viole_tta18

Hejka wszystkim! Dopiero wkraczam w kręgi zszywkowego bractwa,dlatego mam nadzieję,że przyjmiecie mnie pozytywnie :D Obserwacja = obserwacja
viole_tta18
Moje tablice obserwuje 1906 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Kielce
Kruche ciasto z jagodami i mascarpone .....MODNE ŚCIĘCIE..... Ceglana kuchnia w czerni ... Franek s - różowy
goodtime
Warszawa Obserwuj

Zszywek: 75 · Obserwują go: 109

Ostatnio dodane:

Keto Actives to suplement diety wspierający odchudzanie, polecany w szczególności osobom będącym na diecie ketogenicznej. Zawiera 8 składników połączonych w jeden niezawodny środek, który wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej oraz przeciwdziała jej magazynowaniu. Ponadto Keto Actives ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu oraz glukozy we krwi. Suplement rekomendowany jest także osobom z nadmiernym apetytem, gdyż zawarte w produkcie ekstrakty i minerały zmniejszają łaknienie. Garcinia Cambogia Actives to numer jeden wśród preparatów wspomagających trawienie, przyspieszających metabolizm oraz ułatwiających odchudzanie i dbanie o szczupłą sylwetkę. Produkt jest chętnie wybierany przez osoby chcące świadomie dbać o swój wygląd, bez żadnych skutków ubocznych i przykrych symptomów towarzyszących gubieniu zbędnych kilogramów.

Garcinia Cambogia Actives bazuje aż na 6 wyselekcjonowanych, bardzo ważnych składnikach o udowodnionej skuteczności i wielokrotnie przebadanych w kontekście działania na metabolizm oraz magazynowanie tłuszczu w organizmie. Locerin powstrzymuje proces wypadania włosów, a dodatkowo wspiera ich porost.  #porostwłosów #kobiety #łysienieplackowate #łysienieandrogenowe Testolan Multi-Ingredient Food Supplement
InnaJoanna
Obserwuj

Zszywek: 17 · Obserwują ją: 438

Ostatnio dodane:

Taki tort zrobiłam mojej coreczce na urodzinki :) piękne połączenie ! ♡♡♡ Piękne maty ♡♡♡ MAKEUP REVOLUTION RE-LOADED PALETTE VELVET ROSE 
Paletę zamówiłam za 20 zł. Bardzo polecam. Cienie są świetnie napigmentowane i bardzo dobrze się blendują .  Jedynym minusem dla mnie jest to, że błyszczące cienie strasznie się osypują.
mania045
Obserwuj

Zszywek: 3190 · Obserwują ją: 3340

Ostatnio dodane:

... Przekąski na Imprezę: TOP 16 Najlepszych Przepisów dla Was .... Zdrowe Śniadanie: TOP 12 Przepisów na FIT Śniadanie Do Pracy
Patryk7d
choszczno Obserwuj

Zszywek: 219 · Obserwują go: 47

Ostatnio dodane:

Pięcioosobowa rodzina stara się przetrwać w świecie, w którym najmniejszy hałas może sprowadzić na nią śmiertelne niebezpieczeństwo. Książę T'Challa przywdziewa kostium Czarnej Pantery po tym, jak jego ojciec - król Wakandy - zostaje podstępnie zamordowany Sieć satelitów, która została stworzona do kontroli globalnego klimatu, zaczyna powodować katastrofalne anomalie pogodowe. Nick Flanagan stoi na czele cieszącej się złą sławą w przestępczym światku grupy agentów, którzy zasłynęli likwidacją najbardziej niebezpiecznych gangów. Wszyscy wiedzą, że Flanagan stosuje metody równie brutalne jak jego przeciwnicy i nigdy nie odpuszcza. Ray Merriman właśnie opuścił więzienie i organizuje skok, który ma go ustawić do końca życia
Fretusia
Obserwuj

Zszywek: 664 · Obserwują ją: 680

Ostatnio dodane:

... Składniki:
(na 1200 g ciasta)
525 g mąki pszennej
215 ml zimnej wody
40 g świeżych drożdży
30 g cukru
1/2 łyżeczki soli
2 jajka

dodatkowo:
350 g masła

Wodę wlać do dużej miski, dodać drożdże, wymieszać aż do ich rozpuszczenia. Wsypać mąkę, dodać cukier, sól i jajka. Wyrobić gładkie ciasto, uformować z niego kulę, wkłożyć do miski i wstawićdo lodówki na 30 minut.
Masło wyjąć z lodówki.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na kwadrat o grubości 1 cm.
Masło bić wałkiem, żeby nieco zmiękło, następnie uklepać boki, żeby powstał kwadrat. Ułożyć go na środku na skos, następnie zawinąć boki ciasta jak kopertę. Ciasto musi dokładnie przykrywać masło.

Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, następnie złożyć trzy razy, obrócić 90 stopni. Znów rozwałkować, złożyć i rozwałkować raz jeszcze. Ciasto złożyć na pół, schłodzić w lodówce do czasu użycia (maksimum 3 dni).

Smacznego!

Jeśli nadal Was nie przekonałam - jutro pokażę, co z takiego ciasta można zrobić. A wtedy nikt już się nie oprze... ... Wymiary formy: 33x22 cm

Składniki:

biszkopt: 
6 dużych jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
krem chałwowy: 
400 g chałwy waniliowej
3 budynie waniliowe
3 szklanki mleka
200 g masła
3 łyżki cukru
dodatkowo: 
nalewka wiśniowa lub kompot wiśniowy
wiśnie drylowane z nalewki lub z kompotu
starta, gorzka czekolada do posypania 





 
Przygotowanie:

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i powstałe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st. przez około 35 min. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. 

   

W międzyczasie przygotowujemy krem. Budynie mieszamy w szklance mleka. Dwie pozostałe szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i wlewamy do niego rozmieszany budyń. Całość zagotowujemy, przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie do miękkiego masła wkruszamy chałwę i całość ucieramy. Dodajemy stopniowo budyń i dalej ucieramy masę na jednolity krem. 

 

Masę dzielimy na trzy części. Potem biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy nasączamy nalewką wiśniową i smarujemy 1/3 kremu. Na krem rozkładamy wydrylowane wiśnie. Przykrywamy je ponownie 1/3 kremu oraz drugim nasączonym blatem. Wierzch pokrywamy pozostałym kremem i posypujemy czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki, aby masa stężała.

   

Smacznego!
Marzenia_Agi
Kraków Obserwuj

Zszywek: 2997 · Obserwują ją: 3596

Ostatnio dodane:

Strona główna  Delicja
 Brownie z burakami
Ciasto drożdżowe Trzy Kolory  

27 lutego 2015
DELICJA
(GIANT JAFFA CAKE)
 DODAJ DO ULUBIONYCH KOMENTARZE (527)

Delicja

Delicja w wersji XXL ;-). Ciasto powstało na wzór popularnych biszkoptów z galaretką i czekoladą (skąd jego nazwa), w UK znanych pod nazwą 'jaffa cakes'. Spód ciasta to klasyczny biały biszkopt 'rzucany', kolejna warstwa to galaretka pomarańczowa z cząstkami świeżych pomarańczy a całość wykończona jest najlepszym musem czekoladowym. Całość smakuje przepysznie, ciasto jest eleganckie, doskonałe na uwieńczenie uroczystego obiadu bądź kolacji. Smakuje lekko i orzeźwiająco - połączenie czekolady i pomarańczy jest ponadczasowe!


 
Uwaga: ciasto zostało upieczone w tortownicy o średnicy 23 cm a złożone w wysokiej obręczy do tortów (8,5 cm wysokości). Jeśli nie posiadasz takiej obręczy lub wysokiej tortownicy użyj lekko większej tortownicy, najlepiej o średnicy 25 cm.

 

Składniki na biszkopt:

2 duże jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Galaretka pomarańczowa:

2 galaretki pomarańczowe w proszku (każda na 500 ml wody)
2 duże pomarańcze
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 750 ml wody (nie 1 litr). Wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, cząstki obrać z najmniejszych błonek.

