sylwia176

sylwia176
Moje tablice obserwuje 1 osoba Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Biszkopt: – 5 średnich jaj – 1/2 szkl. cukru – 3/4 szkl. mąki tortowej – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – 3 płaskie łyżki kakao – 2 łyżki oleju – 2 łyżki mleka (temp. pokojowa) Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż się rozpuści, po czym dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie wlać olej i mleko, krótko zmiksować. Na koniec stopniowo przesiewać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy (26 cm średnicy) wyścielonej pergaminem tylko na spodzie. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 30 minut. Upieczony biszkopt pozostawić w formie na 10 minut, po czym „objechać” nożem naokoło, wyjąć na kratkę kuchenną, zdjąć papier i pozostawić biszkopt do całkowitego wystygnięcia. Masa: – 500 ml śmietany kremówki (30-36%) – 4 łyżki cukru pudru – 50 g cukru waniliowego – 250 g serka mascarpone – 2 łyżeczki żelatyny Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier puder i cukier waniliowy mniej więcej w połowie ubijania. Serek mascarpone zmiksować, aby zrobił się bardziej kremowy, po czym dodać do niego ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Żelatynę zalać niewielką ilością przegotowanej wody (może być zimna lub ciepła) w kubku lub małej miseczce. Wstawić do gorącej wody i mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wyjąć z wody, dodać 1 łyżkę masy śmietankowej, wymieszać, a następnie dodać do pozostałej masy i jak najszybciej wszystko razem połączyć (w zimnej masie żelatyna dosyć szybko tężeje). Polewa: – 200 g czekolady (dałam po 100 g gorzkiej i mlecznej) – 50 g masła – 3 łyżki mleka – 1 łyżeczka oleju Czekoladę połamać na kawałki i wraz z pozostałymi składnikami umieścić w małym garnuszku. Z kolei garnuszek postawić na większym garnku z gorącą wodą tak, żeby nie dotykał do wody. Poczekać, aż składniki się rozpuszczą, dokładnie wymieszać i trochę przestudzić. Biszkopt przekroić na dwa placki. Dolny placek posmarować połową masy, wyrównać i polać polewą czekoladową (tylko tyle, żeby utworzyła się cienka warstwa). Następnie wstawić do zamrażalnika na kilka minut. Gdy polewa dobrze zastygnie, wyjąć, posmarować pozostałą masą i przykryć drugim plackiem. Całość oblać pozostałą polewą czekoladową i wstawić do lodówki (na całą noc lub dłużej). Ciasto najlepiej kroić nożem maczanym w gorącej wodzie. Ciasto 7 days ciasto mleczna kanapka – bez pieczenia Kotlety z kalafiora i ryżu Obiad za 10 zł – TOP 12 Pysznych Przepisów na Obiad Tanim Kosztem