warszawianka

warszawianka
Moje tablice obserwuje 429 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Pilawa
piękna :D Składniki: 3 wafle kwadratowe galaretka czerwona galaretka żółta galaretka zielona galaretka bursztynowa 2 kubeczki śmietanki kremówki po 200 ml każdy 2 łyżki cukru pudru 1/2 słoiczka powideł śliwkowych Żółtą galaretkę rozpuścić w 200 ml wody, wystudzić. Andruty jeśli trzeba to dociąć na wielkość niedużej blaszki do pieczenia, wyłożyć ją folią i na dnie ułożyć jeden andrut. Jeden kubeczek śmietanki ubić na sztywno z cukrem pudrem, wlać wystudzoną galaretkę. Kiedy masa zacznie tężeć wylać ją na wafel i wyrównać lub zrobić ząbki za pomocą specjalnej szpatułki. Galaretki zieloną i czerwoną rozpuścić osobno każdą w szklance wrzątku. Kiedy zaczną mocno tężeć wyłożyć je na żółtą piankę, każdą mniej więcej na połowie. Odstawić aż zastygnie a w tym czasie rozpuścić bursztynową galaretkę w 200 ml wody i przestudzić. Pozostałą kremówkę ubić jak poprzednio z cukrem pudrem a następnie zmiksować z tężejącą bursztynową galaretką. Wylać masę do foremki i kiedy będzie prawie całkowicie zastygnięta przykryć waflem (nie wcześniej żeby andrut nie nasiąkł). Całość odstawić do stężenia. Następnie wyjąć z foremki. Ostatni wafel posmarować powidłami i nałożyć na niego całość tą stroną, która robiona była pierwsza czyli żółtą pianką w dół. Przechowywać w woreczku w lodówce, kroić ostrym cienkim nożem. Orzechowiec z makiem choinka z kartek ///
aniula44
na koncu swaita Obserwuj

Zszywek: 20703 · Obserwują ją: 40167

Ostatnio dodane:

sałatka z ryżem i kurczakiem, przepis po kliknięciu na zdjęcie Kurczak po włosku w pomidorach z mozarellą, przepis po kliknięciu na zdjęcie. Kurczak w sosie szpinakowo-serowym kurczak pieczony w musztardzie, przepis po kliknięciu na zdjęcie
Iskra
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 5

Ostatnio dodane:

smacznego
samusia
Katowice Obserwuj

Zszywek: 540 · Obserwują ją: 734

Ostatnio dodane:

Chciałabym :3 Nude paznokcie granatowe szpileczki # 97
baron84
Pszów/Syrynia Obserwuj

Zszywek: 45 · Obserwują ją: 49

Ostatnio dodane:

aga.rekodzielo@o2.pl aga.rekodzielo@o2.pl aga.rekodzielo@o2.pl aga.rekodzielo@o2.pl
klaudiek777
Obserwuj

Zszywek: 127 · Obserwują ją: 23

Ostatnio dodane:

Game of Thrones hairstyle Dłonie, nogi, stopy cudowne ;) ...
Ewelcia__
... Obserwuj

Zszywek: 219 · Obserwują ją: 65

Ostatnio dodane:

kolorowo-odjazdowo ;P Babeczki na każdy dzień miesiąca tyle pychoty lecz tyllle cukru ;/ Kostki mrożonej kawy i mleczko <3
Pyszkotka <3
danka12
GDYNIA Obserwuj

Zszywek: 4597 · Obserwują ją: 25436

Ostatnio dodane:

Szakszuka- pysznie i kolorowo Muffiny jajeczne <<~>> misio - film śliczne
Pajaa
Kalisz Obserwuj

Zszywek: 3 · Obserwują ją: 64

Ostatnio dodane:

... ... :))
anusiek20
Włoszczowa Obserwuj

Zszywek: 127658 · Obserwują ją: 8055

Ostatnio dodane:

Serowo-ziemniaczane kule z sosem ... ... Onion soup
basia57
Obserwuj

Zszywek: 835 · Obserwują ją: 1828

Ostatnio dodane:

Sernik chałwowy bez pieczenia 

Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm, na większą tortownicę należy wykorzystać większą ilość składników.

MASA SEROWA
10 okrągłych biszkoptów
0,5 szklanki śmietanki 30%
0,5 kg twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
250g chałwy waniliowej
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
0,5 szklanki wody

POLEWA CHAŁWOWA
150ml śmietanki 30%
200g chałwy waniliowej

tłuszcz do wysmarowania formy 
Wykonanie:

- tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki)
- w 0,5 szklanki śmietanki 30% moczyć biszkopty i układać w tortownicy, część z nich kruszyć na mniejsze kawałki i wypełniać nimi luki między już ułożonymi biszkoptami
- chałwę pokruszyć na drobniejsze kawałki i przełożyć do wysokiego naczynia, dodać do niej śmietankę, w której moczyliśmy biszkopty, łyżką wymieszać chałwę ze śmietanką
- masę chałwową rozdrobnić blenderem, robić to przez kilka minut do momentu powstania jednolitej, ciągnącej masy
- twaróg przełożyć do miski, miksować, stopniowo dodając masę chałwową
- do powstałej masy dodać cukier puder (najlepiej przed dodaniem spróbować masę, gdyż chałwa nada już pewną słodycz i od naszych preferencji może zależeć ilość cukru, jaką dodamy), zmiksować
- żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki zimnej wody, wstawić ją na 15-20 sekund do kuchenki mikrofalowej, ponownie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny
- do ciepłej żelatyny dodać stopniowo 2-3 łyżki masy serowej, za każdym razem dokładnie mieszając, to zahartuje żelatynę i pozwoli uniknąć powstania w masie grudek ze zbyt szybko zastygłej żelatyny
- żelatynę stopniowo wlewać do masy, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy
- masę wylać na biszkopty, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki na 1-2 godziny
- chałwę rozkruszyć i zalać śmietanką, podgrzewać do lekkiego zgęstnienia (należy uważać, by masa się nie przypaliła), mieszając doprowadzić do rozpuszczenia chałwy
- jeśli chałwa nie do końca się rozpuściła, po zdjęciu z ognia rozdrobnić ją przy pomocy blendera
- polewę pozostawić do ostygnięcia, co jakiś czas lekko mieszając
- ostudzoną polewę wylać na wierzch schłodzonego sernika, całość schłodzić ponownie w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc
Sernik chałwowy ładnie prezentuje się na talerzu dzięki równej, błyszczącej warstwie polewy w kolorze chałwy. Jest ona lekko ciągnąca, sernik należy więc kroić delikatnie, najlepiej podawać schłodzony, gdyż pod wpływem ciepła polewa może zacząć spływać po... Babka drożdżowa z czekoladą i kruszonką – przepis CIASTO MARCHEWKOWE, KTÓRE ZAWSZE WYCHODZI :) Rożki z mięsem mielonym  Składniki  Rożki waflowe  50dkg mielonej łopatki wieprzowej  1 marchewka  1 cebula  2 łyżki gęstej śmietany 18 %  2 łyżki bułki tartej  natka pietruszki  sól,pieprz, vegeta, dowolne przyprawy  Do panierowania:  2 jajka, 1 łyżka mąki  bułka tarta  olej do smażenia  Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na maśle,dodać do niej marchewkę startą na średniej tarce i chwilę razem smażyć. Mięso mielone przełożyć do miski,dodać usmażoną cebulę z marchewką,śmietanę,natkę pietruszki,bułkę tartą,przyprawy i wymieszać. Masą mięsną nadziać rożki waflowe. Panierować najpierw w jajku z dodatkiem mąki ,a później w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu z każdej strony. Doskonale smakują na ciepło, jak również na zimno z sosem czosnkowym.