Biszkopt przenieść n... 200-250 g ugotowanego makaronu (u mnie świderki),
ok.1 i 1/2 szklanki fasolki szparagowej,
ok. 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki,
opcjonalnie pół małego kalafiora (różyczki),
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia
szklanka startego żółtego sera,
kilka czubatych łyżek bułki tartej

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka mąki,
czubata łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i różyczki kalafiora, szynkę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Na koniec smażenia szynki wrzucić ugotowane warzywa i natkę pietruszki, szybko wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch oblać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu. ... Sernik z frużeliną wiśniową
betti84
Katowice, Poland Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 32

Artystyczna26
Warszawa Obserwuj

Zszywek: 19 · Obserwują ją: 20

Ostatnio dodane:

.... ... ❤❤❤ ...
domim
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

fajna fryzurka
natejkaaa
Obserwuj

Zszywek: 5 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Jr. good idea :33 ... lll
marciulkakukulka
Obserwuj

Zszywek: 14 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

Wedding Dresses Sweetheart Lace Trim Sheer Elegant Bridal Gowns E.T Zapraszam no mojego Tumblr'a werusillusion.tumblr.com Nike
igana
Pogrzybów Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 1

Ostatnio dodane:

...
wella100
Obserwuj

Zszywek: 21 · Obserwują ją: 76

Ostatnio dodane:

Co ile pozwalacie sobie na tzw. "słodkie grzeszki"?;) Czy w  ogóle pozwalacie sobie na taką przerwę podczas diety? ... Nie zapominajmy o rozciąganiu :) Fit motywacja
Lidzia_11
Rzeszów Obserwuj

Zszywek: 10 · Obserwują ją: 103

Ostatnio dodane:

... ... .... @bajstruk
Nataliia18
Obserwuj

Zszywek: 212 · Obserwują ją: 1357

Ostatnio dodane:

Tytan yellow pink ... Purple nad pink
robaczek19
Bydgoszcz Obserwuj

Zszywek: 3037 · Obserwują go: 2348

Ostatnio dodane:

/// xxx /// Sexy off the shoulder #separates koronki #weddingdress
Model: H0793 (bezpłatna wysyłka na cały świat)
kasia_kasia2011
Obserwuj

Zszywek: 12 · Obserwują ją: 67

Ostatnio dodane:

... Bo chodzi o to, kogo się pragnie... ... GWIAZDKI 3D 
Rzeczy, których potrzebujesz
* Kwadratowe karteczki do origami lub papier do cardmakingu 
* Ołówek
* Nożyczki
* Klej
* Wstążka do zawieszenia

1. Trzymając kartkę drukiem do góry (prawą stroną) zegnij ją na pół i jeszcze raz na pół, a następnie rozprostuj. Teraz karteczka będzie miała zgięcia, które dzielą ją na 4 równe części. Odwróć ją prawą stroną do blatu.
2.Złóż teraz kartkę na pół po skosie, tak, aby prawa jej część była widoczna.
3. Rozłóż kartkę i złóż ją po drugim skosie na pół i znów rozprostuj. Połóż ją przed sobą i wygnij przekątne do zewnątrz, zaś pozostałe zagięcia do wewnątrz.
4. Zaznacz punkty odrobinę bliżej krawędzi, od środka każdego ze środkowych ramion gwiazdy (4 punkty).
5. Przetnij środkowe ramiona gwiazdy (zagięcia) do zaznaczonych punktów.
6. Zagnij rogi powstałych kwadratów do środka (patrz zdjęcie).
7. Nałóż na jedną zakładkę z każdej pary klej.
8. Nałóż nieposmarowaną klejem zakładkę na zakładkę z klejem i dociśnij, aby klej dobrze złapał.
9. W ten sposób masz jedną połówkę gwiazdy.
10. Teraz musisz zrobić drugą połówkę gwiazdy w taki sam sposób.
11. Nałóż klej na wewnętrzną część ramion gwiazdy.
12. Sklej ze sobą obydwie połówki gwiazd, tak, aby ramiona były na przemian.
13. Tak wygląda papierowa gwiazda po sklejeniu. Dobrej zabawy!
Sinful
Kętrzyn Obserwuj

Zszywek: 0 · Obserwują ją: 0

olka7771
slu Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 20

Ostatnio dodane:

Czy też wyswietla Wam sie reklama Dove i nie mozna z nia nic zrobic bo przekierowuje na strone tego producenta?? Strasznie wkurzające!!!
LadyKiller
Obserwuj

Zszywek: 103 · Obserwują ją: 355

Ostatnio dodane:

❤❤❤ ❤❤❤ ❤❤❤ ❤❤❤
Miwona1364
Obserwuj

Zszywek: 14 · Obserwują ją: 12

Ostatnio dodane:

