sylwiontko

,, Trzeba śmiać się, nie czekając na szczęście, bo gotowiśmy umrzeć nie uśmiechając się ani razu "
sylwiontko
Moje tablice obserwuje 4029 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Tarnów
papier, diy ... *.* #womenday ...
gabrysia505
Kraków Obserwuj

Zszywek: 1175 · Obserwują ją: 1242

Ostatnio dodane:

Wytrawne naleśniki ze szpin... MUFFINKI Z BIAŁYM SEREM

Składniki na około 12 sztuk:
2,5 szklanki mąki pszennej
od 1/2 do 3/4 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ewentualnie 1 łyżeczka cukru wanilinowego
100 g masła, rozpuszczonego
1 szklanka mleka (lub jogurtu/kefiru/maślanki)*
2 jajka

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: masło, mleko, jajka.
Do naczynia z suchymi składnikami dodać składniki mokre, wymieszać wszystko szybko i z grubsza, tylko do połączenia się składników.
Ponadto:
Ser twarogowy (250 g) wymieszać z żółtkiem i cukrem wanilinowym.
Foremki do muffinek wysmarować masłem, wysypać bułka tartą. Nakładać do foremek na zmianę: po łyżce ciasta i po łyżce przygotowanego wcześniej sera. Wykładać do 3/4 wysokości foremki.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170°C.
* jeśli jogurt jest gęsty,można jego dodać jeszcze 1/4 szklanki więcej Maxi King ...
aniula14
Stanowice Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 0

renata24
Obserwuj

Zszywek: 7 · Obserwują ją: 8

Ostatnio dodane:

tort tort tort z barbi mufinki
dreams_18
Czy to ważne... ♡ Obserwuj

Zszywek: 1452 · Obserwują ją: 3503

Ostatnio dodane:

❤❤❤ ❤❤❤ ❤❤❤ ❤❤❤
natka66666
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 32

Ostatnio dodane:

Biżuteria w stylu boho
axxx
Szczecin, Poland Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 16

DeJadzia
Rzeszów Obserwuj

Zszywek: 3007 · Obserwują ją: 382

Ostatnio dodane:

... Prosty sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Składniki (na małą tortownicę o śr. 18 cm):

Spód:

430 g ciemnych ciastek typu oreo
130 g miękkiego masła

Masa serowa:

250 g półtłustego twarogu
200 g serka mascarpone
1 szklanka schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36%
3 tabliczki białej czekolady (300 g)

Dodatkowo:

200 g malin (lub czerwonych porzeczek)

Przygotowanie:

1. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać miękkie masło, miksować do połączenia składników.

2. Dno i boki tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Na dnie formy i po bokach ugnieść równomiernie warstwę z ciastek. Wstawić tortownicę do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej.

3. W kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę.

4. Twaróg zmielić, np. w malakserze, wymieszać dokładnie z mascarpone, dodać roztopioną białą czekoladę i ponownie wymieszać.

5. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, do śmietany delikatnie wmieszać masę serową. Tak przygotowaną masę wylać na ciasteczkowy spód, wierzch wyrównać.

6. Sernik wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem wierzch udekorować świeżymi malinami lub owocami czerwonej porzeczki. Domowa nutella - po niej napewno nie przytyjesz

2 szklanki orzechów laskowych - upieczonych
2 łyżeczki kakao w proszku
2 łyżeczki oleju rzepakowego
3-4 łyżeczki stevia
1/3 szklanki mleczka kokosowego
1 szklanka gorzkiej czekolady (bez cukru!) - stopiona

Przygotowanie:
Jeżeli masz pod ręką tylko świeże orzechy, rozgrzej piekarnik do ok. 300°
i piecz je przez 10 - 15 minut, aż zbrązowieją.
Jeżeli kupiłaś już upieczone, przejdź do następnego etapu.
Orzechy i cukier miksuj w blenderze na gładki krem.
Roztop czekoladę w rondelku i połącz w orzechami.
Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
Możesz dodać więcej cukru, lub mleczka kokosowego. Tort Malinowa Rozkosz
 Składniki na biszkopt:
5 jajek, 
3/4 szklanki cukru 
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450
1/4 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (2łyżki)–ok. 45g
szczypta soli

Składniki na poncz do nasączenia:

 80ml przegotowanej wody
 40 ml soku z cytryny
 1 łyżka cukru

Składniki na frużelinę malinową:

800g mrożonych malin
100ml syropu malinowego
2 bardzo czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub nieco więcej jeśli masa jest zbyt rzadka)

Składniki na krem:

1000ml śmietany kremówki 36%
500g serka mascarpone
6-7 łyżek cukru pudru
2 opak. cukru wanilinowego

Dodatkowe składniki:
garść płatków migdałów
świeże maliny do ozdoby

*szklanka = 250ml
1. Upiec biszkopt.Po ostudzeniu podzielić na 2 lub 3 płaty.
2. Przygotować frużelinę malinową: Maliny wrzucić do garnuszka, rozmrozić, następnie dodać 100ml syropu malinowego i podgrzać, doprowadzając do wrzenia. Dodać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub nieco więcej – tak by uzyskać gęstą frużelinę malinową). Gotować przez kilka sekund (do czasu aż frużelina zacznie wrzeć – bąbelkować). Ostudzić.
3. Przygotować poncz: wodę, sok z cytryny i cukier wymieszać ze sobą. Za pomocą pędzelka nasączyć każdy blat biszkoptu.
4. Przygotować krem (składniki na krem typu śmietana i mascarpone powinny być porządnie schłodzone): Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier wanilinowy i cukier puder, zmiksować. Następnie dodawać stopniowo po łyżce mascarpone dalej miksując (tylko do czasu uzyskania jednolitego kremu, nie dłużej, bo jest ryzyko przebicia śmietanki). Krem podzielić na 5 części – trzy część posłużą do smarowania blatów biszkoptu na ich górnej powierzchni; a dwie części posłużą do posmarowania brzegów tortu na obwodzie i zrobienia ozdób ze śmietany na wierzchu tortu.
Awwcute_e
lublin Obserwuj

Zszywek: 4486 · Obserwują ją: 1383

Ostatnio dodane:

stonowane :D *** GRANDE <3 :))
shadow0031
nie ważne Obserwuj

Zszywek: 1840 · Obserwują ją: 6985

Ostatnio dodane:

... ... :DD Niemcy, Most Diabła
John_
Rzeszów Obserwuj

Zszywek: 675 · Obserwują go: 274

Ostatnio dodane:

... ... ooo <3 ...
_maybe003_
Gdzieś w Polsce Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

:'(
awia
Obserwuj

Zszywek: 5 · Obserwują ją: 17

Ostatnio dodane:

Nowy kolor włosów :) co myślicie? ... Szymborska <3 :))
anciook
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

...
polandi
Jelenia Góra Obserwuj

Zszywek: 458 · Obserwują ją: 3399

Ostatnio dodane:

Czarne buty z uszami króliczka Slip on z uszami króliczka Leanna Beżowe buty damskie Calliope Szaro oliwkowe buty mokasyny Callie
xxokta_xx
Lublin Obserwuj

Zszywek: 3 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Zapraszam na moją stronę gdzie będę wstawiała zdjęcia motywacyjne, cytaty oraz inspiracje, które mogą przydać się w codziennym życiu myślę, że możecie znaleźć także jakieś ciekawostki. Będę również wstawiała swoje zdjęcia i jakie ćwiczenia wykonuję na co dzień. Jeszcze raz zapraszam na Design yourself. (Wpisz na facebooku : ) ... Zaczęłam pracę nad sobą i jestem jak na razie zadowolona z efektów. Od 15 lutego 2016 roku zaczęło się i miałam wtedy 63 kilogramów a teraz 61,5kg
kasiaa44889
zamość Obserwuj

Zszywek: 895 · Obserwują ją: 1247

Ostatnio dodane:

... Po prostu magia ❤️
Inspirow... *.* <33
klaudusia202
Obserwuj

Zszywek: 1997 · Obserwują ją: 233

Ostatnio dodane:

Harry Potter i Czara Ognia bycie doroslym ~Jarosław Borszewicz. klasyfikator dołów
wiktoria9392
Obserwuj

Zszywek: 100 · Obserwują ją: 155

Ostatnio dodane:

nie ponizaj! ile w tym prawdy... *.* ...
DeJulia
Głogów Młp Obserwuj

Zszywek: 3470 · Obserwują ją: 546

Ostatnio dodane:

