sowa72

Bardzo lubię te chwile, kiedy czuję spokój duszy; żadnego stresu, strachu, nieustannego rozmyślania - po prostu spokój. 
sowa72
Moje tablice obserwuje 5069 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Polska
Informacja. Witajcie. 
Dzisiaj tylko "mała" informacja. Od dłuższego czasu wiedzę, że w sumie nic się na zszywce nie dzieje, coraz mniej osób cokolwiek dodaje, a najgorsze jest to, że już od dłuższego czasu na zszywce jest sporo błędów i niektórych rzeczy  brakuje (np. w aplikacji mobilnej), a kiedy się to zgłasza, to niestety i tak nie jest z tym nic robione, jednym słowem wygląda to tak, jakby administracja miała - nieładnie mówiąc - wys...ane. To wszystko zaczęło mnie już męczyć, a w założeniu było, że zszywka będzie dla mnie przyjemnością, od dłuższego czasu tak jednak nie jest. Dlatego postanowiłam z niej zrezygnować, na rzecz pinteresta (taki sam nick jak tutaj - gdyby to kogoś interesowało). 

Na zszywce "poznałam" jednak fajnych ludzi, z którymi bardzo miło mi się rozmawiało, za co bardzo dziękuję. 
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie. ... ... ...
Rabacik
Skoczów Obserwuj

Zszywek: 44 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Najtańsza pożyczka na rynku. Link w opisie Najtańsza pożyczka na rynku. Link w opisie Najtańsza pożyczka na rynku. Link w opisie :D Taki patent jak oszczędzać w tych trudnych czasach.
basia16510
Obserwuj

Zszywek: 9 · Obserwują ją: 10

Ostatnio dodane:

Ciasto toffi z orzechami laskowymi FIT Naleśniki: 10 Pysznych Przepisów ❤️❤️❤️ ...
nynka001
Warszawa Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 63

Yzaba
Obserwuj

Zszywek: 5384 · Obserwują ją: 34967

Ostatnio dodane:

... fruit cake sony sketch font minal rok zmienilo sie wszystko
werciaq0305
Chełmża Obserwuj

Zszywek: 3 · Obserwują ją: 8

Ostatnio dodane:

Quebonafide- Co jest ze mną znalazłam kiedys piosenkę i zapisałam sobie jej kawełek, teraz nie pamiętam jaka to piosenka ale mam trochę wspomnień z nią.. Maxio dobrze bawi się w śniegu i na lodzie <3
zuzka8888
Oświęcim Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują go: 12

tojamajka
Obserwuj

Zszywek: 14 · Obserwują ją: 12

Ostatnio dodane:

moje ulubione miasto NY ! day off jak u Was mija dzień przed wolnym ?;) Sprzedam nude z koronka Manhattan
caleczka
Zgr Obserwuj

Zszywek: 49 · Obserwują ją: 2

Ostatnio dodane:

Golden Rose - Holiday 63. ... różowo szare w groszki ...
finona
Dębica Obserwuj

Zszywek: 1252 · Obserwują ją: 680

Ostatnio dodane:

*** *.* Przepis po kliknieciu w obr... 10 Super Przepisów na Kokosowe Przekąski w Wersji FIT
karoliii
Białystok, Poland Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 0

paciakowa
Obserwuj

Zszywek: 65 · Obserwują ją: 1

Ostatnio dodane:

.... Wielkanoc Wielkanoc Wielkanoc
piotrkasia
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

...
wikolas
Obserwuj

Zszywek: 4 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Nie otwieram się... ... /// xxx
pauli225
Obserwuj

Zszywek: 114 · Obserwują ją: 50

Ostatnio dodane:

Marta Gałuszewska - Nie Mów Mi Nie Ciasto wiśniowa fantazja Domowy słony karmel ;3 Jest pyszny, ma idealną konsystencję i do tego przygotowuje się w ekspresowym tempie. Zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. :) Składniki: 120g cukru 200ml śmietanki 30% sól Sposób przygotowania: Cukier wysypujemy na patelnię, tak by równo ją pokrył. Stawiamy na średnim ogniu i czekamy aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować ok. 2-3 min (NIE MIESZAMY!). Gdy uzyska ciemny, bursztynowy kolor i stanie się płynny, dodajemy 1/3 śmietanki i mieszamy aż składniki się połączą. Następnie dodajemy resztę śmietanki i gotujemy ok. 1-2 min. Zestawiamy z ognia i posypujemy solą wedle uznania. * Karmel nadal będzie rzadki, ale zacznie gęstnieć po wystygnięciu. Mięsiwo w słoiku
Kosiarix
Malbork Obserwuj

Zszywek: 55 · Obserwują ją: 225

Ostatnio dodane:

... Właściwości Dzisiaj lepiej ♥ ♥ ♥
13gruszka
Białystok Obserwuj

Zszywek: 374 · Obserwują ją: 1426

Ostatnio dodane:

Zimna kawa (z interentu) Wiejska patelnia z chrupiącymi ziemniaczkami, kiełbasą i serem ... Może się przydać :)
robaczek19
Bydgoszcz Obserwuj

Zszywek: 3037 · Obserwują go: 2406

Ostatnio dodane:

/// xxx /// Sexy off the shoulder #separates koronki #weddingdress
Model: H0793 (bezpłatna wysyłka na cały świat)
malwina555
ostrołeka Obserwuj

Zszywek: 10 · Obserwują ją: 22

Ostatnio dodane:

Wiem, że łatwo powiedzieć, ale mimo wszystko spróbuj iść dalej !!! ;* Już niedługo 11 listopada. Dzień radości, ale i zarazem smutku... Pamiętajmy o wszystkich dzięki, którym możemy żyć w tym kraju... Tak. Eh...
mania045
Obserwuj

Zszywek: 827 · Obserwują ją: 936

Ostatnio dodane:

Ciasto Caffe latte na zimno #fb #xf Pączki z serków homogenizowanych - Wypieki Beaty #mniam #food czarny zawsze w modzie #moda #styl #modadamska #stylizacja #czerń Placki z młodej kapusty #a #b
niebieskastrzala1
Obserwuj

Zszywek: 3 · Obserwują ją: 7

Ostatnio dodane:

... ... ...
Malinowo_tak
Obserwuj

Zszywek: 8 · Obserwują ją: 85

Ostatnio dodane:

Waakcje. Wakacje ; ( !! Wakacje
ewcia2tXD
Opole Obserwuj

Zszywek: 97 · Obserwują ją: 156

Ostatnio dodane:

... ..... Jajka faszerowane z oliwkami
* 6 jajek
* 4 duże oliwki zielone 
* 6 oliwek ciemnych
* 4 połówki suszonych pomidorów marynowanych w oleju 
* 1/2 czerwonej cebuli
* 1/4 czerwonej papryki
* 1/4 żółtej papryki
* pół pęczka szczypiorku 
* 1 łyżka majonezu 
* 1/2 papryczki chili
* świeżo zmielony czerwony pieprz do smaku 
Do dekoracji:
* 2 oliwki zielone i ciemne
* szczypiorek
* paski papryki
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek; przekrawamy na połówki (możecie kroić wzdłuż lub w poprzek - jak wolicie). 

Żółtka przekładamy do miseczki i rozdrabniamy je widelcem.

Z papryczki chili usuwamy pestki i gniazda nasienne; bardzo drobno ją siekamy i dodajemy do żółtek.

Cebulę, oliwki, papryki, szczypiorek, pomidory suszone kroimy w drobną kostkę i przekładamy do żółtek; dodajemy 1 łyżkę majonezu. Całość dokładnie mieszamy.
Gotowym farszem napełniamy połówki jajek i ozdabiamy je plasterkami oliwek, szczypiorkiem i kawałkami papryki. sernik nowojorski

Spód:
165g ciasteczek digestive
90g margaryny lub masła
Masa serowa:
1400g serka kremowego typu Philadelphia*
250g cukru
64g mąki pszennej
5 jajek
200g gęstej, kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:
Tortownicę (o średnicy 26cm) owinąć (od zewnętrznej strony) parokrotnie i szczelnie w folię aluminiową. (Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej).
Ciasteczka rozkruszyć na bardzo drobno. (W tym celu najlepiej włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć lub zrobić to blenderem).
90g masła (lub margaryny) roztopić.
Rozkruszone ciasteczka połączyć z roztopionym masłem i wyłożyć do tortownicy. Wstawić na 30min. (lub dłużej) do lodówki.

Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Nie trzeba miksować długo, tylko do połączenia składników.
Zagotować dużą ilość wody.
Masę wylać na spód. Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia. Ostrożnie nalać do niego wrzątek do połowy wysokości tortownicy. Piec 45min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 30min. (Podczas pieczenia przykryłam sernik z góry folią aluminiową, aby pozostał biały). Po tym czasie sernik powinien być upieczony. (Sprawdzić środek dotykając delikatnie opuszkiem palca lub patyczkiem. Ciasto powinno być na środku ścięte).
Sernik pozostawić na 1 godz. w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Kolejno wyciągnąć i pozostawić we formie do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić na noc do lodówki.
Marta_malfoy
ANYWHERE Obserwuj

Zszywek: 1149 · Obserwują ją: 1112

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
OlgaMaria
Obserwuj

Zszywek: 174 · Obserwują ją: 10

Ostatnio dodane:

... Nie obijamy się! ... Pierogi i uszka rządzą.
topolina13
szczecin Obserwuj

Zszywek: 8 · Obserwują ją: 8

Ostatnio dodane:

Katarzyniak
Obserwuj

Zszywek: 125 · Obserwują ją: 218

Ostatnio dodane:

diy KLUSKI KŁADZIONE Z KASZY MANNY Ciasto Kinder Country Fasolka szparagowa po katalońsku
samotnie
Gdańsk Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

One day to Taehyung birthday
beautifuldream
warszawa Obserwuj

Zszywek: 155 · Obserwują ją: 784

Ostatnio dodane:

My też Cię kochamy Panie Je... Deser czekoladowy bez pieczenia ... ...
rudimental0
Kasina Wielka Obserwuj

Zszywek: 2080 · Obserwują ją: 2771

Ostatnio dodane:

... ❤❤❤ ❤❤❤
DJWikka
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 6

Ostatnio dodane:

CALIFORNIA
       *32* #Pomimo #wszystko #warto #wierzyć,  #że #to #co #najpiękniejsze #dopiero #przed #nami .
#Park #Oliwski #Gdańsk #ParkOliwski #fakultet ❄
mysleze
Obserwuj

Zszywek: 1105 · Obserwują ją: 986

Ostatnio dodane:

Sernik z mlekiem skondensowanym. Link w komentarzu Grzanki z masłem, syropem klonowym i tymiankiem Link w komentarzu
rubellca
Obserwuj

Zszywek: 5 · Obserwują ją: 4

Ostatnio dodane:

Jestem totalnie oczarowana tymi ciasteczkami. Są przeurocze, smaczne, a dodatkowo ich fotografowanie to niesamowita frajda Widzę, że powoli zaczynacie buszować w zakładce „Boże Narodzenie” – myślę, że te ciacha nadają... Rosyjskie pieczone pierożki Zdrowy Kebab w Wersji FIT: 10 Pysznych Przepisów Ciasteczka orzeszki z kremem orzechowym
SOPSI
Częstochowa Obserwuj

Zszywek: 221 · Obserwują ją: 1376

Ostatnio dodane:

Uszyta bluza dla pupila ❤️ Chcesz również stworzyć taką dla swojego ? Zapraszam na kanał Sopsi na YouTubw Nowy film na YouTube ✂️ More in YouTube ✂️ Nowy film na YouTube ✂️
syrena1228
Wa-wa Obserwuj

Zszywek: 49 · Obserwują ją: 62

Ostatnio dodane:

Best friends Loki Loki ...
Marzenia_Agi
Kraków Obserwuj

Zszywek: 2997 · Obserwują ją: 3715

Ostatnio dodane:

Strona główna  Delicja
 Brownie z burakami
Ciasto drożdżowe Trzy Kolory  

27 lutego 2015
DELICJA
(GIANT JAFFA CAKE)
 DODAJ DO ULUBIONYCH KOMENTARZE (527)

Delicja

Delicja w wersji XXL ;-). Ciasto powstało na wzór popularnych biszkoptów z galaretką i czekoladą (skąd jego nazwa), w UK znanych pod nazwą 'jaffa cakes'. Spód ciasta to klasyczny biały biszkopt 'rzucany', kolejna warstwa to galaretka pomarańczowa z cząstkami świeżych pomarańczy a całość wykończona jest najlepszym musem czekoladowym. Całość smakuje przepysznie, ciasto jest eleganckie, doskonałe na uwieńczenie uroczystego obiadu bądź kolacji. Smakuje lekko i orzeźwiająco - połączenie czekolady i pomarańczy jest ponadczasowe!


 
Uwaga: ciasto zostało upieczone w tortownicy o średnicy 23 cm a złożone w wysokiej obręczy do tortów (8,5 cm wysokości). Jeśli nie posiadasz takiej obręczy lub wysokiej tortownicy użyj lekko większej tortownicy, najlepiej o średnicy 25 cm.

 

Składniki na biszkopt:

2 duże jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Galaretka pomarańczowa:

2 galaretki pomarańczowe w proszku (każda na 500 ml wody)
2 duże pomarańcze
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 750 ml wody (nie 1 litr). Wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, cząstki obrać z najmniejszych błonek.

Biszkopt przenieść n... 200-250 g ugotowanego makaronu (u mnie świderki),
ok.1 i 1/2 szklanki fasolki szparagowej,
ok. 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki,
opcjonalnie pół małego kalafiora (różyczki),
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia
szklanka startego żółtego sera,
kilka czubatych łyżek bułki tartej

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka mąki,
czubata łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i różyczki kalafiora, szynkę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Na koniec smażenia szynki wrzucić ugotowane warzywa i natkę pietruszki, szybko wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch oblać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu. ... Sernik z frużeliną wiśniową
Alexandra99
Jasło Obserwuj

Zszywek: 11 · Obserwują ją: 18

Ostatnio dodane:

... Pomysl na prezenty Placki jogurtowe z truskawkami kładniki, około 16 placków: • 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego • 2 duże jajka • 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła • 2 - 3 łyżki cukru • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • mała szczypta soli • kilka truskawek Dodatki: np. cukier puder, bita śmietana, syrop klonowy, posłodzona gęsta śmietana 12% Przygotowanie: W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty). Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki. Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką. Posypać cukrem pudrem. Można też podawać z bitą śmietaną, syropem klonowym. Detox water.
wowdaisy
Obserwuj

Zszywek: 50 · Obserwują ją: 84

Ostatnio dodane:

.... still waiting Magnus now