wyprz

wyprz
Moje tablice obserwuje 34 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
Szczęście - Andre Maurois Brońmy się przed pozorami miłości, nie miłujmy słowem i językiem, ale czynem i prawdą. 
Homilia, Rzym, 1979 r.
Jan Paweł II 
@kart_kowo *instagram Taka jest prawda. A prawda boli. xxx ............
annawieckowska
Norwich Obserwuj

Zszywek: 9 · Obserwują ją: 16

Ostatnio dodane:

Już niedługo własnie takie będe mieć Mała zmiana :) :-) <3
renaatkas
Obserwuj

Zszywek: 10 · Obserwują ją: 24

Ostatnio dodane:

przydatne Jak dobierać przyprawy i zioła FIT RACUCHY OWSIANE Z JABŁKAMI :) chleb z platkow owsianych
Truskaweczka_22
Zielona Góra Obserwuj

Zszywek: 11259 · Obserwują ją: 62539

Ostatnio dodane:

Heart ❤️ „”✨ Piękny ✨ Flower times ✨
Marzenia_Agi
Kraków Obserwuj

Zszywek: 2997 · Obserwują ją: 3664

Ostatnio dodane:

Strona główna  Delicja
 Brownie z burakami
Ciasto drożdżowe Trzy Kolory  

27 lutego 2015
DELICJA
(GIANT JAFFA CAKE)
 DODAJ DO ULUBIONYCH KOMENTARZE (527)

Delicja

Delicja w wersji XXL ;-). Ciasto powstało na wzór popularnych biszkoptów z galaretką i czekoladą (skąd jego nazwa), w UK znanych pod nazwą 'jaffa cakes'. Spód ciasta to klasyczny biały biszkopt 'rzucany', kolejna warstwa to galaretka pomarańczowa z cząstkami świeżych pomarańczy a całość wykończona jest najlepszym musem czekoladowym. Całość smakuje przepysznie, ciasto jest eleganckie, doskonałe na uwieńczenie uroczystego obiadu bądź kolacji. Smakuje lekko i orzeźwiająco - połączenie czekolady i pomarańczy jest ponadczasowe!


 
Uwaga: ciasto zostało upieczone w tortownicy o średnicy 23 cm a złożone w wysokiej obręczy do tortów (8,5 cm wysokości). Jeśli nie posiadasz takiej obręczy lub wysokiej tortownicy użyj lekko większej tortownicy, najlepiej o średnicy 25 cm.

 

Składniki na biszkopt:

2 duże jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Galaretka pomarańczowa:

2 galaretki pomarańczowe w proszku (każda na 500 ml wody)
2 duże pomarańcze
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 750 ml wody (nie 1 litr). Wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt.

Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, cząstki obrać z najmniejszych błonek.

Biszkopt przenieść n... 200-250 g ugotowanego makaronu (u mnie świderki),
ok.1 i 1/2 szklanki fasolki szparagowej,
ok. 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę szynki,
opcjonalnie pół małego kalafiora (różyczki),
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia
szklanka startego żółtego sera,
kilka czubatych łyżek bułki tartej

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka mąki,
czubata łyżka masła,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i różyczki kalafiora, szynkę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Na koniec smażenia szynki wrzucić ugotowane warzywa i natkę pietruszki, szybko wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch oblać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu. ... Sernik z frużeliną wiśniową
melodia2007
Obserwuj

Zszywek: 28 · Obserwują ją: 241

Ostatnio dodane:

raj na ziemii hi hi hi! daj serducho a pomożesz pieskowi! daj serducho i pomóż biednemu pieskowi!!!
spychcia
ldz Obserwuj

Zszywek: 292 · Obserwują ją: 88

Ostatnio dodane:

OBŁĘDNE CIASTO KINDER COUNTRY! :) Pyszna salatka idealna do grillowanego mięsa... 

pomidory
kukurydza
ciemne oliwki
dymka
kilka listków sałaty masłowej

dressing:
b. duży pęczek pietruszki
sok z cytryny
mały ząbek czosnku
3-4 łyżki oliwy extra vergine
sól, pieprz .... ...
hateeverything
Obserwuj

Zszywek: 15 · Obserwują ją: 102

Ostatnio dodane:

Trening na talię osy z Gabrysią. Składniki: ✔100g płatków owsianych ✔80g odżywki białkowej ✔50g masła orzechowego ✔3 jajka ✔100ml mleka ✔40g rodzynek ✔20g kakao niskosłodzonego ✔Pół banana ✔10g wiórków kokosowych Przygotowanie: 1. Wszystkie suche produkty mieszamy ze sobą (w tym rodzynki) 2. Banana rozgniatamy widelcem po czym dodajemy go wraz z reszta do miski z suchymi składnikami. Wszystko dokładnie mieszamy. 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy powstałą masę rozprowadzając ja równomiernie. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy nasze batony przez około 20 min. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż chwile ostygną po czym kroimy nasze batony Smacznego przepis od: Bartłomiej Sitek - Trener Motywator Świetna playlista, aż chce się ćwiczyć ;3 Bardzo fajne ćwiczenia na ramiona ;)
Asiula24h
Jasło Obserwuj

Zszywek: 464 · Obserwują ją: 4514

Ostatnio dodane:

diy babeczki na każdy dzień miesiąca :) ... sposób na brwi
Foka17
O. Obserwuj

Zszywek: 2833 · Obserwują ją: 479

Ostatnio dodane:

... Czyżby tak było ? :D Piękna Lily <3 Alicia Keys - Fallin&#39;
beatagac1
Lębork Obserwuj

Zszywek: 2005 · Obserwują ją: 954

Ostatnio dodane:

kotek kwiatki smok kot
Sandra007
okolice Zgorzelca Obserwuj

Zszywek: 162 · Obserwują ją: 279

Ostatnio dodane:

Pośladki !!! Grubson-One ft.Emilia ... Jula - Przed Siebie (Young Stars Festival)
szakalxd
mielec Obserwuj

Zszywek: 497 · Obserwują ją: 946

Ostatnio dodane:

<3 BOSKIE <3 ;DD Prawie jak ptaki
paulag32
Obserwuj

Zszywek: 484 · Obserwują ją: 533

Ostatnio dodane:

pięć kroków do szczęścia ...... *** Mus czekoladowy Składniki: -300 g śmietany kremówki -200 g gorzkiej czekolady -2 żółtka -5 łyżeczek cukru Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, żółtka z cukrem zmiksować na puch. Śmietanę również ubić. Dodać delikatnie do kogla-mogla razem z czekoladą. Przełożyć do pucharków. Schłodzić.
flamenco
Obserwuj

Zszywek: 2 · Obserwują go: 12

Ostatnio dodane:

F&F &&&
sonia1994
Nozdrzec Obserwuj

Zszywek: 32 · Obserwują ją: 99

Ostatnio dodane:

Komedia romantyczna na dzisiaj? :) <3 ... <3
maab
Obserwuj

Zszywek: 620 · Obserwują ją: 949

Ostatnio dodane:

SYROP IMBIROWO-MIODOWY....Idealny na przeziębienie! - 2,5 szklanki wody, - jeden spory korzeń imbiru, - jedna duża cytryna , - szklanka miodu, - ewentualnie 1/2 szklanki cukru jeśli ktoś lubi na słodko. Do garnuszka wlewamy wodę i dodajemy starty (na dużych oczkach) imbir i cukier (opcjonalnie). Gotujemy na małym ogniu ok 25 min. Kiedy przestygnie odcedzamy imbir, dodajemy cytrynę (można też dodać startą skórkę) i miód. Należy wypijać łyżkę syropu 3 razy na dobę bądź szczodrze dolewać go sobie do herbaty. Życzę zdrowia! Roladki z kurczaka z serkiem szynką bazylią i suszonymi pomidorami LODY JAGODOWE Składniki: -300 ml mleka -3 żółtka (sparzyć wcześniej jajka) -100 g cukru -300 ml śmietanki 30% -300 g jagód Wykonanie 1. Mleko wlać do rondla o grubym dnie i zagotować. 2. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie wlewać cienkim strumieniem gorące mleko i ciągle mieszać. Postawić masę na niewielkim ogniu i podgrzewać mieszając, aż zgęstnieje. Zestawić z ognia i wystudzić. 3. Jagody zmiksować i zmieszać z masą jajeczną. 4. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z masą jagodowo­ jajeczną. Wlać do przygotowanego pojemnika i włożyć do zamrażarki. Po około 2 godzinach wyjąć i dobrze wymieszać i wstawić znów do zamrażania. Biszkopt z jagodami i galaretką – Smerfuś. Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
haciuka
Jastrzębie Zdrój Obserwuj

Zszywek: 68 · Obserwują ją: 135

Ostatnio dodane:

... ... ... <3 !
maciulek2012
Obserwuj

Zszywek: 900 · Obserwują ją: 1004

Ostatnio dodane:

Kubuś Puchatek Moja suknia ( szyta u krawcowej ) z wesela przyjaciolki na ktorym bylam swiadkowa, Moze ktos cos? akurat juz mi sie nie przyda wiec moge ja komus z mila checia sprzedac jeszcze z dodatkowymi niewykorzystanymi materialami :D tylko na dole tiul ma troszke rozerwany podczas tanca dziewczyna mnie szpilka nadepnela :/ ... ///
anusiek20
Włoszczowa Obserwuj

Zszywek: 127658 · Obserwują ją: 8055

Ostatnio dodane:

Serowo-ziemniaczane kule z sosem ... ... Onion soup
zaanetaaa
Obserwuj

Zszywek: 1 · Obserwują ją: 12

Ostatnio dodane:

szukam takiego zestawu. Przynajmniej koszulki !!! :)