smakolykiangeli

Przepisy z bloga Smakołyki Angeli oraz katalogu Lokalne Smakołyki
smakolykiangeli
Moje tablice obserwuje 215 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Fi
Kruche gwiazdki z nadzieniem jabłkowym - Stars with apple filling - Stelle con ripieno di mele Toskańskie ciasto babci po polsku - Tuskan Grandma's Pie Recipe - Torta della nonna Suszone figi nadziewane (przepis kalabryjski) - Calabrian Stuffed Figs Recipe - Fichi secchi ripieni (calabresi) Ciasteczka czekoladowe z orzechami - Chocolate & Nut Tea Cakes - Biscotti al cioccolato e noci Ślimaki naleśnikowe z kremem bananowym - Banana Pancake Rolls Recipe - Girelle delle crepes con la crema alle banane
madzia1991
Biała Podlaska Obserwuj

Zszywek: 935 · Obserwują ją: 1280

Ostatnio dodane:

Idealny podwieczorek. Racuchy budyniowe z jabłkami. Przepis po kliknięciu w zdjęcie Udało wam się już ulepić bałwana? ;D gdy tylko pojawi sie snieg od razu idziemy lepic balwana Przepiekne pierniczki. ogromnie inspirujace. sama zamierzam w tym roku upiec takie. moze nie beda tak piekne jak te ale sama atmosfera przygotowan bedzie niezapomniana
marekglinka
Siedlce Obserwuj

Zszywek: 338 · Obserwują go: 1600

Ostatnio dodane:

Kawa? a co do do kawy? Przepyszne kruche Rogaliki z makiem i marcepanem.. Przepis znajdziecie na stronie maniapieczenia.com Bardzo zdrowe BATONIKI mocy (bez glutenu i cukru) bardzo szybkie i łatwe do zrobienia! super przepis na maniapieczenia.com Przepyszne TIRAMISU! Najlepszy przepis jaki jest w necie! maniapeczenia.com 1996 Caro Dance - Trio: Glinka, Kowalczyk, Krzeski ...tak się tańczyło 21 lat temu.. :)
renb
Gdzieś tam Obserwuj

Zszywek: 4464 · Obserwują ją: 20107

Ostatnio dodane:

Sero-makowiec Ciasto orzechowe  z  masą  cytrynową  ,  bezami  i  masą  kajmakową . Piernik z marcepanem  i   powidłami  śliwkowymi . MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE , pyszny . 

Składniki na ciasto (blaszka 25 x 35 cm):
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny (250 g)
1 łyżka smalcu (można pominąć)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru (najlepiej trzcinowy)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
5 żółtek
Składniki na masę makową
600 g.maku { ja wzięłam z puszki }
150 g masła
75 g mąki tortowej
7 jajek
1/2 szklanki cukru { masa jest już posłodzona }
2 łyżki miodu
1 i 1/2 łyżki kakao 
2 łyżeczki olejku rumowego
2 łyżeczki olejku migdałowego
garść rodzynek 
garść mielonych orzechów 
2 łyżki skórki z pomarańcza .
szczypta soli
2 łyżki kaszy manny.
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na dwie części wg proporcji – 1/3 i 2/3. Mniejszą część włożyć do zamrażalnika, a większy kawałek rozwałkować i wylepić nim blaszkę (razem z bokami, do 2/3 wysokości boków) wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto nakłuć widelcem i podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Przygotowanie masy makowej:
Całe mleko zagotować i zalać nim mak. Gotować razem 3 minuty ciągle mieszając. Po tym czasie całość odstawić na około 3h, żeby mleko się wchłonęło, a mak napęczniał. Po tym czasie odcedzić ewentualny nadmiar płynu. Mak mielimy 3 razy.
Żółtka oddzielamy od białek i razem z cukrem miksujemy na jasną i puszystą masę, dodając pod koniec miksowania olejek migdałowy i rumowy. Dalej miksując dodajemy po łyżce zmielonego maku. Do masy dodajemy i miód i roztopione, przestudzone masło. Nadal miksując dodajemy kakao i mąkę. Do masy makowej dodajemy bakalie i mieszamy łyżką. W osobnej misce białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a ubite dodajemy do masy makowej i całość delikatnie mieszamy.
Na podpieczone ciasto wysypujemy 2 łyżki kaszy manny i wylewamy masę makową. Na masę makową ścieramy na dużej tarce pozostałe schłodzone ciasto i pieczemy w 175 stopniach około 50-60 minut (grzałka góra-dół).

Po upieczeniu ozdabiamy według uznania , polew ,lukier albo posypujemy cukrem pudrem .
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY