tikimiki

tikimiki
Moje tablice obserwuje 574 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Chrupiące gofry *** Sprawdzone rady endokrynologów. dla każdego kto nie może schudną. Jak właczyć hormony i schudnąć. Gwarantowane odchudzanie Ciasto jogurtowe z truskawkami (owocami) SKŁADNIKI 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs 100 ml wody 2 gałki lodów czekoladowych szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru w proszku cukier wg uznania bita śmietana kolorowe posypki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kawę rozpuść w wodzie. Zmiksuj razem z lodami i przyprawami. Podawaj udekorowane bitą śmietaną i posypkami w kolorach ulubionej drużyny.
ewakalinowska24
Daleko Obserwuj

Zszywek: 3231 · Obserwują ją: 3377

Ostatnio dodane:

Naleśniki zapiekane z bolognese.

Sos:
 Podsmażam na patelni na oleju 0,5 kg mielonego wieprzowego. Do podsmażonego mięsa dodaję 1 większą cebulę pokrojoną w kostkę usmażoną na oleju, 1/2 podsmażonej papryki czerwonej ( cebulę smażę razem z papryką ) garść pokrojonych pieczarek również podsmażone. Osobno do mniejszego garnka wlewam 3/4 szklanki wody , do wody w garnku wkładam 30 pomidorków koktajlowych, dodaję szczyptę soli , 1 łyżkę stołową cukru, gotuję pod przykryciem 5 min , następnie blenduję dodając 180 g koncentratu pomidorowego. Zblendowany sos wlewam do podsmażonego mięsa, zagotować całość około 5 min, doprawić solą i pieprzem, dodać pęczek posiekanej pietruszki mieszając, odrazu zdjąć z ognia.

Ciasto na nakeśnikowe: 
Ciasto: 400 ml mleka , 1 jajko , 100 ml wody gazowanej , szczyptę cukru , szczyptę soli , mąkę taką ilość aby ciasto uzyskało odpowiednią gęstość.

Na usmażone naleśniki nakładam gorący farsz, następnie zawijam. Zwinięte układam na półmisek, polewam sosem serowym. Sos: Podsmażam na patelni na masełku 1 mniejszą pokrojoną cebulę, podsmażoną zalewam śmietaną 200 ml 30 % , dodaję 1/2 pokrojonej mozzarelli, doprawiam solą, wygotować do odpowiedniej gęstości sosu lub zaciągnąć zawiesiną z mąki i wody. Przelane naleśniki posypałam startym serem , posiekaną pietruszką, piekłam około 15 min w 180 stopniach.
Smacznego :) #kuchnia jak marzenie #cudowna CIASTO MONTE PIECZONE PODUDZIA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM
kasiulkab
Tarnów Obserwuj

Zszywek: 864 · Obserwują ją: 4673

Ostatnio dodane:

Pamukkale, Turcja :) ... ...*... xdd
tomaszkamieniarz222
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 36

Ostatnio dodane:

fajne serduszko fajne to serduszko
Marzenia_Agi
Kraków Obserwuj

Zszywek: 2997 · Obserwują ją: 3664

Ostatnio dodane:

Strona główna  Delicja
 Brownie z burakami
Ciasto drożdżowe Trzy Kolory  

27 lutego 2015
DELICJA
(GIANT JAFFA CAKE)
 DODAJ DO ULUBIONYCH KOMENTARZE (527)

Delicja

Delicja w wersji XXL ;-). Ciasto powstało na wzór popularnych biszkoptów z galaretką i czekoladą (skąd jego nazwa), w UK znanych pod nazwą 'jaffa cakes'. Spód ciasta to klasyczny biały biszkopt 'rzucany', kolejna warstwa to galaretka pomarańczowa z cząstkami świeżych pomarańczy a całość wykończona jest najlepszym musem czekoladowym. Całość smakuje przepysznie, ciasto jest eleganckie, doskonałe na uwieńczenie uroczystego obiadu bądź kolacji. Smakuje lekko i orzeźwiająco - połączenie czekolady i pomarańczy jest ponadczasowe!


 
Uwaga: ciasto zostało upieczone w tortownicy o średnicy 23 cm a złożone w wysokiej obręczy do tortów (8,5 cm wysokości). Jeśli nie posiadasz takiej obręczy lub wysokiej tortownicy użyj lekko większej tortownicy, najlepiej o średnicy 25 cm.

 

Składniki na biszkopt:

2 duże jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Galaretka pomarańczowa:

2 galaretki pomarańczowe w proszku (każda na 500 ml wody)
2 duże pomarańcze
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 750 ml wody (nie 1 litr). Wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, cząstki obrać z najmniejszych błonek.

Biszkopt przenieść n... 200-250 g ugotowanego makaronu (u mnie świderki),
ok.1 i 1/2 szklanki fasolki szparagowej,
ok. 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki,
opcjonalnie pół małego kalafiora (różyczki),
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia
szklanka startego żółtego sera,
kilka czubatych łyżek bułki tartej

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka mąki,
czubata łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i różyczki kalafiora, szynkę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Na koniec smażenia szynki wrzucić ugotowane warzywa i natkę pietruszki, szybko wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch oblać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu. ... Sernik z frużeliną wiśniową
kasiula16553
Lublin Obserwuj

Zszywek: 1583 · Obserwują ją: 181

Ostatnio dodane:

... ... .... ...
aniula44
na koncu swaita Obserwuj

Zszywek: 20703 · Obserwują ją: 40170

Ostatnio dodane:

sałatka z ryżem i kurczakiem, przepis po kliknięciu na zdjęcie Kurczak po włosku w pomidorach z mozarellą, przepis po kliknięciu na zdjęcie. Kurczak w sosie szpinakowo-serowym kurczak pieczony w musztardzie, przepis po kliknięciu na zdjęcie