świetny pomysł :* *** Ciągle piękna Harry Styles <3
lovelolalove
Obserwuj

Zszywek: 73 · Obserwują ją: 366

Ostatnio dodane:

I tak wiem , że w prawdziwym życiu nigdy mnie nie pokochasz !!! #love A ja mimo upływu czasu go kocham i mimo tego jak bardzo mnie zranił ... ...
paulina128111
Kwidzyn Obserwuj

Zszywek: 4 · Obserwują ją: 122

Ostatnio dodane:

Pieee...Pieee... Pieguskii ! w tych ciasteczkach jestem zakochana po uszy ! :) Robi się je szybko i są lepsze niż sklepowe :p Składniki : - 1 tabliczka mlecznej czekolady ( kup swoją ulubioną )( może być też gorzka ) -3/4 masła :) -1/3 szklanki cukru - 2 nie całe szklanki mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 jajko Kroimy czekoladę na drobną kosteczkę ( proszę nie podjadać , hihih ) Następnie masło ucieramy z cukrem mikserem ,dodajemy jajko i mieszamy.Do tego dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy znów :) Na koniec dodajemy kawałki czekolady i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy małe kuleczki i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 10 minut do złotego koloru. ... Galeria Moniki: 16 ślicznych inspiracji Kilka obrazków z serii zrób to sam :)
Mukashh
Warszawa Obserwuj

Zszywek: 25 · Obserwują ją: 8

Ostatnio dodane:

chwila natchnienia Taka myśl na dzisiaj
Tak sobie kminie
.. Colour
Ametist
Obserwuj

Zszywek: 167 · Obserwują ją: 371

Ostatnio dodane:

... sprzedam xs lub xl ;) wiecej na sw.gold@wp.pl ^^^^ ...
myciupyciu
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 8

Ostatnio dodane:

Na całe życie i jeszcze dłużej... :)
matit
Obserwuj

Zszywek: 21 · Obserwują ją: 52

Ostatnio dodane:

... ... Śliczny przedpokój Podoba wam się cegła w kuchni???
Wiorumi
Włocławek Obserwuj

Zszywek: 92 · Obserwują ją: 202

Ostatnio dodane:

bruneci Niebiański sernik na zimno.

Składniki na biszkopt:
2 jajka
szczypta soli
65 g cukru
50 g mąki
20 g mąki ziemniaczanej
kilka kropel niebieskiego barwnika (użyłam real blue Wiltona)

Na sernik:
500 g twarogu sernikowego w wiaderku (użyłam Vitello)
150 ml śmietanki kremówki 30% (łącznie z dekoracją potrzebny będzie kubek 330 ml)
170 g cukru pudru
2 krople niebieskiego barwnika (użyłam real blue Wiltona)
4 łyżeczki żelatyny
50 ml wrzątku

Dodatkowo:
180 ml kremówki
1 opakowanie śmietanfixu
1 łyżeczka cukru pudru
200 g jeżyn
100- 150 g borówek amerykańskich lub jagód

Dno małej tortownicy o średnicy 18-20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do 165 ºC.

Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” piany). Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec do piany przesiać przez sitko mąkę (pszenną i ziemniaczaną) i wyłączonym mikserem lub szpatułką wmieszać delikatnie mąkę w masę.

Przełożyć do tortownicy, wyrównać i piec około 20-25 minut.

Upuścić tortownicę na deskę z wysokości około 30 cm (biszkopt pozostanie równy) i wystudzić w temperaturze pokojowej. Oddzielić delikatnie nożykiem biszkopt, ściągnąć papier.

Rant tortownicy umyć i wysmarować cieniutką warstwą oleju (łatwiej wyjąć wtedy sernik) Biszkopt można delikatnie okroić wokół i umieścić w ponownie tortownicy.

W małym kubku z miarką odmierzyć 50 ml wrzątku, od razu wsypać żelatynę i energicznie mieszać, aż się dokładnie rozpuści. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Śmietankę ubić (najlepiej w małym naczyniu). W misce zmiksować twaróg z cukrem pudrem i barwnikiem. Ubijać przez chwilę, by napowietrzyć masę. Dodać bitą śmietanę i jeszcze chwilę ubijać całość.

Biszkopt oprószyć 1 łyżeczką proszku śmietanfixu (zapobiegnie to rozmoknięciu biszkoptu).

Wlać jeszcze lekko ciepłą żelatynę i dokładnie zmiksować ją z masą sernikową. Wylać na biszkopt, wyrównać.

Na tortownicy zrobić wieczko z folii spożywczej i wstawić do lodówki na czas tężenia (minimum 3 godziny).

Wyjąć z sernik z tortownicy*

Ubić śmietanę z pozostałym śmietanfixem i z cukrem pudrem (zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu śietanfixu). Rozsmarować na wierzchu stężałego sernika i rozłożyć obficie owoce.

Podawać od razu lub przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.

* Żeby łatwo wyjąć sernik z formy, można przed dekoracją ogrzać go parą wodną. W niedużym garnku zagotować wodę i spierając tortownicę na brzegach garnka... Ferrero Rocher

Składniki na kwadratową blaszkę 20/20 cm LUB okrągłą tortownicę o śr. 21-23 cm:

na spód: 

dwa białka z dużych jaj
szczypta soli
120 g cukru
2 łyżeczki gorzkiego kakao
50 g zmielonych orzechów laskowych

na krem:

600 ml śmietanki kremówki 30%
200 g nutelli (jeżeli lubicie bardzo słodkie ciasta dajcie więcej ;)

1 opakowanie „Śnieżki light” (60 g)
3 lekko czubate łyżeczki żelatyny (używam Gellwe)
50 ml wrzątku

na polewę:

1 tabliczka mlecznej czekolady
50 g nutelli60 ml śmietanki 30%

dodatkowo:

50 g uprażonych orzechów laskowych
pralinki Ferraro Rocher do dekoracji

 
Uwaga: Łącznie potrzebne jest 100 g orzechów laskowych (1 małe opakowanie) z czego połowę użyjemy do przygotowania spodu, a drugą połową posypiemy ciasto z wierzchu. Zaczynamy od uprażenia orzechów w piekarniku, by pozbyć się gorzkich łupinek. Można użyć też orzechów nerkowca (nie trzeba ich prażyć), ale orzechy laskowe dają charakterystyczny dla Ferrero Rocher posmak. Potrzebne będzie również łącznie 660 ml śmietanki kremówki (użyłam dwóch kubków po 330 ml z Mlecznej Doliny) 600 ml śmietanki potrzebne będzie do masy a pozostałe 60ml do polewy.


Zaczynamy od uprażenia orzechów laskowych. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Orzechy w łupinkach wsypać na blaszkę, umieścić w rozgrzanym piekarniku i w ten sposób prażyć około 10 minut. Łupinki orzechów powinny wyraźnie popękać, a same orzechy ładnie się uprażyć na nieco ciemniejszy kolor- gdy to zauważycie należy przesypać orzechy na czystą lnianą ściereczkę i pocierać wszystkie, by pozbyć się gorzkich łupinek. Połowę orzechów zmielić lub rozdrobnić w malakserze, będą potrzebne do przygotowania spodu, drugą połowę pokroić na niezbyt drobne kawałeczki-użyjemy ich po posypania wierzchu.

Przygotować spód. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C. Bazą spodu jest piana bezowa, trzeba trzymać się podstawowych zasad jej przygotowania, by spód się udał- przeczytasz o nich TUTAJ. W niedużym naczyniu umieścić białka (dokładnie oddzielone od żółtek) dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę (nie przebić białek) dodać cukier i ubijać, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Dodać gorzkie kakao króciutko zmiksować, wsypać zmielone orzechy i bardzo delikanie wymieszać szpatułką (możliwie jak najkrócej). Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie wyrównać na całej powierzchni, umieścić w rozgrzanym piekarniku, piec godzinę. (Paradoksalnie z zewnątrz spód jest nieco jaśniejszy niż w środku). Wyjąć blaszkę z piekarnika, razem... 10 pomysłów na smoothie
malakalaq
Rzeszów Obserwuj

Zszywek: 7708 · Obserwują ją: 31417

Ostatnio dodane:

Sałatka z tuńczykiem Kolorowa i smaczna sałatka :) Przepis w komentarzu Najlepsze sałatki z brokułem Szybkie i smaczne ciasta bez pieczenia
unconttrollable
Skierniewice Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 12