smakolykiangeli

Przepisy z bloga Smakołyki Angeli oraz katalogu Lokalne Smakołyki
smakolykiangeli
Moje tablice obserwuje 215 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Fi
Kokosanki jajeczne (bezglutenowe) - Coconut Tea Cakes (gluten free) - Biscotti al cocco senza glutine Flądra w czosnku i oregano - Pan-roasted Flounder With Oregano and Garlic - Filetti di platessa aromatizzati aglio e origano Pesto z pokrzywy - Nettle Pesto Recipe - Pesto all'ortica Zupa krem z fioletowej marchwi - Violet Carrot Creme Soup Recipe - Vellutata di carote viola Koktajl truskawkowy z miętą (bez mleka i cukru) - Strawberry And Mint Shake Recipe (sugar and lactose free) - Frullato fresco alle fragole e menta (senza latte e zucchero)
madzia1991
Biała Podlaska Obserwuj

Zszywek: 972 · Obserwują ją: 1279

Ostatnio dodane:

ootd jesienny xxx Aneks. urry :) Polecam miłośnikom nieskomplikowanych, pysznych obiadów :) Składniki 1 duża pierś z kurczaka 1 mała biała cebula 1 duży pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 woreczek kaszy jaglanej zioła prowansalskie curry Sól pieprz 1 łyżka oliwy/oleju pół pęczka szczypiorku 1-2 os.	 30 min	 Przygotowanie Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażamy kurczaka pokrojonego w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i również siekamy w kostkę. Dodajemy warzywa do kurczaka, zmniejszamy ogień i przykrywamy na około 15-20 minut, aż papryka zmięknie. Wrzucamy ugotowaną kaszę jaglaną, doprawiamy dwoma łyżeczkami curry i mieszamy. Rozkładamy na talerze i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
marekglinka
Siedlce Obserwuj

Zszywek: 345 · Obserwują go: 1619

Ostatnio dodane:

Przepyszne niezawodne FAWORKI! Pyszne PĄCZKI liliputki z Advocaatem! Przepyszne Pączki! Najlepszy przepis w internecie! To jest pycha! Pączki wiedeńskie bez glutenu
renb
Gdzieś tam Obserwuj

Zszywek: 4372 · Obserwują ją: 20448

Ostatnio dodane:

Brzoskwinie  w  piance 

Ciasto 
5- jajek
3/4- szkl. cukru
3/4- szkl. mąki 
3- łyżki mąki ziemniaczanej 
1- łyżeczka proszku do pieczenia
2- łyżeczki oleju 
1- szkl. mielonego maku .
Ubić oddzielnie białka i żółtka z cukrem , dodać resztę składników i delikatnie wymieszać . Piec 40 -45 min. na blasze wyłożonej papierem , tylko dno formy wyłożyć , po wystudzeniu przekroić na dwa blaty .

Pianka jogurtowa 
3 jogurty 9 % Bałkańskie 
2 - galaretki cytrynowe , rozpuszczone w połowie wody 
1 puszka odcedzonych brzoskwiń i pokrojonych.

Ubijamy jogurty z niewielką ilością cukru { galaretki są słodzone } dodajemy przestudzoną galaretkę , gdy piana zaczyna tężeć dodajemy brzoskwinie , wykładamy na blat ciasta makowego i przykrywamy drugim blatem .
Ubrać według uznania u mnie polane czekoladą i posypane płatkami migdałów . Kruche  maślane  z  lukrem  
150 g masła
100 g drobnego cukru
300 g mąki pszennej
duża szczypta soli
1 jajko
Rozgrzewamy piekarnik do 175°C. Masło zagniatamy z cukrem, mąką i solą, pod koniec dodając jajko. Można zmiksować składniki w malakserze. Ciasto formujemy w kulę, spłaszczamy i rozwałkowujemy, podsypując mąką. Wycinamy ulubione kształty, układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut (większe trochę dłużej, mniejsze krócej). Ostudzone ciastka można udekorować lukrem.
Lukier 
1 białko 1 1/2 szkl. cukru pudru, odrobina wrzątku
Miksujemy i smarujemy ciasteczka , zostawiamy aż do całkowitego zaschnięcia lukru . Mozaika  
Składniki na biszkopt
● 5 jajek
● po 1 szkl. cukru i mąki
● 1/2 szkl. oleju
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 1/2 szkl. wiórków kokosowych
● łyżka kakao
● 1/2 szkl. maku lub orzechów { u mnie mak mielony} 
1. Przygotowujemy biszkopt:
białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka, olej i mąkę
wymieszaną z proszkiem do
pieczenia. Ciasto dzielimy na
3 części. Do jednej dodajemy
mak, do drugiej – wiórki kokosowe,
a do trzeciej – kakao.
2. Na wyłożoną papierem do
pieczenia blachę ,u mnie wykorzystałam keksówkę . 
Po ostudzeniu polałam rozpuszczoną czekoladą i posypałam płatkami migdałowymi. " Słodkie  Pieczarki "
Składniki
560 g maki ziemniaczanej
1 szkl cukru pudru
1 szkl mąki pszennej
1 margaryna 250 g
1 jajko
1 płaska łyżeczka sody
aromat cytrynowy
1. Cukier utrzeć z margaryną, dodać jajko, ucierać na jednolitą masę, dodać wymieszane mąki z sodą i aromat , ciasto zgnieść na kulkę, otoczyć w mące ziemniaczanej.
2. Formować kuleczki , wielkości moreli , robić wgłębienie gwintem butelki po napoju umoczonym w kakao.
Piec w temp 180 ok 15-20 min
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY