stefan

stefan
Moje tablice obserwuje 975 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Stefanowice
Papryka faszerowana kurczakiem, ryżem i pieczarkami


Składniki:

-4 czerwone papryki
-1,5 torebki ryżu
-250 g pieczarek
-400 g pierś z kurczaka
-kilka suszonych pomidorów
-koperek, pietruszka
-szczypiorek
-mała cebula (drobno posiekana)
-1 surowe jajko
-2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
-pieprz, sól
-oregano, bazylia, tymianek
-krojone pomidory z puszki
-oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Papryki kroimy wzdłuż na 2 części, dokładnie myjemy, a następnie każdy środek smarujemy odrobiną oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy.Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni. Pierś z kurczaka drobno kroimy.W misce mieszamy ryż z mięsem, dodajemy pieczarki, suszone pomidory pokrojone w kosteczkę, posiekany koperek z pietruszką, szczypiorek, cebulę, jajko, czosnek, wszystkie zioła i przyprawy. Dokładnie mieszamy.Napełniamy farszem przygotowane papryki, nakładamy po trochę krojonych pomidorów. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu oraz bazylii i oregano. Polewamy odrobiną oliwy, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około godziny w 180 stopniach.Smacznego :-) Filet z kurczaka faszerowany brokułami
Składniki
brokuły, 1/2 główki
czosnek, 2 ząbki
pierś z kurczaka, 1 pojedyncza
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
1. Brokuły zblanszować. Następnie rozdrobnić widelcem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
2. Fileta umyć i osuszyć. Usunąć kostki i białe błonki. Wykonać głębokie nacięcie na środku filetu (tzw. kieszonkę), zaczynając od jego grubszej części. Przyprawić solą i pieprzem, również w środku. Wypełnić farszem. Otwór spiąć wykałaczkami.
3. Krótko smażyć na mocno rozgrzanej oliwie. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Zapiekanka gyros
Jest to najlepsza zapiekanka jaką kiedykolwiek jadłam. Przyrządzałam ją już kilkanaście razy o każdej porze roku 

Składniki:
ok. 300 g ryżu (2-3 woreczki)
ok. 300 g piersi z kurczaka 
150 g sera żółtego
1 duża cebula
5-6 średniej wielkości ogórków konserwowych
kilka płatów papryki konserwowej 
2-3 łyżeczki przyprawy gyros
1-2 łyżki oliwy do smażenia
sos:
3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 12% lub 18%

Wykonanie:
Ryż gotuję w osolonej wodzie. Mięso kroję w kostkę, cebulę w piórka i podsmażam z dodatkiem przypraw. Naczynie żaroodporne smaruję masłem i układam na dno warstwę ryżu, który smaruję połową sosu. 
Na ryż wykładam podsmażone mięso wraz z cebulą, które przyprószam 1/3 startego sera żółtego. 
Następnie układam paprykę i ogórki, równam i smaruję pozostałym sosem. Wierzch zapiekanki przyprószam obficie pozostałym serem żółtym. 

Całość zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30-40 minut. Budyniowe naleśniki- najlepsze!

Składniki :

3 jajka
2 łyżki cukru
2 budynie waniliowe po 40 g każdy (proszek)
4 łyżki mąki
200 ml mleka
200 ml wody gazowanej
2 łyżki oleju + odrobina do smażenia
dżem firmy Stovit o smaku kiwi z limonką i białym winogronem

Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej, budynie (proszek), mleko, wodę gazowaną, mąkę.
Całość miksujemy dosłownie 15 sekund aby jedynie składniki się połączyły. Smażymy z dwóch stron na odrobinie oleju.
Podajemy z ulubionym dżemem, konfiturą, nutellą. 
Smacznego :) Nice