... ... Ciasto truskawkowe
biszkopt:
4 jaja
4 łyżki mąki tortowej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mus truskawkowy:
80 dag truskawek
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki (z małą górką) żelatyny
1 łyżka cukru pudru
masa śmietanowa wersja I:
500 ml śmietany 30%
1 galaretka cytrynowa
1,5 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy
wersja II * masy śmietanowej  (na zdjęciu):
500 ml śmietany kremówki 30%
3 kopiaste łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1,5 łyżki żelatyny (płaska łyżka) + 1/3 szklanki wrzątku


Oddzielić białka od żółtek . Białka ubić na sztywno ,dodawać cukier i żółtka ciągle miksując. Do masy żółtkowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać i gotowe ciasto wlać do blachy /23x28/ wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20 minut w temperaturze 180 stopni.


Truskawki zmiksować i zagotować w rondelku z cukrem, wyłączyć gaz. Dodać sypką galaretkę truskawkową i energicznie mieszać, masę schłodzić do temperatury pokojowej. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody (np. w 1/4 szklanki), lekko schłodzić, dodać do niej trochę musu, zamieszać i wlać do pozostałych truskawek, mieszając całość jeszcze przez chwilę. Gdy mus zacznie tężeć (włożyłam na 30 minut do lodówki), wyłożyć go na wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, śmietan-fix i zimną galaretkę. Miksować dość energicznie, aby galaretka dobrze połączyła się ze śmietaną. Należy pamiętać, aby nie miksować zbyt długo,żeby nie zważyła się śmietana.Gotową ubitą śmietanę wyłożyć na zatężały mus,wyrównać i wstawić do lodówki.



* Żelatynę rozpuściłam we wrzątku, schłodziłam do temperatury pokojowej.
 Śmietankę ubiłam na pół sztywno, pod koniec dodałam oba cukry, sok z cytryny. Do schłodzonej żelatyny dodałam dwie łyżki masy śmietanowej, następnie szybko wlałam całość do śmietanki i zmiksowałam na najwyższych obrotach. Poczekałam około 15 minut i kiedy masa zaczęła tężeć wyłożyłam ją na masę truskawkową i wygładziłam wierzch. Wstawiłam do lodówki na całą noc. narożnik DIY
izabeleczka20
Birmingham Obserwuj

Zszywek: 93 · Obserwują ją: 31

Ostatnio dodane:

Ekspresowe mini pączusie jogurtowe <3 TORT BROWNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM CIASTO BROWNIE 125 ml soku pomarańczowego* 1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 250 g drobnego cukru 3 jajka 80 ml jogurtu naturalnego 170 g mąki szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao PRZEŁOŻENIE 100 g miękkiego masła 250 g serka mascarpone 1 op. cukru wanilinowego 4 łyżki cukru pudru ok. 450 g masła orzechowego ORAZ Polewa z SOLONEGO KARMELU CIASTO BROWNIE Dno tortownicy o średnicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, pozostawiając brzegi papieru na zewnątrz formy. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Do rondelka wlać sok pomarańczowy, dodać kawę i wymieszać. Dodać połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone na kawałki masło. Podgrzewać na malutkim ogniu, aż składniki się roztopią, nie podgrzewać za bardzo masy. Po roztopieniu od razu odstawić z ognia. Dodać cukier i wymieszać. Jajka wbić do czystej miski, dodać jogurt i wymieszać łyżką. Do jajek wlać masę czekoladową i wymieszać. Do czystej miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, sodę i kakao, wymieszać. Wsypać do masy czekoladowej i wymieszać na jednolitą masę. Przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem czy nie jest już oblepiony surowym ciastem. Całkowicie ostudzić. Przekroić na 3 blaty (najłatwiej gdy jest dobrze zastygnięte i chłodne). Może się kruszyć więc postępujemy z nim delikatnie. Blaty możemy przenosić na cienkich plastikowych podkładkach. Zachować wszystkie okruszki z ciasta do dekoracji boków. PRZEŁOŻENIE Masło wyjąć z lodówki i ocieplić. Mascarpone włożyć do misy miksera, dodać cukier puder i cukier wanilinowy i ubijać przez 2 - 3 minuty aż się napuszy, dodać miękkie masło i ubijać jeszcze przez ok. 2 minuty. Dodać masło orzechowe i zmiksować tylko do połączenia się składników na jednolitą masę. Masę podzielić na 3 części, 2 części wykorzystać do przełożenia blatów ciasta, ostatnią część wykorzystać na posmarowanie boków i wierzchu tortu. Okruszkami z ciasta udekorować boki. Wstawić do lodówki na min. 2 - 3 godziny. Tort można przygotować 1 - 2 dni wcześniej. Przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Udekorować ostudzoną i zgęstniałą POLEWĄ Z SOLONEGO KARMELU. WSKAZÓWKI * 25 ml soku pomarańczowego można zastąpić alkoholem np. brandy, likierem pomarańczowym, rumem Ciasto chrupiąca brzoskwinka Przepis po kliknięciu w zdjęcie :) Sernik gotowany Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
olila00
Obserwuj

Zszywek: 82 · Obserwują ją: 46

Ostatnio dodane:

Paluszki ziemniaczane ... ... Ciasto knoppers na herbatnikach
Isia1994
Obserwuj

Zszywek: 286 · Obserwują ją: 1843

Ostatnio dodane:

Semilac burgundy wine, semilac pink peach milk Nails Warto zapamiętać ,,,
aqua251
Obserwuj

Zszywek: 9 · Obserwują ją: 0

Ostatnio dodane:

jak narysowac oczy Kwiaty Chanel ... diy
aanetkakoch
... Obserwuj

Zszywek: 636 · Obserwują ją: 947

Ostatnio dodane:

❤❤❤ sweter ❤ znalezione na butiklatika.pl bąbelek ❤ Golf Label Cream - mamai.com.pl
0ai0
Piła Obserwuj

Zszywek: 906 · Obserwują ją: 1534

Ostatnio dodane:

Proszę Was o oddanie głosu na projekt paczkomatu wymyślonego przez mojego Męża :) Za każdy głos dziękuję! :* Link w komentarzu Kwiaty po angielsku Bordo sukienka z haftowanej koronki
wredna_kicia
Radom Obserwuj

Zszywek: 240 · Obserwują ją: 264

Ostatnio dodane:

... .... CIASTO WIŚNIOWA FANTAZJA

SKŁADNIKI NA MAKOWY BISZKOPT:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
1/3 szklanki maku
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

500 ml mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
200 g masła, temp. pokojowa
szczypta soli
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

80 g gorzkiej czekolady
80 ml śmietanki kremówki 30%
DODATKOWO:

ok. 500 g wiśni ( u mnie jeszcze maliny)
2 x galaretka wiśniowa
600 ml gorącej wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i mieszamy z makiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki. Na koniec mieszamy z olejem. Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie przekrawamy na dwie części.
Galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody, zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki, aż zacznie być tężejąca.
350 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem, solą oraz wanilią. W pozostałym rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Gorące mleko zdejmujemy z ognia wlewamy cały czas mieszając rozpuszczony budyń i ponownie przekładamy na niewielki ogień. Gotujemy, aż budyń będzie mocno gęsty. Wierzch owijamy folią i zostawiamy, aż będzie w temp. pokojowej.
Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Blat biszkoptowy układamy w formie, wykładamy krem budyniowy. Rozkładamy równomiernie owoce (u mnie pół na pół wiśnie z malinami)i zalewamy tężejącą galaretką. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Owijamy folią i wkładamy na noc do lodówki lub na kilka godzin. Przed podaniem przygotowujemy polewę. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch biszkoptu i zostawiamy na 15 min. do lekkiego stężenia. Składniki: 3 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 3 łyżki śmietany kostka margaryny - zimna 5 żółtek szczypta soli cukier waniliowy
Pyszne i w dodatku łatwe do zrobienia :) Składniki: 3 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 3 łyżki śmietany kostka margaryny - zimna 5 żółtek szczypta soli cukier waniliowy
martusia999924
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 36

Ostatnio dodane:

ciasto francuskie + szynka + ser PRZEPYSZNY SERNIK "STRACIATELLA" BEZ PIECZENIA 


Składniki na tortownicę o średnicy (21-22 cm) lub kwadratową blaszkę o boku 20 cm:

na kruchy spód:

150 g czekoladowych herbatników

90 g masła

30 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (2 paski)

na sernik:

500 g twarogu sernikowego w wiaderku (zimnego)

1 szklanka schłodzonej śmietanki kremówki 30%

1 szklanka jogurtu greckiego

1 niepełna szklanka cukru pudru

2 płaskie łyżki żelatyny

100 ml wrzątku

pozostała część czekolady -70g (lub więcej :)

Uwaga: Można podwoić składniki i zrobić sernik na dużą blachę (25 na 32 cm) :). Jeżeli lubicie delikatnniejsze w smaku serniki, zamiast jogurtu dodajacie jeszcze jedną szklankę śmietanki kremówki. Podana ilość czekolady (70g) jest minimalna- można dodać jej nawet dwa razy więcej :) 
Herbatniki umieścić w woreczku i rozdrobnić je wałkiem.

