknem szaro , buro więc upiekłam ciasto ze " słoneczną " budyniową pianką z owocami . 

1 1/4 szkl. mąki
1 1/4 szkl. mąki krupczatki
2 czubate łyżki kakaa
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Mąkę i proszek do pieczenia,dodać kakao masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:

5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Dodałam też odrobinę barwnika w proszku . 
Owoce , mogą być zamrożone , ja dałam maliny i jeżyny .
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem. Dzisiaj " Leśny mech " ze szpinakiem . 

Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki krupczatki (możemy zastąpić 2 szklankami mąki tortowej i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
400 g.mrożonego szpinaku { pokrojonego , nie liście }

Krem 
500 g schłodzonej śmietanki kremówki 36%
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
Do nasączenia:
1/4 szklanki zaparzonej herbaty
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
pestki granatu do posypania

1= szpinak rozmrozić , odcisnąć wodę .{ UWAGA , DOBRA RADA =szpinak odcisnęłam, dodałam do niego trzy łyżki masy jajecznej ( już z olejem) i zblendowałam na mus. }
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. 3. Piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół. 4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6 minut. Następnie, ciągle mieszając łyżką lub szpatułką, wlać powoli olej. Dodać zmielony szpinak, aromat, wymieszać. Wsypać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką.5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godz, do suchego patyczka , jeżeli jest potrzeba , trochę dłużej .
6. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia
7- Ciasto wyjąć z formy , podzielić na 2 części , górną pokruszyć , głównie część zieloną .
8- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. 
9- Dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku , lekko schłodzoną i zaraz wyłożyć masę na dolny blat . 
10- Na wierzch wysypać okruszki pozostałego ciasta . 
11- Udekorować pestkami granatu . 
12-Schłodzić w lodówce . 
SMACZNEGO .
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY