• O Zszywce
  • Popularne
    • Architektura
    • Mój świat
    • Cytaty
    • Ogród
    • DIY - Zrób to sam
    • Podróże i widoki
    • Design
    • Pozostałe
    • Dieta
    • Przyroda
    • Dzieci
    • Rozrywka
    • Eko
    • Rzeczy
    • Fitness i Sport
    • Selfie
    • Fotografia i Grafika
    • Sztuka
    • Gadżety
    • Tatuaże
    • Humor
    • Uroda
    • Książki
    • Vintage
    • Kuchnia
    • Wesele
    • Ludzie
    • Wystrój wnętrz
    • Moda damska
    • Zakupy
    • Moda męska
    • Zwierzęta
    • Motoryzacja
    • Święta i okazje
    • Video
  • Wszystkie
    • Architektura
    • Mój świat
    • Cytaty
    • Ogród
    • DIY - Zrób to sam
    • Podróże i widoki
    • Design
    • Pozostałe
    • Dieta
    • Przyroda
    • Dzieci
    • Rozrywka
    • Eko
    • Rzeczy
    • Fitness i Sport
    • Selfie
    • Fotografia i Grafika
    • Sztuka
    • Gadżety
    • Tatuaże
    • Humor
    • Uroda
    • Książki
    • Vintage
    • Kuchnia
    • Wesele
    • Ludzie
    • Wystrój wnętrz
    • Moda damska
    • Zakupy
    • Moda męska
    • Zwierzęta
    • Motoryzacja
    • Święta i okazje
    • Video
  • Społeczności
  • Tagi
  • Przycisk dodaj
  • Widget na stronę
  • Pliki cookies
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
ZALOGUJ
ZAREJESTRUJ SIĘ

wiole

wiole
Moje tablice obserwuje 0 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Wyszków
Babeczki z kaszy mannej dla maluszków od 9 miesiąca Ryż smażony z kurczakiem i warzywami Składniki, 2 duże porcje: - 100 g ryżu długoziarnistego - 1 pojedyncza pierś kurczaka - marchewka - por - mała cebula - ząbek czosnku - cukinia - pół szklanki posiekanego szczypiorku - łyżka oleju sezamowego -4 łyżki oleju roślinnego - 1/2 szklanki sezamu - listki świeżej kolendry lub mięty - 1 limonka - sól oraz świeżo zmielony pieprz - ewentualnie sos rybny – kilka łyżek Ryż gotujemy w osolonej wodzie, nie może być rozgotowany (prawie al dente). Pierś kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą oraz pieprzem, przekładamy do miski i mieszamy z łyżką oleju. Marchewkę obieramy i kroimy julienne (w cienkie paski). Pora oraz czosnek siekamy w plastry, cebulę kroimy w kostkę. Cukinie kroimy w plastyr, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy łyżkę olej sezamowego. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy przez minutę. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy przez 2-3 minuty aż będzie lekko zarumieniony. Wrzucamy marchewkę oraz pora, cukinie i smażymy przez kolejne 4-5 minut. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodajemy ryż, sezam, kilka łyżek sosu rybnego (niekoniecznie, tylko jeśli ktoś lubi bardzo słone). Mieszamy przez minutę, dodajemy sok z jednej limonki i odstawiamy z ognia. Podajemy z listkami kolendry lub mięty i cząstkami limonki. Kurczak pieczony w musztardzie z pieczarkami składniki (na cztery osoby) : - cztery udka lub ok. 1,2 kg skrzydełek czy podudzi z kurczaka - 2 duże cebule - 4 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy - 4 łyżki innej, ulubionej musztardy np. dijon - łyżka miodu - sól, pieprz Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Musztardy wymieszać z miodem, dodać cebulę, ok. pół łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu (lub mniej, czy wcale, jeśli ktoś nie lubi ostrych smaków), dodać pokrojoną cebulę. Powstałą mieszaninę wlać do miski z kurczakiem i porządnie wymieszać, by pokryła kawałki mięsa. Odstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny lub nawet na całą noc. Przełożyć do dużego, żaroodpornego naczynia lub blaszki. Piec ok. godziny piętnaście minut, w temperaturze 200 st. pod przykryciem, np. z folii aluminiowej. A potem jeszcze piętnaście minut bez niej, by mięso nabrało rumieńców. W tym czasie należy też dorzucić pokrojone w ćwiartki pieczarki. W trakcie pieczenia można podlewać mięso powstałym sosem, ale nie jest to konieczne. Biszkopt pieczony według tego przepisu jest genialny i co istotne nigdy mnie nie zawiódł. Zawsze wychodzi równiutki, mięsisty i równocześnie puszysty...idealny. Aby osiągnąć taki efekt wystarczy część mąki pszennej zastąpić ziemniaczaną ( co znacznie zmniejszy zawartość glutenu w cieście i spowoduje, że będzie ono miało bardziej delikatną strukturę) i zrezygnować z dodatku proszku do pieczenia (dzięki temu biszkopt nie opadnie po upieczeniu). Zarówno w wersji jasnej jak i kakaowej(wystarczy 2-3 łyżki mąki pszennej zastąpić kakao) BISZKOPT stanowi świetną podstawę tortów, a także ciast z galaretką, owocami czy bita śmietaną. Za każdym razem pozwala stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. P-O-L-E-C-A-M SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 23-24 cm (upieczony biszkopt kroimy na 3 blaty) lub na foremkę o wymiarach 21/30 cm (upieczony biszkopt kroimy na 2 blaty): 7 jajek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej WYKONANIE: Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową! Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170༠C - bez termoobiegu. Do szklanej miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na wysokich obrotach miksera. Pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dosypujemy cukier. Kiedy ubita piana będzie sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty miksera na najniższe i małymi porcjami dolewamy roztrzepane żółtka. u was też?:D

Tablic
5
Zszywek
7
Ulubionych
5
Aktywność
»
Obserwowanych
12
Obserwuję
1
Obserwują
0

przepis

Babeczki z kaszy mannej dla...
Obserwuj tablicę

Fotografie

Obserwuj tablicę

Ulubione

Ryż smażony z kurczakiem i ... Kurczak pieczony w musztard... Biszkopt pieczony według te... u was też?:D Ciasto bananowo-karmelowe B...
Obserwuj tablicę

Pomysły

***
Obserwuj tablicę

Mój styl

Obserwuj tablicę
Następna strona

Witaj na Zszywka.pl!
Załóż konto i zyskaj.

Załóż konto Masz już konto? Zaloguj się »