W rondelku umieścić masło, dodać czekoladę i roztopić całość na podgrzewając na małym ogniu. Wlać do pokruszonych herbatników ,dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ubić używając np. szklanki. Umieścić w chłodnym miejscu na około 15 minut.

Rozpuścić żelatynę we wrzątku. (Jeśli masz z tym problem zerknij tutaj).

Przygotować masę sernikową. Śmietankę ubić w niedużym naczyniu. W osobnej misce umieścić twaróg, jogurt i cukier puder- zmiksować do połączenia, dodać śmietankę i jeszcze chwilę ubijać. Czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno posiekać, dodać do masy i zmiksować. Na koniec wlać jeszcze lekko ciepłą żelatynę i dokładnie zmiksować całość-szybko i energicznie. Przelać na czekoladowy spód, wyrównać, wstawić do lodówki na około 2 godziny i można podawać :)

Rada: Sernik najlepiej schładzać i przechowywać w szczelnym pojemniku na ciasto w lodówce.
Misia72750
Obserwuj

Zszywek: 648 · Obserwują ją: 4372

Ostatnio dodane:

... ... śliczny <3 :))
malakalaq
Rzeszów Obserwuj

Zszywek: 4737 · Obserwują ją: 26450

Ostatnio dodane:

Messy Bun – Kok w Nieładzie na 24 Sposoby! PRZYTULNA SYPIALNIA: 20 Ciekawych Aranżacji Co na Grilla? TOP 16 Najlepszych Przepisów na Grilla TOP 15 Przepisów na Zdrowe Koktajle Które Przygotujesz w Domu
Robczek1
Tam Gdzie Wzrok... Obserwuj

Zszywek: 946 · Obserwują ją: 25179

Ostatnio dodane:

Ullala ... ♥   
BRS#10 Opuszczone Biuro i Magazyny / Urbex POV Pierścionek. Romantycznie. Widok.
paulapero17
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują ją: 19

Ostatnio dodane:

Hejka. Czy ktoś z was choruje na Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)? Jeśli tak to macie może jakieś wskazówki jak zejść z wagi? Wiem,że każdy jest indywidualną jednostką,ale już po prostu nie mogę. Staram się schudnąć i nic nie pomaga... Blok waniliowy z pistacjami, żurawiną i orzechami Składniki: - 300 g mleka w proszku - 100 g orzechów laskowych - 100 g orzechów włoskich - 80 g żurawiny - 80 g obranych pistacji - 12 herbatników - 120 g masła - 1/3 szklanki cukru - 3/4 szklanki wody - 2 łyżeczki cukru wanilinowego Mleko w proszku mieszamy z bakaliami i pokruszonymi herbatnikami. W rondelku umieszczamy masło, cukier i wodę. Gotujemy na małym ogniu, do połączenia się składników. Masę odstawiamy, aby trochę przestygła. Keksówkę (u mnie 26x14) wykładamy folią spożywczą. Folia powinna wystawać za foremkę, aby łatwiej wyciągało się blok. Przestudzoną, letnią masę wlewamy do mleka z bakaliami. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki. Masę dociskamy łyżką, przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce. Najlepiej na całą noc.
Truskaweczka_22
Wrocław/Zielona Góra Obserwuj

Zszywek: 9785 · Obserwują ją: 54413

Ostatnio dodane:

Coś pięknego .✨ /// ✨ ///
katarina4
ptb Obserwuj

Zszywek: 38 · Obserwują ją: 173

Ostatnio dodane:

Zawsze w Was wierzylam;) tylko Wy mogliście zrobić takie cos;) Muzyka jest zawsze wieczna...Szare miraże... ... Złoto dla Kamila i brąz dla Drużyny - GRATULACJE!To była walka o srebro do ostatniej chwili, jednak dla mnie i tak są najlepsi.
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY