vipka18

vipka18
Moje tablice obserwuje 0 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 iwno
Macie obliczone swoje dzienne zapotrzebowanie na Węglowodany , Białko i Tłuszcze ?

Oto wzór ! 
Kobieta:
1) mnożymy wage x 24h = podstawe zapotrzebowanie kaloryczne (BMR)
2) mnożymy BMR x 0,9 = właściwe BMR dla kobiet
3) właściwe BMR x współczynnik aktywności = twoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne!

Współczynniki aktywności:

* bardzo aktywny => 1.4 - 1.5 (Codzienne intensywne ćwiczenia + praca fizyczna przez wiekszą cześć dnia)
* aktywny => 1.3 - 1.4 (Codzienne intensywne ćwiczenia + praca na nogach)
* średni => 1.1 - 1.2 (ćwiczenia 3 razy/tydzień + praca siedząca)
* nisko = 1 (brak ćwiczen + praca siedząca)

jezeli juz masz wyliczone ile kalori poczebujesz to masz wskazowki to ukladania diety

1 gram weglowodanów ma 4 kcal
1 g białka ma 4 kcal
1 g tłuszczy ma 9 kcal

Mi przy wadze 76 g i aktywnym trybie życia wyszło 2.100 kcl ( tej liczby staram się nie przekraczać )Węglowodany i Białko do 533 g , Tłuszcze do 237 g 

Jadłospis na Jutro na dzień lenia  : 
Śniadanie : Grahamka + grillowany kurczak + grillowana cukinia + pomidor + przyprawy
II śniadanie : jajecznica ( 2 jajka i 100 g mrożonych warzyw) 
Obiad: Pieczona Ryba + ryż z pieczarkami i cebulą 
Podwieczorek : serek wiejski + łyżeczka miodu + 2 wafle ryżowe
Kolacja : Tuńczyk w wodzie + 2 łyżki kukurydzy 

Przekąska : Batonik musli 
+ 4 herbaty / napary + 2 l wody 

Razem : 1450 kilo kalorii 
Białko : 160 g 
Węglowodany : 150 g 
Tłuszcze 27 g 

Jutro szaleństwo zakupowe + ćwiczenia ! 

A ja biorę się za w... Robiłam, PYCHA ! jak ktoś lubi batona bounty to polecam placek :)
Bounty
Składniki na ciasto:
*5 jajek
*3/4 szklanki mąki pszennej
*1/2 szklanki cukru
*2 łyżki kakao
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić. Dodać kolejno żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao (nie miałam gorzkiego, więc dałam Nesqicka dlatego spód ma tak jasny kolor). Delikatnie wymieszać wszystkie składniki.

Formę (użyłam tortownicy o 26cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni C. Piec 30 minut.
Składniki na krem:
*3 szklanki mleka
*1 budyń śmietankowy
*1/2 szklanki cukru
*25 dag wiórków kokosowych
*1 cukier wanilinowy
*1 kostka masła
Ugotować 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 minut. Dodać masło.

Budyń rozprowadzić w 1/2 szkl.mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

Na upieczone ciasto kakaowe, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniową. Wyrównać powierzchnię.

Zrobić polewę: tym razem rozpuściłam 2 czekolady w kąpieli wodnej i dodałam około 40g masła. Tak przygotowaną polewą równomiernie pokryć masę kokosową.

Ciasto wstawić do lodówki. Najlepsze jest na następny dzień. :) Pyszne i wiemy co jeść Jeśli twoje włosy są zniszczone i suche: 
Na zniszczone i przesuszone włosy najlepsza jest maseczka z trzech łyżeczek majonezu lub żółtka, możesz do niej wycisnąć kilka kropel cytryny lub octu winnego. Mikstura ta nada twoim włosom przyjemną nutkę świeżości i domknie łuski. Rozprowadź maseczkę na umytych, wilgotnych włosach. Pozostaw ją na 10 minut. Następnie spłucz i powtórnie umyj włosy szamponem z balsamem. 

Jeśli są cienkie i słabe: 
Zmieszaj żółtko z czterema stołowymi łyżkami piwa. Po 15 minutach trzymania papki na zawiniętych w ręcznik włosach, umyj głowę szamponem. Kompres z takiej maseczki wzmocni cienkie włosy, które straciły sprężystość i sprawi, że przestaną się łamać. 

Jeśli masz matowe włosy: 
Połysku twoim włosom doda maseczka z dwóch łyżek naturalnego jogurtu, miodu i jednego żółtka. Zmieszaną papkę trzymaj na wilgotnych i umytych włosach około 10 minut, a potem dokładnie spłucz letnią wodą. Matowe, wypłowiałe włosy już po kilku tygodniach staną się błyszczące. 

WZMOCNIĆ 
Płukanka piwna - regenerująca
Sposób przygotowania: 3/4 szklanki piwa wetrzeć we włosy, po 10 minutach spłukać i umyć głowę. Po umyciu wetrzeć kolejne ćwierć szklanki, tym razem bez spłukiwania. 

Płukanka mleczna - wygładza i zmiękcza włosy 
Sposób przygotowania: Wetrzeć we włosy 125 ml pełnego mleka (najlepiej za pomocą ściereczki frotte), po 15 minutach dokładnie spłukać wodą.
PatDream
Londyn Obserwuj

Zszywek: 45 · Obserwują ją: 777

Ostatnio dodane:

[RAW] SUROWE CIASTO CZEKOLADOWO - ORZECHOWE ( ORZECHY WŁOSKIE ) [ BEZ CUKRU, BEZ GLUTENU, WEGAŃSKIE ] MALINOWO - CZEKOLADOWE CIASTO + JADŁOSPIS WEGAŃSKI NA OK. 1900KCAL MIĘTOWA TARTA Z CZEKOLADĄ ( BEZ CUKRU, BEZ GLUTENU, WEGAŃSKIE ) Szukasz jedynych w swoim rodzaju przepisów ? A gdy dodamy do tego brak produktów odzwierzęcych, szybkość i prostote wykonania? Brzmi jak niebo? Właśnie taki jest ten eBook Niebiański!
Zani94
xyz Obserwuj

Zszywek: 203 · Obserwują ją: 2709

Ostatnio dodane:

Proszę o pomoc dla Julka <3. Pilne Wyprzedaż szafy i zabawek ;). 
Witam link jest do jednej aukcji na allegro oprócz tego resztę rzeczy wystawiłam na olx: www . olx . pl/oferta/mega-blocks-pierwsze-klocki-cwiczymy-abc-CID88-IDrbBRL.html Tam w zakładce " ogłoszenia użytkownika Żaneta", znajdziecie pozostałe przedmioty. Zapraszam do zapoznania się z ofertami ;). Szaro, szaro.. Uczyńmy cud, zwłaszcza, że zbliża się czas pięknych Świąt ;) Bardzo proszę o wsparcie dla Kacperka ;)
kazwyk
suchedniów Obserwuj

Zszywek: 1600 · Obserwują ją: 17491

Ostatnio dodane:

... ... ... ...
Paulaa26
Kk Obserwuj

Zszywek: 162 · Obserwują ją: 1793

Ostatnio dodane:

... Składniki:
300 ml mleka
2 łyżki kaszy manny
1 czubata łyżeczka gorzkiego kakao
3-4 łyżeczki miodu lub cukru (do smaku)

Przygotowanie:
300 ml mleka wlać do garnka, wsypać kakao i dodać miód (cukier), dobrze wymieszać i zagotować. Do gotującego się mleka wsypać kaszę manną i dokładnie wymieszać. Gotować około 5-10 minut na niewielkim ogniu często mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nałożyć do ulubionej miseczki lub kubka i cieszyć się chwilą! Składniki na ok. 18 sztuk
1 3/4 szklanki płatków owsianych górskich (ok. 220 g)
4-5 łyżek cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka cynamonu
szczypta soli
125 g masła
1 duże jajko
kilka kropel aromatu waniliowego / albo ekstraktu
1/2 szklanki kropelek czekoladowych / posiekanej czekolady

Przygotowanie ciasta
Masło rozpuścić i pozostawić do przestudzenia. Płatki umieścić w blenderze/malakserze i zmiksować do powstania mąki. Mąkę owsianą wymieszać z sodą, cynamonem i solą. W oddzielnej misce utrzeć jajko z cukrem i aromatem. Następnie dodać schłodzone, rozpuszczone masło i raz jeszcze utrzeć całość. Płynne składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Na koniec dodać kropelki czekoladowe i wmieszać do ciasta. Tak przygotowane ciasto owinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.

Pieczenie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Używając łyżki do lodów (albo po prostu dużej łyżki) nabierać porcje ciasta dociskając je w łyżkę (tworzy się kulka ciasta), przekładać na blachę, a następnie lekko spłaszczać (robiłam ciastka o grubości zarówno ok. 1 cm, jak i grubsze na 1,5 cm). Z wierzchu dodatkowo powciskać czekoladę. Ciastka minimalnie rosną podczas pieczenia, więc odległości na blaszce nie muszą być duże. Piec 15-18 minut. U mnie 18, ale już po 15 można sprawdzać stopień zarumienienia - zależy od piekarnika. Po upieczeniu odczekać minutę, dwie, po czym przełożyć je na kratkę, gdzie pozostawić do całkowitego przestudzenia. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Brownie

200 g gorzkiej czekolady
2 łyzki cukru
4 łyżki wody
100 g masła Lurpak (klasyczne) na polewe
1/2 łyżeczki soli
270 g cukru pudru
135 g mąki
łyżka cukru waniliowego
3 jajka
225 g masła Lurpak(klasyczne)
3 łyzki kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Piekarnik rozgrzewamy do 180*C Czekoladę łamiemy na kostki. Masło kroimy w kostkę.

Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę wraz z masłem, ciągle mieszając.

Jajka miksujemy razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i solą. Do jajek wlewamy przestudzoną masę czekoladową, chwile mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy po chwili przesianą mąkę. Całość mieszamy rózgą do momentu połączania się składników.

Wylewamy ciacho na formę wyłożoną papierem do pieczenia (20x30) i pieczemy na środkowej półce przez ok 30 minut.

Polewa:

Do rondelka wlewamy 4 łyżki wody, cukier i masło, gdy roztopi się masło dodajemy kakao, Całość intensywnie mieszamy. Polewamy lekko przestudzone ciasto.
ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY