sometimess

normalna zwykła dziewczyna, kochająca zwierzęta <3
sometimess
Moje tablice obserwuje 1438 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Gdańsk
o prze, cudowna! MOM, PLEASE! ładna? bo mi się bardzo podoba! ładna, no nie? podoba ci się? lajkuj ile wlezie!:D ... RYSUNEK - krok po kroku. / step by step.
malakalaq
Rzeszów Obserwuj

Zszywek: 7704 · Obserwują ją: 31287

Ostatnio dodane:

wuzetka Czarna babka Wielkanocna Zapiekanka z kurczakiem i mozzarellą Pączki pieczone w papilotkach
removed-Adrienette
lubuskie Obserwuj

Zszywek: 3844 · Obserwują ją: 787

Ostatnio dodane:

♡♡♡ spódniczka /// ***
heheszek1206
tuitam Obserwuj

Zszywek: 630 · Obserwują ją: 843

Ostatnio dodane:

... Przepiękna ... słodki prezent na osiemnastkę :) facebook: perfekcyjna kartka
SOPSI
Częstochowa Obserwuj

Zszywek: 222 · Obserwują ją: 1376

Ostatnio dodane:

Jak uszyć bluzę dla pupila. Krok po kroku ! Szablony gratis ✂️ Uszyta bluza dla pupila ❤️ Chcesz również stworzyć taką dla swojego ? Zapraszam na kanał Sopsi na YouTubw Nowy film na YouTube ✂️ More in YouTube ✂️
SkinnyDream34
Kraków Obserwuj

Zszywek: 314 · Obserwują ją: 1184

Ostatnio dodane:

:€: Był ktoś z was kiedyś karmiony przez sondę ? Jak to wygląda ? Brak pasji i drugiej osoby mnie zabija...
Nie wiem kim jestem stałam się jakąś nieludzką postacią ,psychicznie czuje się jak wypluta i podeptana guma na ulicy..... Szukam dobrego psychoterapeuty z Krakowa i okolic ma.ktoś jakieś namiary?
dzusi
Chojnice Obserwuj

Zszywek: 636 · Obserwują ją: 2084

Ostatnio dodane:

Tani pomysł na ozdoby na choinkę Dekoracja świąteczna w domu dwupoziomowym Bałwanki z kapsli FIT PRALINKI? Potrzebujecie...
Marzenia_Agi
Kraków Obserwuj

Zszywek: 2997 · Obserwują ją: 3715

Ostatnio dodane:

Strona główna  Delicja
 Brownie z burakami
Ciasto drożdżowe Trzy Kolory  

27 lutego 2015
DELICJA
(GIANT JAFFA CAKE)
 DODAJ DO ULUBIONYCH KOMENTARZE (527)

Delicja

Delicja w wersji XXL ;-). Ciasto powstało na wzór popularnych biszkoptów z galaretką i czekoladą (skąd jego nazwa), w UK znanych pod nazwą 'jaffa cakes'. Spód ciasta to klasyczny biały biszkopt 'rzucany', kolejna warstwa to galaretka pomarańczowa z cząstkami świeżych pomarańczy a całość wykończona jest najlepszym musem czekoladowym. Całość smakuje przepysznie, ciasto jest eleganckie, doskonałe na uwieńczenie uroczystego obiadu bądź kolacji. Smakuje lekko i orzeźwiająco - połączenie czekolady i pomarańczy jest ponadczasowe!


 
Uwaga: ciasto zostało upieczone w tortownicy o średnicy 23 cm a złożone w wysokiej obręczy do tortów (8,5 cm wysokości). Jeśli nie posiadasz takiej obręczy lub wysokiej tortownicy użyj lekko większej tortownicy, najlepiej o średnicy 25 cm.

 

Składniki na biszkopt:

2 duże jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Galaretka pomarańczowa:

2 galaretki pomarańczowe w proszku (każda na 500 ml wody)
2 duże pomarańcze
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 750 ml wody (nie 1 litr). Wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, cząstki obrać z najmniejszych błonek.

Biszkopt przenieść n... 200-250 g ugotowanego makaronu (u mnie świderki),
ok.1 i 1/2 szklanki fasolki szparagowej,
ok. 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki,
opcjonalnie pół małego kalafiora (różyczki),
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia
szklanka startego żółtego sera,
kilka czubatych łyżek bułki tartej

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka mąki,
czubata łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i różyczki kalafiora, szynkę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Na koniec smażenia szynki wrzucić ugotowane warzywa i natkę pietruszki, szybko wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch oblać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu. ... Sernik z frużeliną wiśniową
justi012
Kraków Obserwuj

Zszywek: 899 · Obserwują ją: 1000

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
dziobak
Biały Bór Obserwuj

Zszywek: 2213 · Obserwują ją: 3573

Ostatnio dodane:

:D :D 12 Pomysłów na Posiłek do Pracy – Sprawdź Nasze Ulubione Przepisy na Jedzenie do Pracy Fit Kolacja: TOP 12 Przepisów i Propozycji na Zdrową Kolację w Wersji FIT FIT Placki Śniadaniowe – TOP 10 Pysznych Przepisów na Zdrowe Śniadanie!
polandi
Jelenia Góra Obserwuj

Zszywek: 459 · Obserwują ją: 3371

Ostatnio dodane:

Czarne buty z uszami króliczka Slip on z uszami króliczka Leanna Beżowe buty damskie Calliope Szaro oliwkowe buty mokasyny Callie
prinncess141
Warszawa Obserwuj

Zszywek: 7185 · Obserwują ją: 11552

Ostatnio dodane:

#kwiaty#szydełko #bukiet#kwiaty#naszydełku Naleśniki z porem, pieczarkami oraz żółtym serem
#nalesniki#nasłono Organizacja spiżarni
#porzadek#organizacja
Kanon
Polska Obserwuj

Zszywek: 19160 · Obserwują ją: 192758

Ostatnio dodane:

❤️❤️❤️ ❤️❤️❤️ ... ...
lesiak
Obserwuj

Zszywek: 3186 · Obserwują ją: 1612

Ostatnio dodane:

```` ładniutki ;) suknia ślubna ....
wiwi_
daleko Obserwuj

Zszywek: 232 · Obserwują ją: 722

Ostatnio dodane:

♥♥♥ planety czaszka! ;))
aniula44
na koncu swaita Obserwuj

Zszywek: 20703 · Obserwują ją: 40114

Ostatnio dodane:

sałatka z ryżem i kurczakiem, przepis po kliknięciu na zdjęcie Kurczak po włosku w pomidorach z mozarellą, przepis po kliknięciu na zdjęcie. Kurczak w sosie szpinakowo-serowym kurczak pieczony w musztardzie, przepis po kliknięciu na zdjęcie
martinstoj
Cairo, Egypt Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują go: 285

Malwka152
Kraków Obserwuj

Zszywek: 862 · Obserwują ją: 4149

Ostatnio dodane:

5 motywujących cytatów [KLIK] na lepszy poranek - Pozytywne, życiowe cytaty po polsku, inspirujące cytaty o życiu #inspiracja #quote ... xoxo >>><<<
kiniaaabuu
Jestem tam gdzie... Obserwuj

Zszywek: 996 · Obserwują ją: 869

Ostatnio dodane:

Komuś przypadł do gustu? ;D Zapiekanka

Pomidorki koktajlowe, szpinak, kurczak (np pierś), makaron i pprzyprawy wymieszać w naczyniu żaroodpornym, zasypać serem tartym np mozarella i na 180 stopni do piekarnika na 20-25 min lub do momentu az sie zarumieni :) Bardzo proste ciasto z truskawkami. Przepis po kliknięciu w zdjęcie. cudne :)) 
kto chce?
ellie2907
... Obserwuj

Zszywek: 1827 · Obserwują ją: 6379

Ostatnio dodane:

... TicTac^^ piękne *.* mniaaam
KaeN
Białogrądy Obserwuj

Zszywek: 5029 · Obserwują ją: 8242

Ostatnio dodane:

:) :) <3 ... Róża wiatrów, niezwykła :)
sweety132
Rzeszow Obserwuj

Zszywek: 180 · Obserwują ją: 272

Ostatnio dodane:

:):) fajna fajna śliczna
Ruda159
Obserwuj

Zszywek: 158 · Obserwują ją: 50

Ostatnio dodane:

Kotleciki z tuńczyka z sosem jogurtowym
instagram/annazajdel/ Tort szpinakowy:

przygotowanie-50min
pieczenie-30min
8 porcji

SKŁADNIKI:

na naleśniki:
17 dag mąki
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
50 ml oleju
szczypta soli

na nadzienie:
opak.mrożonki szpinak w sosie śmietankowym
4 jajka 
20 dag tartego sera żółtego
sól,pieprz
gałka muszkatołowa


Z podanych składników przygotuj ciasto naleśnikowe, a następnie usmaż na małej patelni naleśniki o średnicy 18-20 cm.

Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Szpinak rozmróź na patelni. Dodaj jajka i dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Wsyp 3/4 tartego sera i dokładnie wymieszaj.

Na dno małej tortownicy o średnicy 18cm połóż dwa naleśniki. Na nie wyłóż cienką warstwę nadzienia szpinakowego i przykryj kolejnym plackiem. Znów wyłóż warstwę nadzienia i tak do wyczerpania składników, pamiętając, aby ostatni był naleśnik.Całość posyp pozostałym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Zapiekaj 30 minut w temp.180°C. Klopsiki drobiowe

300 g zmielonego fileta z kurczaka
1 ząbek czosnku
½ cebuli
1 jajo
3 łyżki ziaren słonecznika
ostra i słodka papryka, pieprz i sól
1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Mięso wymieszać w naczyniu z jajem, ziarnami oraz poszatkowaną cebulą i czosnkiem, doprawić. Rozgrzać oliwę na patelni teflonowej. Formować niewielkie klopsiki i smażyć je na małym ogniu z dwóch stron pod przykryciem. Klopsiki świetnie smakują z kaszą jaglaną. obiadek- kasza jagla , fasolka , indyk z cukinia, pieczarka i cebulka
PrinzessinPaula01
Frankfurt Obserwuj

Zszywek: 224 · Obserwują ją: 137

Ostatnio dodane:

Destroying Oliver <3 Nirvana Linkin Park <3
maciusiek2012
Ostrołęka Obserwuj

Zszywek: 516 · Obserwują ją: 321

Ostatnio dodane:

NATURALNA OPALENIZNA W MNIEJ NIŻ 10 MINUT!! ZRÓB TO SAMA!! WYMIESZAJ BALSAM D... yaaay róże Jeśli twoje włosy są zniszczone i suche:
 Na zniszczone i przesuszone włosy n...
adel_12_
**** Obserwuj

Zszywek: 126 · Obserwują ją: 96

Ostatnio dodane:

Oli ... ... :-3
klauddia
Kołobrzeg . Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 223

Ostatnio dodane:

;) Pamiętajcie o promocji cenowej do końca grudnia ;) ...
rena242
podkarpacie Obserwuj

Zszywek: 15328 · Obserwują ją: 130240

Ostatnio dodane:

BOMBKI Kochani zaczynamy coroczne odliczanie! Składniki

użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm
200 g mąki pszennej (typ 450,500 lub 550)
100 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru pudru
100 g śmietany 12% lub 18%
4 jajka rozdzielone żółtka od białek
120 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
100 g kropelek czekoladowych
lub
100 g czekolady gorzkiej pokrojonej na małe kawałki
> 6 os.	
> 60 min	
łatwe	
przystępne
Przygotowanie

 Przygotowanie ciasta:
Do miski wlewam żółtka dodaję cukier puder i miksuję razem na puszystą masę. 
Teraz dodaję stopniowo śmietanę cały czas miksując, następnie stopniowo olej i miksuję.
Następnie do ciasta dodaję stopniowo wymieszaną mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cały czas miksuję do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
 
 Białka ubijam na sztywną pianę.
Ubite białka dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łyżką, gdy składniki się połączą dodaję czekoladę i całość delikatnie mieszam. 
 Pieczenie Babki:
Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem(masłem lub margaryną).
Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę
Babkę piekłam około 50 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu.
Jeżeli babka podczas pieczenia bardzo zbrązowieje od góry to można ją przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia pod sam koniec pieczenia - po około 40 minutach – i nadal piec dzięki temu bardziej nie zbrązowieje .
Aby sprawdzić czy babka jest upieczona wbijam patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona
 
 Babkę wybijam z foremki gdy przestygnie. Można ją udekorować polewą czekoladową , lukrem lub cukrem pudrem , ja udekorowałam cukrem pudrem . Starówka w Warszawie - 1939/2009 r.
paula69
Opole Obserwuj

Zszywek: 35 · Obserwują ją: 155

Ostatnio dodane:

soki ❤ ... Turbo Spalanie dla początkujących.
Ponad 100 kcal w 10 minut! .....
Juaa
Kraków Obserwuj

Zszywek: 38 · Obserwują ją: 36

Ostatnio dodane:

nic. oo. <3 mmm. ....
Arta
MarvelCity Obserwuj

Zszywek: 4135 · Obserwują ją: 7715

Ostatnio dodane:

Grafika z liskiem :D ... Paznokcie z folią transferową <3 Czarny Manicure w 17 Odsłonach – Najmodniejsze Inspiracje
nudemoon
Lublin Obserwuj

Zszywek: 71 · Obserwują ją: 97

Ostatnio dodane:

/// “If it is important to you, you will find a way. If not, you’ll find an excuse.” pływałabym *.* >>>
Chiquita_
Ostrowiec Św Obserwuj

Zszywek: 5 · Obserwują ją: 28

Ostatnio dodane:

< 3 ! ; ) Eh.. ;D ` ;D
czupsx
Obserwuj

Zszywek: 333 · Obserwują ją: 289

Ostatnio dodane:

Zając szablon ... ... Gruzinskie pierozki domowej roboty:) pyszne latwe do zrobienia:) Przepis: CIASTO- 3szklanki maki, 3/4 tej samej szklanki cieplej wody, sol do smaku. FARSZ(lekko urozmaicony) - 300g miesa wolowego, 300g miesa wieprzowego, pek zielonej pietruszki( w oryginale jest colendra ale ja jej nie lubie), szklanka bulionu, 1zabek czosnku, sol i pieprz wg uznania. Ciasto zagniatamy okolo 5 minut zeby bylo elastyczne, wycinamy 10cm krazki troche grubiej rozwalkowane niz na normalne pierogi. Do srodka nakladamy nasz farsz, zawijamy pierozki tworzac male sakiewki. Gotujemy w osolonej wodzie od wyplyniecia 3-4 minuty max. Gotowe podawac mozemy z maselkiem lub okraszane cebulka wg uznania. Najlepie sie je lapiac za koncowke przegryzajac wypijajac powstaly w srodku bulion ktory sie wytworzyl w procesie gotowania z surowego farszu. SMACZNEGO!:)
avi
Mysłowice Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 8

Czarnaa12
Legnica Obserwuj

Zszywek: 81 · Obserwują ją: 67

Ostatnio dodane:

Jaka książka według Was jest warta przeczytania ? Okrągłe czy kwadratowe ? Które według was lepsze ? Dziewczyny ! Od lodów się nie tyle ! Możemy jeść je bez opamiętania !! Trzy metry nad niebem i druga część tego filmu oglądnięta zatem doradźcie mi jakie polecacie jeszcze dramaty warte obejrzenia  ?
kicia2805
Chodzież Obserwuj

Zszywek: 520 · Obserwują ją: 3482

Ostatnio dodane:

Wiśniowe orzeźwienie! Czeska wiśnia - ciasto bez pieczenia Raj dla podniebienia! ... ... ...
karolynka1
Obserwuj

Zszywek: 4 · Obserwują ją: 37

Ostatnio dodane:

biszkopt:
3 jaja
2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka (z górką) ciemnego kakao
4 kopiaste łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli do białek

poncz:
0,5 szklanki wody z sokiem z 1/3 cytryny
1 kopiasta łyżeczka cukru

krem kakaowy:
400 gramów śmietany kremówki
2 kopiaste łyżki kakao
3 kopiaste łyżki cukru pudru
1 płaska łyżka żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody

galaretka wiśniowa:
2 paczuszki galaretki wiśniowej
0.75 litra gorącej wody

masa śmietanowa:
400 gramów śmietanki kremowej 30%
2 łyżki cukru pudru
80 gramów posypki cukrowej kolorowej (pałeczki)
3/4 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody

warstwa niebieska:
2 paczki galaretki ametystowej (Wodzisław)
1 litr gorącej wody

kleksy:
200 gramów śmietanki kremowej 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny + 4 łyżki gorącej wody
reszta kolorowej posypki


Biszkopt.
Żółtka oddzielamy od białek, dosypujemy szczyptę soli, ubijamy je na sztywno, potem dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy około minuty, następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, ucieramy do połączenia składników na średnich obrotach miksera.

Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy do "suchego patyczka", u mnie około 22 minut. Ciasto schładzamy, odrywamy od papieru (później będzie nam łatwiej kroić) i wkładamy znów z papierem do blaszki. Nasączamy ponczem (dość obficie).

Teraz robimy krem kakaowy.
Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej.
Śmietankę (dobrze schłodzoną) ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder, kakao, miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
Do schłodzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy, potem wlewamy całość do kremu i miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników.
Krem od razy wykładamy na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć wylewamy delikatnie na zastygnięty krem kakaowy. Wkładamy ponownie do lodówki do zastygnięcia.

Teraz zabieramy się za krem śmietanowy.
Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej.
Śmietanę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder, miksujemy króciutko.
Żelatynę hartujemy jak poprzednio i łączymy z masą śmietanową, wsypujemy cukiereczki,... Sernik straciatella
Masa serowo-śmietankowa
śmietana 30% 500ml
ser biały mielony 800g
cukier puder 250g
5 łyżeczek żelatyny
cukier waniliowy
czekolada gorzka
Biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru
2 budynie czekoladowe
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
2-3 łyżki mąki
Polewa czekoladowa
125 ml śmietanki 30%
czekolada mleczna


Przygotowanie
Całe jajka ubijamy z cukrem,budynie wsypujemy do szklanki i uzupełniamy mąką aby szklanka była pełna,dodajemy kakao i proszek do pieczenia,wszystkie składniki wsypujemy do ubitych jaj ,delikatnie mieszamy.Piec 20-30 min.Przekroić na dwie części.

Krem:

Cukier, cukier waniliowy i ser ucieramy, dodajemy ubitą śmietanę ,startą na tarce czekoladę i rozrobioną w 1/2 szklanki wody żelatynę(wcześniej należy ją namoczyć a następnie podgrzać ale nie dopuszczać do zagotowania) wymieszać i delikatnie wyłożyć na jedną część ciasta,przykryć drugą i polać polewą czekoladową

Źródło: smaker.pl audi r8 BMW E92 M3
_O_N_A_
lalala Obserwuj

Zszywek: 1165 · Obserwują ją: 2577

Ostatnio dodane:

delikatne i kobiece :) Komu się podobają ? *_* no. 1 ....