wredka

wredka
Moje tablice obserwuje 0 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
AMERYKAŃSKIE NALEŚNIKI:

Składniki:
-3 jajka
-1/2 szklanki mąki pszenej
-1 łyżeczkę proszku do pieczenia
-delikatnie ponad 1/2 szklanki mleka
-szczypta soli
-jogurt naturalny

Przepis:
Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko, po czym zmiksować składniki na gładkie ciasto. Gotowe ? Możecie się zająć białkami. Trzeba je ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową) i wlewać porcję ciasta wielkości naszych placków. Kiedy brzegi ciasta będą złote, można nałożyć na nie co tylko sie chce - na przykład maliny, albo jagody. Mogą to być kawałki jabłka, gruszki czy ananasa. Potem należy przewrócić placek na drugi bok i też go zrumienić. Placek na talerz, jogurt naturalny jako dodatek i juz ! Ciekawa propozycja śniadaniowa :)
Jadłabym ;D Pyszne i w dodatku łatwe do zrobienia :) 
Składniki:
3 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
3 łyżki śmietany
kostka margaryny - zimna
5 żółtek
szczypta soli
cukier waniliowy Zupa Serowa

Co kupić
1 litr bulionu 
250 g serka topionego (śmietankowego)
2 cebule, pokrojone w kosteczkę
2 ząbki posiekanego czosnku
garść posiekanej pietruszki
garść posiekanej cebuli dymki
sól 
biały pieprz 

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Cebulę i czosnek szklimy na oliwie. W rondlu podgrzewamy bulion, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie mieszamy. Gotujemy cały czas, aż serki się całkowicie rozpuszczą.
Kiedy serek rozpuści się w bulionie, dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem. Całość gotujemy i doprawiamy solą i pieprzem.Zupę najlepiej serwować z grzankami, posypaną posiekaną pietruszką i drobno posiekaną cebulą dymką.
Grzanki przygotowujemy z jasnego lub ciemnego pieczywa, podsmażając pokrojone w kostkę kromki chleba lub bułki na rozgrzanym maśle, aż się ładnie zarumienią. Przepis - Złociste i chrupiące pieczone ziemniaczki
  	
Składniki
Kilka ziemniaków,
bułka tarta,
słodka papryka w proszku,
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz. 
Złociste i chrupiące pieczone ziemniaczki
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na połówki. Wrzucamy do garnka z osolonym wrzątkiem i gotujemy aż będą średnio miękkie.
Odcedzamy i odparowujemy, żeby nie były zbyt mokre.
Na talerzu lub w misce mieszmy: bułkę tartą, paprykę słodką, zioła, odrobinę pieprzu i soli. 

Wsypujemy do tego ziemniaczki i dokładnie obtaczamy.

Następnie wykłądamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 200 stopni.

6

176

Zupa Serowa Co kupić 1 litr bulionu ...

MagdalenaMrozek
MagdalenaMrozek zrobiłam pycha ;-) napewno zrobię nie raz
don_liderra
don_liderra Jest pyyyyszna!! :) Zjadłam tylko odrobinę, ale mój facet się nią zajada (ma znacznie lepszy meta...