strelicja261

<3
strelicja261
Moje tablice obserwuje 649 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 głogów
vinted Ciastka ze słonecznika FIT (3 składniki). Przepis po kliknięciu w zdjęcie.des Chłopski garnek – składniki: Schab po bałkańsku Składniki: ok. SKŁADNIKI:
a_n_n_aa_n_n_a
P-śl Obserwuj

Zszywek: 5193 · Obserwują ją: 16680

Ostatnio dodane:

36/2020 Współlokatorzy - Przewrotna historia miłosna bezbłędnie oddająca ducha naszych czasów! Tiffy i Leon dzielą mieszkanie. Tiffy i Leon dzielą jedno łóżko. Tiffy i Leon nigdy się nie spotkali… Tiffy Moore pilnie potrzebuje taniego lokum. Leon Twomey bierze nocne zmiany, bo rozpaczliwie potrzebuje pieniędzy. Choć ich przyjaciele sądzą, że to szaleństwo, oni znajdują idealne rozwiązanie: w ciągu dnia Leon będzie w ciasnej kawalerce odsypiał noce zmiany, dzięki czemu Tiffy będzie miała to samo mieszkanie wyłącznie dla siebie przez resztę doby. Ona właśnie zerwała ze swoim zazdrosnym chłopakiem i ledwo wiąże koniec z końcem, pracując w niszowym wydawnictwie, on bardziej dba o innych niż o siebie – nocami zajmuje się pensjonariuszami domu opieki, a każdy grosz odkłada na prawników, którzy wyciągną jego niesłusznie skazanego brata z więzienia. Na przekór wszystkim i wszystkiemu, dwoje niezwykłych współlokatorów odkrywa, że jeśli wyrzuci się wszystkie zasady przez okno, można stworzyć całkiem przyjemne i ciepłe domowe ognisko. Ocena Tili: 5/6 #współlokatorzy #książki #Tiliczyta #BethO'Leary #heheszki #justdoit #smieszne #kuchnia #zgrabna #smieszne #demon #zart #dowcip
kcxd
Zachodniopomorskie Obserwuj

Zszywek: 53 · Obserwują ją: 111

Ostatnio dodane:

TYLEK!! <3 run :) WORK!! !!!
Cry_Baby
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 24

Ostatnio dodane:

...
Kasia39806
Obserwuj

Zszywek: 7 · Obserwują ją: 25

Ostatnio dodane:

ROLADA BEZOWA Z MALINAMI Beza 4 białka 230 g drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie 300 ml śmietany kremówki 180 g serka mascarpone maliny Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo cukier, aż masa bezowa zacznie się błyszczeć. Pod koniec dodać mąkę i ocet. Blachę do pieczenia ( 40×35 ) wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć masę. Zachować ok 1 cm odstępu od brzegów, gdyż beza urośnie podczas pieczenia. Piec przez 20 minut w nagrzanym do 150 stopni piekarniku. Po upieczeniu pozwolić jej odpocząć przez kilka minut, następnie odwrócić ją górą do dołu na czysty papier do pieczenia. Zdjąć delikatnie papier na którym piekła się beza i pozostawić ją do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę i serek zmiksować na gęstą i puszystą masę. Wyłożyć na ostudzony placek bezowy, poukładać na wierzchu maliny i z pomocą papieru zwinąć dość ciasno roladę. Zawiniętą w papier przechowujemy w lodówce nawet do 2 dni. Schab duszony w sosie pieczarkowym Składniki: 500 g schabu wieprzowego sól, pieprz olej do smażenia ok. 1/3 szklanki mąki 4 liście laurowe 5 kuleczek ziela angielskiego kilka kuleczek całego pieprzu kolorowego Sos Pieczarkowy: 250 g pieczarek duża cebula 2 łyżki masła sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: Schab porcjujemy na ok. 1 cm plastry. W każdy z nich wcieramy sól i pieprz. Odkładamy na minimum godzinę, a nawet całą noc. Każdy z kotlecików smażymy na niewielkiej ilości oleju do mocnego zrumienienia, a nawet zbrązowienia. Gdy już każdą porcje schabu podsmażymy, wszystkie umieszczamy w naczyniu w którym się smażyły, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i zalewamy ok. 700 ml wody. Wszystko dusimy na niedużym ogniu przez minimum 70 minut. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Gdy się zrumieni dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Schab wyjmujemy z gotującego się wywaru i przekładamy do szczelnego naczynia aby nie wystygło. Do wywaru dodajemy przesmażone pieczarki. Gdyby sos okazał się zbyt gęsty dodajemy więcej wody, gdy za rzadki możemy zagęścić wlewając łyżeczkę mąki rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Do powstałego sosu wrzucamy mięso i wszystko razem podgrzewamy przez kilka minut. Bajka. Wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto z masą karpatkową, bitą śmietana i konfiturą wiśniową, które sprawia, że podczas jedzenia przenosi nas w bajeczną krainę. Wymiary blaszki: 24x28 cm Składniki: biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki niecała łyżeczka proszku do pieczenia krem karpatkowy: 1 l mleka 2 op. cukru waniliowego 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 2 łyżki masła 4 jajka 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej warstwa wiśniowa: 500 ml dżemu wiśniowego z kawałkami owoców 4 łyżki soku z pomarańczy 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody bita śmietana: 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 2 łyżki cukru pudru poncz do nasączenia: około 1/2 szklanki wody aromat waniliowy lub inny dodatkowo: podłużne biszkopty wiórki kokosowe Przygotowanie: Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz ucieramy. Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 25 minut. Następnie przygotowujemy krem karpatkowy. Do 1 szkl. mleka wsypujemy mąki i dodajemy jajka. Wszystko dokładnie rozbijamy trzepaczką, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami i masłem. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewamy wcześniej rozpuszczone mąki i jajka w mleku. Cały czas mieszamy, aby się nie przypaliło. Całość ponownie zagotowujemy, odstawiamy z ognia i mieszamy tak długo, aż będzie gładka masa. Pozostawiamy masę do wystygnięcia. W garnku podgrzewamy dżem z sokiem z pomarańczy, ale nie gotujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z dżemem. Studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z śmietan-fixami i cukrem pudrem. Biszkopt nasączamy wodą wymieszaną z aromatem. Następnie wykładamy tężejący dżem. Na wiśniach rozsmarowujemy krem karpatkowy oraz układamy biszkopty. Całość przykrywamy bitą śmietaną i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Malinowa Chmurka Składniki na ciasto kruche: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g) 150 g mąki pszennej 100 g masła Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy. Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić. Galaretka z malinami: 600 g malin (świeżych lub mrożonych) 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody) 3,5 szklanki wrzącej wody Maliny mrożone wcześniej rozmrozić na durszlaku. 3 malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzacej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. Krem śmietankowy z wanilią: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. Uwaga: nie schłodzenie składników minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu lub niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu - mogą doprowadzić do jego zwarzenia. Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Beza z migdałami: 3 białka, w temperaturze pokojowej 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej 40 - 50 g płatków migdałów Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć pł...
kasia25193
s Obserwuj

Zszywek: 64462 · Obserwują ją: 17119

Ostatnio dodane:

Tosty na Słodko – TOP 10 Przepisów na Pyszne Tosty Francuskie black Jedzenie do Pracy – TOP 15 Pysznych Przepisów na Pudełkowe Posiłki ❤❤❤
aniula44
na koncu swaita Obserwuj

Zszywek: 20703 · Obserwują ją: 40055

Ostatnio dodane:

sałatka z ryżem i kurczakiem, przepis po kliknięciu na zdjęcie Kurczak po włosku w pomidorach z mozarellą, przepis po kliknięciu na zdjęcie. Kurczak w sosie szpinakowo-serowym kurczak pieczony w musztardzie, przepis po kliknięciu na zdjęcie
aa_235
Ciechanowiec Obserwuj

Zszywek: 118 · Obserwują ją: 139

Ostatnio dodane:

Pełnoziarnisty, podwójnie czekoladowy chlebek z cukinią (wegański, bez białego cukru)
Cukinia, przy swoich niezwykle licznych zaletach posiada i tę, która czyni ją idealnym dodatkiem do wypieków. Neutralny smak cukinii pozwala „oddać pole” smakom bardziej zdecydowanym, przez co, o ile cukinię w ciastach wyczuć jest praktycznie nie sposób, o tyle z łatwością można zauważyć jak apetycznie wilgotnymi czyni wypieki. Jej cenna natura z miejsca nada słodkościom zdrowszego charakteru (przy założeniu, że do samego ciasta nie trafią biała mąka czy cukier
Składniki na formę 9 x 20 cm (lub małą keksówkę o zbliżonych wymiarach): 275 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 40 g kakao 80 g nierafinowanego cukru kokosowego lub miałkiego trzcinowego 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody 200 ml mleka roślinnego + 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego 75 ml oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) 50 g czekolady z min. 70% zawartością kakao (bez białego cukru) 125 g cukinii, startej na tarce o dużych oczkach (tj. mniej więcej jedna niewielka cukinia) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów 1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli.
Formę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 160°C.

Do miski przesiać kakao, dodać pozostałe suche składniki, tj. mąkę, cukier, sodę, proszek, cynamon, sól – dokładnie wymieszać trzepaczką, odstawić.

Mleko połączyć z octem, odstawić na około 3 – 4 minuty, do wyraźnego rozwarstwienia. Siemię połączyć z wodą, odstawić również na około 4 minuty, do spęcznienia. Czekoladę posiekać na średniej wielkości kawałki. Odciąć końce cukinii, warzywo przekroić, wydrążyć środek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Mleko, spęczniałe siemię oraz olej połączyć, rozmieszać trzepaczką. W suchych składnikach zrobić przy pomocy łyżki wgłębienie, wlać składniki mokre, dodać startą cukinię oraz posiekaną czekoladę – całość wymieszać łyżką, do połączenia. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie przez kilkanaście minut, następnie uwolnić z formy i wyłożyć na kratkę. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego!

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masę najlepiej jest mieszać łyżką w jednym kierunku.
    W przepisie sprawdzi się każde mleko roślinne za wyjątkiem tych mocno wodnistych, jak np. mleka ryżowe. kuchnia :) : ) ...
Zuzyx
Obserwuj

Zszywek: 13 · Obserwują ją: 119

Ostatnio dodane:

.... ... super podkręca metabolizm i spala tłuszczu - zrób to sam na odchudzanie, czyli sposób na to jak szybko schudnąć :) Ciasto
300 g mąki pszennej
90 ml ciepłej wody
szczypta soli
10 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
Farsz
100 g sera feta
100 g liści szpinaku
5 listków mięty
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
pieprz
Wykonanie
Drożdże rozpuszczamy z łyżką mąki w kilku łyżkach ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż zaczną pracować. Następnie dosypujemy pozostałą mąkę, sól, dolewamy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Miskę natłuszczamy oliwą i przekładamy do niej ciasto, pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Oczyszczone liście szpinaku gotujemy przez chwilę w odrobinie wody. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę i czosnek. Dodajemy do podgotowanego szpinaku, doprawiamy pieprzem i listkami mięty (jest to bardzo istotny składnik, nadaje daniu niesamowity smak).
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na sześć porcji. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 12 cm x 18 cm, na połowę każdego prostokąta nakładamy szpinak i posypujemy rozdrobnioną fetą. Składamy ciasto w pół i zlepiamy brzegi. Patelnię lekko naoliwiamy i smażymy każdy chlebek po około 2 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem jogurtowym.
DO GÓRY